Gość: Eżbieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Córka wrzuciła chyba mokrą sukienkę i powstały plamy z pleśni jak je wywabić sukienka jest w kolorze fioletowym poradźcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalina78 Re: plama z pleśni 20 lat temu ostatnio też miałam problem z pleśnią na koszuli męża próbowałam wszytskiego i nic nie pomagało i w koncu kupiłam saszetki wanish oxy multi. czy coś podobnego. Robi się z niego taka pianę i nakłada na miejsce z plamą. Na opakowaniu jest napisane ze maksymalnie trzymac 5 minut i wyprac i tak zrobiłam pierwszym razem ale plamy tylko zbladły, kupiłam drugą saszetkę i wtedy zrobiłam pianę nałożyłam i trzymałam z poł godziny co jakis czas zaglądając co się dzieje z plesnia i koszulą, pleśń bladła a kolory były ok, ale ze po pol godziny nie zeszło do konca to koszule z całą zawartością na niej tego wanisha włożyłam do miski i namoczyłam. Moczyłam całą noc bo esperyment robiłam wieczorem i juz nie miałam siły czekać. W ogołe nie liczyłam ze się uda. Ale rano okazało się ze po plesni ani sladu, a kolory bez zmian. Powinno się udać, bo ja zanim tego spróbowałam to prałam te koszule na kilkanascie sposobów i nic, a to ulubiona koszula męża na wyjątkowe okazje wiec taka zaciętość była we mnie. wanisha jest kilka rodzajów, wazne zeby był ten oxy i dodatkowo muli nie pamietam nazwy, ale wiem ze inne przedtem mi nie pomagały tylko ten czyba jest najmocniejszy, z resztą napisane na nim ze na trudne do usuniecia plamy pozdrawiam powinno się udać tylko nie stosuj się do konca do etykiety bo bedziesz to prac bez konca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: plama z pleśni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu kiedyś,jak nie było jeszcze wynalazków typu vaisch,plamy z pleśni moczyło się w kwaśnym mleku,podobno pomagało. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina78 Re: plama z pleśni 20 lat temu próbowałam też tę metodę opisując przygodę wyżej, ale niestety nie pomogła, przeszukałam cały ineternet i skorzystałam z wszelkich porad na usunięcie pleśni i nic z tego, ale może kwestia w tym czy wcześniej się zaprało plesn czy na swiezą coś stosuje, bo ja zaprałam, bo właściwie liczyłam ze wypranie w wysokiej temperaturze pomoże, nie pomogło raz drugi i zaczełam szukać wynalazków Odpowiedz Link Zgłoś