konstansa 05.06.08, 08:47 W lipcu lecę do Sharm. Jakie faktory stosowaliście? Dermatolog oczywiście zaleca 40 albo nawet 50! Ale ja mam obawy, że wtedy w ogóle się nie opalę albo bardzo delikatnie. Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkkkk4 Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 09:01 Ja robie tak: zaczynam od duzego faktora i parasolki- jestem blada, potem zmniejszam faktor, wychodzę spod parasolki- jestem blada, w końcu przychodzą ostatnie dni pobytu-ja blada i wkurzona-podejmuję krok desperacki- wychodzę na słońce na dwie godziny bez ochrony i niestety skóra robi sie czerwona i piecze. Płaczę pół nocy, cierpię kilka dni ale wkońcu wracam z wyjazdu opalona. Moze ktoś mi coś rozsądnego poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 09:54 na podstawie tego co napisalas to nikt ci nie pomoze.Skad mamy wiedziec jaki masz fototyp skory ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51391&w=77465479&a=77465479 Odpowiedz Link Zgłoś
olalala9 sprawdzenie_fototypu 05.06.08, 10:05 Fototyp skóry można sprawdzić na stronie vichy...może wynik pomoże w decyzji jaki fototyp wybrać. Niestety musimy pamiętać nie tylko o opaleniznie ale i o tym złym promieniowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
skiba.1 Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 10:06 I bardzo dobrze dermatolog radzi, jeśli ktoś uważa inaczej, to (nie) stety jest jeszcze lekaż od głowy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewka50 Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 10:11 Nie ma obawy, że się nie opalisz. Wczoraj wróciłam z Egiptu. Tam już jest patelnia !! Aż strach pomyśleć co będzie w lipcu. Dermatolog radzi dobrze. Na początku szczególnie zalecana jest ostrożność w opalaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
belika Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 10:36 Tydz temu wróciłam z Turcji - nigdy nie opaliłam się tak mocno jak teraz pod koniec maja, a jezdzimy w rozne miejsce, o roznych porach roku i to od wielu lat - majowe slonce w Turcji wręcz parzyło!!! Stosowaliśmy tylko filtr 30, a opalenizna jest cudowna i zdobyta tylko w ciągu 5 dni :)) Mniejszy filtr spowodowałby poparzenia, tak się mocno obawiam. Mamy ciemną karnację, opalamy się od razu na brąz, nie ma kłopotu z poparzeniami, na szczęścia nasz 10-latek odziedziczył po nas taki fototyp, choć jest blondynem jak ja :) Do Egiptu lecimy w II poł sierpnia i powiem ci, że zastanawiam się nad kupnem np 50-tki, tak na początek. Skoro na filterku nr 30 opaliłam się tak mocno, to w sierpniu może być potrzebna wyższa ochrona...chociaż może to majowe w słońce w zenicie jest takie zabójcze :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
konstansa Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 10:38 5 odpowiedzi i zero konkretow... Włosy mam ciemne, a skore dosć jasną, ale szybko sie opalam i zawsze na brązowo. Niech ktos napisze jaki faktor stosowal. Odpowiedz Link Zgłoś
konstansa Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 10:49 Mysle w takim razie, ze 30 powinno wystarczyc... 2 lata temu bylam w Egipcie i wtedy miałam (O ZGROZO!!!) 18!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda-naj Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 11:07 A ja sie z opiniami nie zgodzę ,ponieważ -mam średni koloryt skóry i/byłam w połowie maja/ pierwsze dwa dni posmarowałam sie 40 i nic sie nie opaliłam.NIC.tylko nie lezałam cały dzień na słońcu,poniewaz byłam z dzieckiem.spedziłam na leżaku moze trzy godziny.kazdego dnia.pózniej zeszłam do 20,ostatnie dni nawet filtr 10 i jestem bardzo opalona./byłam 2 tygodnie/.nic mnie bolałao.nie spaliłam sie.Dziecko codziennie smarowalismy 50 i wrócił bardzo lekko opalony. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 11:29 konstansa napisała: > 5 odpowiedzi i zero konkretow... wybacz, jakie pytanie taka odpowiedz.Dalam ci linka do podobnego tematu, w czym masz zatem problem ? KAzdy reaguje na slonce indywidualnie:dwie osoby o takim samym typie karnacji moga zupelnie inaczej reagowac na slonce-wez to pod uwage.I nie traktuej netu jako wyrocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikani Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 11:53 Iberia ma racje,a już się martwiłam ze w tym sezonie nie padnie pytanie o filtry :-))) każdy opala sie inaczej sama powinnas wiedziec jak twoja skóra reaguje na słońce ja się opalałam na olejek z garniera filtr 2 i nie miałam poparzeń mało tego wcale nie wróciłam az tak strasznie opalona, ktos mógłby powiedziec ze to samobójstwo ale akurat mnie nic nie było,znajomy opalał się na 50 pod parasolem i był poparzony okropnie gdybym nie widziała to bym nie uwierzyła. nie przecze ze zawsze mam kosmetyk z małym filtrem i wysokim najpierw sprawdzam wysoki przez pierwsze dwa dni zeby skóra się przyzwyczaiła do słońca a potem już jadę z dół. Odpowiedz Link Zgłoś
konstansa Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 11:54 -----do iberia.pl Nie denerwuj sie tak, to tylko forum. Forum to nie wyrocznia- jak piszesz. Forum sluzy do tego zeby pytac pytac i jeszcze raz pytac;-) A ja nie mam zadnego problemu. Naprawde zadnego. Jesli nie uscislilam pytania i Cie to dotknelo to bardzo przepraszam, ale jak zauwazylas juz sprostowalam i opisalam koloryt skory. Pozdrawiam Cie iberia, życze usmiechu i duzo słoneczka (z bezpiecznym filtrem;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
moonbeauty Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 14:35 Dermatolog ma rację. Sama przyznaję się że stosuję filtry 20 (wiem że powinny być wyższe). Prawda jest taka że dopiero po kilkunastu latach skóra może nam "odpłacić" za te cudowne opalenizny lub co gorsza oparzenia. Rak skóry, czerniak to nie jest zabawa i zdarza się coraz częściej. Nie tak dawno na czerniaka zmarła moja sąsiadka. Wiem że nie można popadać w paranoję, ale... Kiedyś chodziłam na solarium, dużo opalałam się na słońcu - teraz stosuję samoopalacze dobrych firm i postanowiłam na wakacje zabrać krem z wysokim faktorem a 20 zostawić na ostatnie dni. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejlitwicki Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 15:44 nie ma odpowiedzi na pytanie o filtry. każdy reaguje inaczej. ja w Egipcie smaruję się dwójką i to tylko dla przyzwoitości, żeby nawilżyć skórę. nie mam z natury ciemnej karnacji, ale po kilku pobytach skóra już się tak przyzwyczaiła, że opalam się od razu na brązowo. malucha smarowaliśmy 50-tką, a i tak ładnie się zbrązowił, tyle, że powoli. trzeba po prostu poeksperymentować na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
matzk Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 16:04 wyszło mi ,ze mam fototyp V i VI , zatem jakie filtry polecacie na 2 tygodniowe wczasy w Egipcie w czerwcu ? Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja15 Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 16:30 ja tez zrobiłam sobie ten test na stronie Vichy i też wyszło, że mam 5 do 6 czyli ( zgodnie z zaleceniem Vichy) w rejon Egiptu filtry 30 i 25. Miłego plażowania!;) Odpowiedz Link Zgłoś
nina_d Re: Jak wysoki filtr wybrać? 05.06.08, 21:01 weź sobie 30stę, szczególnie na pierwsze dni, kiedy skóra nie jest jeszcze przyzwyczajona do tak silnego słońca, bo jak się poparzysz na samym początku, to będziesz się kurować do samego końca (moja koleżanka tak się załatwiła podczas pierwszego godzinnego spacerku po Hurghadzie). ja przez pierwsze dwa dni stosuję 30, potem przestawiam się powoli na 10, ostatnie dni i mniej wrażliwe miejsca (typu nogi) nawet 6 i jest git. lepiej się opalić mniej, ale z głową, niż się zjarać na czerwono i nie móc spać w żadnej pozycji, że o powodach zdrowotnych nie wspomnę. miłego opalanka :) Odpowiedz Link Zgłoś