basty41 03.03.09, 15:11 Witajcie. Pierwszy raz wybieram się do Egiptu. Chciałbym popływać z maską i fajką. Czy na miejscu można coś wypożyczyć, czy trzeba zabrać ze sobą? Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radioaktywny Re: snoorkeling w Marsa el Alam 03.03.09, 17:13 Takie osobiste przedmioty, podobnie jak grzebień zabieram ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
ami.ra Re: snoorkeling w Marsa el Alam 03.03.09, 18:14 Chyba nie lubisz uzywac po kims szczoteczki do zębów... Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 03.03.09, 19:37 w przypadku nurkowania głębinowego aqualung też zabierasz swój? Odpowiedz Link Zgłoś
iszkariota Re: snoorkeling w Marsa el Alam 03.03.09, 19:45 Witaj, pytałeś o konkret dotyczący pływania powierzchniowego i konkretne odpowiedzi uzyskałeś. Agualung to zupełnie inna historia, ale bywają tacy, co zabierają. Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 06:55 Dziękuję bardzo za pomoc. Cytat Lema brzmi jednoznacznie - może i tak jest ale anonimowość internetowa nie powinna zwalniać nas z zachowania podstawowych zasad kultury. Pozdrawiam i życzę miłego dnia "To zawsze zaskakujące, gdy uświadomimy sobie, że podczas gdy my przyglądamy się innym i myślimy o nich, mając się za mądrzejszych i rozumniejszych, oni też przyglądają się nam i myślą o nas"— Terry Pratchett Odpowiedz Link Zgłoś
libudauto Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 07:42 Pozatym , kto ze sobą nosi ten się nie prosi ;) pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 09:28 Dzięki - to faktycznie prawda. Miałem tę wątpliwość, bo nigdy nie próbowałem snoorkelingu. Nie należę do rozrzutnych osób - nie wiem czy ta rozrywka przypadnie mi do gustu - stąd ta wątpliwość co zrobić, już jednak rozwiana. Miłego dnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 09:50 Witam, Litości...i jak prawie zawsze ;)) skończyło się na pouczaniu i dawaniu "dobrych rad" Ponieważ w ubiegłym roku byłam po raz pierwszy w Egipcie..też zadawałam mnóstwo pytań...czasem może "mądrych inaczej" ;)....ale na Boga miałam do tego prawo..wlasnie dlatego ze po raz pierwszy ;) wybierałam sie do tego pięknego kraju i chciałam się dobrze przygotować. Dowiedzialam sie wiele od osób z tego forum i zawsze byłam wdzięczna za -po pierwsze odpowiedzenie mi na pytanie -po drugie przedstawienie alternatywnych..sprawdzonych innych rozwiązań ;) Niestety nie byłam ..jeszcze ;)) w Marsa ale skoro nikt nie odpowiedział ...to ja się trochę powymądrzam ;) -w Sharm , gdzie byłam w zeszłym roku można było wypożyczyć sprzet do snoorkowania, można było również kupić.. z tego co pamiętam nie byl drogi, były specjalne sklepy oferujące taki sprzęt Będąc w Parku Ras Mohamedah....przed dojechaniem do przystani był postój przy wypożyczalni i każdy kto chciał mógł wypożyczyć kompletny sprzęt do snoorkowania ,Mi brakowało tylko płetw .Bez problemu mogłam wypożyczyć tylko tę część sprzętu ABC, a dla córki kamizelkę ratunkową / na wszelki wypadek snoorkowała w kamizelce..bo wody w Ras...raczej głębokie są ;) / Zwrócilam uwagę,że lokalne biura organizujące wycieczki ze snoorkowaniem zawsze podają ,że jest możliwość wypozyczenia sprzetu....ale cena wypożyczenia nie wchodzi w koszt wycieczki Z tego co czytałam w Marsa raczej nie jest centrum handlowo- rozrywkowym..trzeba by się było zorientować zatem czy jest możliwość wypożyczenia sprzetu ..np hotelowych sklepikach/punktach ..w sytuacji jesli będziesz korzystała tylko ze snoorkowania w wodach przyhotelowych Na koniec trochę o higienie ;).....osobiście nie polecam / podobnie jak i znawcy tematu wypożyczania maski i fajki... Mało higieniczne i takie tam ;)))..Co do płetw zdania są podzielone..Ja zdecydowałam sie na wypożyczenie , bo ich dzwiganie z Polski/ przy i tak wielkim moim nadbagazu/ nie opłacało się. Niektórzy też twierdzą że dla początkujacych snoorków,i pływaniu przy hotelowych wodach..jak nie ma duuuzych pradów morskich płetwy aż tak konieczne nie są ;) Pozdrawiam i zachęcam bywalców Marsa do uzupełnienia mojej niepełnej wypowiedz Ola Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 09:55 a czy orientujesz się czy w Hurghadzie lub na obrzeżach miasta są takie sklepy? bo ja szczerze mówiąc wolałabym kopić sobie maskę i pletwy na miejscu niz tu w Polsce. będę wdzięczna za odpowiedz (jak mnie to usprawiedliwi to tez jadę pierwszy raz ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 10:15 W Hurghadzie sklepów ze sprzętem do snoorkowania jest mnóstwo, więc i ceny raczej przystępne. W Marsa sklepów nie ma, poza tymi w hotelach, ceny tam są z...Marsa. Lepiej więc mieć maskę i rurke mieć ze sobą, inne rzeczy, typu płetwny czy kamizelka, w razie konieczności, można zwykle wypożyczyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 10:20 W Hurghadzie sklepów ze sprzętem do snoorkowania jest mnóstwo, więc i ceny > raczej przystępne. dziekuje za info Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 10:38 Niestety :(..jestem stała w uczuciach ;)....jeżdzę do sharm Niemogę pomóc .a nie chcę "gdybać" Pozdrawiam i życzę udanego pobytu Ola Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 10:51 Niestety :(..jestem stała w uczuciach ;)....jeżdzę do sharm > Niemogę pomóc .a nie chcę "gdybać" > Pozdrawiam i życzę udanego pobytu > Ola ja tez jestem stala w uczuciach, ale ze to pierwszy wyjazd to ze wzgledu na korzystna oferte cenowa padlo na Hurghade, nastepnym razem mysle, ze pojade do Sharm. Tobie rowniez zycze wspanialych wakacji i po powrocie zdaj prosze relacje z wrazen z nurkowania intro. ja rowniez chce sprobowac ale troszke sie boje (jade we wrzesniu). Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 10:20 Jak wypływa sie na snurkowanie , to płetwa jest obowiązkowa , prądy bywają przede wszystkim zmienne , raz ich nie ma , a za chwilę mogą być , a ty powiedzmy bez "napedu" 50-60 m od brzegu , gratuluję temu kto doradził , że można bez płetw snurkować , kompletny dyletant w tym względzie . Do założyciela wątku: ja zabieram ze sobą automat oddechowy do nurkowania zawsze , mam swój , moja żona ma swój i mój syn ma swój - na bezpieczeństwo ceny nie ma . Po za tym rurka którą wsadzasz do ust nie kosztuje kilkaset , czy kilka tysięcy złoty , tylko kilkanaście , a w najgorszym wypadku jakas firmowa kilkadziesiat złotych. Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 10:42 Dzięki za info...na szczęście w tym roku kupiłam już płetwy :) W ubiegłym , ze względu na małe dziecko, snorkowaliśmy przy pomoście więc,,,daliśmy radę ;)) bez płetw Ale info o konieczniści pływania z płetwami zawsze- jest istotna. Dzięki i pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 10:47 Jeszcze jedno pytanie? czy wydatek związany z automatem oddechowym jest znaczny? zamierzam dopiero przymierzyć się do nurkowania głębinowego( no może nie za bardzo głębinowego - nurkowanie intro) Wiem wiem..że nie powinno sie oszczędzać;)..na zyciu i zdrowiu...ale jakie mniej więcej są ceny ..średniej klasy tych automatów? Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 13:56 Napewno do intro nie powinnaś kupować własnego automatu . Korzystanie z automatu bazy nurkowej napewno bedzie bezpieczne . Jak się spodoba i zrobisz licencję nurkową , powinnas rozważać bardzo poważnie posiadanie własnego automatu , w innym wypadku - nie . Średniej klasy automat to koszt około 1300-1500 zł , dodatkowo konsola z manometrem i głebokościomierzem od ok. 400 zł . Cały sprzęt do nurkowania jest drogi , ale kupując go od renomowanych producentów , masz np na automat wieczystą gwarancję , jeśli kupisz używany takiej gwarancji nie ma . Można kupić tanie automaty ponizej 1000,- zł ale dedykowane są tylko do ciepłej wody , takiej jak w Egipcie . Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 15:58 super! dzięki za info ola Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 11:15 Podpisuję się pod tym obiema rękami. Czytam regularnie forum od czasu pierwszego wyjazdu do Egiptu. Też miałam tysiące pytań i niepewności, zadawałam lakoniczne pytania. Na szczęscie nie trafiłam na jadowitych forumowiczów. Jadąc do Marsa warto mieć swoją maskę i rurkę. Jest duże prawdopodobieństwo, że nie skończy się na 1 razie. Z płetw korzystaliśmy tylko na wycieczce do "Delfin house". Na marginesie: pływanie z delfinami niesamowite. Życzę wielu wspaniałych wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 12:16 No cóż, w każdy relacjach, a zwłaszcza tych, które dają dużą anonimowość można było spodziewać się "jadowitości", ale zawsze jestem może trochę naiwny :-)Czytałem już wiele wątków o Marsa ale skoro byliście może coś polecisz - hotel, miejsca, podzielisz się swoimi wrażeniami. Za wszystkie będę bardzo zobowiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 14:08 W Marsa najlepsze tereny na snurkowanie i nurkowanie to zatoka Abu Dabbab , można tam spotkać na codzień Diugonie (krowa morska- syrena) , żółwie zielone bywają ze średnicą skorupy ponad 1m i rekinki gitarowe , nie należy oczywiście wpadać przy nich w panikę , bo one bedą bardziej spanikowane niż Ty - to jest to co można najlepszego spotkać w tej zatoce , oczywiście jest jeszcze wiele zwierzaków , ale te są charakterystyczne . O hotelach pisał nie bede , bo nie spałem tam w żadnym , miejsca nurkowe Marsa Alam poznałem w trakcie safari nurkowego . pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 19:30 Byłam w Brayce z rodziną w listopadzie ubiegłego roku. Na konkretne pytania łatwiej się odpowiada. Hotel 4*/5*, czysto, jedzenie różnorodne, smaczne, powtarzające się w cyklu tygodniowym. Ale to nie najważniejsze. Ważne jest położenie hotelu: wokół zatoki, piaszczysta plaża z bezpośrednim wejściem do morza. Wcześniej napisałam, że pływałam bez płetw, ponieważ w zatoce nie ma fal i prądów. Ale pluskajacy się powodują mętnienie wody w godzinach południowych. My chodziliśmy na snorkowanie z aparatem rano albo mozna wypływać dalej mając płetwy. Chętnie odpowiem na szczegółowe pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
anetak19 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 04.03.09, 15:10 Zgadzam się z wypowiedziami niektórych osób co do tego, że rurkę dobrze jest mieć swoją. Jeśli będziesz chciał polecieć kilka razy do Egiptu to koszt zakupu ABC(czyli maski+rurki+płetw) szybko Ci się zwróci, a komfort estetyczny jest nieporównywalny do wypożyczonego sprzętu. W dobie sklepów internetowych zakup wydaje się być prostym, a jeśli chciałbyś basty41 wiedzieć coś więcej to napisz. Ja będę teraz 3 raz w Egipcie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maxi43 Re: snoorkeling w Marsa el Alam 08.03.09, 19:45 weź ze sobą, nie jest to mega wydatek ;) ja wzięłam ze sobą :) Odpowiedz Link Zgłoś