nie_nowa_ja 07.06.09, 21:22 korzystacie? przyzwyczajacie skórę do opalania ? a co z dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gladi3 Re: solarium przed egiptem 07.06.09, 21:39 wg mnie jak masz jasna karnecja to raczaej sie powinno,ja bylem kilka razy,moja znajoma pierwsze dwa dni zjarala sie na rozowa skwarke i cierpiala strasznie,potem kilka dni lezala tylko pod parasolem,lepiej uwazac i smarowac sie dobrym kremem. Odpowiedz Link Zgłoś
artrak2 Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 07:54 Solarium koniecznie, moja zona ma jasną karnacje wiec chodziła, gorzej było z dzieckiem, smarowalismy 30 Nivea i po pierwszym dniu był przypalony, na szczęscie w niewielkim stopniu tylko lekko ramiona i ręce, potem przez 2 dni kąpał się w koszulce. jak mu zeszła skóra po 3 dniach to już smarowalismy dziecko do konca pobytu 15 i było OK. Uwazama ze najwazniejsze są pierwsze 2 dni - smarować smarowac , smarowac i chronic a unikniesz poparzeń Odpowiedz Link Zgłoś
becik75 Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 09:47 Korzystamy, oczywiście z umiarem ;-) Mąż ma jasną karnacje, zaczyna chodzić na ok miesiąc przed wyjazdem, raz w tygodniu po 4-5 minut, pomaga. Wcześniej dostawał uczulenia, pomimo, że smarował się wysokimi filtrami i nie leżał plackiem na słonku. Jeżeli chodzi o dzieci, to jest szansa, że złapią trochę słoneczka podczas zabaw na podwórku - jeszcze w Polsce, o ile pogoda dopisze ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_dwa Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 10:05 Owszem chodzę na solarium, ale przez pierwsze dni filtr 40-50 to podstawa, inaczej nawet po 30-tce można się strasznie poparzyć i kilka dni z głowy. Lepiej używać wysokich filtrów :) Odpowiedz Link Zgłoś
pamela_86 Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 10:55 Ja chodziłam miesiąc przed wyjazdem na solarium żeby później się nie poparzyć na słońcu, na miejscu smarowałam się olejkiem z filtrem 6 i było o.k nie spaliłam się:) Odpowiedz Link Zgłoś
nie_nowa_ja Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 11:40 bardzo dziękuję za odpowiedzi. zastanawiałam się własnie nad tym czy 50 czy 30 (mam bardzo jasną karnację - więc zacznę od 50 i stopniowo zjedę do 30, 20 ..) Odpowiedz Link Zgłoś
buterfly5 Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 11:59 Jestem przeciwnikiem opalenizny (widziałam, co czerniak robi z człowiekiem:(). Szczególnie dzieci powinniśmy chronić. Dobry krem z wysokim filtrem stosowany na calutkie ciało 20 min przed wyjściem na plażę i "dokładany" sukcesywnie w ciągu dnia, szczególnie po kąpieli i słoneczko nie ma prawa zrobić nam krzywdy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 12:28 solrium mozesz, ale pamietaj ze takie opalanie tez jest szkodliwe i postarza skórę nie oszczedzaj na filtrach, zapewniam Cie ze nawet jak posmarujesz sie 30tką to sie opalisz kapeulsz na głowe tez nie wiem w jakim wieku masz dzieci, ale polecam taki zestaw: posmarowanie 50+ na to kostium typu allegro.pl/item651665459_stroj_kapielowy_dla_malej_barbi.html na głowe allegro.pl/item651345548_nowa_czapeczka_boots_na_plaze_na_12_24_m_sale.html super, bo do wody sie nadaje i dziecko sie nie spali ja jestem zdania ze dzieci nie powinny sie opalac, wiadomo ze i tak sie opalą reca czy nogi trochę, ale jeszcze zdażą sobie skórę popsuć na własne żądanie poza tym, po co ci problem z poparzeniami słonecznymi?? profilatycznie panthenol wez, balsam po opalaniu-ale to wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
misrijja Re: solarium przed egiptem 08.06.09, 15:13 Ja nei chodziłam na solarium.. Uzywałam od poczatku do konca filtru 20 i nie była spalona.. A nie mam mocno ciemnej karnacji.. Ale kazdy inaczej. Wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś