14.06.09, 23:15
Hej!!Z tego co zauważyłem na stronce z Alfa Star to dla tych co
wylatują w lipcu z Katowic do Hurghady został zmieniony przewożnik z
AIR CAIRO na LOTUS AIR.Ciekawe jak będzie z limitem bagażowym ponoć
bardzo pilnują wagi tzn.15kg.głównego i 5 kg.podrecznego a za każdy
dodatkowy kilogram każą dopłacać nawet po 10euro!!!Czy ktoś już
leciał w ostanim czasie Lotusem właśnie z Katowic i może coś-niecoś
napisać...Z góry dziękuje za informacje:-)Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • falling_star30 Re: Lotus Air 15.06.09, 09:44
      W maju leciałam z Alfa(mieliśmy sam przelot z Katowic) i też zmieniono nam z Air
      Memphis na Lotus Air, limit niestety 15+5 i jeśli chodzi o bagaż nadawany to
      ważyli i kazali dopłacać - 45PLN/kg. W przypadku gdy ktoś miał obok mniejszy
      bagaż możliwe było sumowanie co by uniknąć dużej dopłaty. Jeśli chodzi o bagaż
      podręczny to jeśli im się rzuciła większa sztuka to też kazali ważyć.

pozdrawiam
      • kurczak48 Re: Lotus Air 15.06.09, 10:01
        Wróciłem 11.06 z Sharm , leciałem Lotusem , wiec bagaż na 1 osobe (
        do Egiptu)to 15 kg.+ 5kg. podręczny , jeżeli leci 2 osoby to bagaż
        możąna łączyć i suma bagażu głównego nie może przekraczać 23 kg. +
        bagaż podręczny 5 kg. na osobe , z Egiptu waga taka sama , ale na
        pare kg więcej nie zwracają uwagi , a w razie czego za pare dolarów
        do reki puszczają .
    • 4przemo77 Re: Lotus Air 15.06.09, 18:56
      Bylem w Egipcie od 8 maja do 22 maja z Rainbow Tours. Wylot mialem z katowic z limitem 15 + 5 kg (Lotus Air) , a powrot do poznania z limitem 20 + 5 kg (Air Memphis). Przy wylocie z katowic nie zwracali wogole uwagi na wage - przechodzilo wszystko. Natomiast niesamowity cyrk byl przy powrocie. Bilety jak juz zaznaczylem mialem na 20 + 5 kg i w zasadzie powinno mnie nic nie obchodzic. Natomiast w ostatniej chwili biuro nam zakomunikowalo ze jest zmiana na Lotusa i mamy mniejszy limit, ale w zwiazku z tym ze mamy bilety na wyzszy limit to powinno byc ok. Jak zwykle okazalo sie to zwykla sciemą, bo biuro celowo na lotnisko z nami wyslalo egipskiego pracownika, ktory udawal ze nic nie kuma ani po polsku ani po angielsku i chyba byl tam tylko w roli widza )-: Przy odprawie facet kasowal po 10 euro od kilograma. Ja mialem dokladnie 4,7 kg wiecej i chcial 50 euro. Oczywiscie po klotni i targowaniu sie zszedl do 30 dolarow. O takich rzeczach jak rachunek za te oplate mozna pomarzyc, facet znowu nic nie rozumie, a tak wogole to nastepny frajer prosze. Ja to jeszcze pikus z tymi 30 dolcami, ale plakac sie chcialo jak nasi rodacy zakladali przed odprawa na siebie wiekszosc cuichow z walizki, zeby tylko zbic ze 2 kg, wyrzucali kosmetyki itp... bardzo duzo bylo tez takich co normalnie, az sie nie chce wierzyc płakali przed odprawa, bo nie mieli pieniedzy a mieli doplacac po 150 euro.

Uwaga - jak zobacza u ciebie podreczny bagaz to tez kaza go warzyc, takze radze spakowac wszystko co najciezsze do podrecznego i na czas odprawy radze przekazac go znajomemu z kolejki, zeby egipcjanin nie zobaczyl, a samemu dla niepoznaki jako podreczny pokazac siateczke z kanapkami lub czyms lekkim. Zawsze pare kilo mniej do zwazenia. Ja niestety odprawialem sie jako drugi, wiec zdazylem wyjac tylko kamere i aparat,ale zawsze to ze 3 kg mniej.

Zaznaczam ze buiro RT na voucherze gwarantowalo nam limit 20 + 5 kg, wiec kazdy wlasnie na taki limit byl przygotowany, i w zasadzie zmiana rzewoznika to problem biura a nie nasz. Oczywiscie nawet nie ma jak zglosic reklamacji, bo w Egipcie na lotnisku o niczym takim jak rachunek nie moze byc mowy. Kasa podejrzewam ze idzie do reki "odprawiacza", a kto wie czy nie dzieli sie nia z naszym "opiekunem" z biura podrozy, ktory byl zreszta bardzo bierny w swoich dzialaniach - ba - wlasciwie wogole nic nie robil zeby sprawe wyjasnic. Tak jak z wycieczki i ogolnie organiozacji wyjazdu z Rainbow Tours jestem zadowolonym, tak za sprawe z wylotem maja u mnie ogramny minus i zastanawiam sie czy nie zaczac jezdzic z kims innym - pytanie tylko z kim, ale moge sie zalozyc ze z TUI taka sytuacja bylaby nie do pomyslenia.

Tak abstrachując od calej sytuacji - bylem w egipcie 4 raz z kolei, ale zanim nasze biura nie zaczna latac normalnymi charterami, to rezygnuje z wyjazdu do egiptu, bo to co sie ostatnio dzieje na lotniskach w Hurghadzie czy Sharm to przechodzi ludzkie pojęcie.
      Jak sie spakowac w limit 15 kg ? - niech mi ktos powie bo jako facet nie jestem w stanie zejsc ponizej 17 kg, przy czym 4 kg to waga walizki, a co dopiero kobiety.
      • koniczynka777 Re: Lotus Air 17.06.09, 12:04
        Lecialam zLotusem z Katowic w \czerwcu.bagaz rzeczywiscie 15kg,jak 2
        osoby mozna zwazyc razem i dozwolone 32kg:)
        bagaz podreczny 5kg ale tego juz nikt nie sprawdzał:)
        • heniek40 Re: Lotus Air 17.06.09, 12:13
          Dzięki wszystkim za odpowiedż:-)
          Hej koniczynka777 a dokąd leciałaś??Jak było z bagażem w drodze
          powrotnej???Pozdrawiam!!!
          • koniczynka777 Re: Lotus Air 17.06.09, 12:24
            Do Szarmu.
            W drodze powrotnej bylo mnie rygorystycznie:)znajome przekroczyly
            limit bagazowy o 10kg,to daly celnikow 1o doalrow i po klopocie:)
            bagazu podrecznego nie wazono wcale:)
            • heniek40 Re: Lotus Air 19.06.09, 21:15
              Dziękuje jeszcze raz wszystkim za infomacje:-)Mam nadzieję,że
              wszystko w Katowicach przy wylocie i póżniej w Hurghadzie w drodze
              powrotnej wszystko bedzie OKI:-)Pozdrawiam!!!
              • agi-n4 Re: Lotus Air 01.07.09, 17:56
                Czy ktoś jest już bardziej na bieżąco lecę za kilka dni jak jest z
                tymi opłatami za nad bagaż w hurgadzie jeszcze tak wałkują?
                Aha i czy jak my lecimy 2 osoby dorosłe i dziecko to jeśli na osobę
                przypada 15 kg to możemy mieć 45 kg
                • irena54 Re: Lotus Air 02.07.09, 15:22
                  Witam Na jedna osobe 15 kg + 5 kg bagażu podręcznego wiec na 3 osoby
                  60 kg naprawde wystarczajaco. Nadbagaż wynosi 10 euro za 1 kg. Przy
                  wylocie nikt ni ważył ale przy powroci byli bardzo dokładni nawet na
                  wage kładniliśmy torebki.
    • sol-angelika Re: Lotus Air 20.07.09, 14:36
      Uwaga przy ważeniu w Hurghadzie! Waga działa jak chce... warto dać w łapę jak
      wyjdzie za dużo - znajomi dopłacali 50$.
      • dorota_marek_wawa Re: Lotus Air 20.07.09, 14:49
        Dziwne, u nas przy wylocie 18.07 z Hurghady nikt nie mial problemow. My mielismy 3 ogromne walizki, szybko zwazone, nawet facet przy odprawie nie patrzyl na wage. A podreczny w ogole ich nie interesowal.
        • miszelk Re: Lotus Air 20.07.09, 17:14
          Potwierdzam, wtlatywaliśmy z HGH i nie było problemu z bagażem, a na
          podręczny nawet nie zwrócili uwagi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka