Dodaj do ulubionych

Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedziel...

• osi-ris zatudnić księdza 20 lat temu
      W szpitalach w niedziele odbywają się msze. Można wiec zobligować H-markety do
      wydzielenia z magazynu części na kaplicę i tam wierni będą modlić się wg.
      potrzeby albo w jadalni (bo jest) powiesić jezusa... i też mogą sobie strzelić
      paciorek by facetów w czerni zadowolić grosikiem na tacy..
      poczytajcie konstytucję RP!!!!
      • Gość: Aj-waj OSI-RIS, JESTES PRZYGŁUPEM IP: *.umcs.lublin.pl 20 lat temu
        osi-ris napisał:

> W szpitalach w niedziele odbywają się msze. Można wiec zobligować H-markety
        do
        > wydzielenia z magazynu części na kaplicę i tam wierni będą modlić się wg.
        > potrzeby albo w jadalni (bo jest) powiesić jezusa... i też mogą sobie
        strzelić
        > paciorek by facetów w czerni zadowolić grosikiem na tacy..
        > poczytajcie konstytucję RP!!!!
        • Gość: rafvonthorn Re: OSI-RIS, JESTES PRZYGŁUPEM IP: *.petrus.com.pl 20 lat temu
          Przynajmniej ma jakiś pomysł na koncie, a Ty tylko obelgę...
    • Gość: kkonrad Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzie IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 20 lat temu
      ja nie chodzę na zakupy w niedzielę

uważam że każdy powinien mieć 1 dzień w tygodniu wolny

oczywiście są takie zawody niezbędne zawsze
      ale sklepy nie ratują nikomu życia
      i nie są niezbędne t.j. szpitale, straż pożarna, policja ...

myślę że przepisy powinny ograniczyć handel w niedzielę
      do takich godzin
      żeby pracownicy tych marketów (czy sklepów)
      mogli w ciągu dnia odpocząć
      np.: sklep czynny od 8-12 i wieczorem druga zmiana 18-22.
      wtedy dyrektorzy nie mówili by już że konkurancja otwiera i my też musimy
      problem załatwiony odgórnie

pozostają jeszcze ludzie którzy twierdzą
      że pracują 24H/dobę i nie mają czasu na zakupy w tygodniu....
      ale myślę że by się przyzwyczaili
      15 lat temu nie było marketów i wszyscy jakoś żyli
      (nie narzekali na brak zakupów w niedzielę)
    • Gość: anula Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.pl / 82.160.142.* 20 lat temu
      sklamamlaby jak powiedziałbym m,ze nei robie zakupow w niedzilę wiec nie jestem
      przeciwana handlowi.... nie mniej jednak moze wyjsciem z sytuacji byłoby
      godziwe wynagrodzenia za prace weekendowa;-)
      • gabi72 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 20 lat temu
        powinny byc zamkniete.zakupy mozna zrobic w sobote do poznych godzin
        wieczornych.zwiekszy sie ruch w sobote to trzeba bedzie zwiekszyc ilosc obslugi
        w sobote,czyli nie ma powodu aby zwalniac personel.
        a dlaczego chce miec nie dziele wolna?bo chce byc razem z rodzina i moze isc do
        kosciola?i oczywiscie odpoczac.a w unii sklepy sa po zamykane i w swieta
        narodowe tez i jakos nikt tam nie gloduje ,potrafia zaopatrzec sie wczesniej.
        a i chcialabym tez kiedys wyjechac na tzw.'dlugi weekend'.nigdy nie poczulam
        tegoz smaku...
    • Gość: Jacek Chory naród, chore przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Nie dam wiary tym co mówią że nie mają czasu w tygodniu na zakupy.Markety
      czynne są zazwyczaj od 8 rano do późnych godzin wieczornych.Są może ludzie
      którzy pracują tak długo ale jest to garstka.Niestety pracuję w markecie i
      widzę jak ludzie w niedzielę i święta przychodzą pospacerować z braku innego
      zajęcia a nie na zakupy.Wypaczamy wszystko dla komercji, siebie jak i nasze
      dzieci.
      • Gość: Tommies Re: G...prowda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Zastanowcie sie tak na prawde ile roznych sluzb pracuje nie tylko w niedziele
        ale takze i wszystkie bez wyjatku swieta. Lekarze, pielegniarki, policjanci,
        strazacy, sluzby celne, pogotowia energetyczne i wod-kan, cala rzesza
        ochroniarzy ochroniarzy, kolejarze, kierowcy autobusow i zapewne mnostwo innych
        zawodow. Pracownicy supermarketow to jedynie niewielki procent tej liczby osob.
        Osobiscie jestem strazakiem i nie dosc ze pracujemy w nidziele i swieta to
        jeszcze sluzba trwa w nocy.
        Caly problem tkwi jedynie w odpowiedniej ilosci wolnego czasu do odpoczynku.
    • zewszad_i_znikad Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 20 lat temu
      Zupełnie nie przeszkadzałby mi zakaz handlu na wielką skalę w niedzielę - pod
      warunkiem, że będę miała możliwość kupić w niedzielę chusteczki do nosa. Wiem,
      wyjdzie wręcz infantylnie, ale opowiem.
      Byłam w 2004 r. w Zakopanem na zawodach w kombinacji norweskiej (skoki + biegi
      narciarskie). Miałam nocleg blisko skoczni. W niedzielę wstaję i odkrywam, że
      kończą mi się chusteczki. Mam przez cały rok lekki katar. Prawdopodobnie coś z
      zatokami, ale wolę tego nie leczyć, bo mój ojciec niegdyś stracił węch przy
      operacji polipów, do końca życia nie czuł żadnych zapachów. Nie chcę się na coś
      takiego narażać. W każdym razie jaki skutek tam w Zakopcu? Musiałam maszerować
      mniej więcej do połowy Krupówek, żeby znaleźć czynny kiosk. Owszem, i tak
      chciałam się przed zawodami jeszcze przejść do miasta, ale to nie jest
      przyjemne iść, nie mieć chusteczek i czuć, że robi mi się mokro w nosie... Ble.
      Przepraszam za szczegóły, ale to przykład tego, że jednak chusteczki są towarem
      pierwszej potrzeby.
      Jeszcze analogicznie. Mój dziadek i wujek mieszkają w Niemczech. Póki wujek nie
      dostał pracy w Paderborn, mieszkali blisko siebie w Dortmundzie. Wujek ma psa,
      a ja jestem na psy bardzo uczulona. Po kilku godzinach spędzonych w domu, gdzie
      jest pies, przez 3 dni leci mi z nosa i świszczy w płucach. Obecnie z tego
      powodu nie odwiedzam żadnych krewnych mających psy, ale wtedy po przyjeździe
      posiedziałam u wujka. Następnego dnia była niedziela, ledwo starczało
      chusteczek, a dziadek twierdził, że wszystkie sklepy zamknięte i nigdzie nie
      kupię... Nie wiem, pewnie bliżej centrum coś by się znalazło, w każdym razie
      nie sprwadziłam tego i ledwo przeżyłam ;) do poniedziałku.
    • kubok A co z innymi, pracujacymi w niedziele??? 20 lat temu
      I nie chodzi tylko o tych, ktorzy niezbedni sa do bezpieczenstwa publicznego,
      ale i o male sklepy otwarte, przez caly rok(znam taka cukiernie, ktora otwarta
      jest codziennie, Boze Narodzenie, Nowy Rok, Wielkanoc...), a co z malymi
      "spozywczakami", a takze innymi uslugami... Jak wszyscy to wszyscy, a nie tylko
      duze markety...
    • Gość: żmiejns NIEDZIELE - TAK, ŚWIĘTA - NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Minęły bez powrotnie czasy komuny, i rynek reguluje to czy potrzeba pracy w
      niedziele. W obecnych czasach w niedziele się pracuje prawie wszędzie (sklepy,
      stacje bezynowe, apteki, nie licząc już straży, pogotowia, MPK itp), nie widzę
      więc przeszkód do pracy w hipermarketach w niedziele (poza tym klienci bardzo
      chętnie korzystają z możliwości zrobienia zakupów w taki dzień). Wystarczy
      jedynie ospowiednio wynagrodzić pracujących w te dni, a oni sami chętnie będą
      się bić o niedzielną prace jeśli będą mogli zarobić choćby 2 razy więcej. A co
      do świąt, praca w święta to głupota, i tak ludzie (klienci) siedzą w domu...
      • kubok Re: NIEDZIELE - TAK, ŚWIĘTA - NIE 20 lat temu
        Gość portalu: żmiejns napisał(a):

> Minęły bez powrotnie czasy komuny, i rynek reguluje to czy potrzeba pracy w
        > niedziele.

W niemczech nie ma komuny, a sklepy sa zamkniete, jak chyba w wiekszosci krajow
        Europy

• Gość: Salamanderkk Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      To prywatna sprawa każdego z nas, kiedy kto robi zakupy!!!!! I nikt mi nie
      będzie mówić, co mam robić w niedzielę. Nie jestem katolikiem i dla mnie
      niedziela jest jak każdy inny dzień. Nie ma w niej nic świętego. Właśnie
      nieetyczne byłoby nakazywać komuś, że tego dnia to ma zjeść obiad w domu z
      dziećmi i iść do kościoła. A to, że ludzie pracują w niedzielę? Sam pracuję
      często w weekendy i tylko dzięki temu w ogóle pracuję, bo jestem studentem
      dziennym i nie mógłbym pracować regularnie od poniedziałku do piątku. Ile
      jeszcze absurdlalnych pomysłów kryje się w móżdżkach PiSowców i spółki????
    • Gość: ajes Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 80.50.246.* 20 lat temu
      Uważam że powinny być otwarte ponieważ niedziela nie ma żadnych podstaw na to
      aby być dniem świętym. Biblia nic na ten temat nie mówi. Zwraca natomiast uwagę
      na to, że prawdziwym dniem Świętym ku czci Boga i Jezusa Chrystusa jest Sobota
      (2Mojżeszowa 20,10-11; 1Mojżeszowa 2,3; 1Kronik 17,27).
      Sobota jest Siódmym dniem tygodnia:
      ew. Łukasza 23,54 (piątek i nastawał sabat->sobota)
      ew. Łukasza 23,56 (przez sobote odpoczywały wg. przykazania (dekalogu))
      ew. Łukasza 24,1.6 (pierwszy dzień tygodnia to zmartwychwstanie, a więc jak
      wszyscy wiedzą niedziela)

ew. Marka 2,28: Jezus jest Panem Sabatu, jest Panem tego dnia, a więc Sabat
      (sobota) jest Dniem Pana (Dzień Pański).

Przykazań (dekalogu) Jezus Chrystus nie zniósł ani nie zmienił: ew. Mateusza 5,17-19

Nie przestrzeganie jednego przykazania jest równoznaczne z nieprzestrzeganiem
      ich wszystkich: List św Jakuba 2,10

Na nowej ziemii Sabat nadal będzie obowiązywał: Izajasz 66,22-23

Jezus przestrzegał Sabat: ew. Łukasza 4,16
      Uczniowie przestrzegali Sabat: Dzieje Apostolskie 13,14.44; 16,13; 18,4

Jezus mówił, że Sabat będzie obowiązywał po jego śmierci: ew. Mateusza 23,37-39
      i dalej 24,1-3; 24,20 (wypełnienie 20 wersetu było ok 40lat później).

Podsumowując: Sabat (Sobota) obowiązywała od stworzenia świata poprzez proroków,
      Jezusa, pierwszych chrześcijan, aż po nową ziemię.

ZOstaliście poinformowani który dzień jest święty. Wybierzcie między służeniu
      naukom ludzkim a Bożymi przykazaniami.
      • Gość: Mika Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.c.strato-dslnet.de 20 lat temu
        Nie, nie powinny, choc troche za pozno o tym dyskusja. Teraz, gdy narod sie
        przyzwyczail? Wszyscy moi znajomi uwielbiaja zakupy w niedziele. Ja jestem
        przeciw!!!
        Acha - nie tylko w PRL-u byly sklepy zamkniete w niedziele - w wiekszosci
        krajow Unii Europ. tez sa zamykane - po prostu chodzi tu szanowanie prawa pracy.
        Co niektorzy lepiej niech swoje marne wypociny przedstawia na "TV Trwam"...
    • kardiolog Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 20 lat temu
      Dlaczego niedziela ma byc wolnym dniem a ni np. piatek czy wtorek?
      No bo chyba nie dlatego, ze tak stoi w KK i tak ma byc?
      kardiolog
    • Gość: ROGER Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      kiedys w swieta bylo wszytsko pozamykane i ludzie zyli .... mniej patologii bylo
      ,zycie rodzinne lepsze, a teraz dzieci wolny czas spedzaja na lazeniu po
      centrach handlowych . niewiedza co to sa zabawy na podworkach !! ZAMKNAC SKLEPY
      W NIEDZIELE!!!!
    • Gość: fan Posluchajcie siebie... IP: *.4web.pl 20 lat temu
      Zamknac markety i poswiecic czas rodzinie??? hehe.Jesli ktos nie ma czasu dla
      rodziny w niedziele,bo musi isc na zakupy tzn.ze te zakupy moze zrobic tylko w
      niedziele.Po za tym czy komus ktos broni isc cala rodzina do marketu?:):):) A
      dla np.studentow zamkniete w niedziele markety to gwozdz do trumny!!!kiedy
      pracowac wtedy??? Kazdy kto jest za zamnkieciem jest qtasem!!!!!!!!!!
      • Gość: Mika A Ty zle wychowanym szczeniakiem! Z powrotem ... IP: *.c.strato-dslnet.de 20 lat temu
        do przedszkola fanie!
    • Gość: Jakub Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.hydrobudowa6.com.pl / 194.181.4.* 20 lat temu
      Żyłem już w różnych krajach i pisząc czysto od strony praktycznej otwarte
      sklepy w niedzielę w znaczący sposób poprawiają komfort życia. W krajach jak
      np. Niemcy gdzie handel w niedzielę i w dni robocze po 20.00 jest zabroniony, w
      soboty panuje istne piekło na ulicach, mieście i sklepach. Szczególnie dla
      ludzi aktywnych zawodowo ta handlowa niedziela naprawde wiele ułatwia, można to
      dopiero docenić jak doświadczy się jej brak.
    • Gość: Piter Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 195.94.222.* 20 lat temu
      Oczywiście ze powinny być otwarte. Wielu ludzi pracuje caly tydzien i tylko
      niedziela zostaje im na zrobienie zakupow. A co z innymi ludzmi ktorzy pracuja
      w niedziele, tez nie powinni pracowac??? Wiec zamknijmy wszystkie szpitale,
      apteki, kolej, komunikacje, wszystkie zaklady o ruchu ciaglym i pędem do
      kościoła. Tylko kto za to zapłaci, banda moherowych beretów z Rydzykiem na
      czele ???
    • Gość: justa Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Dlaczego nie? Czyli pielęgniarkom, lekarzom, policjantom, strażakom itp też
      powinno się zapewnić wolną niedzielę. Tylko kto wtedy będzie przy chorych,
      będzie pilnował porządku, gasił pożary itd, itd. Zawsze można zmienić pracę jak
      komuś nie pasuje i nie chce mu się pracować w niedzielę.
    • truten.zenobi do QN czemu państwo chce znowu ingerować ... 20 lat temu
      w suwerenne decyzje pracodawców i pracowników?!
      Czemu winą za własną nieudolność politycy obarczaja przedsiebiorców?
      Jak świętować to świętować! czemu tylko niedziele mają być wolne? W polsce mamy
      przecież wyznawców róznych religii i w ramach równosci przynajmniej piatek i
      sobota też powinny być dniami wolnymi od pracy!

zręsztą może nie będę się wysilał i zacytuje to co wcześniej napisałem:

"Zupełnie „nie rozumiem” ;) nagonki na markety! Wszak nie oferują one towarów
      najtaniej ani dobrej jakości! Jedyną zaletą tego typu sklepu jest to, że jest
      zawsze otwarty, tzn. wtedy, gdy ludzie mają czas na zakupy ( i nie chodzi tu o
      niedziele, ale przede wszystkim, że są otwarte po 18!).
      Są też często jedynymi większymi pracodawcami w okolicy gdzie pracę mogą
      znaleźć ludzie bez kwalifikacji.
      Czy chodzi o to by pozbawić ludzi często jedynego źródła utrzymania? Czy może o
      stworzenie możliwości wymuszania łapówek od właścicieli dużych sklepów? Czy
      może o nowe etaty dla związkowców? …..

Tak naprawdę warunki zatrudnienia zależą od wielkości bezrobocia w okolicy a
      nie od zapisów ustawowych. Co więcej (głupie) przywileje w sytuacji wysokiego
      bezrobocia będą skutkowały mniej korzystnymi umowami (warunkami zatrudnienia)
      gdyż pracodawca będzie uwzględniał ewentualne dodatkowe roszczenia."
    • Gość: tofik Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 217.96.19.* 20 lat temu
      moga być czynne.tylko nalezy dopilnowac by pracownicy mieli godziwe
      wynagrodzenie za prace w swięta.Jak dostana uczciwą zapłate to sami będa
      chcieli pracować w święta.
    • Gość: dziodzio Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 213.199.198.* 20 lat temu
      Może związkowcy zajęlby się raczej obroną praw pracowniczych i ich
      egzekwowaniem od pracodawców. Podejrzewam, że pracownicy marketów mają (powinni
      mieć) inne dni wolne od pracy. A i nie wszystkie niedziele chyba pracują?
    • Gość: Kicia Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
      Jak najbardziej jestem za tym aby były otwarte.Jeśłi zamkną ilu ludzi straci etaty ,pracę.Chyba wystarczy że bezrobocie jest wytarczająco duże po co powiekszac je.

Kobieta nigdy nie wie, czego chce, ale nie spocznie, dopóki celu nie osiągnie.
    • Gość: lesio Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.mac.pl / *.mac.pl 20 lat temu
      pewnie ze powinny być otwarte.Jesli już to niech sobie zrobią wolne np. w
      poniedziałki. Czy tylko teatry mogą byc zamkniete w poniedziałki ?
    • grazynakrasnal Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 20 lat temu
      Jezeli szpitale sa czynne i tez tam pracuja kobiety to chyba hipermarkety tez
      moga. Ci rzekomi dobroczyncy kobiet zapomnieli o pielegniarkach? One tez
      zostawiaja dom, dzieci i meza i co? One musza bo zaraz rozpeta sie wojna na
      temat ze podchodza do pracy niehumanitarnie a przeciez ich praca to misja,
      skladaly "przysiege" itd. Walczycie o dobro kobiety i ich rodzin ,to walczcie o
      wszystkie. A ci swietojebliwi "katolicy" nie musza kupowac w niedziele. Ale i
      niech nie choruja w niedziele. A kto da prace kobietom zwolnionym z
      supremarketu. Liga Polskich Rodzin -chyba nie. Jestem za otwarciem sklepow .
      Niech kupuje ten kto chce.
    • Gość: ksiądz Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      do agaty domańskiej!
      każdy ksiądz katolicki ci powie że nledziela jest pierwszym dniem tygodnia a
      nie ostatnim.
    • Gość: Sylvia Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 20 lat temu
      powinny byc otwarte. Niech przeciwnicy nie decydują o tym co ludzie chca w
      niedziele robic. Skoro nawet Polska jest państwem ludzi wierzacych ( tak sie
      mowi) to wcale nie znaczy ze zyja w niej tylko ludzie wierzacy. Poza tym znam
      wierzacych ktorzy w niedziele tez chodza do sklepów. ale to jest ICH PRYWATNA
      SPRAWA.. kim sa ludzie, ktorzy chca ich sadzic za to co robia z niedziela? bo
      chyba nie sa Bogiem!
      jesli ja mam ochote isc do supermarketu w niedziele a nie do kosciola to moja
      prywatna sprawa i po smierci zostane z tego rozliczona.. ale na pewno nie chce
      byc rozliczana z tego przez jakis bubkow, ktorzy wiedza co dla mnie, dorosłej
      osoby, jest najlepsze.
      • Gość: df Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 20 lat temu
        tak ale chyba chłopie ze wsi zapomniales ze ktos was klientów niedzielnych musi
        obsłuzyć , wiec sie zastanów co piszesz!!
    • Gość: Mark Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Przecież to jasne, że gydyby większość ludzi uważała że jest to: niemoralne,
      niesprawiedliwe, złe - to w weekendy, czy święta by nie chodziła tam kupowac.
      tymczasem, dla naszego społeczeństwa hipermarkety stają się sposobem na
      spędzanie wolnego czasu - po co iść do teatru czy kina, skoro całą rodzine można
      wziąśc do hipermarketu... Ci ludzie nie mieliby co robić ;)
    • Gość: Przemo Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20 lat temu
      Przedsiębiorca ma prawo otworzyć sklep kiedy chce. Nic nikomu do tego kiedy co jest otwarte. Leclerc chce być otwarty 24/7 - niech sobie będzie.

Nikt nikomu nie każe korzystać do hipermarketu otwartego w niedzielę.
      Wierzący katolik podążyłby za swoimi przykazaniami i dzień święty święciłby - mając zakupy zrobione w sobotę, idąc do kościoła i spędzając dzień z rodziną.

Sklepiki osiedlowe rzadko są czynne w niedzielę - argumenty, że hipermarkety zabijają drobną przedsiębiorczość w kontekście pracy w niedzielę są więc co najmniej chybione. Jeśli już ktoś powołuje się na ten argument uczciwie by zrobił gdyby zajął się funkcjonowaniem hipermarketów w ogóle a nie koncentrował się na kwestii niedziel.

Zwalczający hipermarkety i ich niedzielną aktywność argumentując rzucają słowa "wyzysk" czy "łamanie praw pracowników". Prawa pracowników są chronione - odpowiednie uregulowania znane są pod nazwą Prawo Pracy ( Kodeks Pracy ). Pracodawca nie może płacić mniej niż płaca minimalna. Pracodawca łamie prawo? Od czego Państwowa Inspekcja Pracy? Kary za łamanie praw pracowniczych powinny być gigantyczne ( a może nie są? w takim wypadku widzę pole do popisu dla organów ustawodawczych ). Żaden rozsądny biznes nie będzie ryzykował kar w imię zaoszczędzenia paruset złotych na pracowniku.

Jeśli mimo Prawa Pracy pracownik godzi się na jego łamanie - należy zadać pytanie - dlaczego tak jest? Może gdyby nie hipermarket, człowiek nie dostałby żadnych pieniędzy ( bo np. do zasiłku już nie ma prawa )? Nawet gdyby hipermarket zastraszał pracowników ( "jeśli przyłapiemy Cię na rozmowie z innym pracownikiem - wylatujesz", "jeśli będziesz rozmawiał z innymi pracownikami po godzinach- wylatujesz", "nie możesz z nikim rozmawiać o pracy tutaj, bo wylecisz" ) - nie może być tak, że pracownicy godzą się na łamanie prawa! Może PIP ma zbyt małe uprawnienia i nie może posłużyć się np. kontrolowaną prowokacją ( wysłać "agentów" w roli kandydatów na pracowników, którzy zbiorą materiał ( m.in. nagrają rozmowy kwalifikacyjne )?

Widzę natomiast jedną grupę interesu, której bardzo zależy na zamknięciu hipermarketów w niedzielę - kler. Nie jest tajemnicą, że w ostatnich latach zanotowano spory odpływ wiernych. Kościoły w niedziele są coraz bardziej puste.
      Metodą nagonki z ambon i forsowaniem systemowego zamknięcia hipermarketów oczekują, że sytuacji wróci do "normy". Nie tędy droga!

Pora się przystosować - Bóg jest wszędzie, a nie w konkretnym budynku - można go czcić gdziekolwiek. Są kapliczki w hotelach, mogą być też i w centrach handlowych.

To kapłani powinnni być tam gdzie są ludzie - nie odwrotnie! O ile zakładamy, że obecnym kapłanom naprawdę należy na opiece duchowej...
      • Gość: durny facet jestes Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 20 lat temu
        gdzie cie chowali człowieku !!!!
        • Gość: rafvonthorn Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.petrus.com.pl 20 lat temu
          Jakieś argumenty, czy tylko sobie pokrzyczeć na tych których Ci pokazali
          przyszedłeś?
      • Gość: maggie Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        no właśnie!! ile kasy wpłynęłoby do budżetu, jakby na przykład taki
        hipermarkecik musiał zabulić milion zł kary za każdego skrzywdzonego pracownika?
        chyba nie wykorzystywałby go tak mocno? czy to tak trudno ustanowić, żeby np.
        pip sprawdzał i wlepiał mandaty?
        jak byłam za granicą i chciałam pracować na maksa, to mi nie pozwalali, bo prawo
        zabraniało przekroczenia określonego czasu pracy na pracownika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka