Gość: mama IP: *.chello.pl 20 lat temu Jagód się nie płucze . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joanna Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Można płukać. Ja zawsze płuczę, a następnie mrożę na zimę. Teraz mam jeszcze zapasy ubiegłoroczne. Do przepisu można jeszcze dodać kaszę manną. Wkładając jagody do ciasta, oprócz cukru, warto dodać niewielką ilość kaszy mannej. Wtedy sok nie pryska na wszystkie strony. Pomysł poddała mi teściowa i rzeczywiście się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
marapi19 Re: Pierogi z jagodami 20 lat temu kasza manna sypka? jaka proporcja na kg jagód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna joanna Re: Pierogi z jagodami IP: *.gtconnect.net 20 lat temu Tak z ciekawosci - to jagody je sie brudne? Takie - obsikane (jesli nie cos wiecej) przez zwierzeta lesne (czesto chore)?? Nie staram sie byc zlosliwa... Po prostu nie wyobrazam sobie jesc takich "naturalnych" jagod. Gotowanie raczej tu nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marapi19 Re: Pierogi z jagodami 20 lat temu ja też zawsze płuczę, pełno w nich brudu i listków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu U mnie w domu jagody się płucze, bo w mieście (gdzie mieszkamy) owoce kupuje się na targu lub w sklepie i mnie wiadomo, kto grzebał w nich wcześniej łapami... A do jagód faktycznie lepiej dodać bułki tartej (niedużo - tylko oprószyć), ale nie zrumienionej tylko PRZESIANEJ. Jak jest jej niewiele, nie wpływa na smak, a pierogi dokładniej się sklejają (bo wyciekający sok powoduje, że mokre brzegi ciasta nie chcą się kleić) i potem w gotowaniu nie rozpadają się. Pozdrawiam, smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom.niewierny Re: Pierogi z jagodami IP: *.nike.com 20 lat temu Plucze sie, plucze ino sie nie wykreco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irn Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Płukać należy wykręcać też koniecznie przez gazę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosiaja Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu ja do jagód dodaję suchy budyn waniliowy lub smietankowy poto by przy jedzebu\iu niepryskał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariwle Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu pierogi z jagodami, knedle ze śliwkami itd. to jakaś profanacja. Jak można jeść tak przetworzone owoce? Nikt mnie siłą nie zmusi do zjedzenia takich "specjałów". Pierwszy i ostatni raz jadłam knedle ze śliwkami na wycieczce w ciągu 30 sekund zostały zwrócone przez mój organizm. Ble. Fuj. I takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fank23 Re: Pierogi z jagodami IP: *.autocom.pl 20 lat temu Chyba ..z borówkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pierogi z jagodami :)))) IP: *.smstv.pl 20 lat temu W Galicji z borówkami, kawałek dalej (na zachód na północ)już z jagodami. Gdy syn zapytał: są borówki? dostał amerykańskie:))))a gdy byłyby czerwone(brusznice) zapewne takie by mu sprzedali:) A co dosypek do nadzienia-dodanie cukru zapewne powoduje szybsze "puszczanie soku", ale-takie pierogi gotuje się krótko, a powyższy przepis na ciasto(też tak robię) gwarantuje, że sok nie wycieka (najwyżej na talerz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu jagody trzeba plukac, w radiu ostrzegali, ze lisy zostawiaja jakies jajeczka, od ktorych mozna zachorowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu no to poczytaj o bąblownicy i już nigdy nie zjesz nie mytej jagody, a pierożki z jagodami - najlepsze parowane z ciasta drożdżowego lub z dodatkiem kwaśnego mleka/kefiru itp/ i odrobiny sody - ciasto oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genova51 Re: Pierogi z jagodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu Jagody trzeba bardzo dokładnie płukać. Nie wypłukane grożą zachorowaniem na ciężką chorobę zwaną bąblowicą. Płucze się na sitku zanurzonym w garnku z wodą. Suszyć na sitku, następnie na papierowym ręczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boki Re: Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu www.wsse.krakow.pl/pages/wsse_document.php?nid=505&did=1591 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januśka Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Ja płuczę na druszlaku, kilka razy potrząsam aż odciekną ,a do jagód ok 0,75l dodaję 3-4 łyżki cukru i tyle samo bułki tartej,nie wyciekają z jagodzianek i pierogów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januśka Pierogi z jagodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Ja płuczę na druszlaku, kilka razy potrząsam aż odciekną ,a do jagód ok 0,75l dodaję 3-4 łyżki cukru i tyle samo bułki tartej,nie wyciekają z jagodzianek i pierogów.Takprzygotowuję farsz ok 2 godz wcześniej aby dobrze odciekł. Odpowiedz Link Zgłoś
anulac Pierogi z jagodami 18 lat temu Zamiast szklanki wody polecam szklanke cieplego mleka.Ciasto jest o niebo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś