egiptdreamland1 13.05.08, 20:27 Wiadomości z wczorajszej nocy. Na Górę Synaj wystarcza wiza Sinai Only. Na górze w nocy i nad ranem ok. 15 st. C - zabierzcie ciepłe polary. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polyanna11 Re: Jestem w Sharm, chcecie - pytajcie 13.05.08, 20:37 Jakie temperatury? Brac jakis dlugi rekaw na wieczor? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Góra_polary_w_llipcu? 14.05.08, 12:02 Hej, hej :) Czy w lipcu na górze też....wieje chłodem....brać polary? Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Delfinarium 14.05.08, 12:03 Hej, Czy w dalszym ciągu w Delfinarium jest "wojna" pomiędzy właścicielami / Polakami i Egipcjanami/ ? Można zapisywać się na pływanie z Delfinami? Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Delfinarium 14.05.08, 12:08 Na stronie delfinarium dalej widnieje taka informacja. Ja miała zarezerwowane pływanie z delfinami na 22 maja i wczoraj biuro oddało mi kasę, bo pływanie się nie odbędzie. I nie wiedzą, jak długo to może jeszcze potrwać. A pytanie do założyciela wątku: jaka jest teraz temperatura wody w morzu???:) We wtorek będę w Sharm (mam nadzieję;) - chudy dzieciak mi w wodzie nie zmarznie???;) Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny-qwe1 Re: Delfinarium 14.05.08, 12:21 Delfinarium jest czynne!!!! My też najpierw w polcse kupilismy bilety, potem okazało się, że niby nie jest czynne, pieniadze oddali a na miejscu spokojnie można kupiś bilety u rezydenta bądź bezpośrednio w delfinarium.Polecam , pół godziny szaleństw.Robią zdjęcia i dvd, super pamiatka. Odpowiedz Link Zgłoś
michciuu Re: Delfinarium 15.05.08, 18:43 ile te zdjęcia i film kosztują w ich wykonaniu? oni tylko mają monopol na takie pamiątki, czy można we własnym zakresie? Odpowiedz Link Zgłoś
dejnaa Re: Delfinarium 16.05.08, 09:11 jedyny-qwe1 napisała: > Delfinarium jest czynne!!!! My też najpierw w polcse kupilismy > bilety, potem okazało się, że niby nie jest czynne, pieniadze oddali > a na miejscu spokojnie można kupiś bilety u rezydenta bądź > bezpośrednio w delfinarium.Polecam , pół godziny szaleństw.Robią > zdjęcia i dvd, super pamiatka. a jak kształtują sie ceny u rezydenta i w delfinarium ? ile kosztują zdjęcia i dvd? Odpowiedz Link Zgłoś
dejnaa Re: Delfinarium 16.05.08, 09:16 i jeszcze jedno ja będe na miejscu 17.07 (czwartek)na 7 dni w niedzielę podobno jest nie czynne ile dni wcześniej trzeba zarezerwować? Odpowiedz Link Zgłoś
dejnaa Re: Delfinarium 16.05.08, 09:22 poniżej podaję link z tego forum - nasze spotkanie z delfinami jak dla mnie to bajkaaaaaaaaaaa!!! wychodzi troszkę drogo bo jest nas 4 osoby i nie weim czy uda mi sie akurat tę frajdę zrealizować( wszystko pociąga a budzet na wszystko zbyt szczupły :) oto link fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,57855067,57855067.html Odpowiedz Link Zgłoś
maggi777 Pytanka do znawcow tematu i nie tylko 06.08.08, 18:34 Wybieram sie na objazd Ziemia Swieta zakonczony pobytem w Sharm i w zwiazku z tym mam pytanie czy potrzebuje wize egipska czy wystarczy synay only jezeli chce sie wybrac na wycieczke gora mahometa i klasztor (ambasada egipska zaleca)??????? Drugie pytanko dotyczy hotelu Palmyra Resort, jakie sa o nim opinie, troche mnie odstrasza koniecznosc dojazdu na plaze,busik jezdzic ma 9-17 co godzine:( z gory dziekuje za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Kupno -Środki-higienno-piorąco-myjąco-o dświeżające 14.05.08, 12:09 Podobno nie ma głupich pytań....a ponieważ jadę I-szy raz więc mam prawo pytać ;)))....wiem wiem....cywilizacja tam była wcześniej niż u nas...ale mam pytanko ...czy w sharm nie ma problemu z zakupami typu....."zachodnie środki myjąco-piorąco- odświeżające"..mydło,dezodorant,szampon,lakier do włosów,proszek do prania,gąbka i żel pod prusznic,balsam....etc......Nie za bardzo chce mi się taszczyć wszystko z Polski Z góry dziękuję za info Ola Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Kupno -Środki-higienno-piorąco-myjąco-o dświe 14.05.08, 21:40 dostaniesz wszystko na miejscu, tyle, że nie wiem jak z cenami Odpowiedz Link Zgłoś
aga2004online Re: Jestem w Sharm, chcecie - pytajcie 15.05.08, 13:17 Witam Czy plaża hotelu gardenia jest dostępna dla osób nie mieszkających w tym hotelu Pozdrawiam i proszę o odpowidż Agnieszka meil aga2004@vp.pl tel 0664265572 Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Odpowiedź zbiorcza na powyższe pyt 15.05.08, 18:15 Polar zawsze warto ze sobą mieć, najwyżej poleży w hotelowej szafie. Teraz wieczory jeszcze chłodnawe, a i w dzień potrafi (szczególnie na łódkach) zimniejszym wiaterkiem zawiać. Uwierzcie przykre jest wyjście z morza,- szczególnie gdy człowiek deczko przypalony - na ów wiaterek. W Sharm można kupić "zachodnie" środki kosmetyczno-toaletowe, - oczywiście nie wszystkich używanych w Polsce marek, ale np. Palmolive czy Nivea (jakościowo też nie potrafię ich specjalnie ocenić)- są na pewno, ale jeśli używacie na co dzień czegoś specjalnego - to lepiej zabrać te środki ze sobą. Delfinarium na miejscu działa. Bilety można kupić w lokalnych biurach, ceny pływania z delfinami na dziś to średnio 200$/1 os/30 min lub średnio 100$/1os/15 min. Pozdrawiam wszystkich Basia Odpowiedz Link Zgłoś
michciuu Re: Odpowiedź zbiorcza na powyższe pyt 15.05.08, 18:23 wow z delfinami można pływać? opisz jak to wygląda, wchodzi się o basenu a one podpływają jak fliper?:) zdjęcie z delfinem to jest coś... Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Opis pływania z delfinami 15.05.08, 18:30 Ubierasz się w piankę, wchodzisz do wody. Zapoznajesz się z delfinami - delfiny to nieprawdopodobne pieszczochy, - uwielbiają poklepywania i głaskanie, - albo doskonale to udają. Potem w zależności od fantazji trenera - pływasz trzymając się płetwy delfinka, na kilka różnych sposobów, grasz z nim w piłkę itp. Potem możesz kupić z tej rozrywki płytkę DVD lub zdjęcia. - Świetna zabawa (choć nie wiem czy humanitarna w stosunku do delfinków?) Odpowiedz Link Zgłoś
michciuu Re: Opis pływania z delfinami 15.05.08, 18:35 Kupić płytkę lub zdjęcia? uuuu a co ktoś znajomy nie może porobić zdjęć albo nagrać? Ciekawe czemu w piance? Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Opis pływania z delfinami 15.05.08, 19:25 Nagrywać nie można, a znajomy może robić zdjęcia (ew. nakręcić filmik aparatem - nie wolno mieć kamery) mając dobry zoom, bo główny kontakt z delfinami odbywa się dość daleko od widowni i w dodatku tyłem, a znajomi mogą być w okolicach widowni. O piance nie wiem, ja w zeszłym roku w październiku pływałam normalnie w kostiumie, bez pianki czy kamizelki. Dzieciak miał dmuchane "rękawki". Potwierdzam - doznia są niesamowite:) Odpowiedz Link Zgłoś
michciuu Re: Opis pływania z delfinami 21.05.08, 20:40 Można tak z ulicy zajść do tego delfinarium i wykupić pływanie? Czy najpierw zapisują i wyznaczają termin? Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 wejście na plaże 15.05.08, 18:17 Niestety na to pytanie odpowiedzi nie znam. Zwykle "obcy" mogą korzystać z plaży hotelowej za osobną opłatą więc pewnie i w Hotelu Gardenia jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
blanka2111 Re: wejście na plaże 15.05.08, 19:23 w takim razie prosze o info jak sie ma teraz palmyra resort? jak ich nowa plaza? Odpowiedz Link Zgłoś
myniek1 Nocne rozrywki 15.05.08, 21:04 Jakie kluby, dyskoteki, bary, polecisz teraz w Naama Bay? Jak ceny? Gdzie warto wybrać się na nurkowanie, która szkoła, polski instruktor? Odpowiedz Link Zgłoś
ooo7 Re: Nocne rozrywki 16.05.08, 07:17 A w którym miejscu w sharm jest to delfinarium? Trzeba dojechać samemu czy są organizowane wycieczki? Ile kosztuje pływanie i zdjęcia z filmem? Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Góra_Synaj-wejście trudne?wąskie? 16.05.08, 08:53 A teraz pytanko o Górę Mojżesza? Podobno wejscie nie należy do łatwych .Jest wąsko. Z boku przepaście? Problem pojawia się jak ludzie zchodzą ( bo stwierdzili że nie dadzą rady wejsć) i trzeba się z nimi minąć.Jest piekielnie wąsko. Pytam bo mam lęk wysokości.i mimo że wchodzi się nocą, to jednak problem dla mnie jakiś jest.Czy dziedzi 13 letnie dadzą radę? Z góry dzięki Ola Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Góra_Synaj-wejście trudne?wąskie? 16.05.08, 09:41 w kierunku do góry bierzesz wielbłąda - wtedy do po konania zostają juz tylko schody na sam szczyt, wtedy nie masz problemu z łatwością, czy trudnoscią podchodzenia. A schodzisz za dnia - ze wzgledów widokowych sugeruję zejście schodami pokutnymi (czyli tak jak na szczyt najpierw schodami w dół, a potem od cyprysów Eliasza w lewo a nie tą droga, którą się jedzie wielbłądem. Schodzi tędy znacznie mniej ludzi, trasa jest trudniejsza, bo to sa ciągle kamienne stopnie różnej wysokości, ale widoki sa niezapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Kolejna Odpowiedź zbiorowa 20.05.08, 20:58 1. Delfinarium znajduje się na Hadabie. Ci którzy mieszkają w pobliżu (np. Hotele: Fanara,Sol Verginia, Amphoras, Grand Sharm itd.) spokojnie mogą dojść pieszo. Ceny: w kasach Delfinarium 15$, na mieście ok. 12$, (z transportem 25$), pływanie 220$ za 30 min. 2. Na Górę Mojżesza, jak napisała Miriam, w Pani wypadku wjechałabym wielbłądem. Ostatnie 700 schodów da się przejść bez problemu. Schodzenie "Schodami Pokutnymi" natomiast polecam ludziom z kondycją, widoki są istotnie wspaniałe, ale droga dość trudna i stroma, - nie zaprawionych mięśnie nóg boleć będą długo. UWAGA!!!!! należy na tą drogę wziąć buty z dobrym protektorem, a nie śliskie adidaski. Na ostatniej wycieczce miałam 8 latka, wszedł bez problemu. Pozdrawiam z Sharm Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
jocer13 Re: Kolejna Odpowiedź zbiorowa 24.05.08, 17:06 Witam, ja wybieram sie do hotelu Farana club w okresie 04-11.06.2008. powiedz mi czy opłaca się kupic złoto w Egipcie? jesli tak to może polecisz mi dobrego, uczciwego, taniego jubilera?? Pozdrawiam, Ps. a może na miejscu można sie z tobą spodkać i powiesz w skrucie co i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
brolka35 Basiu 25.05.08, 22:07 Dziekuje za cenne rady przed wylotem. wróciliśmy szczęśliwi i zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Dziękuję za miłe słowa 28.05.08, 19:08 Dziękuję za miłe słowa. Ciesze się, że mogłam doradzić i że te rady ułatwiły Wam pobyt. Do zobaczenia. Pozdrawiam. Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 niestety na złocie się nie znam ale...... 28.05.08, 19:07 Niestety na złocie się nie znam ale...... jeśli czas pozwoli chętnie spotkam się z chętnymi. Pozdrawiam serdecznie. Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
jocer13 Re: niestety na złocie się nie znam ale...... 28.05.08, 19:56 ja bede w sharm od 4 do 11 czerwca, przysli ma maila jocer997@wp.pl swoj numer tel kom a sie jakos umowimy na piwko i nas wtajemniczysz w ten piekny kraj. ja na wakacje wybieram się z żoną. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
walterbe Re: Jestem w Sharm, chcecie - pytajcie 06.08.08, 13:17 lece we wrzesniu do creative grand sharm tyle zlego sie naczytalam ze.....troche sie martwie choc jedtem tego zdania ze kto nie zobaczy nie uwierzy napisz prosze o tym hotelu pozdrawiam hej Odpowiedz Link Zgłoś