agnesp76 21 lat temu Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jeśli posiadacie, napiszcie jakie i czy jesteście zadowoleni, co pownien mieć, a co jest zbędne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ssaczek Re: Nawilżacz powietrza 21 lat temu agnesp76 napisała: > Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jeśli posiadacie, napiszcie jakie i czy > jesteście zadowoleni, co pownien mieć, a co jest zbędne... Dla mieszkających w blokach z centralnym to naprawdę rarytas, wstajesz rano i nasz drożny nos a i śpi się lepiej. Gorąco polecam. Nawilżacze sprzedawane w naszych sklepach działają na trzy sposoby: 1. Ciepła mgiełka - działa na zasadzie czajnika, jest tam mała płyteczka, która odparowuje wodę. Poważną wadą jest duże zużycie prądu 250-400W i nie są najtańsze. Do takiego nawilżacza musisz jeszcze, co jakiś czas kupować specjalne węglowe filtry, w zależności jak używasz i jakiej wody 1-2 miesięcznie cena to 40-80zł. 2. Ultradźwiękowe - na drgającą membranę trafia woda, które jest w ten sposób rozbijana na mgiełkę. Tu tysz przychodzą węglowe wkładki 60-120zł, ale zużycie prądu znikome. 3. Zimna niewidoczna mgiełka - ten rodzaj działa na zasadzie mokrego ręcznika na kaloryferze, w nawilżaczu jest specjalna wkładka, coś w rodzaju knota, która doskonale pobiera i wodę i oddaje wilgoć powietrzu, które przezeń jest przepychane za pomocą wentylatora. W tym typie zużycie prądu jest małe a wymienia się wkłady(knoty)które z czasem zapychają się kamieniem, ten rodzaj jest tani ale ma dwie wady - hałasuje, w nocy wentylator robi sporo szumu a druga wada to że jest on ze wszystkich typów najmniej higieniczny a taki troszę zużyty wkład zaczyna śmierdzieć. Ja miałem zimną mgiełkę, ale teraz to wybrałbym ultradźwiękowy. www.balter.istore.pl/sklep,786,10871854,98197231495670,01,,pl-pln,4979,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
agnesp76 Re: Nawilżacz powietrza 21 lat temu Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Mam jeszcze kilka pytań (chyba zdecyduję się na ultradźwiękowy): - czy te nawilżacze same wyłączają się jak skończy się woda? - czy jest możliwość naniesienia kilku kropel olejku - tak, by był rozpylany w powietrzu? Byłam na podanej stronie i znalazłam: BONECO, BIONAIRE i CLIMATIC - przy ostatnim podana jest głośność - czy 35 dB to dużo? Jak wypadają pozostałe? No i są jeszcze oczyszczacze, które łączą i nawilżanie i oczyszczanie powietrza - te są droższe, ale może warto? Na jakiej zasadzie działa nawilżanie w oczyszczaczach - ultradźwiękowo też? jeden z modeli AIR-O-SWISS nie wymaga żadnych filtrów, inne tak, co podnosi koszty uzytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: Nawilżacz powietrza IP: *.zlotniki.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Znalazłem opis działania innego ale tylko z wyglądu: METODA OCZYSZCZANIA: Tarcze obracają się w kąpieli wodnej wewnątrz nawilżacza / oczyszczacza Air Washer 2055. Przepływające powietrze jest w naturalny sposób oczyszczone (metodę można porównać do oczyszczających powietrze opadów deszczu). METODA NAWILŻANIA: Nawilżanie odbywa się na zasadzie samoregulacji odparowania wody ?na zimno?. Nawilżacz / Oczyszczacz Air Washer dzięki tej metodzie wytwarza optymalną wilgotność powietrza (40 - 60 %) bez stosowania dodatkowego sprzętu regulującego. OCHRONA ANTYBAKTERYJNA: Specjalnie dobrany system ochrony antybakteryjnej (Ionic Silver Stick-Srebrna Elektroda Jonizująca) zapobiega powstawaniu w wodzie zarodników bakterii. Dzięki temu do utrzymania wody w czystości nie trzeba używać uzdatniaczy, bioabsorberów itp. Jeszcze nie spotkałem się z tym ustrojstwem, ale wygląda zachęcająco, gdyby nie ta cena. Używając nawilżaczy na tzw. zimną mgiełkę w sumie efekt masz taki sam, większość zanieczyszczeń pozostaje na siateczkach i wkładach a cena jest nieporównywalna. A co do tych 35dB to taki głośny jest średnio wentylator w zasilaczu komputera. Jeśli się nie mylę to z tymi olejkami jest trochę problem w przypadku nawilżaczy ultradźwiękowych woda przechodzi przez specjalne wkłady, aby nie zniszczyć bardzo delikatnej membrany, to specjalność tych na ciepłą parę. Kiedyś jeszcze były nawilżacze działające na zasadzie bąka, gdzie kręcący się z dużą szybkością wirnik przez mikrokanaliki rozpylał wodę i te były najskuteczniejsze, inhalacja pierwsza klasa tyle, że dziś praktycznie już niespotykana. Odpowiedz Link Zgłoś
e_madziq Re: Nawilżacz powietrza 21 lat temu Ja niedawno zakupiłam ultradźwiekowy nawilżacz BONECO 7131, można ustawić na dana wilgotnosc i intensywność pary, po uzyskaniu żądanej wilgotnosci lub gdy zabraknie wody sam sie wyłacza. Jest baaaaardzo cichy, polecam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś