Dodaj do ulubionych

Pierogi z jagodami

IP: *.chello.pl 20 lat temu
Jagód się nie płucze .
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Można płukać. Ja zawsze płuczę, a następnie mrożę na zimę. Teraz mam jeszcze
      zapasy ubiegłoroczne. Do przepisu można jeszcze dodać kaszę manną. Wkładając
      jagody do ciasta, oprócz cukru, warto dodać niewielką ilość kaszy mannej. Wtedy
      sok nie pryska na wszystkie strony. Pomysł poddała mi teściowa i rzeczywiście
      się sprawdza.
      • marapi19 Re: Pierogi z jagodami 20 lat temu
        kasza manna sypka? jaka proporcja na kg jagód?
    • Gość: inna joanna Re: Pierogi z jagodami IP: *.gtconnect.net 20 lat temu
      Tak z ciekawosci - to jagody je sie brudne? Takie - obsikane (jesli nie cos
      wiecej) przez zwierzeta lesne (czesto chore)??

Nie staram sie byc zlosliwa... Po prostu nie wyobrazam sobie jesc
      takich "naturalnych" jagod. Gotowanie raczej tu nie wystarczy.
      • marapi19 Re: Pierogi z jagodami 20 lat temu
        ja też zawsze płuczę, pełno w nich brudu i listków
    • Gość: marcia Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      U mnie w domu jagody się płucze, bo w mieście (gdzie mieszkamy) owoce kupuje się na targu lub w sklepie i mnie wiadomo, kto grzebał w nich wcześniej łapami... A do jagód faktycznie lepiej dodać bułki tartej (niedużo - tylko oprószyć), ale nie zrumienionej tylko PRZESIANEJ. Jak jest jej niewiele, nie wpływa na smak, a pierogi dokładniej się sklejają (bo wyciekający sok powoduje, że mokre brzegi ciasta nie chcą się kleić) i potem w gotowaniu nie rozpadają się. Pozdrawiam, smacznego
    • Gość: tom.niewierny Re: Pierogi z jagodami IP: *.nike.com 20 lat temu
      Plucze sie, plucze ino sie nie wykreco...
    • Gość: irn Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Płukać należy wykręcać też koniecznie przez gazę.
    • Gość: zosiaja Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      ja do jagód dodaję suchy budyn waniliowy lub smietankowy poto by przy
      jedzebu\iu niepryskał.
    • Gość: ariwle Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      pierogi z jagodami, knedle ze śliwkami itd. to jakaś profanacja. Jak można jeść tak przetworzone owoce? Nikt mnie siłą nie zmusi do zjedzenia takich "specjałów". Pierwszy i ostatni raz jadłam knedle ze śliwkami na wycieczce w ciągu 30 sekund zostały zwrócone przez mój organizm. Ble. Fuj. I takie tam.
    • Gość: Fank23 Re: Pierogi z jagodami IP: *.autocom.pl 20 lat temu
      Chyba ..z borówkami
      • Gość: m Re: Pierogi z jagodami :)))) IP: *.smstv.pl 20 lat temu
        W Galicji z borówkami, kawałek dalej (na zachód na północ)już z jagodami. Gdy syn zapytał: są borówki? dostał amerykańskie:))))a gdy byłyby czerwone(brusznice) zapewne takie by mu sprzedali:)

A co dosypek do nadzienia-dodanie cukru zapewne powoduje szybsze "puszczanie soku", ale-takie pierogi gotuje się krótko, a powyższy przepis na ciasto(też tak robię) gwarantuje, że sok nie wycieka (najwyżej na talerz).
    • Gość: ania Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      jagody trzeba plukac, w radiu ostrzegali, ze lisy zostawiaja jakies jajeczka,
      od ktorych mozna zachorowac
      • Gość: marysia Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        no to poczytaj o bąblownicy i już nigdy nie zjesz nie mytej jagody, a pierożki
        z jagodami - najlepsze parowane z ciasta drożdżowego lub z dodatkiem kwaśnego
        mleka/kefiru itp/ i odrobiny sody - ciasto oczywiście
    • Gość: genova51 Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Jagody trzeba bardzo dokładnie płukać. Nie wypłukane grożą zachorowaniem na
      ciężką chorobę zwaną bąblowicą. Płucze się na sitku zanurzonym w garnku z wodą.
      Suszyć na sitku, następnie na papierowym ręczniku.
      • Gość: boki Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        www.wsse.krakow.pl/pages/wsse_document.php?nid=505&did=1591
    • Gość: januśka Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Ja płuczę na druszlaku, kilka razy potrząsam aż odciekną ,a do
      jagód ok 0,75l dodaję 3-4 łyżki cukru i tyle samo bułki tartej,nie
      wyciekają z jagodzianek i pierogów.
    • Gość: januśka Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Ja płuczę na druszlaku, kilka razy potrząsam aż odciekną ,a do
      jagód ok 0,75l dodaję 3-4 łyżki cukru i tyle samo bułki tartej,nie
      wyciekają z jagodzianek i pierogów.Takprzygotowuję farsz ok 2 godz
      wcześniej aby dobrze odciekł.
    • anulac Pierogi z jagodami 18 lat temu
      Zamiast szklanki wody polecam szklanke cieplego mleka.Ciasto jest o niebo lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka