Dodaj do ulubionych

Obwód Kaliningradzki

IP: *.171.91.230.crowley.pl 15.07.08, 15:05
Wiem, że niedawno był artykuł o Królewcu i nadmorskich kurortach
Obwodu, może jednak jest ktoś, kto zwiedzał Świętą Siekierkę, Pruską
Iławkę, Tylżę, Wystruć, Gierdawę, Ragnetę? Zdjęcia i refleksje z
wyprawy mile widziane.
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Obwód Kaliningradzki 17.07.08, 02:39
      Temat też mnie interesuje chociaż nie wiem czemu. Może dlatego, że jest to taka
      "mała Rosja" i to tak blisko polskich granic?
      • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 17.07.08, 10:24
        Ja jestem ciekawy pozostałości dawnych Prus Wschodnich - kościołów,
        majątków, obiektów wojskowych, budynków użyteczności publicznej,
        zwykłych domów. Dla mnie fascynujące jest to, że granicą podzielono
        jeden organizm państwowy, o jednej przeszłości (mam na myśli
        historię najnowszą, podobnej architekturze i krajobrazie. To taka
        mieszanka naszego Pomorza Gdańskiego z Warmią i Mazurami. Dla mnie
        temat fascynujący i dlatego chętnie przeczytałbym czyjąś relację z
        wyprawy w tamte tereny, obejrzał zdjęcia. Bo nie wysztko da
        się "wyguglać". smile Dlatego zachęcam do dyskusji.
    • Gość: kaliinka Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 11:36
      Był w dodatku turystycznym GW, dwa tygodnie temu. Bardzo chcę się
      tam wybrać, ale niestety brak chętnychsad
      • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 18.07.08, 14:53
        Wiem, czytałem, ale jak już wspomniałem wcześniej, chciałem zachęcić
        do opowieści kogoś, kto już tam był, zwiedzał. Nie chodzi mi też
        tylko o Królewiec ale też i o inne ciekawe miejsca. Mniejsze i
        większe miejscowości, gdzie są jeszcze ślady dawnych, pruskich,
        czasów.
        • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 21.08.08, 10:25
          Wakacje blisko końca, ponawiam pytanie, czy ktoś z Forumowiczów był
          na terenie Obwodu Kaliningradzkiego? Zwiedzał Królewiec, miasteczka
          pamiętające Prusy Wschodnie i później ZSRR? Może jakieś fotografie?
          Ja objeżdżałem ulubione Warmię i Mazury. I jeszcze zawitam pod
          koniec września, do obwodu nie wybierałem się, bo nie mam ważnego
          paszportu, ale może ktoś był? smile
          • rwrw2 Re: Obwód Kaliningradzki 23.08.08, 22:10
            Byłem tam dwukrotnie. Ostatnio około 4 lat temu, gdy jeszcze nie trzeba było
            mieć wizy. Niestety, smutno się na patrzy na niszczejące stare budynki, których
            i tak mało zostało. Przerażające są wszechobecne śmieci wywalane na łąki i do
            lasów- widać to np. jadąc pociągiem z Kalingradu do nadmorskich miejscowości.
            Czasem można rzeczywiście zobaczyć ślady przeszłości, np. widzialem gdzieś na
            jakiejś rozwalającej się kamienicy wyblakły napis "Kreuz Apoteken". Generalnie w
            Kaliningradzie dominuje beton-szare bloki, pomniki Lenina, jakieś nieskończone
            wieżowce z płyty. Być może przez ostatni czas coś tam się zmieniło, ale nie
            sądzę. W porównaniu do sąsiednich krajów(Litwa, Łotwa) to jest zupełnie inny
            świat. W sumie polecam odwiedzić Obwód ale bardziej jako ciekawostkę. Pamietaj
            też, że do niektórych miejsc nie można wjeżdżać obcokrajowcom, ja o tym nie
            wiedziałem i wysadzili mnie raz z autobusu na postrunku w środku lasu w drodze
            do Baltijska.
            Pozdrawiam.
    • kj6 Re: Obwód Kaliningradzki 24.08.08, 18:03
      W obwodzie kaliningradzkim bywam kilka - kilkanaście razy w roku.
      Ostatnio - sporo zmian na lepsze. Remonty drog, odnawiane stare
      budynki. Oczywiście to kropla w morzu potrzeb, ale jakiś krok w
      dobrym kierunku...
      W obwodzie pojawia się coraz więcej "emigrantów" z Moskwy. Kupują i
      remontują stare domy. Często wcale tu nie mieszkają, ale chcą mieć
      nieruchomość. Nikt nie wie, jaki status może mieć w przyszłości
      obwód - więc na wszelki wypadek warto tu zainwestować. Pozytywny
      efekt tego zjawiska to spora liczba wyremontowanych starych budynków
      szkół, leśniczówek itd.
      Żona mera Moskwy - najbogatsza kobitka Rosji - buduje koło Ozierska
      dwie stadniny. Przy okazji - PR jest wszędzie wazny - super
      nowoczesną szkołę.
      Oczywiście budynki pokołchozowe nadal straszą, podobnie jak i ich
      zdegenerowani mieszkańcy, ale wszak i my mamy
      osiedla "popegieerowskie".
      • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 25.08.08, 12:36
        Bardzo Wam dziękuję za te informacje. Można wywnioskować, że z
        czasem Obwód zacznie przypominać naszą Warmię i Mazury oraz Pomorze?
        Infrastruktura poniemiecka w powoli jest odbudowywana? A czy
        krajobraz jest podobny do warmińsko-mazurskiego - słynne aleje drzew
        wzdłuż drogi? Jeśli chcielibyście przytoczyć jakieś opisy czy
        załączyć zdjęcia byłoby miło.
        Co do zapuszczenia Obwodu - to mnie nie przeraża, zdaję sobie
        sprawę, z tych skromnych informacji, które posiadam, jak mniej
        więcej to wygląda. Może w przyszłym roku tam się wybiorę śladem
        pozostałości z przeszłości. Tylko te wizy...
        • Gość: stiopa schmidt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.cust.tele2.pl 27.08.08, 18:13
          Polecam wątek Kaliningrad strone dalej - tam trochę wiadomości. Oprócz tego
          warto skombinować pzewodnik Andrzeja Rzempołucha o zabytkach dawnych Prus
          Wschodnich, wydamy jakie 15 lat temu, ale wciąz aktualny pod wieloma wzgledami,
          chyba że Ruscy znowu coś rozebrali, a oni niestety cały czas o poniemieckie
          zabytki nie dbają.
          Oprócz tego warto przewertować zeszyty olsztyńskiej Borussii. Tam były rózne
          opisy Obwodu, a chyba w 2006 r. dali reportaż o zabytkach w Obłasti - m.in. o
          Oziorsku i Czerniachosku. Dawno temu były tez jakieś relacje w Gazecie
          Olsztyńskiej, ale nie mam tych wycinków z datami. Ibyło też w Spotkaniach z
          Zabytkami, ale dawno - chyba coś koło 1993 lub 1994 roku - było cos o stanie
          zabytków w Gierdawach. Jak masz biblioteke dużą w pobliżu - to najdziesz bez
          kłopotu.
          No i na koniec: warto wejść na na forum Pogodojmy po naszemu olsztynskiej
          Wyborczey - tam jest wątek co się nazywa fejn stronka o prusach wschodnich i
          linki do rosyjskiej stronki z aktualnymi fotami z Oblasti.
          No to chyba wszystko, co mi przychodzi do głowy jeśli chodzi o literature. A o
          poszczegolnych miejscowosciach możno długo, jeśli sie tam zwłaszcza było.
          • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 02.09.08, 10:51
            Dzięki za te informacje, o tej rosyjskiej stronie Kalinigrader
            Gebiet wiem już od jakiegoś czasu. Ciekawa, lecz niezbyt aktualna.
            Widzę, że jest trochę osób sfiksowanych na punkcie Obwodu - zapewne,
            wywodzi się od fascynacji Warmią i Mazurami i tą tajemniczością
            granicy, dzielącej jeden kiedyś kraj.
            • Gość: stiopa schmidt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.cust.tele2.pl 02.09.08, 12:34
              O tak, pamietam jak jakie 25 lat temu podchodzilem pod szlaban w Gronowie czy z
              Zabrostu popatrywalem na druga strone granicy, w strone Bejnun. Rajcowalo mnie
              ogromnie, co tam zostalo z dawnych czasow. To byla rzeczywiscie dlugo tajemnica
              i odkrywanie jej, nawet jak czasem stwierdza sie, ze nic nie zostalo, to
              interesujace, mocno poruszajace przezycie. Zawsze robiło wrazenie spotkanie z
              miejscami kiedys zamieszkalymi i majacymi dluga historie a potem niemal
              kompletnie startymi z powierzchni ziemi - jak chocby Cynty czy Krzyżbork.
              Zwlaszcza te miasteczka nad granica, niby na wyciagniecie reki, a niedostępne i
              skazane na niebyt. Szkoda chyba najbardziej Gierdaw, bo sie niedlugo rozsypia,
              lepiej jest w Darkiejmach/Oziorsku. Nie dojechalem do Nordenborka, ale pono nic
              tam nie ma. Za to w Świetej Siekierce są fajne pozostalości niedokończonego
              założenia - takiego forum z czasów hitlerowskich...
              • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 02.09.08, 15:22
                Podziwiam głęboką znajomość tematu. Ja najbliżej granicy byłem w
                Głębocku. Najbardziej niesamowity dla mnie jest fakt, że jeden kraj
                podzielono, ale zarówno krajobraz, jak i niemiecka przeszłość w
                postaci obiektów jest niezaprzeczalna. Szkoda, że po rosyjskiej
                stronie wszystko bardziej zostało zniszczone niż w Polsce.
                Słyszałeś może o jakiś pałacach, dworach - coś w klimacie naszych
                Słobit, czy innych posiadłości zdewastowanych przez krasnoarmiejców?
                Ciekawią mnie nie tylko oczywistości w postaci królewieckiej
                katedry, ale jakieś zapomniane porzucone wśród pól i lasów dwory,
                pałace starych Prusaków. Nie wierzę, że posiadłości junkrów pruskich
                były tylko na Warmii i Mazurach, w północnych Prusach Wschodnich też
                musiały być jakieś szlacheckie posiadłości? Poza stadniną koni w
                Trakejnach, oczywiście.
                • Gość: stiopa schmidt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.cust.tele2.pl 02.09.08, 16:49
                  Z pałacami i dworami jest najgorzej. W jakims stopniu stan zachowania pokazuje
                  ta stronka rosyjska emerytowanego oficera - amatora. Siec majątków w połnocnych
                  Pr. Wsch. była zbliżona do np. okolic Pasłeka, choc praktycznie brakowało tu
                  rzeczywiście wielkich załozeń oprócz Gr. Holsteinu k. Królewca no i
                  najsłynniejszego Friedrichsteinu nad Pregoła. Najwiecej dworów było w okregu
                  gierdawskim. Oprócz wyjątków (jak mocno przebudowany Gross Holstein/Pregolski i
                  Bledau-Sosnowka)nic sie nie zachowało, albo są to smętne ruiny w zdziczalych
                  parkach. Nie ma malowniczych Sanditten czy pieknego Abbarten k. Frydlądu.
                  Wymowny, symboliczny niemal widok to zachowany w szczerym polu fragment pałacu
                  przy drodze do Olchowatki-waltherkehmen - jak z filmu grozy - samo monumentalne
                  wejscie z podcieniem a z tyłu pustka...
                  Jest troche małych, strupieszałych dworków. Kompletnie wyczyszczone są
                  bezpośrednie strefy nadgraniczne - od strony litewskiej chocby. tam znów ciarki
                  chodza po plecach jak sie widzi puste miejsce gdzie było miasteczko
                  Szyrwinta/kutuzowo nasd Szeszupą. Został tylko na łace slad czworobocznego placu
                  rynkowego i pare kamieni z kościoła - na googlu to dobrze widać. Ale nie
                  spenetrowalem calej Oblasti, wiec do końca rozeznania nie mam.
                  Zarównio podrózując po warmii, mazurach, d. Górnych Prusach jak po d. rejencji
                  Królewieckiej i Gąbińskiej zdaje sobie człek sprawę z rozległości tej
                  historycznej krainy i silnego zróznicowania krajobrazowego. Widokowo różni sie
                  ta pólnocna część od naszej polskiej bo jest raczej płaska, jak sie jedzie od
                  Goładapi to jeszcze troche pagórów i potem tylko łagodne garby. I są wśród pół
                  rzeki, czasem meandrujace jak węgorapa, a nad pregoła znowu wielkie zielone
                  falujące łąki. Drogi wąskie prócz trasy z Kalinigradu do granicy z Litwą, często
                  obsadzane drzewami i niemiłosiernie na ogół wyboiste. Ech, pojechałoby sie....
                  • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 03.09.08, 10:43
                    Bardzo ciekawe opisy, jak bardzo mi brakuje takich informacji.
                    Wielkie dzięki, gdyby można było liczyć na jeszcze więcej takich
                    opisów miejsc Obwodu, byłbym bardzo wdzięczny. Widzę, że mam do
                    czynienia z prawdziwym znawcą tematu, skarbnicą wiedzy.
                    Znasz może jakieś ciekawe historie dotyczące tych miejsc, zwłaszcza
                    z II Wojny? Ja wiem jedynie o leśnej posiadłości Goringa w puszczy
                    Romnickiej, a także o tym, że podobno do dziś można natknąć się w
                    Krasnym Lesie/Rominten Heide na jakieś wraki z czasów wojny.
                    • Gość: Produkt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.171.91.230.crowley.pl 01.10.08, 10:41
                      Widzę, że kolega Stiopa powrócił na forum. Witam i przypominam się z
                      prośbą o obiecywane zdjęcia z Obwodu. Chętnie bym się z nimi
                      zapoznał. Pozdrawiam!
                      • Gość: stiopa schmidt Re: Obwód Kaliningradzki IP: *.cust.tele2.pl 01.10.08, 19:22
                        No dobrze, cos tam wybiore. Ale mam pytanie: gdzie mam to zamiescic, bo nie
                        jestem zbyt sprawny jesli chodzi o internet?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka