Gość: Searfin IP: *.tepenet / localhost 28.10.03, 07:21 autokaru wiazacego polska wycieczke do kairu (w konwoju) Naprawde nie jestem malkontentem. Ten kraj jest do zaorania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pc_maniac Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 07:27 No to chyba również Austria, Czechy, Niemcy, Węgry. W tym roku we wszystkich tych krajach były wypadki polskichystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Searfin Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.tepenet / localhost 28.10.03, 07:43 Oczywiscie w tych krajach ktore wymieniles tez jezdzi sie bez swiatel, bez prawa jazdy - tak ! Prawo jazdy w egipcie maja tylko ci ktorzy woza wycieczki miedzynarodowe (kierowca ciezarowki ktory gna bez swiatel, takiego papierka juz nie ma !). Egzamin na takie prawo jazdy jest w porownaniu z naszym smieszny, a 10% z tych ktorzy go nie przejda i tak dostaje ten papierek na drodze losowania !!! Rozumiem ze na np.Wegrzech tez sa takie zasady ? Polecam wybrac sie do egiptu, bedziesz wiedziel o czym ja pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Bobick Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 07:56 Stary, jestes malkontentem. Ile u nas jest wypadków. ZObacz w niedziele rano ile jest wypadków samochodowych ludzi wracających z dyskotej. Do dużego fiata wchodzi po 10 osób, pijanych, czesto równiez bez prawa jazdy. Zobacz ile w ostatnich latach było wypadków polskich autokarów w Europie! Ile wypadków jest w samej stolicy. Jak u nas wyglada zdanie na prawo jazdy. Łapówki i korupcja. Wczasy z parwem jazdy w jakich dziurach i potem taki delikwent wyjeżdża na droge w dużym miescie. Ilu jest pijanych kierowców. Jestes malkontetntem i daj już spokój. MALKONTENT I RASISTA! Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 07:59 Owszem, masz rację, że w Egipcie przepisy ruchu drogowego praktycznie nie obowiązują. Właśnie dla tego dziwię się, że to w tym roku jedyny autokar turystyczny, który uległ tak poważnemu wypadkowi jak w wyżej przeze mnie opisanych krajach. Widziałem w Egipcie wiele wypadków drogowych, których przyczyną większości były rozerwane opony. Przyczyną tego głównie są różnice temperatur panujące w tym kraju. Tak się składa, że gdy myśmy jechali w konwoju cały pozostały ruch był całkowicie wstrzymany przez posterunki policji. Czyżbyś w Niemczech, Austrii, Węgrzech również był świadkiem wstrzymywania całego ruchu na drogach na potrzeby autokarów turystycznych? Może właśnie to jest przyczyną, że w Egipcie mimo wszystko ilość wypadków autokarowych jest znikoma?! Choć oczywiście jest, tak jak w każdym kraju i nic się na to nie poradzi. Przecież w Niemczech są przestrzegane przepisy ruchu drogowego, a jednak giną tam ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Nie rozpoczynajcie kolejnych wątków na ten temat 28.10.03, 08:15 Jak w temacie. Jest już 5 wątków o wypadku, piszcie w jednym. pozdrawiam Kasia PS Dziś rano widziałam pierwsze zdjęcia przewróconego autokaru. Wyglądało to wstrząsająco. I nastroiło mnie raczej fatalnie na początek dnia.. Żona znajomego pracuje w szpitalu El Salam, może potem będę miała jakies informacje. Póki co ten znajomy mówi, że w Egipcie ani słowa o wypadku.. To takie typowe.. No ale w sumie dla nich ważniejszy jest teraz ramadan a nie wypadek z jakimiś turystami, zginął tylko jeden Egipcjanin, kto by sobie tym głowę zawracał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Bobick Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 08:25 Z dzisiejszego Superexpresu: "Przechodnie nie mogą czuć się bezpieczni nawet na chodniku Fatalnie skończyło się wczoraj wymuszenie pierwszeństwa przez kierowcę na skrzyżowaniu ul. Chodeckiej i Kondratowicza na Bródnie. 82-letni mężczyzna zginął na miejscu, a 2 osoby odwieziono do szpitala. Zbliżała się godz. 13, kiedy zapaliło się "zielone" dla samochodów jadących ul. Kondratowicza. Wojciech B. (33 l.), jadący czerwoną Toyotą Yaris od strony Wisły, chciał skręcić w lewo. Nie zauważył Kierowca nie zauważył pędzącej z naprzeciwka szmaragdowej Toyoty Corolli, którą kierowała Agnieszka S. (31 l.). Yaris uderzyła w bok Corolli. Szmaragdowe auto zniosło na chodnik, gdzie kilka osób stało tuż przed pasami. Samochód uderzył w trójkę pieszych, a potem wjechał na pas zieleni odgradzający jezdnie. Jeden z pieszych Edmund P. (82 l.) zginął na miejscu, prawdopodobnie po tym, jak z ogromną siłą uderzył tyłem głowy w chodnik. Pozostałe potrącone osoby - Zofię R. (66 l.) w stanie ciężkim, a Barbarę J. (33 l.) z lekkimi obrażeniami - odwieziono do szpitala." Takich wydarzeń jest cała masa, w każdym kraju. Nie o wszystkich siępisze, nie o wszystkich się słyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 08:30 Podobno dziś w RMF powiedzieli, że w związku z Ramadanem niektórym zakrwiawionym turystom nie udzielono pomocy, bo w czasie święta nie można dotykać krwi. Matko, czy to jest możliwe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.energis.pl 28.10.03, 10:21 Jezu ale wymyslacie z tym Ramadane. A co do swiateł człowieku jadąc drogą gdzie jest nawiewany piach z pustyni przy zapalonych swiatłach mijania nic nie widać.Autobusy jezdza na postojówkach.A drogi w porównaniu z naszymi to jest niebo a ziemia.Proste szerokie i nie robia sie tam koleiny przy 50 stopnioeym upale.A dotego ciezarówki jezdza od 6 rano do 7 wieczorem ze wzgledu na turystów.Nie oczerniaj Egiptu po jedny razie. Mnie sie podobało i wróce tam na pewno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 11:11 Malkontentem to może i nie jesteś, ale że powinieneś się leczyć to jest pewne. Nienawiść do innych ludzi zżarła już prawie wszystkie szare komórki jakie kiedyś posiadałeś. Przyczyną twojej choroby jest zwykła zawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 13:57 Czy ktoś może słyszał już, choćby nieoficjalnie, z jakiego miejscowego biura wynajęty był autokar? Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: 6 polakow zginelo w wypadku 28.10.03, 15:30 Autor: radioaktywny Data: 28.10.2003 15:11 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Pozwole sobie miec zdanie odmienne; mianowicie to nie jest kwestia stanu technicznego autokarow np. czy byla klima czy tez nie, czy szyby sie o twieraly czy tez nie, czy z WC smierdzialo czy nie... Glowna wine moim zdaniem ponosi egipcjanin- kirowca autokaru. Bylem uczestnikiem kilku wycieczek autokarowych w Egipcie. Standard pojazdow byl ok, ale styl jazdy powodowal placz dzieci i omdlewanie niewiast;-) Oni jezdza skrajnie ryzykancko, mam na tasmie video nagrany fragment trasy gdzie jedziemy jako jeden z trzech autokarow obok siebie tarasujac cala szerokosc szosy bo kazdy z kierowcow chcial byc pierwszy-zaraz za samochodem policyjnego konwoju. Rezultat byl taki , ze samochody z przeciwka musialy skrecac z drogi w pustynie ! Niestety taki styl jazdy to u nich norma, a jeszcze jak sie doda do tego maniakalna wrecz niechec do palenia swiatel mijania po zmroku to obraz totalnego zagrozenia na ich drogach jest pelny:-( Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: 6 polakow zginelo w wypadku IP: 217.96.36.* 28.10.03, 15:37 Zgadzam się z tym że egipcjanie to piraci drogowi. Ja również jadąc do Kairu nie mogłam zmrużyć oka bo kierowca jechał jak idiota i kilka razy zarwał pobocza. Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 piraci drogowi w Egipcie 17.04.04, 09:11 Jechalam w konwoju do Abu Simpel. Moje doswiadczenia to: kierowcy minibusow robia wyscigi, kazdy chce byc pierwszy w konwoju. Wiec jada bardzo ryzykownie, zachowuja bardzo male odstepy i jada b. szybko. Czesto jezdza na lewym pasie (dla ruchu w przeciwnym kierunku), nawet jesli nie widac dobrze, czy ten pas jest akurat wolny. Nasz kierowca nie robil wyscigow, ale mial inny problem: nie spal od trzech nocy i powieki zamykaly mu sie same ze zmeczenia... Na szczescie nie zasnal, ale malo brakowalo, szczegolnie w drodze powrotnej.. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Czy Ci to nie przypomina czasem naszej... 17.04.04, 10:20 ... polskiej rzeczywistości? Jeśli nie dziś, to parę lat temu? Wariacka jazda, rozlatujące się autobusy i zasypiający za kierownicą kierowcy? Per analogiam można by liczyć na to, że za parę lat w Egipcie na tyle się poprawi, że złoży akces do UE... Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Coraz nowsze informacje.. 28.10.03, 15:44 Rozmawiałam ze znajomym z Kairu i o dziwo, w Egipskich mediach nawet podali sporo informacji. Prawdę mówiąc nie myślałam, że tak będzie, wydawało mi się, że ramadan i inne wydarzenia mogą teraz być ważniejsze.. Tymczasem u nas też coraz więcej informacji się odkrywa... info.onet.pl/819912,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
gordon_shumway Jasny gwint ... 28.10.03, 16:38 ... i jeszcze raz gwint jasny. Wróciłem z Hurgady (byłem również w Kairze) a tu: - Bug Blue plajtuje (byłem z BB), - teraz ten wypadek. Chyba w tym roku dam Księdzu po Kolędzie większe co łaska. Odpowiedz Link Zgłoś