Dodaj do ulubionych

6 polakow zginelo w wypadku

IP: *.tepenet / localhost 28.10.03, 07:21
autokaru wiazacego polska wycieczke do kairu (w konwoju)

Naprawde nie jestem malkontentem.

Ten kraj jest do zaorania.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 07:27
      No to chyba również Austria, Czechy, Niemcy, Węgry.
      W tym roku we wszystkich tych krajach były wypadki polskichystów.
      • Gość: Searfin Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.tepenet / localhost 28.10.03, 07:43
        Oczywiscie w tych krajach ktore wymieniles tez jezdzi sie bez swiatel, bez
        prawa jazdy - tak ! Prawo jazdy w egipcie maja tylko ci ktorzy woza wycieczki
        miedzynarodowe (kierowca ciezarowki ktory gna bez swiatel, takiego papierka juz
        nie ma !). Egzamin na takie prawo jazdy jest w porownaniu z naszym smieszny, a
        10% z tych ktorzy go nie przejda i tak dostaje ten papierek na drodze
        losowania !!!
        Rozumiem ze na np.Wegrzech tez sa takie zasady ?

Polecam wybrac sie do egiptu, bedziesz wiedziel o czym ja pisze.
        • Gość: Lord Bobick Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 07:56
          Stary, jestes malkontentem.
          Ile u nas jest wypadków. ZObacz w niedziele rano ile jest wypadków
          samochodowych ludzi wracających z dyskotej. Do dużego fiata wchodzi po 10 osób,
          pijanych, czesto równiez bez prawa jazdy. Zobacz ile w ostatnich latach było
          wypadków polskich autokarów w Europie! Ile wypadków jest w samej stolicy. Jak u
          nas wyglada zdanie na prawo jazdy. Łapówki i korupcja. Wczasy z parwem jazdy w
          jakich dziurach i potem taki delikwent wyjeżdża na droge w dużym miescie. Ilu
          jest pijanych kierowców. Jestes malkontetntem i daj już spokój. MALKONTENT I
          RASISTA!
        • pc_maniac Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 07:59
          Owszem, masz rację, że w Egipcie przepisy ruchu drogowego praktycznie nie
          obowiązują. Właśnie dla tego dziwię się, że to w tym roku jedyny autokar
          turystyczny, który uległ tak poważnemu wypadkowi jak w wyżej przeze mnie
          opisanych krajach.

Widziałem w Egipcie wiele wypadków drogowych, których przyczyną większości
          były rozerwane opony. Przyczyną tego głównie są różnice temperatur panujące w
          tym kraju. Tak się składa, że gdy myśmy jechali w konwoju cały pozostały ruch
          był całkowicie wstrzymany przez posterunki policji.

Czyżbyś w Niemczech, Austrii, Węgrzech również był świadkiem wstrzymywania
          całego ruchu na drogach na potrzeby autokarów turystycznych?
          Może właśnie to jest przyczyną, że w Egipcie mimo wszystko ilość wypadków
          autokarowych jest znikoma?! Choć oczywiście jest, tak jak w każdym kraju i nic
          się na to nie poradzi. Przecież w Niemczech są przestrzegane przepisy ruchu
          drogowego, a jednak giną tam ludzie.
    • corrina_f1 Nie rozpoczynajcie kolejnych wątków na ten temat 28.10.03, 08:15
      Jak w temacie. Jest już 5 wątków o wypadku, piszcie w jednym.

pozdrawiam
      Kasia

PS Dziś rano widziałam pierwsze zdjęcia przewróconego autokaru. Wyglądało to
      wstrząsająco. I nastroiło mnie raczej fatalnie na początek dnia..
      Żona znajomego pracuje w szpitalu El Salam, może potem będę miała jakies
      informacje. Póki co ten znajomy mówi, że w Egipcie ani słowa o wypadku.. To
      takie typowe.. No ale w sumie dla nich ważniejszy jest teraz ramadan a nie
      wypadek z jakimiś turystami, zginął tylko jeden Egipcjanin, kto by sobie tym
      głowę zawracał...
    • Gość: Lord Bobick Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 08:25
      Z dzisiejszego Superexpresu:
      "Przechodnie nie mogą czuć się bezpieczni nawet na chodniku
      Fatalnie skończyło się wczoraj wymuszenie pierwszeństwa przez kierowcę na
      skrzyżowaniu ul. Chodeckiej i Kondratowicza na Bródnie. 82-letni mężczyzna
      zginął na miejscu, a 2 osoby odwieziono do szpitala.

Zbliżała się godz. 13, kiedy zapaliło się "zielone" dla samochodów jadących ul.
      Kondratowicza. Wojciech B. (33 l.), jadący czerwoną Toyotą Yaris od strony
      Wisły, chciał skręcić w lewo.

Nie zauważył

Kierowca nie zauważył pędzącej z naprzeciwka szmaragdowej Toyoty Corolli, którą
      kierowała Agnieszka S. (31 l.). Yaris uderzyła w bok Corolli. Szmaragdowe auto
      zniosło na chodnik, gdzie kilka osób stało tuż przed pasami. Samochód uderzył w
      trójkę pieszych, a potem wjechał na pas zieleni odgradzający jezdnie.

Jeden z pieszych Edmund P. (82 l.) zginął na miejscu, prawdopodobnie po tym,
      jak z ogromną siłą uderzył tyłem głowy w chodnik. Pozostałe potrącone osoby -
      Zofię R. (66 l.) w stanie ciężkim, a Barbarę J. (33 l.) z lekkimi obrażeniami -
      odwieziono do szpitala."

Takich wydarzeń jest cała masa, w każdym kraju. Nie o wszystkich siępisze, nie
      o wszystkich się słyszy.

• corrina_f1 Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 08:30
      Podobno dziś w RMF powiedzieli, że w związku z Ramadanem niektórym
      zakrwiawionym turystom nie udzielono pomocy, bo w czasie święta nie można
      dotykać krwi. Matko, czy to jest możliwe???
    • Gość: Pablo Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.energis.pl 28.10.03, 10:21
      Jezu ale wymyslacie z tym Ramadane. A co do swiateł człowieku jadąc drogą gdzie
      jest nawiewany piach z pustyni przy zapalonych swiatłach mijania nic nie
      widać.Autobusy jezdza na postojówkach.A drogi w porównaniu z naszymi to jest
      niebo a ziemia.Proste szerokie i nie robia sie tam koleiny przy 50 stopnioeym
      upale.A dotego ciezarówki jezdza od 6 rano do 7 wieczorem ze wzgledu na
      turystów.Nie oczerniaj Egiptu po jedny razie. Mnie sie podobało i wróce tam na
      pewno!!!
    • Gość: Andrzej Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 11:11
      Malkontentem to może i nie jesteś, ale że powinieneś się leczyć to jest pewne.
      Nienawiść do innych ludzi zżarła już prawie wszystkie szare komórki jakie
      kiedyś posiadałeś. Przyczyną twojej choroby jest zwykła zawiść.
    • corrina_f1 Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 13:57
      Czy ktoś może słyszał już, choćby nieoficjalnie, z jakiego miejscowego biura
      wynajęty był autokar?
    • radioaktywny Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 15:30
      Autor: radioaktywny
      Data: 28.10.2003 15:11 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
      Pozwole sobie miec zdanie odmienne; mianowicie to nie jest kwestia stanu
      technicznego autokarow np. czy byla klima czy tez nie, czy szyby sie o twieraly
      czy tez nie, czy z WC smierdzialo czy nie...
      Glowna wine moim zdaniem ponosi egipcjanin- kirowca autokaru. Bylem
      uczestnikiem kilku wycieczek autokarowych w Egipcie. Standard pojazdow byl ok,
      ale styl jazdy powodowal placz dzieci i omdlewanie niewiast;-) Oni jezdza
      skrajnie ryzykancko, mam na tasmie video nagrany fragment trasy gdzie jedziemy
      jako jeden z trzech autokarow obok siebie tarasujac cala szerokosc szosy bo
      kazdy z kierowcow chcial byc pierwszy-zaraz za samochodem policyjnego konwoju.
      Rezultat byl taki , ze samochody z przeciwka musialy skrecac z drogi w
      pustynie !
      Niestety taki styl jazdy to u nich norma, a jeszcze jak sie doda do tego
      maniakalna wrecz niechec do palenia swiatel mijania po zmroku to obraz
      totalnego zagrozenia na ich drogach jest pelny:-(
      Pozdrawiam :-)

• Gość: ss Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: 217.96.36.* 28.10.03, 15:37
        Zgadzam się z tym że egipcjanie to piraci drogowi. Ja również jadąc do Kairu
        nie mogłam zmrużyć oka bo kierowca jechał jak idiota i kilka razy zarwał
        pobocza.
        • ola33333 piraci drogowi w Egipcie 17.04.04, 09:11
          Jechalam w konwoju do Abu Simpel. Moje doswiadczenia to:
          kierowcy minibusow robia wyscigi, kazdy chce byc pierwszy w konwoju. Wiec jada
          bardzo ryzykownie, zachowuja bardzo male odstepy i jada b. szybko. Czesto
          jezdza na lewym pasie (dla ruchu w przeciwnym kierunku), nawet jesli nie widac
          dobrze, czy ten pas jest akurat wolny.
          Nasz kierowca nie robil wyscigow, ale mial inny problem: nie spal od trzech
          nocy i powieki zamykaly mu sie same ze zmeczenia...
          Na szczescie nie zasnal, ale malo brakowalo, szczegolnie w drodze powrotnej..
          • chaladia Czy Ci to nie przypomina czasem naszej... 17.04.04, 10:20
            ... polskiej rzeczywistości? Jeśli nie dziś, to parę lat temu?
            Wariacka jazda, rozlatujące się autobusy i zasypiający za kierownicą kierowcy?

Per analogiam można by liczyć na to, że za parę lat w Egipcie na tyle się
            poprawi, że złoży akces do UE...
    • corrina_f1 Coraz nowsze informacje.. 28.10.03, 15:44
      Rozmawiałam ze znajomym z Kairu i o dziwo, w Egipskich mediach nawet podali
      sporo informacji. Prawdę mówiąc nie myślałam, że tak będzie, wydawało mi się,
      że ramadan i inne wydarzenia mogą teraz być ważniejsze..

Tymczasem u nas też coraz więcej informacji się odkrywa...

info.onet.pl/819912,12,item.html
    • gordon_shumway Jasny gwint ... 28.10.03, 16:38
      ... i jeszcze raz gwint jasny.
      Wróciłem z Hurgady (byłem również w Kairze) a tu:
      - Bug Blue plajtuje (byłem z BB),
      - teraz ten wypadek.
      Chyba w tym roku dam Księdzu po Kolędzie większe co łaska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka