Dodaj do ulubionych

Laserowa korekcja wzroku

• Gość: M Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 195.3.113.* 19 lat temu
      Ja mialam korekcje wzroku w katowicach i nie zaluje,widze idealnie.Kiedys
      mialam duuuuzo na minusie.W okularach nie podobalam sie sobie a szkiel
      kontaktowych nie lubilam.Teraz widze swietnie i bardzo polecam klinike w
      katowicach!
      • delika1 Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
        to ja:)spieszę donieść ze już ok, widzę swietnie:)Po prostu po laseku ostrość
        zyskuje się po czasie:)pozdrawiam
        • legs Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
          za 2 tygodnie, 9 lutego będę mieć zabieg u dr Wyrzykowskiego w Łodzi. Trzymajcie kciuki :)
      • Gość: MARTA490 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.play-internet.pl 9 lat temu
        Jestem miesiąc po zabiegu w ArtLife, spokojnie mogę polecić – szybko, bez komplikacji, w końcu widzę bez soczewek- niesamowite uczucie. ;p
    • Gość: Magda Wrocław ;-)) Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.t8.ds.pwr.wroc.pl 19 lat temu
      BARDZO POLECAM LASEROWą KOREKCJĘ WADY WZROKU. 9 miesiecy temu zrobiłam zabieg laserowj korekcji wzroku we Wrocławiu, w " Eye Laser Center". Byłam krótkowidzem o wadzie -6D, zarówno na jednym jak i na drugim oku. Osoby, które mają tak dużo wadę rozumieją, że po ściągnięciu okularów, raczej dużo nie zobaczą ;-) <ale przecież do wszystkiego można się przyzwyczaić>. Bardzo się bałam zabiegu, zwłaszcza po przeczytaniu bardzo wielu negatywnych opinii na wielu forach internetowych. Najpierw miałam zabieg na lewym oku i na drugi dzień przyszłam na kontrolę oka. Efekt- lewe oko 0D, na trzeci dzień przyszłam na zabieg prawego oka. Efekt odczuwalny tego samego dnia po paru godzinach -WIDZĘ. Na czwarty dzień przyszłam na kontrolę, tym razem prawego oka. Efekt 0 D. MAM WZROK IDEALNY !!! Bez żadnych komplikacji !!. Do dnia dzisiejszego świetnie widzę. Pamiętam, jak poszłam na kontrolę zaraz po zabiegu, uśmiech nie schodził mi z twarzy. Nie mogłam w to uwierzyć. Wspaniałe uczucie. Naprawdę polecam wszystkim, którzy chcą narodzić sie na nowo. Pozdrawiam.
      • delika1 Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
        dla mnie to jakoś fałszywie brzmi.tez jestem zadowolona, ale nie było tak
        idelanie-wzrok dochodził do siebie pozad miesiąć, suche oko do dziś,budze się
        czasem i niemalże nie mogę odkleić powiek, prawe troche słabsze, choć oba "na
        raz" widza dobrze.Polecam,nie żałuję, ale ten poprzedni wpis to jakiś za bardzo
        euforyczny
        • Gość: malajka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.e-cho.eu 19 lat temu
          witam serdecznie
          wczoraj bylam na pierwszej wizycie kwalifikujacej w szczecinie w intermedica
          (fila intermedica w poznaniu)mialam przeprowadzone szereg badan lekarz byl
          milczacy i malo sie od niego dowiedzialam powiedzial mi ze nie moge miec
          zabiegu lasik poniewaz mam za cienka rogowke i za szerokie zrenice i proponuje
          mi lasek po ktorym przez 4 dni oczy bola i odczuwa sie dyskomfort jak duzy
          niestety nie wiem bo z tych wszystkich postow powyzej malo sie dowiedzialam.
          niestety.przepisal mi recepte na krople tzw sztuczne lzy 2 rozne rodzaje kropel
          sklad ten sam tylko inne zalecenia w stosowaniu i powiedzial ze byc moze po
          stsowaniu tych kropli pogrubi mi sie rogowka ale nie obiecuje i bym mogla miec
          lasik.boje sie okropnie i sie zastanawiam czy nie zrezygnowac to sa przeciez
          oczy i jak czytam o tych fektach halo to az mam ciarki.nastepna wizyte mam 26
          mam miec na niej robiona mape oka a zabieg 29.jesli ktos mial lasek prosze
          napisac co dzialo sie po zabiegu tzn jak sie widzialo czy byl duzy bol. z gory
          dziekuje pozdrawiam
          • Gość: dziewucha Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.lanet.net.pl 19 lat temu
            ja robiłam korekcje jakies 2 lata temu, miałam -3,5! do dzis jest idealnie!
            Było troszke niewygody podczas kuracji, przez jakies 2 tyg., ale
            polecam...całkiem inne zycie

Robiłam w Katowicach, ta klinika jest raczej chwalona pod wzgledem korekcji
            laserowych!
          • Gość: Irenka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Też byłam na badaniach w Intermedice w Szczecinie. Lekarz mnie nie
            zakwalifikował i w zasadzie niczego nie wyjaśnił. Szkoda bo w końcu wyłożyłam
            kasę na badania i niczego się nie dowiedziałam. Widać jak się nie nadajesz do
            zabiegu to traktują cię per noga - przecież nie przyniesiesz im już zysku.
            Lekarz to mruk i żadnej sensownej rady nie można od niego uzyskać. Generalnie
            nie polecam Intermedici w Szczecinie. Może w innych ośrodkach są bardziej oddani
            i ludzcy lekarze, ale na pewno nie ten w Szczecinie.
    • Gość: Tomek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Czesc masz jakiegos meila ,napisz do mnie ususfructus@wp.pl,chcialbym z Toba
      porozmawiac ,nawet nie o samym zabiegu ,jak o obecnych objawach ,bardzo mi na
      tym zalezy bede wdzieczny za odpisanie.
      • Gość: kari Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 195.187.251.* 19 lat temu
        witam :)
        po 18 latach noszenia okularow poddalam sie korekcji laserowej
        wzroku metoda LASIK w szpitalu Magrabi Eye Center w Kairze/Egipt..
        moja wada przed mniej wiecej w obu oczach -4,5 oraz astygmatyzm -
        1,5.. nastepnego dnia po badaniach juz moglam miec przeprowadzona
        operacje - za jednym razem oboje oczu.. super szpital i swietna
        opieka - operacja poszla sprawnie i szybko - odczuwalam lekki
        dyskonfort w czasie pracy lasera a juz po zacisnieciu powieki i
        ponownym otwarciu oka dalo sie zauwazyc "nastawianie" ostrosci
        obrazu przez oko [efekt podobny jak mozna zauwazyc w aparatach
        fotograficznych ;)]..takze wstalam ze stolu operacyjnego i od razu
        widzialam dobrze chociaz lekarz upzredzal mnie ze 1 dzien bede
        widziala "jak przez wode" a nastepnego dnia wzrok mi wroci w 90%..
        tego samego dnia oczy troche lzawily i pojawilo sie uczucie jakby
        piasku pod powiekami - niezbedne byly oczywiscie bardzo ciemne
        okulary tym bardziej ze w egipcie jest bardzo ostre slonce..uczucie
        dyskonfortu w oczach i lzawienie minelo juz nastepnego dnia a wzrok
        byl bardzo dobry - widzialam lepiej niz dotychczas w swoich
        okularach..od tej pory jedyne lzy jakie pojawialy sie na mojej
        twarzy to byly lzy szczescia bo w dalszym ciagu nie moge w to
        uwierzyc :)... dzisiaj jestem miesiac po operacji - wzrok jest super
        w 100% [nie zauwazylam nawet zadnych efektow halo itp. tutaj
        opisywanych] - jedynie raz w czasie podrozy kiedy bylam bardzo
        zmeczona po ciezkim dniu zauwazylam lekkie pogorszenie co minelo
        nastepnego dnia..jestem po 3 kontrolach u mojego doctora i nawet
        test na "super vision" przeszlam pomyslnie w 100%..i wierze w to ze
        juz tak zostanie:)..na poczatku przez dwa tygodnie stosowalam krople
        z antybiotykiem oraz krople nawilzajace ktore musze stosowc do 3
        miesiecy po operacji.. jestem bardzo zadowolona i polecam wszystkim
        ten kairski szpital [wiem ze ma pacjentow z roznych stron
        swiata]..doktor na poczatku mowil mi o innej metodzie operacyjnej
        [niestety nie pamietam nazwy] jest to metoda drozsza i daje efekt
        taki ze nawet w nocy mozna prowadzic samochod bez okularow ale ja
        nawet w dzien nie prowadze bo nie mam prawa jazdy wiec zdecydowalam
        sie na ta tansza metode [ktora zreszta doktor tez mi doradzal] a
        efekty przerosly moje oczekiwania bo nawet w nocy widze
        swietnie :)..teraz tylko czekam az moja mama zdecyduje sie na
        korekcje laserowa - nosi okulary od prawie 30 lat w tej chwili z
        wada okolo -9, - 10 i duzym astygmatyzmem - jesli tylko sie
        zakwalifikuje do operacji na pewno zrobi ją w szpitalu Magrabi :)
        takze w Egipcie nie tylko sfinksa i piramidy mozna zobaczyc :) a
        jedyne okulary ktore mi sie tam teraz przydaja to sloneczne ;)
        • Gość: Ania Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Kari, jesli możesz to podaj mi wszelkie namiary na ten szpital w Egipcie..

moi rodzice caly czas chca zebym tam poleciala- ale turystycznie...to mialabym
          okazje by zrobic operacje.

Wazne pytanie do Ciebie-ile masz lat bo ja 23 i mysle ze jestem zbyt mloda na
          operacje. Jak juz sie zdecyduje to chce spelnic wszystkie warunki..

W egipcie jest jakis najnowoczesniejszy sprzet ze jestes taka zadowolona?
            MAGRABI EYE HOSPITALS & CENTERS
            www.magrabihospitals.com/html/Services/eye.php
            mam 30 ;) nie wiem niestety nic na temat ograniczen wiekowych...

podobno maja jeden z najnowoczesniejszych laserow - podobny maja
            tylko w arabii saudyjskiej z tym ze saudyjczycy tez zjezdzaja do
            kairu na operacje poniewaz jest o wiele tansza...
            a jestem zadowolona bo operacja sie udala - ale nie umiem powiedziec
            na ile to zalezy od sprzetu a na ile od umiejetnosci lekarzy czy
            innych czynnikow..

zycze powodzenia :)
          • parazitus Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
            hej wszystkim:) mam podobny problem, za 2 tyg mam mieć zbieg w klinice w
            Białymstoku Visimax, jest to filia warszawskiej, mam być królikiem
            doświadczalnym. Lekarz zza granicy ma na moich oczach uczyć polskich lekarzy,
            więc nie płace. Boję się bardzo i zastanawiam się czy ktoś robił tam korekcję i
            jakie ma wrażenia z wiązane z zabiegiem? Mam -4, więc nie jest to wada, z która
            jest mi jakoś szczególnie trudno żyć. Myślę intensywnie czy opłaca się
            ryzykować??? Proszę o jakieś opinie!!!
            • sylpiec Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
              Witam wszsytkich. Przeczytałam wszystkie opinie na forum dotyczącym
              lasiku. Chyba najwcześniej z was miałam zrobioną tą operację bo aż 7
              lat temu. Operację robiłam w klinice mikrochirurgi oka "laser" na
              ulicy boya żeleńskiego 4 a (chyba - z pamięci) w Warszawie. Z tego
              co wywnioskowałam to ta klinika jest teraz na Grzybowskiej. Operację
              robiła mi dr. Gadomska. Operacja trwała 4 dni: pn operacja oka
              prawego, wtorek odpoczynek, sprawdzenie oka, środa operacja oka
              lewego, czwartek odpoczynek, sprawdzenie oka, do domu. Nie miałam
              operacji na 2 oczu jednocześnie być może dlatego że miałam wysoką
              wadę -10,5 oko prawe, -11 oko lewe. Minęło 7 lat... Obecnie mam wadę
              około -1,25 na oba oczy ale dorobiłam się astygmantyzmu. Ja jestem z
              operacji zadowolona, nie zapomnę nigdy uczucia jakie towarzyszyło
              noszeniu tzw. denek od słoika. Jedyny problem jaki mam po operacji
              to tzw. "efekt halo". Objawia się on tym, że źle widzę w ciemności
              albo o zmroku. Kontury np. lampy ulicznej świecącej w ciemności w
              moim przypadku mają dodatkową poświatę, obłok dookoła lampy. Albo
              światła auta jadącego przede mną rozpraszają się na tyle, że kiepsko
              widzę. Nie wiem gdzie szukać jakiegoś info na ten temat, Mieszkam w
              Cz-wie i tutaj chodzę do okulisty, który twierdzi że efekt halo to
              uboczny skutek po operacji laserowej związany z akomodacja źrenicy i
              że w zasadzie powinny o tym informoawć przed operacją - ja nie
              zostaałam poinformowana. Nawet gdybym była to i tak zdecydowałabym
              się na tą operację - fajnie jest chodzić bez okularów. A chodziłam w
              okularach od 8 r.ż i wzrok się non stop pogarszał. Operację miałam w
              grudniu 2000 roku w wieku 20 lat i 9 m-cy. Nie miałam zatem
              magicznego 21 lat. Czy ktoś wie coś więcej na temat efektu halo, czy
              ktoś zna jakąś literaturę? Chętnie bym poczytała. Codziennie muszę
              zakraplać oczy bo mam tez zespół suchego oka - to nie wiem czy jest
              skutek operacji czy tego, że pracuje 8 h przy kompie. To nie jest
              kłopotliwe, najbardziej kłopotliwy jest mój wzrok w ciemnościach;)
              Nie wiem co będzie za kilka lat, ale ja jestem przykładem że po 7
              latach po operacji wzrok pogarsza się bardzo minimalnie.
              • pustynna_roza Do Sylpiec,Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
                sylpiec napisała:

> Witam wszsytkich. Przeczytałam wszystkie opinie na forum dotyczącym
                > lasiku. Chyba najwcześniej z was miałam zrobioną tą operację bo aż
                7
                > lat temu. Operację robiłam w klinice mikrochirurgi oka "laser" na
                > ulicy boya żeleńskiego 4 a (chyba - z pamięci) w Warszawie. Z tego
                > co wywnioskowałam to ta klinika jest teraz na Grzybowskiej.
                Operację
                > robiła mi dr. Gadomska. Operacja trwała 4 dni: pn operacja oka
                > prawego, wtorek odpoczynek, sprawdzenie oka, środa operacja oka
                > lewego, czwartek odpoczynek, sprawdzenie oka, do domu. Nie miałam
                > operacji na 2 oczu jednocześnie być może dlatego że miałam wysoką
                > wadę -10,5 oko prawe, -11 oko lewe. Minęło 7 lat... Obecnie mam
                wadę
                > około -1,25 na oba oczy ale dorobiłam się astygmantyzmu. Ja jestem
                z
                > operacji zadowolona, nie zapomnę nigdy uczucia jakie towarzyszyło
                > noszeniu tzw. denek od słoika. Jedyny problem jaki mam po operacji
                > to tzw. "efekt halo". Objawia się on tym, że źle widzę w ciemności
                > albo o zmroku. Kontury np. lampy ulicznej świecącej w ciemności w
                > moim przypadku mają dodatkową poświatę, obłok dookoła lampy. Albo
                > światła auta jadącego przede mną rozpraszają się na tyle, że
                kiepsko
                > widzę. Nie wiem gdzie szukać jakiegoś info na ten temat, Mieszkam w
                > Cz-wie i tutaj chodzę do okulisty, który twierdzi że efekt halo to
                > uboczny skutek po operacji laserowej związany z akomodacja źrenicy
                i
                > że w zasadzie powinny o tym informoawć przed operacją - ja nie
                > zostaałam poinformowana. Nawet gdybym była to i tak zdecydowałabym
                > się na tą operację - fajnie jest chodzić bez okularów. A chodziłam
                w
                > okularach od 8 r.ż i wzrok się non stop pogarszał. Operację miałam
                w
                > grudniu 2000 roku w wieku 20 lat i 9 m-cy. Nie miałam zatem
                > magicznego 21 lat. Czy ktoś wie coś więcej na temat efektu halo,
                czy
                > ktoś zna jakąś literaturę? Chętnie bym poczytała. Codziennie muszę
                > zakraplać oczy bo mam tez zespół suchego oka - to nie wiem czy jest
                > skutek operacji czy tego, że pracuje 8 h przy kompie. To nie jest
                > kłopotliwe, najbardziej kłopotliwy jest mój wzrok w ciemnościach;)
                > Nie wiem co będzie za kilka lat, ale ja jestem przykładem że po 7
                > latach po operacji wzrok pogarsza się bardzo minimalnie.

Mam pytanie- piszesz ze masz teraz wade -1,25 czy dobrze rozumiem ze
                po operacji mialas 0.00 i tak Ci sie przez ten czas zmienilo? A jak
                wyglada sprawa z halo, masz caly czas taka sama poswiate, nic Ci sie
                nie zmniejszylo? Ja jestem 7 miesiecy po zabiegu i wydaje mi sie ze
                ta poswiata sie zmniejsza z czasem, teraz zauwazylam ze widze
                te "aureole" na zrodlach swiatla wtedy kiedy mam oczy zmeczone od
                komputera itp,
                • asylwek Do Sylpiec,Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
                  pustynna_roza napisała:

> sylpiec napisała:
                  >
                  > > Witam wszsytkich. Przeczytałam wszystkie opinie na forum dotyczącym
                  > > lasiku.

cześć ja też jestem po laserowej korekcji wzroku i mam pytania do ciebie
                  • asylwek Do Sylpiec,Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
                    odezwij się najszybciej jak możesz
        • Gość: Ania Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Kari - i ile zapłaciłas za całość mniej wiecej. Ja jakbym sie zdecydowała to nie
          wczesniej niż za rok.
          • ania-1402 Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
            Witam. Bardzo poważnie zastanawiam się nad laserową korektą wzroku, ale nie wiem
            którą klinikę mam wybrać. Zastanawiam się nad Wrocławiem - eyelaser albo nad
            Katowicami. Którą byście mi polecili?
            • Gość: lena Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
              Mam ten sam problem:-) dosc juz mam wydawania kasy na soczewki,
              płyny i krople. Nie wiem tylko czy wybrac katowice czy wrocław. Ktos
              moze cos polecic?
              • Gość: anna Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.Koszalin-pneta.Gawex.PL 19 lat temu
                Mam wyznaczony termin zabiegu w Poznaniu w Intermedice na 22 października, ale
                po przeczytaniu tego forum mam poważny dylemat czy aby napewno zdecydować się na
                ten zabieg. Mam wadę -9,25 na oko lewe i oko prawe. Zupełnie nie wiem co mam
                robić, ale jestem skłonna się wycofać. Pozdrawiam
                • nikasob Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
                  Ja już wypowiadałam się w tym wątku w 2005 r. Chciałam powiedzieć, że moja wada
                  zniknęła całkowicie, nic nie wróciło. I że to naprawdę wspaniałe uczucie obudzić
                  się rano, otworzyć oczy i wszystko wyraźnie widzieć :)
                • Gość: nadiaaaaa Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 77.223.196.* 19 lat temu
                  ja mialam zabieg w intermedice w krakowie i jestem bardzo
                  zadowolona. Mialam wadę minus 5 i 6. Zostala zlikwidowana
                  calkowicie. Ja przed zabiegiem tak jak ty czytalam opinie na tym
                  forum a takze na wielu innych i przyznam ze sie przestraszylam. ale
                  teraz nie mam zadnych watpliwosci czy dobrze zrobilam. nie mialam
                  zadnych komplikacji. jezeli chodzi o intermedice to polecam :)
                  • Gość: majaigabi Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.stalowa.pilicka.pl 19 lat temu
                    do nadiaaaa...
                    Mogłabyś polecić lekarza u którego wykonywałaś zabieg. Czy w
                    Intermedice lekarze są rozmowni i komunikatywni ? Szczerze mówiąc
                    waham się miedzy Warszawa a Krakowem. W warszawie w OKO Laser Pani
                    doktor była nie komunikatywna. Prosze napisz cos wiecej o Krakowie i
                    lekarzu który wykontwał zabieg. dzięki. Maja
                    • Gość: nadiaaaaa Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.c196.msk.pl 19 lat temu
                      do majaigabi... operawala mnie pani dr Ziemniak. Bardzo fajna babka,
                      dobrze mi sie z nia rozmawialo. Wszystko ci tłumaczy itd. polecam :)
                  • majaigabi Re: Laserowa korekcja wzroku 19 lat temu
                    do Nadiaaa...
                    jaki lekarz wykonywał CI zabieg? Kogo polecasz w Intermedice w
                    Krakowie? Bardzo proszę o pomoc, bo też tam się wybieram, tylko nie
                    wiem do kogo....Dziękuję i pozdrawiam. Maja
                • Gość: anna Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.Koszalin-pneta.Gawex.PL 19 lat temu
                  Z jednej strony bardzo chciałabym obudzić się rano i widzieć w normalny sposób
                  godzinę na budziku, ale już sama nie wiem, nie mogę pozwolić sobie na
                  niedyspozycje, które uniemożliwią mi normalne, codzienne funkcjonowanie. Wiem,
                  że na początku jest to zupełnie normalne, ale u wielu osób na tym forum problemy
                  albo trwają wciąż albo zaczynają się po kilku latach po zabiegu. Naprawdę jestem
                  załamana, zupełnie nie wiem co mam robić a większość znajomych podpowiada "ja Ci
                  radzę rób jak uważasz" - zresztą nie ma się im co dziwić. W każdym razie do 22
                  października jest jeszcze czasu. Może ktoś mi coś jeszcze podpowie. Pozdrawiam.
                  • Gość: Lena Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                    Ja też się bałam i miałam wątpliwości. Cztery dni temu przeszłam
                    zabieg we Wrocławiu i przyznam, że efekt przeszedł moje
                    oczekiwania.Z daleka widzę już rewelacyjnie, z bliska na literkach
                    trudno mi jeszcze skupic wzrok ale to ma ustąpić. Już tego samego
                    dnia po zabiegu pod wieczór przestały mnie piec oczy ( miałam obydwa
                    jednocześnie robione ). Nie mam efektu halo z uwagi na wąską
                    źrenicę.I znam osoby, które już kilka lat są po zabiegu i każda z
                    nich twierdzi, że była to mądra decyzja. Dobry sprzęt, fachowcy i
                    stosowanie zaleceń lakarza a nie będzie żadnych problemów!I
                    pamiętaj, że wiele wypowiadających się tutaj osób robi to krótko po
                    zabiegu. Na koncowy efekt należy poczekać około 3 miesięcy i wtedy
                    się wypowiadać a nie straszyć tych, którzy by chcieli ale się boją;-)
                    • Gość: Ewa Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                      Prosze napiszcie czy to boli... mam miec zabieg w poznaniu w
                      intermedica. bardzo sie boje. Ile dni spedza sie w klinice!jak to
                      wyglada po operacji?PROSZE NAPISZCIE
                      • Gość: Lena Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.crowley.pl 19 lat temu
                        Zabieg nie boli, oczy są znieczulone. Nieprzyjemne jest tylko
                        zakładanie rozwórki na oko i zapach lasera. Po zabiegu oko będzie
                        podrażnione, będzie Cię szczypać ale mi te objawy ustapiły wieczorem
                        a na drugi dzień było już ok. Teraz walcze z zespołem suchego oka a
                        tak poza tym to jestem bardzo zadowolona. Gdybym miała wybierac
                        drugi raz zrobiłabym to bez mrugnięcia okiem:-)
                        • Gość: Jozef K. Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 19 lat temu
                          Mam małą wadę -1,5 i -1,25 jaką metodę mi polecacie?
                          Gdyby nie to, że mam ogromna ochotę na pracę w grupie PKP to nigdy
                          bym nie pomyślał o takiej operacji. Tam wymagają sokolego wzroku.
                          Obecnie nie używam okularów.
                      • olcysia12 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
                        Witam też mam mieć zabieg w Poznaniu w intermedice,proszę napisać jak poszło i
                        kto wykonywał zabieg.Ja byłam u dr Tomczak nie wiem czy to dobry wybór.Proszę o
                        odpowiedż
            1 wizyta + badania koszt okolo 300 funtow egipskich - nasze 150 zl
            operacja do 4800 funtow egipskich (drozsza byla do 6500) - okolo
            2400 zl (mi sie udalo uzyskac od calej kwoty jeszcze 10% znizki bo
            moj maz jest egipcjaninem),
            kolejne wizyty kontrolne byly darmowe,
            leki w egipcie kosztowaly mnie okolo 60zl - caly zapas na 3 miesiace
            (w polsce sa 2x drozsze).

• Gość: beata Re: Laserowa korekcja wzroku - kilnika w gdansku IP: *.mlyniec.gda.pl 19 lat temu
              Mysle o operacji korekcji wzroku. Czy ktos wie cos blizej na temat
              nowej kliniki w Sopocie Artlife? Maja nowoczesny laser, a przy
              operacjach asystuje pani dr Barbara Czarnota. Prosze o info.
              I jeszcze jedno. Napiszcie prosze, co wiecie o powiklaniach rogowki
              po zabiegu.
              • Gość: beata Re: Laserowa korekcja wzroku - kilnika w gdansku IP: *.mlyniec.gda.pl 19 lat temu
                Chce dodac, ze pani dr Barbara Czarnota przyjezdza z Poznania, z
                kliniki Intermedica. Jezeli cos wiecie blizej, dajcie znac. Czekam
                na ludzi, ktorzy chca poddac sie tej operacji w Gdansku.
                • Gość: Jola Re: Laserowa korekcja wzroku - kilnika w gdansku IP: *.chello.pl 18 lat temu
                  Kto robił operacje w Gdańsku -Nowy Wzrok?
                  Jakie są wasze opinie? która metoda jest najlepsza przy wadzie -15D
                  lasik, epilasik?
    • Gość: Ania(anjawa) Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Polecam zabieg metodą LASIK!!! Jestem po zabiegu prawego oka i widzę
      w 100%, czekam z utęsknieniem na zabieg lewego.
      Nosiłam przez 7 lat soczewki,teraz widzę bez "wspomagania":-)
      • Gość: beata Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.mlyniec.gda.pl 19 lat temu
        A gdzie robilas zabieg? W jakim miescie i jakiej klinice? Podaj
        lekarzy operatorow.
        • Gość: COCO Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          18 grudnia mialam zabieg. Lasek. Jeszcze tydzien temu - euforia. Z
          kazdym kolejnym dniem widze coraz gorzej. Z -5, i -1,5 (dodatkowo
          spory astygmatyzm) mam plus 1,25 w obu oczach!!! Widzę PODWÓJNE.
          Kazda cholerna litere na ekranie widze podwojnie. Bylam dzisiaj na
          kontroli - podobno to "minie", choć juz jakos nie wierzę. Podobno
          tez trzeba bedzie robic korekte jednego oka "bo tak sie zdarza", ze
          jak jest duzy astygmatyzm,a malo dioptrii, to nie do konca wychodzi.
          Biorac pod uwage, jak jeszcze widzialam tydzien temu, a jak widze
          dzisiaj - jestem PRZERAZONA!!! Nie mam na szczescie halo ani nic.
          Niech ktos napisze cos madrego, bo zwariuje.

P.s. zanim ktos sie przyczepi, ze spamuję - tak, napisalam tez tego
          posta na innym forum, ale musze z kims porozmawiac na ten temat!!!
          • pustynna_roza Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
            Gość portalu: COCO napisał(a):

> 18 grudnia mialam zabieg. Lasek. Jeszcze tydzien temu - euforia. Z
            > kazdym kolejnym dniem widze coraz gorzej. Z -5, i -1,5 (dodatkowo
            > spory astygmatyzm) mam plus 1,25 w obu oczach!!! Widzę PODWÓJNE.
            > Kazda cholerna litere na ekranie widze podwojnie. Bylam dzisiaj na
            > kontroli - podobno to "minie", choć juz jakos nie wierzę. Podobno
            > tez trzeba bedzie robic korekte jednego oka "bo tak sie zdarza", ze
            > jak jest duzy astygmatyzm,a malo dioptrii, to nie do konca
            wychodzi.
            > Biorac pod uwage, jak jeszcze widzialam tydzien temu, a jak widze
            > dzisiaj - jestem PRZERAZONA!!! Nie mam na szczescie halo ani nic.
            > Niech ktos napisze cos madrego, bo zwariuje.
            >
            > P.s. zanim ktos sie przyczepi, ze spamuję - tak, napisalam tez tego
            > posta na innym forum, ale musze z kims porozmawiac na ten temat!!!

a czemu nie zrobilas Epi-lasiku ktory jest najnowoczesniejszy....ja
            po zabiegu (mialam minusy) mialam tez klopoty z widzeniem z bliska i
            przez miesiac roznie to bywalo z widzeniem, ale mniej wiecej bylo
            tak samo, jednego dnia widzialam super, na drugi dzien wszystko za
            mgla....ale z perspektywy (prawie rok po zabiegu) ten dyskomfort
            wydaje sie niczym przy tym jaka radosc daje dobry wzrok, aha a halo
            mialam straszne zaraz po zabiegu a teraz widze ze sie zmniejsza ale
            chocby mialo zostac czesciowo to nigdy bym go nie zamienila na
            okulary;-))
            zycze powodzenia, mam nadzieje ze wszystko sie unormuje
            • dolcia_k Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
              hej!jestem 3 miesiace po zabiegu. mialam chwile zalamania.byly dni,ze widzialam
              super a potem przerwazenie-widze bardzo zle:(objawy zlego widzenia minely i
              teraz mam wade wzroku zredukowany prawie do 0.oczy sie zagoily ale jeszcze
              czasami jeszcze cos sie zadzieje-lzawienie,pieczenie czy brak ostrosci zwlaszcza
              jak,gdy sie zmienia perspektywa widzenia.cierpliosci bedzie dobrze i bylo warto.
              a mialam zabieg epi-lasik.
              • Gość: kacha Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ztpnet.pl 18 lat temu
                mam wade+5,nienawidze okularow,od dawna mysle o zabiegu laserem we
                Wroclawiu
                Po przeczytaniu tego forum, skora mi sie jezy ze strachu, co mam
                robic powiedzcie!!!!!!!!!!!!!!
      • white-wiewioora Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        Kilka dni temu miałam robiony LASIK w Intermedice w Szczecinie u
        dr Czarnoty i jestem zachwycona rezultatem :)Wszystko widzę ostro i
        przejrzyście. Badania kwalifikacyjne przeprowadzał dr Krzywicki i
        udzielał szczegółowych wyjaśnień na wszystkie moje wątpliwości.
        Jestem zadowolona z miłej i fachowej obsługi co przecież jest tak
        istotne w bardzo stresującej sytuacji. Sam zabieg może do
        przyjemnych nie należy ( ja się ogromnie denerwowałam), ale
        przebiega szybko, jest się informowanym co jest wykonywane ,a w
        najważniejszym momencie – gdy widzi się ciemność , pielęgniarki
        trzymają za ręce:)Dyskomfort- łzawienie i pieczenie oraz duży
        światłowstręt znika następnego dnia.
        Wada – 4,5 OP i – 4,0 OL + lekki astygmatyzm , jeszcze nie wiem do
        ilu zeszła ale już teraz jest rewelacja! Nie czuję żebym miała
        cokolwiek robionego na oczach , jedynie jedno oko trzeba częściej
        zakraplać. To słynne halo – które i tak miało się u mnie pojawić bo
        mam duże źrenice – nie jest takie straszne i można z nim żyć.
        Weszłam na forum na chwilę w okularach słonecznych, żeby podzielić
        się wrażeniami z tej kliniki , bo właśnie brakowało mi tu takich
        przed zabiegiem:)
    • Gość: GochaR Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.toya.net.pl 18 lat temu
      Gdzie i u kogo robiłaś zabieg? odpowiedz koniecznie , zapisana jestem do MEDEOR
      PLUS do dr H. Cicheckiej na marzec
      • Gość: zabciazg Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        hej. czy ktos robil ten zabieg w Intermedica w Poznaniu lub Eye-
        Laser we Wroclawiu? Prosze piszcie jakie rezultaty bo niewiem na
        ktora klinike sie zdecydowac. pozdrawiam
        • fation Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
          ja u nich nie robiłem. myślę, że efekty te same :-) moja koleżanka poleca
          OKOLASER w stolicy :-)
        • Gość: Jam ci to Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.edin.adsl.virgin.net 18 lat temu
          Ja robiłam we Wrocku 3 lata temu.

Miałam wadę ponad -7 i prorokowano mi wcześniej bądź później nawet
          ślepotę - to to mnie załamywało najbardziej. Pseudolekarzynki ze
          szpitala Matki i Dziecka w Łodzi, po szczegółowych badaniach wmówili
          mi rozdwojenie nerwu wzrokowego, w co wierzyłam i co mnie załamywało
          przez następnych prawie 20 lat! Można więc wyobrazić sobie moje
          szczęście po zakwalifikowaniu się do operacji! Jedyny żal to to, że
          nie robił mi tego "Rusek", który tak naprawdę jest tam fachowcem,
          tylko ćwicząca się wówczas pod jego okiem właścicielka kliniki.

Pierwsze oko - lewe, podczas operacji poszedł nabłonek. Cóż, zdarza
          się. I wygoiłoby się wszystko szybko, gdyby nie owa właścicielka,
          która (wbrew zaleceniom "Ruska") zdjęła mi za szybko soczewkę-
          opatrunek. Powieka zdarła świeżo odbudowany nabłonek (możecie sobie
          wyobrazić ten ból), a mnie wypuszczono do domu. Doszło do zakażenia,
          spuchłam niemiłosiernie, dopiero po czterech dniach takiego stanu
          (przy codziennych wizytach u niej!) i porażającego bólu przepisała
          mi antybiotyki. Dzięki Bogu wszystko się wygoiło, ale tego bólu nie
          zapomnę do końca życia! Poza tym część nabłonka wrosła mi pod
          rogówkę, ale lekarka stweirdziła po roku, że nabłonek przestał tam
          rosnąć, więc można to tak zostawić.

Drugie - prawe oko, miesiąc po lewym, nabłonek ok, ale za to w
          prezencie astygmatyzm.

Wada normuje się po pół roku od operacji!

Mam teraz jakieś -0.5 do -1 D, ale prawdę mówiąc i tak jest to dla
          mnie najpiękniejszy dar - wzrok. Pamiętam, że tuż po operacji gdy
          zaczęłam dobrze widziec, największym zaskoczeniem była dla mnie nie
          ostrość - bo tego się spodziewałam, ale intensywność kolorów - to
          tak jakby ktoś mnie przeniósł z szarutkiego, wyblakłego świata do
          krainy z bajki!

Bez dwóch zdań zrobiłabym to jeszcze raz, nie wiem jednak czy we
          Wrocku. Kobieta nie informowała mnie o tym co się ze mną dzieje, jej
          komentarze podczas badań to głównie: "aha!", "wszystko jest
          ok", "super", itd. (a mnie boli, spuchłam, co tydzień widzę inaczej,
          itp.), zbywanie moich pełnych niepokoju pytań. Kosztowało mnie to
          dużo niepotrzebnego stresu. Nie mam dzięki Bogu zespołu suchego oka,
          ale z racji, że coś takiego może wystąpić, i że siedzę długo przed
          kompem zakraplam przynajmniej raz na dzień sztucznymi łzami.

Ogólnie, polecam tę operację ludziom, którzy są nieszczęśliwi ze
          swoim kalectwem - bo tak należy nazywać duże wady wzroku. I
          pamiętajcie - nie żyjemy w utopii, nic nie jest idealne, nawet w
          wymarzonym prezencie znajdziemy wady. Najważniejsze żeby to co dla
          nas ważne przeważało nad efektami ubocznymi. Pozdrawiam wszystkich
          odważnych.

P.S. Czy ktoś mógłby wreszcie napisać o co chodzi z tą ciążą????? i
          zabezpieczaniem się pół roku przed nią, hormonami??? ale o so
          chozi???:DDD
          • Gość: Jam ci to Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.edin.adsl.virgin.net 18 lat temu
            Aha! Jeszcze zapomniałam, że wrocławska pani doktor nie raczyła mnie
            poinformować o "podarowanym" mi astygmatyźmie - tego dowiedziałam
            się od lekarki z katowickiego ośrodka, gdzie pojechałam dowiedzieć
            się wreszcie co się ze mną dzieje i jak sprawa naprawdę wygląda.

W sumie, jesli ktos chce robić we Wrocku (widziałam na własne oczy
            ludzi, którzy w świetnym stanie przechodzili u niej operację, ja
            byłam tą "wpadką", jedyny plus - żeby to zamaskować wpuszczała mnie
            do gabinetu bez kolejki, zaraz jak tylko przyszłam:)), więc jeśli
            ktos chce tam robić, niech ją przyciska już od poczatku o informacje
            o swoim stanie. Bo psychika siada. Pzdr!
              ano widzisz nie fair zagrali :/

myślę że w Wawie coś takiego nie będzie miało miejsca ;)
                Też myślę, że w W-wie lepiej to rozegrają! Trzymam kciuki za
                Odważniaków!!!!
                  Wawa górą:-)

nie ma się co bać, przecież to zabieg nie operacja ;-)
                • Gość: mona Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.master.pl 18 lat temu
                  Jestem bardzo zainteresowana korekcja wady i jak na razie zbieram
                  informacje.Czy ktos robił taki zabieg w Poznaniu lub Wrocławiu?
                  Prosze o opinie.Pozdrawiam wszystkich :)
                  • Gość: Ana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                    Miałam zabieg w Intermedice w Poznaniu. 08.03.2007 - lasik. Przed korekcją
                    miałam -7,00 i astygmatyzm. Teraz (kontrola w ub. tygodniu) mam 0,00 :) Idealnie
                    :).
                    Także zastanawiałam się nad Wrocławiem, ale zdecydowałam sie na Poznań, gdyż we
                    Wrocławiu stosowali tylko lasik (nie wiem jak jest teraz, ale w ub. roku tak
                    było), a w Poznaniu powiedzieli mi, że nie u każdego można zastosowac lasik i
                    dlatego mają inne metody. Poza tym do Wrocławia dzwoniłam w środę, termin badań
                    wyznaczyli mi na piątek, a zabieg na poniedziałek (wniosek mało klientów), a w
                    Poznaniu musiałam czekac ponad 1,5 msc. na same badania kwalifikacyjne, a potem
                    2 tyg. na zabieg. We Wrocławiu jednego dnia robią 1 oko, a drugiego dnia drugie.
                    W Poznaniu wszystko w ciągu jednego dnia (dla mnie mniej strachu - po zabiegu
                    stwierdzam, że gdyby rozbili mi to na 2 dni to nigdy w życiu nie zgłosiłabym się
                    na drugi dzień :]. Nie chodzi o ból, tylko o nieprzyjemne uczucie, gdy zakładają
                    pierścień na oko).
                    W razie jakiś pytań - benzaiten@gazeta.pl

Pozdrawiam
                    i polecam zabieg wszystkim, którzy mają dośc okularów i zabawy z soczewkami :).

• emiraty1234 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
                    Witaj,

Jestem miesiac po zabiegu w Intermedice w Poznaniu. POLECAM!!!
                    Miałam -4 na jedno oko i - 1,25 + 2,5 cylindra w drugim + 10%
                    niedowidzenie. Okulary to była tragedia, różnica szkieł utrudniała
                    życie, oczy po wielu latach soczewek oczy zaczeły się
                    buntować...Teraz po miesiącu jest już prawie idealnie, chociaż
                    wiadomo że oczy cały czas się goją - miałam od razu robione dwa
                    oczka:)

No ale od początku...Przede wszystkim polecam doktora Grzeszkowiaka.
                    Fachowy, spokojny, wszystko wytłumaczy...Naprawdę bardzo kompetentna
                    osoba. Jestem bardzo strachliwą osobą:) wiec troszkę się obawiałam
                    zabiegu ale NIC a NIC nie bolało,a pani pielęgniarka trzymała za
                    rękę podczas zabiegu:) Sam zabieg trwał ok. 15 minut, potem godzinka
                    relaksu, kropelki i do domu...Oczywiście po zabiegu był ostry
                    światłowstręt ale bardzo szybko minął...Pomimo tego co mi mówiono -
                    nie miałał żadnego pieczenia, bólu, aż się dziwiłam że tak wszystko
                    świetnie przebiegło. Przez pierwszy tydzień jest zestaw 3 kropli,
                    potem odstawia się kolejno 2, dziś pozostały tylko krople
                    nawilżające.

Moglabym pisać i pisać, ale jedno jest pewne - żałuję że czekałam
                    tak długo:) Gdyby cokolwik jeszcze cię interesowało - pytaj. Służe
                    pomocą:)

Pozdrowionka!
    • Gość: justynaaa Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Ja też jestem po laserowej korekcji wzroku. i jak najbardziej ją
      polecam. Miałam krotkowzroczność prawe oko -1,5, lewe -1 i
      astygmatyzm. Zabieg miałam robiony w klinice LASER w Warszawie.
      operowała mnie dr Gadomska.(zabieg metodą LASEK) Wada została
      zredukowana do zera. Od zabiegu minął już rok. od tej pory nie mam
      żadnych problemów ze wzrokiem. i świat wygląda zupełnie inaczej:))))
      • mak-ler Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        Centrum Mikrochirurgii Oka LASER to OKOLASER na Grzybowskiej robiłaś tak??
      • Gość: mania Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 17 lat temu
        Witam, pzreczytałam juz tyle różych opini na tym forum i na różnych
        inych i w suemi sama nie wiem co sądzić..jak anrazie zapisałam sie
        na ten piatek na badania właśnie do kliniki na ul. Grzybowskiej, czy
        to właśnie tam miałaś(eś) tą korekte?? Co mozesz powiedzieć o tej
        klinice jeszce??pozdrawiam:)
    • Gość: justynynaaa Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Centrum Mikrochirurgii Oka LASER.
      ul. Grzybowska 6/10 Warszawa.jeśli bedziesz miała jakieś pytania to
      odpowiem na nie( jeśli bede znała na nie odpowiedź czyli na takie
      proste pytania:)). pozdrawiam
      • jasmina_tdi Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        Hej, ja też robiłam u dr Gadomskiej na Grzybowskiej! Polecam polecam
        polecam, choć na poczatku nie było lekko. Mialam zabieg w połowie
        grudnia - przez pare dni chodzilam po ścianach z bólu (sam zabieg
        jest bezbolesny). Na widok wlaczonego wyświetlacza w telefonie
        prawie eksplodowała mi głowa :) Okazało się, że mam uczulenie na
        krople, które wpuszcza się do oczu po zabiegu. Podobno rzadko, ale
        sie zdarza. Po trzech miesiacach z -6 oraz -1,5 oraz sporego
        astygmatyzmu mam w obu oczach +0,25. Czekam az mi sie wyzeruje, choć
        już teraz jest zajebiście.
          ooo czyli kropelki się zapuszcza po operacji :)

możecie coś o klimacie w klinice napisać?
          • Gość: justynaaa Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            hej. ogólnie klinika jest spoko. tylko jedna pani z recepcji jest
            okropnie zakręcona:)))zabiegi odbywają się prawie co godzina i
            zawsze jest tam dużo ludzi. dr Gadomska jest miłą i sympatyczną
            osobą. wszystko dokładnie i zrozumiale stara się wytłumaczyć. mówi
            tez co może grozic po zabiegu. również pielęgniarki, które
            przygotowują do zabiegu też są miłe. sam zabieg jest bezbolesny, ale
            znieczulenie mnie przeraziło i bolało. ale daje się przeżyć:)))
            pozdrawiam
              Jak to, bolalo Cie znieczulenie?
              Ja z kolei nic takiego nie pamietam, raczej jakbym wogole oczu nie
              miala - zero czucia.

Gość portalu: justynaaa napisał(a):

> hej. ogólnie klinika jest spoko. tylko jedna pani z recepcji jest
              > okropnie zakręcona:)))zabiegi odbywają się prawie co godzina i
              > zawsze jest tam dużo ludzi. dr Gadomska jest miłą i sympatyczną
              > osobą. wszystko dokładnie i zrozumiale stara się wytłumaczyć. mówi
              > tez co może grozic po zabiegu. również pielęgniarki, które
              > przygotowują do zabiegu też są miłe. sam zabieg jest bezbolesny,
              ale
              > znieczulenie mnie przeraziło i bolało. ale daje się przeżyć:)))
              > pozdrawiam
            • Gość: gregory146 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 193.201.120.* 18 lat temu
              Hej,Justynka.Mialas laserowa korekcje w OKOLASER.Jak wrazenia,tez
              mysle o zabiegu?
            Krople zapuszcza sie przez pare miesiecy po zabiegu. Najpierw 5 x
            dziennie, potem x 3 (i w tym są antybiotyki), a potem, jak tam
            lekarz z Toba ustali. Ja nadal mam x 3.

mak-ler napisał:

> ooo czyli kropelki się zapuszcza po operacji :)
            >
            > możecie coś o klimacie w klinice napisać?
              OK fajnie wiedzieć :-)
              • kamisiunia Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
                Mój narzeczony miał operację przeprowadzana w Eye-Laser Center we Wrocławiu i
                jest super, żadnych komplikacji. A wadę miał dośc dużą...
                  a czy możesz napisać jaką dokładnie miał wadę i ile zapłacił?

fajnie by było, gdybyś napisała również jak wyglądała operacja męża :-)
                  • Gość: annna Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.jgora.dialog.net.pl 18 lat temu
                    moja kuzynka w czwrtek 17.04 mial zabieg we wroclawskim centrum okulistyki
                    www.wco.pl
                    zabieg usuwania wady -7 w dwojga oczu na raz.
                    dzis tj 22.04 sama prowadzi auto i nie nosi okularow p slonecznych wade
                    sciagnieto do "0"
                    cena 4800 zabieg kazda wizyta kontrolna jakies 150zł na stronie jest cennik
                      o to super że do 0 się udało :) pozdrów siostrę od nas :)
                      • gnusmass Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
                        słuchajcie wiem że zadowolenie klienta to rzecz względna , ale czy istnieją
                        jakieś dane na temat poziomu świadczonych usług? Wiem, że państwowe szpitale
                        maja takie rankingi.W tedy wiadomo ile zabiegów sie nie udaje, ile się czeka ,
                        jaka jest opieka po zabiegu. Jeśli macie jakieś info to poproszę.
                        • Gość: Karisma Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                          ja bym się sugerował specjalizacją lekarzy i jakością usług.Jak na Warszawę to
                          chyba najwyższą renomę i profesorską kadrę ma Laser na Grzybowskiej.Z tego co
                          wiem mają też certyfikat ISO, a to wiele oznacza.Koleżanka mojej żony tam
                          pracuje i mówi,że nawet nie trzeba długo czekać na zabieg.
                          • Gość: widząca Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                            Popieram .Sama miałam zabieg i czułam się jak w Niemieckiej klinice.wszystko
                            perfekt i jak w zegarku.Oby więcej takich w Polsce!
                            • Gość: sobota Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              na Grzybowskiej , na Grzybowskiej.Ale może więcej szczegółów. Nie każdy jest
                              znawcą klinik w całej Polsce. Może nazwę albo adres internetowy.A właściwie
                              jakie są argumenty o wyższości tej nad innymi.
                              • Gość: smix Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                jeśli dobrze wnioskuję to chodzi o Laser w warszawie zwany także okolaser.Wpisz
                                www.okolaser.com.pl i wszystko przeczytasz co chcesz wiedzieć.Dosyć rozbudowana
                                strona i można się zagłębić.
                                • Gość: sobota Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                  dzięki za info. już znalazłem co i jak.Zresztą dużo dobrego się naczytałem o
                                  nich na innych forach.Pewnie są na prawdę dobrzy.
                            • Gość: Bogna Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              A dlaczego w Niemieckiej? przecież mamy bardzo dobrze wyszkolonych fachowców
                              ,znanych na całym świecie! musimy zawsze się porównywać do zachodnich krajów? To
                              już nie te czasy.Jakoś kliniki jest na najwyższym polskim poziomie - tak powinno
                              się mówić.
                            • Gość: MIriam Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              Może i prawda ,że jak Niemieckiej:
                              na czas jak w zegarku,
                              czyściutko,
                              profesjonalnie,
                              lekarze mili
                              i zawsze można zadać pytanie mailem.
                              Wszystko jak w niemieckiej, bo nawet recepcjonistka ma taką "niemiecką urodę"
                              hehehe :))))))
                            • gnusmass Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 18 lat temu
                              ale czy są jakieś informacje (wiarygodne oczywiście), że właśnie oni są lepsi od
                              innych?Jak tam z kadrą i ze sprzętem?
                              • Gość: obiektywnie mówiąc Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                pewnie danych takich statystycznych to nigdzie nie ma. Moim zdaniem, to liczy
                                się zadowolenie pacjentów. Jak się wszystko udaje i ludzie tam walą oknami i
                                drzwiami to chyba najlepiej świadczy. Zawsze tak było, że wiadomości najlepiej
                                sie roznoszą pocztą pantoflową.Czytając ulotki to można wywnioskować ,że
                                wszystkie kliniki są " najlepsze"! a i tak czas potem to weryfikuje bo ludzie
                                gadają gdzie im sie podobało a gdzie nie.
                            • Gość: TIKOO Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              ja miałem na grzybowskiej laserówke.Ale nic nie mogę powiedziec złego .Zabieg
                              trwa 3 min.Więcej tego zachodu i strachu niż to wszystko warte.Szbciutko i
                              sprawnie , nawet babka mnie za rękę z zabiegowego odprowadziła jak dziecko:))))
                            • em.ka.1 Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 18 lat temu
                              to fakt ,ale dodzwonic się do nich trudno.lepiej juz napisać maila albo
                              osobiście pójść.Z mailową rejestracją to dobry pomysł.
                              • Gość: kurasoo Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                ja zawsze już teraz zapisuję sie do lekarza mailowo.Na wszystkie konsultacje w
                                Laserze też.Zawsze odpiszą i na pytania odpowiedzą, a telefonicznie to zawsze
                                połowę zapominam.
                                • flying-rafkaka Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 18 lat temu
                                  orientujecie się może czy w tej klinice robi się Cross-linking (CCL)?
                              • Gość: radiante Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                jeżeli mówicie o tej klinice na grzybowskiej co o nie myślę to ja poszedłem tam
                                się zapisac osobiście.Trafiłem akurat na jakąś lekarkę i nie miała problemu żeby
                                ze mną pogadać.Niestety nie mogę miec zabiegu bo okazaało się ,że mam cukrzyce i
                                nie ma rady.Ale tak to spoko.
                                • zafirons Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 18 lat temu
                                  Gość portalu: radiante napisał(a):

> jeżeli mówicie o tej klinice na grzybowskiej co o nie myślę to ja poszedłem tam
                                  > się zapisac osobiście.Trafiłem akurat na jakąś lekarkę i nie miała problemu żeb
                                  > y
                                  > ze mną pogadać.Niestety nie mogę miec zabiegu bo okazaało się ,że mam cukrzyce
                                  > i
                                  > nie ma rady.Ale tak to spoko.

najważniejsze,że nie namawiaja za wszelką cenę. Mojej przyjaciółce kazali
                                  poczekać aż się zdecyduje na dziecko i je wykarmi.Wszystkie badania miała ok ale
                                  lekarka postawiła sprawę jasno.Poród to wysiłek i te zmiany hormonalne.Po co
                                  robic ewentualna rekorekcję? Myślę ,że to wielki + dla nich.
                                  • Gość: mamusiaczek po Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                    a mnie najbardziej się podobało to,że mogłam pytać ile chciałam. Nie
                                    potraktowano mnie jak kolejnego posiadacza oczu tylko jak osobę przed
                                    najważniejszym dla siebie zabiegiem.Miałam zabieg w lutym u dr. Elżbiety
                                    Archackiej. Tak powinien wyglądać współczesny lekarz. Szkoda,że nie jest
                                    pediatrą, bo ja to juz do okulisty nie będe chodzić ale moja mała to często do
                                    lekarki z horroru musi chadzać.
                                    • Gość: Maria Zięba Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                      ja zaprowadziłam swojego syna do Izdebskiej. Też jesteśmy zadowoleni, ale zabieg
                                      może mieć dopiero za ok rok bo jeszcze ma rosnącą wadę.Jeżeli nic się nie zmieni
                                      przez ten czas to zrobimy zabieg u nich.
                            • Gość: tkatnok Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              w Laserze na Grzybowskiej miała moja siostra.Potwierdzam,że wszystko ok.Innych
                              klinik nie znamy.
                              • Gość: OP Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.mac.edu.pl 17 lat temu
                                Byłam na badaniu kwalifikacyjnym. Po 3 godzinach biegania z gabinetu do
                                gabinetu, zakraplaniu oczu kroplami, badaniu itd, Pani doktor powiedziała, że z
                                powodu cienkiej rogówki moja wada nie będzie w całości skorygowana, zostanie z -
                                1 ( mam -7 i -8). I przeszła do rzeczy - metoda LASEK. Trochę się zmartwiłam,
                                wiem , że przeprowadzają zabiegi nowszymi metodami. Ale w końcu to lekarz
                                stwierdza jaka metoda jest najlepsza dla pacjenta, a nie pacjent wybiera metodę
                                dla siebie.
                                Mam jedno poważne zastrzeżenie- Pani doktor nie udzieliła mi zadowalających
                                odpowiedzi, właściwie nic mi nie powiedziała. Musiałam wyciągać wszystko- Przy
                                pytaniu o efekty uboczne - HALO i Suche oko odpowiedziała - że to nic
                                strasznego, że taki efekt przy robieniu prawa jazdy , nie przeszkadza i że
                                przechodzi, bo przecież prawka nie robię w nocy. A że suche oczy, i bez operacji
                                trzeba zakraplac oczy bo wysychają. Szczerze byłam zszokowana. Być może
                                przesadzam i jestem nadwrażliwa ale chyba nie takiego podejścia oczekiwałam.
                                • Gość: feminnn Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.centertel.pl 17 lat temu
                                  Co do metody LASEK to jest ona mało inwazyjna i nie ma się czego obawiać :).
                                  Jeżeli lekarz zaproponował Tobie tą metodę to najwyraźniej jest ona w tym
                                  konkretnym przypadku najlepsza. Mniej inwazyjne metody jak np. epi-lasik są
                                  nowocześniejsze ale najwidoczniej Twoją wadę lepiej skorygować LASEKiem. Efekt
                                  halo rzeczywiście może wystąpić jednak najczęściej zanika on po krótkim czasie.
                                  Po prostu oko musi się odrobinę zregenerować i przyzwyczaić do nowych warunków.
                                  Jeśli masz jeszcze wątpliwości to pójdź do swojej Pani doktor i porozmawiaj z
                                  nią o tym :)
                                  • Gość: sarmata Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.lublin.mm.pl 17 lat temu
                                    To zależy od okulistów jak oceniają LASEK-a. Dla niektórych osób moze być lepszym zabiegiem niż LASIK. Przy LASEK-u nie ma ryzyka powstania suchego oka, decentralizacji klapki, wrastania naczyń krwionośnych pod klapkę. Także wybór zabiegu to sprawa indywidualna.
                                    • Gość: aga Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
                                      Miałam zabieg 4 czerwca w klinice przy ul. Grzybowskiej, u dr
                                      Archackiej. Nie wiem jeszcze jaki będzie końcowy efekt, ale już
                                      widzę lepiej niż kiedykolwiek, nawet w szkłach kontaktowych. Przy
                                      wadzie -7,0 i -7,25 i dość dużych źrenicach (ponad 7 mm) pani doktor
                                      nie obiecywała, że uda się zlikwidować do zera. Mówiła też o
                                      możliwych powikłaniach - efekcie rozszczepiania światła w nocy. Mam
                                      cienką rogówkę (490), więc zabieg miałam metodą epi-lasik.
                                      Po znieczuleniu oka (kropelki + tabletki) przeszłam do gabinetu, w
                                      którym robiono zabieg (można sobie obejrzeć na wirtualnym spacerze
                                      po klinice na ich stronie). Najbardziej nieprzyjemne było ściąganie
                                      nabłonka - przez chwilę ma się wrażenie utraty wzroku, zapada
                                      ciemność i czuję się duży ucisk na oczodoły, przy jednoczesnym
                                      nawilżaniu oka. Potem laser zaczyna pracować - ja nie widziałam
                                      jednego światełka tylko gwiazdy ;-) W tym momencie trzeba nieruchomo
                                      patrzeć w światełko, dla pewności pielęgniarka trzymała mi głowę. Na
                                      szczęście nie trwa to długo. Nabłonek jest nakładany, potem soczewka
                                      opatrunkowa i zdejmują pierścień i taśmy, którymi przyklejają rzęsy
                                      dolne i górne. Zaraz potem mogłam już odczytać godzinę na zegarze :-
                                      ) Przez jakiś czas leżałam na sali pooperacyjnej w ciemnych
                                      okularach, które dostałam od pielęgniarki (są bardzo ciemne, ale
                                      trochę uciskają za uszami). Dostałam receptę na 3 różne krople (w
                                      sumie kosztują ok. 100 zł) i rozpiskę jak je zażywać.
                                      Umówiłam się jeszcze na wizytę kontrolną na następny dzień i już.
                                      Problem zaczął się jak puściło znieczulenie. Światłowstręt,
                                      łzawienie i ból - trochę jakby natarło się oko cebulą. Mieszkam poza
                                      Warszawą, więc najgorszy był dla mnie dojazd na drugi dzień, kiedy
                                      nie miałam jak się schować przed słońcem. Na szczęście sama wizyta
                                      trwała króciutko, weszłam bez kolejki. Dr Archacka sprawdziła czy
                                      oczy dobrze się goją, przepisała silny lek przeciwbólowy, ale
                                      poradziła żeby wziąć go tylko w ostateczności, bo opóźnia gojenie
                                      się rany.
                                      Ból minął czwartego dnia po zabiegu. Jutro jadę na zdjęcie soczewek
                                      opatrunkowych. W tej chwili jedyny dyskomfort to przesuszone oczy
                                      rano. Mam też efekt halo, ale niewielki. Światłowstręt też minął.
                                      Polecałabym jednak noszenie okularów przeciwsłonecznych do czasu
                                      zagojenia się rany, żeby uniknąć zakażenia oka, np. poprzez
                                      wpadnięcie jakichś pyłków czy kurzu.
                                      Wada? Dość wysoka cena - badanie 250 zł, zabieg 6500 zł, krople (jak
                                      na razie) 100 zł. Jak widać badanie wstępne nie wliczono mi w koszt
                                      zabiegu, chociaż tego się spodziewałam. Z drugiej strony nie wiem
                                      czy dobry wzrok w ogóle można wycenić ;-)
                                      • awokado22 Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 17 lat temu
                                        Aga Trzymam za Ciebie kciuki :-) Chciałam tylko zapytać co Cię skloniło, że
                                        wybrałaś akurat dr.Archacką?
                                        • Gość: aga Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
                                          Chciałam tylko zapytać co Cię skloniło, że wybrałaś akurat
                                          dr.Archacką?

Właściwie jej nie wybierałam - przy umawianiu się na pierwszą wizytę
                                          zapisano mnie właśnie do niej. Nie miałam poleconego konkretnego
                                          lekarza, więc było mi obojętne do kogo idę ;-)
                                          Jestem już po zdjęciu soczewek opatrunkowych i bez nich widzę trochę
                                          gorzej, nie tak wyraźnie, ale jest to podobno normalne. Przez 3
                                          miesiące muszę teraz ćwiczyć wzrok, czytać, a gdyby któreś oko było
                                          słabsze, to właśnie nim ćwiczyć więcej. Kolejna wizyta kontrolna za
                                          miesiąc.
                                          • awokado22 Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 17 lat temu
                                            Bo ja też poważnie myślę o laserowej korekcie. I takie opinie jak Twoja są dla
                                            mnie bardzo cenne. Decyzja do najłatwiejszych przecież nie należy:-)
                                            A poza tym myślę, że bardzo dobrze trafiłaś, mimo, że zupełnie przypadkiem, bo
                                            na innych forach o dr. Archackiej wyrażają się bardzo pozytywnie. Zarzucają jej,
                                            że nie jest może zbyt wylewna w stosunku do pacjenta, ale co do profesjonalizmu
                                            to nikt się nie przyczepił.Myślę, że też do niej uderzę...
                                            Także dzięki za info :-) i życzę sokolego wzroku ;-)
                                            Pozdrawiam
                                              Dziękuję i nawzajem :-)
                                              Chociaż właśnie dzisiaj jestem nieco zaniepokojona, bo rano obudził
                                              mnie straszny ból oka. Przez sen zatarłam sobie powiekę, a ponieważ
                                              oko rano jest suche, nie wiem czy czasem nie uszkodziłam nabłonka :-
                                              / Natychmiast zakropliłam oczy i ból minął, ale potem czułam lekkie
                                              kłucie w tym oku. Niestety, dzisiaj jest święto, więc do kliniki się
                                              nie dodzwonię, a na numer prywatny dr Archackiej nie chcę dzwonić,
                                              bo właściwie teraz nic się nie dzieje, a telefonicznie i tak nie
                                              sprawdzi czy coś się stało. Zadzwonię jutro i się dowiem.
                                              Generalnie na noc zakładam plastikowe osłonki, które dostałam w
                                              klinice, ale akurat wczoraj zasnęłam przy oglądaniu filmu :-/
                                              • chemicznybrat Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 17 lat temu
                                                Aga i jak się czujesz po tych kilku dniach? Oko nadal boli?
                                                  Dziękuję, już dużo lepiej. Oko nie boli i nie ma nawet żadnej
                                                  różnicy w widzeniu pomiędzy lewym a prawym, ale niestety widzę
                                                  gorzej niż zaraz po zabiegu. Co dziwne, gorzej widzę rzeczy które są
                                                  blisko - do dali mam prawie perfekcyjny wzrok. Podobno to naturalne,
                                                  że u krótkowidzów po zabiegu najpierw kształtuje się widzenie do
                                                  dali, więc nie panikuję ;-)
                                                  W poniedziałek wracam już do pracy, a 10 lipca mam kontrolę, wtedy
                                                  zobaczymy na jakim poziomie jest wada.
                                                  • chemicznybrat Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej 17 lat temu
                                                    Wiesz w sumie minęło jeszcze nie dużo czasu od zabiegu. Jak do wszystkiego,
                                                    potrzeba czasu, żeby się ustabilizowało. Sam organizm musi się dostroić do
                                                    nowych warunków, a przychodzi to z czasem. Wierzę, że wszystko się ustabilizuje
                                                    i będzie w porządku :) powodzonka w pracy
                                                    Byłam dzisiaj na badaniach - prawe oko piękne 0, lewe: + 0,75 :-)
                                                    Takie wahania podobno są normalne, mam się nie martwić bo oczy
                                                    pięknie się zagoiły i teraz już tylko kwestia czasu kiedy dojdą do
                                                    siebie. Widzę już naprawdę super, problem mam tylko trochę z prawym
                                                    okiem jeśli chodzi o czytanie - literki mam lekko zamglone. Ale
                                                    astygmatyzmu nie mam na pewno (a tego się obawiałam), zamglenie ma
                                                    minąć, tylko nadal muszę ćwiczyć to oko. Komputer widzi je co prawda
                                                    z zerową wadą, ale to zamglenie też trzeba zlikwidować, właśnie
                                                    przez ćwiczenia. Następna kontrola za miesiąc, a na razie przestaję
                                                    brać już sterydy i antybiotyk, zostaje tylko żel na noc i krople
                                                    nawilżające. Wreszcie mogę zacząć się cieszyć z operacji :-)
                            • Gość: Huglli Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              ja już rok temu robiłem na Grzybowskiej u dr Gadomskiej.
                              Fajna babka i nie mam już wady to co tu więcej mówić:):)Juz zdążyłem zapomniec
                              ,że było coś nie tak z moimi oczami:):)
                            • Gość: Xartan Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              faktem jest,że to najlepsza klinika w Polsce, ale kto przeszedł tam zabieg i
                              może mi podpowiedzieć do kogo poza Szaflikiem można jeszcze iść? Ja jestem z
                              Kielc, ale w sierpniu wybieram się tam na korektę i znam ofertę jedynie z neta.
                              • Gość: Łodzianka Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.4web.pl 17 lat temu
                                Co to znaczy najlepsza klinika w Polsce, skąd to niby wiesz? Ja miałam korekcję
                                w Łodzi u dr Wyrzykowskiego i wszystko było tak jak trzeba. Ale nie wrzeszczę,
                                że to najlepsza klinika w Polsce. Dlaczego? Bo w innych nie byłam, więc nie mam
                                porównania.
                            • Gość: CEDE Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                              na Grzybowskiej robiłem korektę 2 lata temu. Jest ok.trochę niezbyt miła ta
                              telefonistka była ale jeżeli nie narzekam na wzrok to i na klinikę nie mogę nic
                              złego powiedzieć.
                              • Gość: studencina Re: Laserowa korekcja wzroku na Grzybowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                                Jeżeli Grzybowska to to samo co Boya t znaczy ,że jest to klinika na europejskim
                                poziomie.W tej klinice przyjmuje prof który wydaje swoje prace naukowe w
                                europie. Na wykładach jest uznawany za guru:)
                        • Gość: mamma Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                          to prawda ,że zadowolenie to rzecz względna.Jak się zabieg uda, to klinika sama
                          się promuje bez reklamy.Czasami warto właśnie pocztą pantoflową czy na forum
                          poczytać opinie niż sugerować się reklamą w tv.Dobrze wiesz,że są lekarze,
                          którzy nie potrzebują dodatkowej promocji bo i tak zawsze jest do nich
                          kolejka.Ja swoje dzieci posyłam od lat do dr Archackiej na Grzybowską i nigdy
                          nie zmienię zdania.Ona po prostu nie potrzebuje reklamy bo ma taka renomę i
                          ...specjalizację.
                • Gość: Adik Re: Laserowa korekcja wzroku Eye Laser Center IP: *.internetia.net.pl 13 lat temu
                  Witam .Odwiedziłem te forum w celu podzielenia się dobrą opinia o tej klinice. Jestem po zabiegu Lasik, miałem dość dużej wadę oraz astygmatyzm. Okres oczekiwania na zabieg po badaniach kwalifikacyjnych nie trwał długo.Zabieg trwał tyle co zawsze kilkanaście minut,odbył się prawidłowo.Okres rekonwalescencji przebiega prawidłowo przy regularnych wizytach kontrolnych,oraz stosowania się do wskazań lekarza.Tamtejsi specjaliści są bardzo mili i przekazują profesjonalne porady.W tym czasie minął rok od zabiegu i korekcja wady do zera nie zmienia się. W dalszym ciągu stosuje krople do nawilżania ale to już raczej po to by utrzymywać komfort nawilżonego oka sam dla siebie.Jeśli chodzi o efekty uboczne po zabiegu np: halo, pojawił się albo inaczej utrzymał się, gdyż przed zabiegiem już posiadałem ten efekt,oko przyzwyczaja się do tego, z czasem się zmniejszył, także prowadzenie auta w nocy nie sprawia trudności.Jeśli chodzi o moją osobę to mogę polecić tę klinikę, pomogła nie tylko w powrocie do normalnego funkcjonowania bez okularów a także pomogła w zdobyciu pracy.Każdy potrzebuje czasu albo bodźca do decyzji, jednak potem jest się zadowolonym.
                  Pozdrawiam
    • Gość: Monia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.hive.is 18 lat temu
      Miałam robioną korekcje wzroku +5 i +4. Mieszkam na Islandii i tu
      też to robiłam po zachęcie przez moich znajomych. Powiem krótko,
      gorąco polecam. Już w ten sam dzień mogłam czytać bez okularów.
      Dostałam tylko kropelki do zakrapiania oczu i muszę zgłosić się
      jeszcze na jedną kontrolę. W dniu dzisiejszym nareszcie mogę nosić
      swoje upragnione okulary przeciwsłoneczne.
    • Gość: rynetka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Ja trzy lata temu poddałam się też laserowej korekcie wzroku. Była ryzykowna
      ponieważ wada wzroku, jaką miałam była już bardzo głęboka.Poza tym budowa mojej
      gałki ocznej też stwarzała duże ryzyko. Podpisałam zgodę na 80% korekty, udało
      się na 100%:). Jestem szczęśliwa, tak, jakbym wygrała nowe życie!!! Wcześniej
      nie zdawałam sobie sprawy z tego, ze jestem prawie niewidoma.Pozbyłam się
      nadwzroczności astygmatyzmu. Gdybym miała jeszcze raz podjąć taka decyzję, nie
      zastanawiałabym się oni minuty. Operację zrobiono mi w prywatnej klinice
      okulistycznej w Poznaniu. Zjeżdżają tam ludzie z całej Europy.Filia tej kliniki
      jest także w Krakowie.
    • Gość: Kozik Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      dobrze,ze Balbina pisała ten post już kilka lat temu bo aż się
      przeraziłem.Jestem przed zabiegiem i spotkałem sie jedynie z pozytywnymi
      opiniami na ten temat.Czekam na wizytę kwalifikacyjna do korekcji w Warszawie w
      klinice Laser.Z tego co czytałem na forach,to chyba dobry wybór.Ale będę mógł
      ocenić dopiero po zabiegu.
      • Gość: tomek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.171.24.154.crowley.pl 18 lat temu
        a ktos robił zabieg w Łodzi u dr. wyrzykowskiego ??
      • Gość: piętek Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        a z tego co ja wiem to chyba najlepszy wybór. Jeszcze nie słyszałem o nich złego
        słowa.
        • Gość: Dokat Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          Wiadomo,że ta klinika Laser jest najlepsza ale czy orientujecie się jak to jest
          z cenami?Czy mają wyższe ceny niż w innych klinikach w Polsce?
          • Gość: piętek Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            ceny w całej Polsce są na jednym poziomie.Tak w okolicach 1900 do 2800.
            Właściwie to nie wiem dlaczego ,bo i sprzęt maja rózny i kadrę o różnej
            specjalizacji.
            • Gość: Dokat Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
              a jaki zabieg jest najtańszy? czy to ja mogę sobie wybrać rodzaj zabiegu czy oni
              mi mówią co jest najlepsze dla mnie?I od czego to zależy?
              • Gość: carrisma Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                witaj. Mnie w Laserze nie dali możliwości wyboru.po prostu lekarka
                powiedziałą,że najlepszy w moim przypadku jest zabieg lasek i taki mi
                przeprowadzili. Włąściwie to nie czułem potrzeby,żeby pytac dlaczego taki a nie
                inny. Mam teraz już dobry wzrok, wszystko poszło ok więc jestem zadowolony.
                Chyba nawet jakbym spytał to i takby mi nic nie dało:)bo nie miałem pojęcia co
                oznaczaja te nazwy zabiegów i czym to sie różni.
                nie ma się co sugerowac ceną. Jeżeli będziesz mieć cienką rogówkę to i tak
                zrobią Ci epi lasik bo to jedyna metoda która sobie radzi z taką rogówką.Rodzaj
                zabiegu jest raczej zależny od tego jakie warunki spełnisz przy
                kwalifikacji.Zresztą teraz to przeważnie robią lasek albo epi lasik bo inne już
                się trochę przestarzałe zrobiły.
                • Gość: miszka12 Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                  a u kogo mieliście robiony zabieg w laserze? Jest ktoś szczególnie
                  polecany?Wiadomo,że klinika jest najlepsza, ale czy wszyscy co tam pracują są
                  godni polecenia?
                  • Gość: KonradGaw Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                    nie wiem czy można kogos bardziej polecić niż dr Gadomską. Ja przeszedłem zabieg
                    u niej w maju.Sam zabieg to pestka bo trwa krótko i nie wiesz nawet że coś sie
                    dzieje. Najważniejsze są późniejsze wizyty kontrolne.Taka lekarka musi doskonale
                    zdawac sobie sprawe z tego jak powinno się goić oko.Ja byłem zadowolony baaardzo
                    mimo,że mi polecali Archacka to nie zamieniłbym się na inna.
                    • Gość: galax Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                      a ja właśnie miałam robione prze Archacką i myślę ,że TO jast super lekarka.poza
                      moimi jakimiś wewnętrznymi odczuciami to przecież jest znaną i cenioną lekarką w
                      gronie medycznym.A to się ceni!
                      • Gość: KonradGaw Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                        Ale ja absolutnie nie neguję znakomitości dr Archackiej ani innych lekarzy z
                        Lasera. To typowo subiektywne odczucie i nic tego nie zmieni.Poza tym mogę się
                        wypowiadać jedynie na temat znanych mi osób i sprawdzonych metod ich
                        pracy.Jestem zadowolony z tego co zastałem i pewnie byłbym zadowolony gdybym
                        spotkał się z innym lekarzem ale sie nie spotkałem.
        • Gość: chrystianC Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          ja się wybieram do lasera we wrześniu.Zapisaną mam wizytę u doktorki na badanie.
          ciekawe jaki zabieg mi zaleci. Dobrze przynajmniej że to ta sama będzie mi
          robiła co badała.
          • Gość: pytacz Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            mam pytanie do tych co mieli u Liberek. Jak tam u niej z wizytami po zabiegu?
            można się czegoś dowiedzieć? czy jest taka miła jak Archacka?
            • Gość: Kamil666 Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
              Liberek jest spoko.Tylko bardzo dokładnie bada po zabiegu.Sprawdza i pyta, pyta
              i sprawdza. Już się bałem ,że coś jest nie tak i dlatego ona tak wypytuje ale
              przy następnej wizycie było to samo.Już jestem 2 miechy po zabiegu i jest ok.
        • Gość: sisili Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          mam pytanie do osób robiących w Laserze.Czy koszt badanie wstępnego znaczy
          kwalifikacyjnego jest już wliczony w koszty zabiegu.To dosyć spora kwota więc
          nie wiem czy to dodatkowa kasa?
          • Gość: KARCZOCH Re: Laserowa korekcja wzroku w Laserze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            mam pytanie do osób robiących w Laserze.Czy koszt badanie wstępnego znaczy
            kwalifikacyjnego jest już wliczony w koszty zabiegu.To dosyć spora kwota więc
            nie wiem czy to dodatkowa kasa?

KOSZT BADANIA JEST WLICZONY W CENĘ ZABIEGU NA PIERWSZYM OKU.Tak jest w lASERZE
            ALE PEWNIE TO NORMA . CHOCAŻ NIE RĘCZĘ .JA ROBIŁEM W LIPCU I NIE LICZYLI MI ZA
            KWALIFIKACJE TYLKO ZA ZABIEG.
    • Gość: brukmet Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      jeżeli chodzi o laserówkę na grzybowskiej to raczej spoko, ale stronkę maja
      kiepską.ja tam nie umiem się po niej poruszać.
    • kazdyjestok Wyszukiwarka krótkowidzów 18 lat temu
      Witam.
      zapraszam na portal społecznościowy osób o tych samych dolegliwościach m.in
      krótkowzroczność www.naszechoroby.pl. W szybki sposób skontaktujesz się z
      osobami z tym samym problemem, napiszesz maila. Jestem tam zalogowany i czym nas
      więcej tym większe szanse na skuteczne radzenie . Z lekarzami neistety bywa różnie
      Więc zapraszam
    • pagraszka Szerokie żrenice 18 lat temu
      Lekarz w Katowicach powiedział mi o możliwym wieczornym
      rozszczepianiu światła po zabiegu LASIK - z powodu zbyt szerokich
      źrenic. Nie pamiętam dokładnie, ale mają ok 7 mm. Nie wiem, co
      zrobić - decydowac się czy nie? Ktoś może miał podobny problem?
      Ja mam -7 dioptrii na obu oczach.
      • asylwek Re: Szerokie żrenice 18 lat temu
        pagraszka napisała:

> Lekarz w Katowicach powiedział mi o możliwym wieczornym
        mi nikt o tym nawet nie powiedział przed zabiegiem.
        • asylwek Re: Szerokie żrenice 18 lat temu
          asylwek napisał:

> pagraszka napisała:
          >
          > > Lekarz w Katowicach powiedział mi o możliwym wieczornym
          > mi nikt o tym nawet nie powiedział przed zabiegiem.
          jak bedziesz mogła rozmawiać to napisz kiedy możesz ja miałem 7 lat temu ten zabieg
    • pagraszka Cienka rogówka 18 lat temu
      i jeszcze jedno. Przy pierwszych badaniach kwalifikacyjnych
      stwierdzono u mnie zbyt cienką rogówkę jak na zabieg LASIK. Dostałam
      Cornere żel na miesiąc, rogówka urosła i pod tym względem oczy już
      się nadają do zabiegu. Ale czytałam, ze rogówka raczej nie rosnie,
      tylko puchnie, i że maści i zele to raczej działanie na siłę i może
      powodowac niebezpieczne efekty. Czy ktoś coś o tym wie?
      • Gość: kasia 1234 Re: Cienka rogówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        to fakt. rogówka nie rosnie . to już jej stała grubośc. jeżeli masz cienką i
        szerokie źrenice to zrób epi lasik. Już kilka klinik w Polsce go robi. Z tego
        co się orientuję to w Warszawie jako pierwsi zajęli sie tą metodą. Poczytaj może
        na stronie okolasera jakie maja wymagania.Poza tym zabieg lasikiem nie jest już
        tak powszechnie stosowany bo stracił już na wartości.Są nowocześniejsze metody i
        bardziej skuteczne.Dobrze się rozejrzyj zanim zdecydujesz.powodzonka
        • Gość: Paulina Re: Cienka rogówka IP: *.dynamic-ra-01.vectranet.pl 7 lat temu
          Osoby, które mają cienką rogówkę także mogą zostać poddane laserowej korekcji wzroku, ponieważ najnowsze rozwiązania na to pozwalają. Wystarczy tylko znaleźć dobrą klinikę, w której specjaliści się tego podejmą. W Warszawie w klinice Vidiummedica pracują okuliści, którzy będą w stanie pomóc nawet przy bardzo cienkiej rogówce.
    • Gość: Wanda Re: Balbina, kazda operacja niesie ryzyko powiklan IP: *.59.jawnet.pl 18 lat temu
      Tobie się to akurat zdarzyło. Nie wiadomo czy to była wina kliniki czy też taka
      "Twoja uroda". Moja córka miała korektę rok temu i jest bardzo zadowolona,
      robiła w Katowicach. Ale też ją uprzedzano,ze może się nie udac. Zaryzykowała i
      teraz się cieszy. Podobno klinika w Katowicach cieszy się dobrą opinią.
      • Gość: katofiara Re: Balbina, kazda operacja niesie ryzyko powikla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        chyba nie mówisz o tej klinice na ceglanej?to rzeźnia!robią sprzętem sprzed
        epoki kamienia łupanego ! dziwne ,że ich jeszcze nie zamknęli.
        • Gość: Ktoś Re: Balbina, kazda operacja niesie ryzyko powikla IP: *.gbn.pl 18 lat temu
          Mam 15 lat, okulary -4,5D (chociaż na komputerowym badaniu wyszło mi -7) i wada
          się stale pogłębia. Zastanawiam się nad operacją, ale mogę iść dopiero za 6 lat
          :/. Chciałem się zapisać na treningi statkówki, ale teraz się przekonałem, że
          nici z tego :/. Czy można takie duże wady zoperować?
          • Gość: Widz hej Ktosiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            taka wada to nie jest jeszcze duża wada.Robią do - 10.Musisz zrobić najlepszą
            diagnostykę tzn całościową topografię rogówki najlepiej Orbscanem . jak zrobisz
            już takie badanie to na 100% będzie wiadomo co tam w tym oku siedzi i jak się do
            tego zabrać. takie specjalistyczne badanie to robią tylko w Laserze w
            warszawce.Ale jeżeli chcesz miec zabieg to musisz jednak poczekać do 20 urodzin:)
            • tombala dlaczego warszawski Laser jest najlepszy? 18 lat temu
              mam pytanie do tych co juz przeżyli operację.Z tego co czytam to najlepsza
              opinię ma klinika Laser w Warszawie.Nie ma ona specjalnie dużej reklamy w necie
              i ciężko ja znaleźć. Dlaczego więc takie tłumy tam wala? Co maja takiego czego
              inni nie maja?
              • Gość: karolski Re: dlaczego warszawski Laser jest najlepszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                to chyba pytanie nie na miejscu!Jak coś jest mało reklamowane to nie znaczy ,że
                jest gorsze.A jeżeli walą tam tłumy to tym bardziej dobrze o tym świadczy. Od
                zawsze wiadomo,że to jest najlepsza klinika bo mają Profesora Szaflika który
                jest najlepszym specjalistą . Nic dodać nic ująć.
                • Gość: ania Re: dlaczego warszawski Laser jest najlepszy? IP: *.ac.com.pl 18 lat temu
                  A co powiecie o zabiegu u profesor Romaniuk w Katowicach? Zostałam
                  zakwalifikowana do zabiegu i chciałabym poznać Wasze opinie.
    • Gość: darek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.mtvk.pl 18 lat temu
      słuchajcie mam 23 lata i w tej chwili okulary -11 -12 z tym ze na prawym tam gdzie mam -12 widze na tablicy 3 moze 4 rzad wiec podejrzewam ze tam bedzie juz z -15 prawe oko mam slabsze ostatni raz u okulisty bylem dwa lata temu a przedostani 3 lata temu ogolnie tylko po zmiane okularów bo byly juz zniszcone albo poprostu za słabe strasznie boje sie okulisty jestem wrecz przerazony nie potrafie sie pogodzic zze swoja wada-nie chce byc inny chce robic wszytsko to co inni ludzie i w 99%mi sie to udaje pewnie dlatego ze wogole nie chodze do okulisty (ale moj wzrok strasznie na tym cierpi)i nie mysle o tym jednak dzisiaj po namowach mojej zony zadzwonilem do klinik w katowicach oczywiscie juz na poczatku mnie potraktowali jka jakiegos ćwoka przełanczali mnie chyba ze 4 razy chcaielm sie dowiedziec jak sie sprawy maja z ta operacją w sumie prze telefon nikt mi za bradzo nie pomogl dowiedzialem sie tylko ze na dole sa badania ogolne za darmo a na gorze jest badanie płatne czy sie kwalifikuje do zabiegu(ale babka powiedzial ze raczej sie nie kwalifikuje i ze wydam te 250 zł i bede zły itdstarsznie mnei takie podejście doluje)wiec mam metlik co zrobic i tak zaczolem sobie szukac po necie cos na temat tej mojej wady i trfiłem na to forum i spróbuje napsiac widze tu wiele wpisów ludzi ktorzy tez maj duz wade i DO WAS SIE ZWRACAM jak macie jakies informacje dlamnie co mam zrobic,do kogo sie zgłosci konkretne nazwisko lekarze ktory moze sie wami zajmowal i naprawde byl dobry chodzi mi w pierwszej kolejnosc o klinike w katowicach aha zapomnailem dodac okulary mam od chyba 4 roku zycia tak do 15 roku zycia chodzilem na badania a wieku 10 lat mialem operacje opasywanie siatkówki wszytsko to bylo w klinice w katowicach po 15 roku zycia czyli osatnie 8 lat bylem u okulisty ze 3 razy zawsze na zmiane szkieł
      wiem ze po ostaniej aferze duzo sie tam zminilo ale mysle ze sa jeszce jacys dobrzy okulisci i moze wy ich znacie ja na prawe oko widze fatalnie i poprostu bylbym skłony zaryzykowac i poddac sie zabiegowi nawet jakby byl bardzo ryzykowny moze ktos tez byl w takiej sytuacji(wogole czy jakis lekarz sie na takie cos zgodzi i czy wogole takie cos ma jakas szanse powodzenia) wiec niech napisze domnie na meila
      dsobek@interia.pl

bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju informacje
      strasznie mi bylo ciezko dzis tam zadzwonic i napisac na forum
    • przemek_ex Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
      Jak wygląda kwalifikacja do tego zabiegu, zobaczcie filmik:
      expertia.pl/strefa/material/23057-jak-przebiega-kwalifikacja-pacjenta-do-zabi
    • Gość: MIŁA31 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Witam, jestem 3 miesiące po zabiegu, miałam wadę na p -6 i na le -6 , do tego
      astygmatyzm i wrastanie żyłek w prawe oko.Aktualnie mam 0 i 0 i jestem bardzo
      szczęśliwa, żadnych powikłań. Oko zagoiło mi się w miesiąc
      praktycznie,widziałam dobrze już po tygodniu, miałam tylko małe zamglenie ale
      przeszło po jakichś 2 tygodniach, efekt halo.. wcale:-)wszystko jest zależne od
      organizmu, u jednych gojenia trwa miesiąc u innych 7 miesięcy. Na tym etapie
      szczerze polecam klinikę w Poznaniu:-)
      • cuzcom Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
        Jakie mam możliwości przy wadzie ponad + 6? Wszędzie czytam, że nie na laser
        raczej nie ma co liczyć, ale może są też inne wyjścia? Słyszałam, że istnieją
        specjalne soczewki(nie pamiętam nazwy), które chyba się wszczepia. Wiecie coś
        więcej o tym?
        • yuj1 Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
          Jest doszczepienie soczewki ,ale w Warszawie procedura chwilowo
          wstrzymana podobno powstawały owrzodzenia.Profesor miałbyć w usa i
          dowiedzieć się o nowe materiały na te soczewki,ale jak dotąd nic sie
          nie dzieje.Najlepiej zadzwon na grzybowską i dowiedz sie jaki jest
          stan na dzień dzisiejszy.Pozdrawiam
          • chemicznybrat Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
            Słyszałem, że podobno już z tym ruszyli. Najlepiej zrobić jak poleca Yuj1,
            zadzwonić i dowiedzieć się u źródła.
    • Gość: Tekla Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Witam! Współczuję bardzo.Moge polecic dobra przychodnię okulistyczna
      w Wa-wie :MEGA-LANS na ul. J.Pawła II -doktor Marek Czubak.Wiem cos
      na ten temat,bo moja córka ma wadę +14, której nawet laserowo nie
      można usunąć.Nosi soczewki i tak penie będzie do końca życia-
      chyba ,że coś medycyna wymyśli:-)Pozdrawiam!
    • Gość: basia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Laserowa korekcja wady wzroku 5
      Skomentuj

Kto nie jest okularnikiem lub soczewkowcem ,nigdy nie zrozumie pięknego marzenia o obudzeniu się pewnego ranka i ujrzeniu drobnych listków na drzewie za oknem. Ten sen pomagają dziś zrealizować lekarze okuliści zajmujący się laserowymi korekcjami wad wzroku.

Krótko o teorii: zabieg likwidowania krótkowzroczności polega na użyciu specjalnego lasera excimerowego, którym zmienia krzywiznę naszej rogówki i powoduje, że promienia wpadające do oka skupiane są na siatkówce, a my widzimy wyraźnie. Zasadniczo koryguje się wady w granicach od -0,75D do -10,0D oraz od +0,75D do +4,0D zaś astygmatyzmu do 6,0D. Nie każdy może być operowany, nie każdy uzyska perfekcyjny efekt i nie każdemu poleca się tą samą technikę. Obok bowiem starszych – PRK i LASEK - jest jeszcze najnowsza i najskuteczniejsza przy większych wadach: LASIK.

O tej ostatniej opowiem trochę z autopsji. Pierwsza sprawa do kwalifikacja do operacji. Przed pełnym badaniem, które wykluczy przeciwwskazania (m.in. alergie, choroby autoimmunologiczne, zbyt cienką lub nieregularną rogówkę, zespół suchego oka) nie należy nosić przez minimum 3 tygodnie soczewek. Czasem czas ten wydłuża się, bo okazuje się, że przedłużone lub zbyt beztroskie noszenie soczewek (np. ponad zalecany okres) powoduje takie zmiany rogówki, że trzeba czekać i rok, biorąc odpowiednie preparaty, aby tkanka się zregenerowała. Na pocieszenie dodam, że mi po 11 latach noszenia szkieł kontaktowych non-stop (co prawda dziennych) udało się dostać się na stół już po 2 tygodniach karencji.

Sam zabieg wygląda następująco: rano myjemy dokładnie całą głowę, nie stosujemy żadnych kosmetyków (podobnie jak pierwszy tydzień po operacji) i stawiamy się w klinice. Lekarz upewnia się, że jesteśmy w dobrej formie i nie mamy żadnej infekcji, po czym podaje nam valium. Na bloku operacyjnym zostajemy odziani w typowe sterylne ubranie, łącznie z czepkiem i maseczką. Na czas operacji jedno oko się zasłania, zaś w drugim, operowanym, okleja się rzęsy i zakłada rozpórkę, która uniemożliwia mruganie. Szczerze, na tym etapie byłam już mdlejąca z nerwów. Następnie kładziemy się na łóżku, nad którym poziomo wisi ramię lasera. Pielęgniarka chwyta naszą głowę, zaś lekarz najeżdża z laserem nad twarz. Dostajemy krople przeciwbólowe.

Pierwszy etap zabiegu to, przy LASIKU, odcięcie płatka rogówki. Brzmi strasznie, uczucie jest po prostu dziwne – nadal widzimy, tylko, że wszystko jest rozmyte. Następnie lekarz delikatnie otwiera rogówkę, niczym kartę książki – płatek w jednym miejscu pozostaje przytwierdzony do powierzchni. Żadnego bólu naprawdę nie czuć. Dostajemy przykaz patrzenia się nieruchomo na światełko widoczne w laserze - to najważniejsza część naszej współpracy z lekarzem. Drgnięcie gałką może spowodować konieczność przerwania operacji i pozostanie z wadą i raną na oku. Gdy laser zaczyna działać widzimy tylko ciemność, światełko, słyszymy bzyczenie i czujemy niezbyt przyjemny aromat… spalenizny. To w końcu bardzo wysokie temperatury działające na żywą tkankę!
      Wszystko to trwa kilkadziesiąt sekund, w zależności od wielkości wady. Potem lekarz przemywa otwarte oko, przykłada płatek z powrotem i suszy gałkę, aby płatek przyschnął w dobrym miejscu. Już po wszystkim.

Jeśli mamy dość siły i nie ma przeciwwskazań można od razu operować drugie oko. Ja przeżyłam oba naraz – warto mieć to z głowy za jednym zamachem.

Co po operacji? No nie będę ukrywać: to najgorsze dwie godziny. Siedzimy w ciemnym pokoju z toną chusteczek, oczy bolą, szczypią i strasznie łzawią, pielęgniarka co kilkanaście minut zakrapla nam antybiotyk.
      Wychodzimy w ciemnych okularach, które trzeba nosić min. tydzień po zabiegu oraz wyposażeni w zestaw kropli do bardzo częstej aplikacji i plastikowe ochronki na noc do spania. Na drugi dzień wizyta kontrolna, a następne po 2 tygodniach i 6, kiedy oko powinno być już całkiem zagojone. Wtedy też ustala się ostateczna ostrość wzroku, która po zabiegu nie jest jeszcze od razu idealna.

Subiektywna ocena? Rewelacja! Mimo bólu, pewnych niedogodności, obciążenia kieszeni (ok. 5000 PLN za oba oczy) to niesamowite obudzić się z idealnym wzrokiem, zwłaszcza, jeśli wcześniej miało się problem z trafieniem do łazienki bez szkieł.
      • Gość: ania Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Basiu, dziękuję za szczegółową opowieść :)

Zamierzam zoperować sobie oczka, ale TO mnie trochę przeraziło:

Dostajemy przykaz patrzenia się nieruchomo na światełko w
        > idoczne w laserze - to najważniejsza część naszej współpracy z
        lekarzem. Drgnię
        > cie gałką może spowodować konieczność przerwania operacji i
        pozostanie z wadą i
        > raną na oku

da się kilkadziesiąt sekund wytrzymać bez poruszenia gałką? Przed
        chwilką próbowałam i się nie dało...Może przy znieczuleniu jest
        łatwiej, hm...
        Kolejne pytania - już do wszystkich - przepraszam, jeśli mi umknęło -
        jak długo czeka się na wizytę w CMO Laser w Warszawie? Czy wypisują
        zwolnienia z pracy na okres "dochodzenia do siebie?"
        • Gość: Bartek-hotelarz Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.sds.uw.edu.pl 17 lat temu
          Czytam to forum, czytałem też inne i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na
          pytanie czym tak naprawdę różnią się metody leczenia PRK, LASIK, LASEK? Wiem, że
          każda z nich jest mniej lub bardziej bezpieczna dla pacjenta, a na wybór
          konkretnej wpływają różne czynniki np. grubość rogówki. A co w wypadku gdy
          wszystkie parametry naszego oka są w normie, czy znaczy to że możemy się
          zdecydować na każdą z tych metod? Kto o tym ostatecznie decyduje ja czy lekarz?
          • Gość: Hanek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.lublin.mm.pl 17 lat temu
            Na twoim miejscu poczytałbym na stronach klinik, które cieszą się dobrą sławą.
            Oni tam mają dobrze opisane te zabiegi.
            A co do wyboru zabiegu to na pewno po badaniach kwalifikacyjnych w porozumieniu
            z lekarzem dokonasz wyboru. PRK to już chyba mocno przestarzała metoda i goi się
            najdłużej. Zainteresuj się się jeszcze innymi, jakie są dostępne Np. epi-lasik
            czy sbk-lasik.
    • julia_4 Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
      do Balbina.. jestem po laserach w Poznaniu. Zanim tam trafiłem, żyłem normalnie
      lecz z okularami. Teraz nie noszę okularów, niedowidzę i mam rentę. Jestem w
      trakcie procesu z Kliniką Intermedica Poznań. Więcej na ten temat "Pechowa
      operacja w Intermedice?" miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,4220416.html
      • cuzcom Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
        Ale to artykuł z 2007 roku, a zabieg był robiony w 2004 roku. Od tego czasu
        chyba się trochę pozmieniało..Ciekawe jaką metodą była wykonana operacja?
        Wygląda na to, że zdecydowali się na PRK, z którego już mało kto korzysta. Bo
        piszą w tym artykule, że "I że tak dużej wady wzroku jak moja nie operuje się
        laserem", a w sieci kliniki informują, że Lasik i Lasek są w stanie poprawić
        wzrok w zakresie od -10 do + 6 dioptrii.
      • Gość: Fryc Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.lublin.mm.pl 17 lat temu
        Mnie dziwi fakt, że artykuł jest z 2007 roku i wyciągany jest dopiero teraz. Wcześniej była cisza na temat laserowej korekcji, a nawet więcej było pozytywnych opinii, i nagle się coś zmieniło? Dlaczego dopiero teraz? minęło 2 lata.
    • grogreg Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
      Prawda jest taka, że każdy zabieg wiąże się z ryzykiem.
      Obecnie korekta wzroku jest dużo bezpieczniejsza niż kiedyś i dużo tańsza. Ale
      powikłania jak widać się zdarzają.

Dlatego jeśli nie musicie (np z powodu zawodu) to tego nie róbcie.
      Okulary nie są takie złe. Swoje nosze pół życia i bez nich czułbym się jak nagi :)
      • Gość: bartek23 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu
        Laserowa korekcja jest bezpiecznym zabiegiem , wynik operacji jest uzalezniony od sprzętu na jakim się pracuję i umiejętności lekarza ... Mam rodzinę w Angli i tam jest całkiem inne podejscie do sprawy... Dla nich laserowa korekcjia jest czymś normalnym !! Nawet NASA akceptuje wykonanie zabiegu metoda LASIK, ja robielem zabieg w Chorzowie na ul. wiejskiej 4 i jestem bardzo zadowolony !! zero jakis komplikacji ! naprawde polecem !!!
    • Gość: jaaa Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.cust.tele2.pl 17 lat temu
      tradycyjna palma
      według tradycji chrześcijańskiej
      palma powina mieć od metra do 8 metrów
      na kiju kładzie się siano symbol narodzenia Jezusa
      później za pomocą lnianej linki (morze też być drut)
      (teraz już możemy robić palmy z większą różnorodnością)
      trzeba używać jak najmniej elementów papierowych jednak podstawa musi być z
      bibuły najlepiej czerwonego i pasowały by kwiat z białej symbol czystości
    • Gość: Martha Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ssp.dialog.net.pl 17 lat temu
      We Wrocławiu dobrze robią korektę. Ja wprawdzie też widzę światło
      jako igiełki, ale i tak jestem zadowolona z efektu.
      • Gość: Meeeg Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.com.pl 17 lat temu
        Martha, a możesz mi napisać, gdzie we Wrocławiu? Tu są 3 kliniki i nie wiem,
        która jest najlepsza?
    • Gość: nadini Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.bg.am.poznan.pl 17 lat temu
      Jestem 3 miesiące po laserowej korekcji wzroku metodą Lasik w Poznaniu.
      Początkowa wada -6. Polecam zabieg. Wszystko przebiegło miło, bezboleśnie, bez
      komplikacji.
      Po pierwszej wizycie na której lekarz kwalifikuje cie do odpowiedniej metody,
      umawiasz się na zabieg. W dniu zabiegu najpierw przechodzisz kilka badań, potem
      w pokoju oczekiwań, dostajesz znieczulenie w formie kropli, zakładasz fartuch i
      czepek. Sam zabieg trwa może z 15 minut na obie gałki. Leżysz sobie na stole,
      lekarz wszystko ci mówi, wszystko jest bezbolesne. Potem wracasz do tego pokoju
      masz zakrapiane oczy, czekasz na kontrolna wizyty lekarza. Lekarz szybko
      wszystko sprawdza, zapisuje leki i do domu. Całość pobytu w klinice trwa ok 3
      godzin. Ja po zabiegu czułam się świetnie, nic mnie nie raziło, nie piekło, nie
      łzawiło. Przez miesiąc trzeba zakrapiać oczy. I stawiać się na kontroli. Moja
      wada po 2 miesiącach wynosi +0,25 i jeszcze się kształtuje. Co do ceny 4600
      zabieg, +400zl wizyty (100 przed zabiegiem, 100 w dniu zabiegu, 50 tydzień po,
      50 miesiąc po, 100 3 miesiące po) leki 250-300zł.
      I jeszcze ważna wiadomość, każdy inaczej znosi ten zabieg, ale trzeba się liczyć
      z tym ze LASEK jest gorszy pod względem objawów po zabiegu, tzn przed 4 dni nie
      można patrzeć na światło, bo strasznie razi, jest opuchlizna, zaczerwienienie,
      łzawienia itp. Ja na szczęście miałam zabieg LASIKiem ale z doświadczenia
      innych osób wiem że tak jest.
      • push.sp Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
        www.100zl.net/?t=54655222
        • kanna25 Re: Laserowa korekcja wzroku 5 lat temu
          też sie długo wahałam nad tym czy zrobić zabieg czy nie i zdecydowałam się. szczerze? lepiej nie mogłam wybrać. w Wawie robiłam Lentivu i bardzo sobię chwalę moją decyzję. na prawdę teraz to ja widzę dokładnie i dobrze!
          • Gość: Marlenka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dynamic.chello.pl 5 lat temu
            Polecam bardzo klinikę Optegra w Krakowie, gdzie miałam zabieg lentivu;) Udało mi się zrobić zabieg jak było wszystko jeszcze tak luźniej jakieś poł roku temu ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka