Dodaj do ulubionych

Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem

13.11.03, 14:29
Chcialam sobie pojechac na tydzien do Egiptu. Chcialam jechac sama i powiem
szczerze , ze moj wyjazd stoi pod znakiem zapytania, bo biura chyba nie lubia
pojedynczych klientow. Triada powiedziala, ze zeby jechac samemu trzeba
doplacic za charter za druga osobe (ciekawe dlaczego???), inne biura maja
ceny z kosmosu. Moze ktos jest mi w stanie polecic lub znalezc wyjazd do El
Gouny na 27.11.2003?? Interesuja mnie hotele 5 gwiazdkowe. W El Gounie sa
takie trzy.

Serendepity.
Obserwuj wątek
    • Gość: lahliq Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: 81.210.121.* 13.11.03, 14:58
      Właśnie z Triadą jechał nasz znajomy. Jedyna dopłata jaką musiał ponieść to 15%
      ceny wycieczki za pojedyńcze wykorzystanie pokoju w hotelach. Niestety Triada
      nie gwarantowała, że kogoś mu nie dokwateruje, lecz wtedy dostałbby zwrot tych
      15%. Jednak przez 2 tygodnie nikogo mu nie dokwaterowano.
      Czy Toie robią problemy właśnie przez ten single room?
      • gronka Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 14.11.03, 12:48
        Twój znajomy jadąc do Egiptu jako singiel, mógł dopłacić 15% wartości imprezy,
        ale tylko do imprezy łączonej, czyli objazd+wypoczynek. Albo na sam objazd.
        Niestety, nie ma takiej możliwości dopłaty 15% chcąc wykupić sam pobyt
        stacjonarny. Jeśli są wolne pokoje 1 os. to istnieje możliwość dopłaty do
        jedynki, w przypadku tygodnia jest to kwota 300 zł. Lecz z doświadczenia wiem,
        że hotel przeznacza tylko kilka pokoi 2 os. dla singli jako pokoje 1 os. i
        niestety szansa na jakiś wolny pokój graniczy z cudem.
        Pozdrawiam
    • beduinka Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 13.11.03, 16:45
      ja wykupuję wycieczki raczej w biurach, gdzie szefami są Arabowie - wtedy jest
      mi się łatwiej targowć i nawet, gdy pracownik biura mi o dopłacie do singla
      wspomina, to próbuję uzyskać możliwość pogadania z dyrktorem biura
      • Gość: Manu Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 12:48
        Czyli ze lepiej rozmawiac z szefem Arabem bo mozna sie targowac ? To dobry
        pomysl bo szef biura ma mozliwosc obnizenia ceny.
        • beduinka Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 14.11.03, 13:07
          Gość portalu: Manu napisał(a):

> Czyli ze lepiej rozmawiac z szefem Arabem bo mozna sie targowac ?

TAAAAAAAAAAAAK

To dobry
          > pomysl bo szef biura ma mozliwosc obnizenia ceny.
    • miriam_73 Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 13.11.03, 17:09
      To dotyczy nie tylko Egiptu... :((( Niektóre biura powinny sobie umieścić
      wywieszki "Single niemile widziani". Ja we wrześniu dopłacałam ok. 40% za
      dwójkę do indywidualnego wykorzystania.
      • Gość: Heniek Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.03, 00:47
        Bylem w Hurghadzie z El Greco.Za dwa tygodnie w hotelu La Perla doplacilem
        jedynie 500zl.Przez ten okres mialem do swojej dyspozycji pokoj dwu
        osobowy.Pozdrawiam.
        • cyklistka Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 14.11.03, 10:45
          jedynie 500 zl??????przeciez to straszne pieniądze
          • Gość: Heniek re.do cyklisty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.03, 22:30
            Niestety taki juz los singli.Za pokoj jedynke prawie wszedzie trzeba
            zaplacic.Czasami nawet bardzo slono.Jednak wtedy ma sie spokoj i caly pokoik
            tylko do swojej dyspozycji.
    • Gość: Jacky Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: 217.153.76.* 14.11.03, 08:54
      w El Gouna polecam hotel Sheraton Miramar - piękna architektura, hotel położony
      na 9 wyspach, miła obsługa - ogólnie super...
      • serendepity Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 14.11.03, 13:11
        Nie musisz mi polecac tego hotelu, ja walczylam wczoraj jak lew zeby znalezc
        jakas oferte wlasnie na ten hotel.
        Niestety Triada powinna napisac, ze single w Egipcie (przynajmniej poza
        sezonem) sa niemile widziani. Najpierw wyslalam zapytanie o jedynke w
        Sheratonie (jest taka mozliwosc), olali mnie i dopiero jak tam zadzwonila
        agentka to stwierdzili, ze nie maja jedynek na ten termin. Zaczelam wtedy
        atakowac dwojke dla jednej osoby z ta doplata 15%. No i wtedy sie dowiedzialam,
        ze musialabym zaplacic za miejsce drugiej osoby w samolocie (na prawde nie
        rozumiem o co im chodzi). Wtedy cena wychodzila 4tys zl a za Tyle to ja moge
        bez laski pojechac sobie nawet z Berlina.
        W koncu do wyboru zostalo mi chyba Orange Tours (tak to sie nazywa) i Eurotour
        AT. Cena jest oczywiscie znacznie wyzsza niz w Triadzie, bo doplata do jedynki
        jest 400 albo 600zl w zaleznosci od biura. Czyli wychodzi minimum 2600 lub 3000
        zl. Na dodatek mam nawet wybor czy chce leciec od czwartku na tydzien czy od
        piatku a z tym wiaze sie tez godzina wylotu, ktora w piatek jest bardziej
        przystepna (8.00 a nie 6.00) no i linie lotnicze.

Mam nadzieje, ze bede zadowolona z pobytu i z organizacji, chociaz moje
        jedynie wymaganie dot. rezydenta to dostarczenie mnie do wybranego przeze mnie
        hotelu.

Serendepity
      • serendepity Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 14.11.03, 13:28
        Napiszesz mi jeszcze pare rzeczy o tym hotelu? Interesuje mnie czy jest tam
        jakas kafejka netowa (lub w okolicy), czy widziales ten ich fitness klub i czy
        ewentualnie korzytanie jest w cenie czy za dodatkowa oplata.
        A i jeszcze jakies biuro miejscowe. Moze byc w hotelu lub okolicy.

Serendepity.
        • Gość: Jacky Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: 217.153.76.* 14.11.03, 16:05
          W hotelu jest płatny dostęp do netu, ewentualnie można jechać do centrum El
          Gouna (jedzie się 5 min) i tam skorzystać z kafejki na pieterku (na pewno łatwo
          znajdziesz). W fitness nie byłem, wiem tylko, że siłownia jest free. Doplaty
          wymagają masaże, sauny itp. Nie korzystałem z żadnych biur miejscowych -
          jeździełem na wycieczki z Big Blue (jak jeszcze istniało...).
          Musisz jeszcze wiedzieć, że ten hotel to oaza spokoju, więc jeśli szukasz
          rozrywki - dyskoteki itp to raczej do Hurgady.
          Pozdrawiam
          • serendepity Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 14.11.03, 16:44
            Szukam spokoju, dlatego w ogole wybralam te miejscowosc. No jak silownia jest
            free to super. Mam zamiar poplywac, popodziwiac rybki i poczytac ksiazki. A
            kafejka przyda sie na wszelki wypadek, to uzaleznienie ;))

Serendepity.
            • agusha7 Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 15.11.03, 06:33
              1. za wynajecie pokoju prywatnie w budynku w centrum hurghady dla 1 osoby
              placi sie ok. 400 - 1000 LE za dwa tygodnie (sredni i wyzszy standard, pelne
              wyposazenie).

2. za sam bilet lotniczy (alfa star) w dwie strony 1100 zl (znajomy kupowal w
              pazdzierniku br i nie ma problemu z wykupieniem pojedynczego biletu). + wiza
              $15

3. porzadne wyzywienie: na dwa tygodnie (jesli sami sobie bedziemy gotowac) -
              ok. 400 LE kupujac w supermarkecie i na bazarze; restauracja (pelny obiad
              (zupa, salatki, pelne 2-gie danie + napoj - dobry lokal)~ 100 LE za 1 obiad

4. korzystanie z plazy hotelowej (do wyboru) = 10 LE za dzien lub nic jesli
              przejdzie sie jak gdyby nic przez recepcje (mozna tez korzystac z plaz
              bezplatnych)

5. dobrze jest sie ubezpieczyc na caly czas pobytu - stawek niestety nie znam
              ----------
              tak napisalam, w razie czego:)
              • serendepity Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 20.11.03, 10:10
                Powiedz mi jeszcze, czy jak sie kupuje te noclegi w roznych hotelach to one sa
                zawsze w wyzywieniem?? Cos jak wczasy w PL kiedys?

Serendepity.
    • Gość: mala Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.11.03, 13:57
      ja byłam z Eximem we wrzesniu. Nie robili mi żadnego problemu.
      Dopłata - 700 PLN/2 tygodnie. Hotel 4*
      • beduinka Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 16.11.03, 14:51
        tylko, że taka dopłata to duuuuuuużo
      • serendepity Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem 17.11.03, 11:14
        Jak to jest , ze do tego samego hotelu biura pobieraja inne doplaty dla singa??
        Jedno biuro bierze tylko 400zl inne 600 czy 700zl.Az tak roznia sie ich umowy z
        hotelem?? A moze po prostu musza wiecej skosic na utrzymanie swoich biur ?
        A Triada to chyba jedzie czasami ponizej kosztów, skoro oferuja w last minute
        te sama impreze za 1600zl co inne biura za 2400zl.
        Jak mi sie tam spodoba to chyba skorzystam z rady Agnieszki i pojade nastepnym
        razem bez biura. Hotel mozna zarezewowac bez problemu, bilety na samolot
        wykupic w PL. Rezydent jest mi i tak zbedny.

Serendepity
    • Gość: mala Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 15:21
      czy ktoś może podać przykładowe ceny hotelu - załatwiane na własną rękę już na
      miejscu.
      Ja z matematyką nie stoję najlepiej, ale jak to wygląda
      Koszt całej wycieczki (zakupionej w biurze) - 2300 PLN/2 tyg.
      Czarter (takia kwota padła na forum) - 1100 PLN
      Zostaje 1200 PLN na biuro w którym wykupuję wycieczkę (ajent w moim mieście),
      BP (AS, EXIM,Triada itd.), egipskie biuro, hotel.
      Z tego wynika, że hotele sa tam bardzo tanie. Byłam, ale się nie
      zainteresowałam, dlatego proszę o odpowiedź.
    • Gość: mala Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.11.03, 17:32
      do dóry
      • Gość: agusha7 Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: 62.114.154.* 19.11.03, 01:16
        Doba w SeaGull (HB) kosztuje $20. Biltety na charter sa drozsze, kiedy nie
        wykupilo sie wycieczki.
        • Gość: mala Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 11:35
          a to bardzo ciekawe, bo placilismy 35$ w Sea Gull za korzystanie z pokoju od
          godz. 12:00 do 18:00 - z pokoi mielismy sie wymeldowac o 12:00, a odlot o 02:30
          nast epnego dnia (Exim)
          • Gość: agusha7 Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: 62.114.154.* 19.11.03, 11:39
            kupowaliscie u posrednika? w samym hotelu moga tez naciagac, czasem podaja
            ceny ot tak sobie.
            • Gość: mala Re: Wyjazd singla do Egiptu graniczy z cudem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 16:24
              kupowalismy w hotelu i nic nie chcieli zejsc z ceny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka