j.an Placki ziemniaczane 18 lat temu Mam przepis podobny,ale bardzo smaczne placki ziemniaczane są z gularzem +kiszony ogórek- pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Re: Placki ziemniaczane IP: *.chi.clearwire-wmx.net 15 lat temu Panie Janie, placki z gulaszem to chyba zadna nowosc, wiele restauracji nazywa to "placek po wegiersku" a ogorek kiszony proponuje pod flaszeczke..:) Odpowiedz Link Zgłoś
sisi40 Placki ziemniaczane 18 lat temu Najsmaczniejsze wg mnie to placki z ziemniakow utartych na najgrubszej tarce+tak samo potraktowana cebula(zaczynamy tarcie od strony z ktorej wyrasta szczypior,a "pietke"zostawiamy-dzieki temu cebula nie rozpada sie podczas tarcia),sol,pieprz i jajko.Nasolona mase ziemniaczano-cebulowa odstawic na parenascie minut,potem mooocno odcisnac i poczekac,az sok sie ustoi.Zlac sok,a skrobie,ktora zebrala sie na dnie zeskrobac i dodac do masy.Teraz tylko pierz,jajko i smazyc.Placki sa chrupiace i pyszne.Smakuja najlepiej z gesta,kwasna smietana z koperkiem i odrobinka wedzonego lososia:-)Niebo w gebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sts Placki ziemniaczane IP: *.elpos.net 18 lat temu Tak ja też trę kartofle na grubsze paseczki i nigdy nie trę cebuli,dodaje majeranek i pieprz tarty,/można oregano/.Cebula tarta staje się gorzka .Do smażenia używam Olejów o wysokiej tem. dymienia ,nie gardzić smalcem ,/dzisiejsze smalce mają dużą liczbę jodową / Najlepszy jest smalec gęsi i olej palmowy.Cebule po prostu drobno siekam i jak czas pozwoli lekko sole lub cukrze staje się miękka i mniej zjadliwa.Nie przesadzać z mąką ,ale jajek nie żałować ,to nie będzie ciasto ciemnieć .Uwagi od Babuni Kresowianki ,a onie znają się na KERTOFLI.(nie ten ,a ta. Bo karl trufla) Odpowiedz Link Zgłoś
moni1975ka Placki ziemniaczane 18 lat temu cały przepis ok, tylko mała uwaga: placków ziemniaczanych nie robi się z młodych ziemniaków, właśnie te późne jesienne są lepsze, chyba je dziś zrobię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Placki ziemniaczane IP: *.xdsl.centertel.pl 17 lat temu słaba z Ciebie gospodyni, właśnie najlepsze i chrupiące są z młodych ziemniaków, tylko w tym przypadku, należy odczekać aż "ustoi" się woda i nadmiar jej po prostu odlać, życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOLKA...JOLKA Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu No więc mam rewlacyjny patent , żeby placki były do końca smażenia bialuteńkie. Po prostu dodaję do utartej masy sok z jednej cytryny, natychmiast robią się apetycznie jaśniutkie ...a poza tym cudownie wzbogaca i uszlavchetnia to smak. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bania Placki ziemniaczane IP: *.colc.cable.ntl.com 18 lat temu sprobujcie podac te placuszki z sosem pieczarkowym,nieeeeebo w gebie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boginni Placki ziemniaczane IP: *.eranet.pl 18 lat temu Smażone przez męża też dobrze smakują:) Przepis fajny ale trochę niefajne zalożenie, że z patelnią musi zawsze biegać kobitka... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spostrzegawczy Placki ziemniaczane IP: *.chello.pl 17 lat temu Ludzie przepis na placki to raptem 6 linijek w ksiazce a ja tu widze jakis propagandowy glupi tekst. Dobilo mnie to co ci bedzie potrzebne, ktos tu chyba traktuje czytelnika za itiote albo probuje go z niego zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lortom Re: Placki ziemniaczane IP: *.broker.com.pl 16 lat temu Popieram. Przepis jakby stworzony specjalnie dla Dody. Żal mi autora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu ja polecam dodac do tych tradycyjnych plackow jezeli oczywiscie nie jecie ich na slodko bazylie, wrecz przepyszne, polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Placki ziemniaczane IP: *.traco.pl 17 lat temu a ja tam wolę placki ziemnaczane z plasterkiem sera i ostrą musztardą :) np sarepska:D lub chrzanową... a jak nie mam ziemniaków, to robie placki z torebki Knorra:) też są dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Placki ziemniaczane IP: *.chello.pl 17 lat temu najlepsze są z ketchapem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łuki Placki ziemniaczane IP: *.internet.radom.pl 17 lat temu Ja teraz robię placki dla dziewczyny i ten tekst jest napisany tak w stylu, żeby mąż i dzieci wykonywały czynności jakieś jak Murzyni. Trzeba robić samemu i nie wykorzystywać męża i dzieci do tego!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi Placki ziemniaczane 17 lat temu zdecydowanie bez cebuli (ale z dużą ilością pieprzu, nawet jeśli mają byc posypane cukrem i zdecydowanie bez jajka, zmienia smak i w ogóle jest do niczego w tym towarzystwie ;) ech... kocham placki ale już ich nie jadam niestety, dziecko-dziwak nie lubi a dla siebie samej nie będę sie męczyc z tarciem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu Re: Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu jak matka moze nazywac swoje dziecko DZIWAKIEM WYRODNA BABO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meggi Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Ja do placków dodaję jeszcze mleko /ilość na tą porcję ok. pół szklanki/ lub słodką śmietankę i doprawiam jarzynką lub przyprawą knorr, zawsze 2 jajka albo i trzy. Nie dodaję majeranku, ewentualnie koperek pokrojony lub natkę pietruszki. Nie daję pieprzu, ale co kto lubi, ja lubię świeży posypany na usmażony placek i do tego kwaśne mleko alno kwaśna śmietana. Polecam, są pyszne!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Placki ziemniaczane IP: *.static.espol.com.pl 17 lat temu A ja tam wole bez cebuli ;) ale ze smietana i cukrem :)))) Pychaaaa :PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalek wyszły ok ale ... IP: *.agh.edu.pl 17 lat temu artykuł z serii szowinistycznch np. "poproś męża". Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słaby przepis Placki ziemniaczane IP: *.cust.tele2.se 17 lat temu Trzeba dać więcej mąki, bo się rozłażą w gotowaniu i w ogóle są zbyt rzadkie, nie ma w co zębów wbić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Placki ziemniaczane IP: *.centertel.pl 15 lat temu odcedz na sicie lub sciereczce starte ziemniaki /przed przyprawieniem/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zym Placki ziemniaczane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu Nie bawcie się w ucieranie ziemniaków, idealna do tego jest maszynka do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Placki ziemniaczane IP: *.aster.pl 17 lat temu Do masy można dodać 2 łyżki płatków owsianych, wtedy placki są bardziej chrupiące. A o maszynce do mięsa pisałam kilka postów wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gene Placki ziemniaczane IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu czytam i ślina wisi mi nad kompem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda-ks Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Ja polecam z sosem pieczarkowym:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Placki ziemniaczane IP: 77.255.21.* 17 lat temu Ja dzisiaj zrobiłam placki na oliwie z oliwek. A dodatkiem było zsiadłe mleko. Ta kompozycja bardzo nam z Partnerem odpowiadała. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Placki ziemniaczane 17 lat temu Gość portalu: :) napisał(a): > Ja dzisiaj zrobiłam placki na oliwie z oliwek. A dodatkiem było zsiadłe mleko. Ta kompozycja bardzo nam z Partnerem odpowiadała. Polecam :)< Z Partnerem? Przeciez w przepisie podali, że do tego mąż jest potrzebny;) i dzieci, takie już trochę starsze. - www.youtube.com/watch?v=bCmYjL6dP9Y&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żal Placki ziemniaczane- przepis z doopy IP: *.ds3.univ.gda.pl 17 lat temu przepis do bani... tyle pieprzenia o niczym np ze mąż ma miske ustawiac w pustym zlewie ?!?!?! a nie ma podane o jaką mąkę chodzi? pszenna czy ziemniaczana... kto pisze te przepisy? ZAL Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstud Re: Placki ziemniaczane- przepis z doopy 16 lat temu witam:-) jak placki to tylko tarte recznie na tarce , ja zawsze pomagam zonie w plackach to wiem , zadna maszynka do miesa albo cosik podobnego bo wtedy placki sa jednak troszke inne w smaku ale zalezy co kto lubi. Pozatym zeby nie szczernialy wystarczy podczas tarcia ziemniakow co jakis czas potrzec troche cebuli , zona je bez cebuli wiec tre jej osobno i masa szybo czernieje , a moja nie , pozatym tre tez czosnek no i musza byc dobrze popieprzone i posolone. Ja jem z gesta kwasna smietana albo kefirem , zona zwykle dodaje sobie do masy boczek pozdrawiam ps placuszki sa pysznym daniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Placki ziemniaczane IP: *.bb.online.no 16 lat temu Uwielbiam placki ziemniaczane, szczegolnie z cukrem a dodana do ciasta cebula wcale mi nie przeszkadza, a wrecz przeciwnie, bez cebuli bylyby bardzo mdle. Przepis swietnie napisany, tak prosto i wyraznie, ze kazdy zrozumie, nawet z uwzglednieniem tego, ze ktos moze nie lubic majeranku w plackach:)Gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu Do wyrobionej masy polecam dodać plasterki kiełbaski! Pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Placki ziemniaczane IP: *.chello.pl 16 lat temu Robie placki z tego prepisu juz po raz drugi, sa pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś