Dodaj do ulubionych

oszczędzanie

21 lat temu
Muszę sporo zaoszczędzić i mocno ograniczyć wydatki. Nie bardzo się orientuję
jak mogę jeszcze obniżyć wydatki. Np. za telefon (tpsa) albo na żywieniu, a
jednocześnie nie żyć jak poszczący pustelnik. Może są w internecie jakieś
strony temu poświęcone. Albo macie jakieś pomysły? Proszę zarówno o te
oczywiste, bo czasami nie wszystko przychodzi nam do głowy, jak i te niezwykłe...
Obserwuj wątek
    • grazia.eni Re: oszczędzanie 21 lat temu
      Kartka, ołówek: lista zakupów. Spokojnie, po malutku. A potem wymazujemy to,
      bez czego się obejdziemy. Zeszyt, w którym zapisujemy wydatki. W sklepie tylko
      to, co na liście. Żadnych promocji i "okazji".
      Można oddzielnie nosić listę ubrań, butów itp. niezbędnych. Wtedy można
      skorzystać z promocji. Ale tylko wtedy, gdy dana rzecz jest na liście. Czasem
      warto z zakupem poczekać nawet parę tygodni - albo nam "przejdzie" albo kupimy
      taniej.
      Nie brać kredytów tzw. odnawialnych - to straszna pułapka. Lepiej wziąść coś na
      raty, albo konkretną pożyczkę z ustaloną miesięczną spłatą.
      wszystkie metody mają swoje minusy, ale cóż, trzeba sobie radzić :) Tylko się
      nie załamuj - na pewno dasz radę. :))
        Prąd: Lista programów, które oglądamy - nie non stop tv. Lepiej pójść na sacer.
        Telefon: jak ktoś ma problem, to niech sam zadzwoni. Czasem warto kupić kartę
        do automatu i przejść się kawałek. Zwłaszcza przy rozmowach międzymiastowych i
        międzynarodowych. Ja tak robiłam. Zegar przy telefonie nie jest tak skuteczny.
      • prezentownik Re: oszczędzanie 9 lat temu
        Ja na przykład już na początku miesiąca z pensji odkładam kase na konto do oszczędzania, bo wiem, że na koniec nic mi nie zostanie. Poza tym pisanie listy i zaczynanie od wyliczenia opłat: media, prąd, woda itd ułatwi ci planowanie budżetu na jedzenie czy inne przyjemności.
    • Gość: Ag Re: oszczędzanie IP: 212.127.66.* 21 lat temu
      - Sprawdzic uszczelki czy nic nie kapie z kranu i bezwzglednie nie myc naczyn
      pod biezaca woda.

- Poswiecic troche wiecej czasu na gotowanie - tania kuchnia jest pracochlonna,
      ale na prawde sie oplaca (zamiast wedliny czy drogich serow pasty na kanapki z
      twarozku, wedzonej makreli, jajek). Nie uzywac mrozonek - juz zaczela sie
      wiosna, lepiej kupic po jednym warzywie na wage do zupy. Robic posilki laczone -
      na wywarze z kurczaka zupa, potem potrawka z tegoz.

Pozdrawiam
      Ag
      • abzzol Re: oszczędzanie 21 lat temu
        Skorzystam. Tylko niestety ja to mam oszczędzanie we krwi (poznaniara), ale mój
        mąż.... Trudno mu zrezygnować z markowych rzeczy. Mnie jest rybka czy jem musli
        nestle czy firmy z pcimia. Sprawdzam tylko skład. Ale czym zastąpić np. Tetleya,
        liptona, albo inne hochlandy... Kupowanie w dyskontach porównuje do gmerania w
        bagnie.
          No cóż, jeśli nie potraficie zrezygnować z markowych ciuchów i drogiego
          pożywienia, pozostaje tylko dodatkowa praca dla obojga (np. nocny stróż czy
          nocna taryfa). Nie będzie Was w domu, to zaoszczędzicie na pewno.
        • Gość: Ag Re: oszczędzanie IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 21 lat temu
          Musli zrob sama, pod smak meza - np z orzechami czy suszonymi sliwkami.
          Przekonasz go, ze lepsze, bo takie jak lubi, a wyjdzie duzo, duzo taniej (jak
          nie umiesz to napisz, podam Ci przepis na pyszne, tanie, slodkie i chrupiace
          musli).

Herbate kupuj jaka lubicie - nie zaoszczedzisz wiele na tanszej, ale moze
          zaparzaj w duzym dbanku a nie kazda torebke na jeden kubek, wyjdzie
          ekonomiczniej. Nie daj sie nabrac na tanie rzeczy, bo sa mniej wydajne i czesto
          duzo gorsze. Lepiej kupowac przetestowane przez kogos. Poszukaj na
          forum "Kuchnia" watku o tanich obiadach i o tym co warto kupic w dyskontach -
          ja mam troche upatrzonych rzeczy tej samej jakosci co drozsze, a majace
          smieszne ceny. Warto sprawdzic producenta (np. warzywne konserwy dla Lidla
          produkuja Pudliszki a nikt mi nie wmowi, ze robia osobna linie produkcyjna dla
          takiej malej ilosci - jakosc jest identyczna).

Sama mam wiecznie chude miesiace, takie juz studenckie zycie, wiec Cie dobrze
          rozumiem. A skuteczne oszczedzanie daje sporo satysfakcji moim zdaniem.
          Rozrzutnosc nie wymaga pomyslowosci :)

Pozdrawiam
          Ag
            Poproszę o przepis na musli.

Nie wiedziałam, że pudliszki produkuja dla LIDLA. Może macie jeszcze takie
            informacje. No bo rzeczywiście tanie rzeczy nie zawsze są jakościowo dobre, ale
            perełki się zdarzają. Czy opłaca się np. zainwestować w dzbanek z filtrem (na
            duży filtr mnie nie stać)by nie kupować wody mineralnej? Bo w kranach mamy zupę
            z azbestem... Teraz się zastanowiłam i dochodze do wniosku, że nawet ostatnio
            odzieży nie kupuję - tylko niezbędną, jak poprzednia się rozleci (buty).
            • Gość: Ag Re: oszczędzanie IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 21 lat temu
              Na patelni rozgrzewasz miod z cukrem (wg upodoban co do slodkosci i ilosci
              produkowanego musli), trzeba poczekac az sie rozpusci, bez przypalenia. Jesli
              dajesz orzechy to one ida najpierw, trzeba je podsmazyc az sie oblepia cukrem i
              zrobia gorace (do orzechow zaliczam tez slonecznik i siemie lniane). Dosypujesz
              do tego surowe platki owsiane (np. gorskie) i smazysz razem az sie zbrazowi i
              porobia sie takie grudki. Do usmazonego, przestudzonego musli wrzucasz
              pokrojone suszone sliwki, rodzynki, otreby, kilka lyzek platkow kukurydzianych
              i co tam jeszcze lubisz. Dla dzieci mozna dodac pokruszone herbatniki albo
              cukier waniliowy do smazenia.

Jesli zrobisz z 0,5kg platkow owsianych to koszt takiego wielkiego pudla musli
              to jakies 5pln za 0,75kg, w zaleznosci od ilosci dodatkow (w sklepie
              300g=6pln). Skladniki mozna modyfikowac wg upodoban, ale cala "dobroc" to te
              platki owsiane smazone w cukrze z miodem.

A co do wody mineralnej - woda z kranu nie jest trujaca, jest niesmaczna tylko.
              Proponuje pic filtrowana z dodatkiem cytryny, ale czy zakup dobrego filtra nie
              jest wiekszy niz kupowanie mineralnej w sklepie? Nie popadaj w przesade, bo to
              wiele nie pomoze.

Z dyskontowych rzeczy ja kupuje puszki z warzywami (kukurydza, groszek) w
              Lidlu - Pudliszki, soki w Biedronce (Tymbark) i w Lidlu jeszcze taki srodek do
              czyszczenia WC, taki zel za 1,99 a skald i dzialanie jak Domestos.

A co do odziezy - trzeba przejrzec to co sie ma i porzadnie anprawic, zesto
              rozwiazue rpoblem. Np butom bymienic wkladki na nowe, porzadne (Scholla
              kosztuja okolo 20pln) a okazuje sie, ze mozna je jeszcze dlugo nosic,
              zwlaszcza, jesli to jakies ulubione, superwygodne.

Teraz bedzie coraz latwiej - warzywa tanieja, bedzie co jesc. Nie wiem jakie
              macie upodobania kulinarne, ale ja na barszczu z botwinki to moge zyc cala
              wiosne :)

Pozdrawiam
              Ag
    • malwina7 Re: oszczędzanie 21 lat temu
      Dużo pomysłów jest na tym forum
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20012
      • Gość: BEATA Re: oszczędzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Niektóre rzeczy warto kupić w Biedronce. Znajdą się tam produkty renomowanych
        firm ,ale w innym opakowaniu,skład maja ten sam. Co do ubran to czasem warto
        zerknąć do sklepów z odzieżą używaną. W tych lepszych udaje sie kupic czasem
        nówki i to z metką ( mi się udało).Jest to dobre gdy ma sie małe dziecko,a
        wiadomo dzieci szybko rosna.Pozdrawiam wszystkich.
          Dzięki. Próbuję. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka