Dodaj do ulubionych

silikonowe formy do pieczenia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
Witam wszystkich bardzoe serdecznie
chciałam Was prosić o opinie na temat silikonowych form do pieczenia ciasta,
czy warto się w nie zaopatrzyć, jak się sprawdzają, czy się niszczą i czy
mogą być te ze średniej półki, czy lepiej kupić te droższe,
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.
Bożena
Obserwuj wątek
    • ania970 Re: silikonowe formy do pieczenia 19 lat temu
      Kupiłam jakiś rok temu formę silikonową na Allegro. Jestem z niej bardzo
      zadowolona. Ciasta pieką się szybciej, łatwo wyjmuje się je po upieczeniu.
      Nic nie przywiera. Trzeba tylko pamiętać o podłożeniu jakiejś metalowej
      blaszki (np. dno tortownicy) pod formę, bo inaczej nie da się włożyć ciasta
      do piekarnika, ani go wyjąć.
      Pozdrawiam
    • alexxa6 Re: silikonowe formy do pieczenia 19 lat temu
      Warto ,są naprawde funkcjonalne,łatwe do mycia i bardzo trwałe.Nie muszą być te
      najdroższe .byle nie najtańsze ,bo wtedy jakościowo mogą odbiegać od normy

vanilla-cafe.net/
    • elaola1 Re: silikonowe formy do pieczenia 19 lat temu
      A ja kupiłam jedne z tańszych-były kiedyś w Rosmanie- i jestem bardzo
      zadowolona.Używam ich ponad rok i nic się złego z nie dzieje.
      Ciasto nie przywiera/nie trzeba ich smarować/.
    • szeja Re: silikonowe formy do pieczenia 19 lat temu
      To miałyście szczęście bo ja dostałam dwie formy i obie podczas pieczenia się
      zdziurawiły a ciasto opadło i zrobił się zakaleć.
      Nigdy więcej tych cudów techniki i zostałam przy tradycyjnych.
    • 0eweczka Re: silikonowe formy do pieczenia 12 lat temu
      Korzystam z silikonowych i dla mnie są wygodne , łatwo się je czyści i ladnie ciasto wychodzi po upieczeniu. Jednak odradzam te tanie, chinskie. Swoje kupowałam na stronie dobregarnki.pl, mają tam bardzo duży wybór form i foremek silikonowych :)
      • matylda1001 Re: silikonowe formy do pieczenia 12 lat temu
        Możesz sobie reklamować te dobre garnki do woli, a to i tak nie zmieni faktu, że silikonowe formy są do bani. Czy chińskie, czy te najdroższe, to już wszystko jedno. Nawet nie o samo pieczenie chodzi, bo jak się ktoś uprze, to i w sitku upiecze. Podstawowy problem to taki, że silikonowa foremka przyjmuje taki kształt, jak jej podyktuje wyrastające ciasto. Efekt? - zamiast ładnego ciasta o podłużnym kształcie, wychodzi niekształtna, rozrośnięta na boki buła. Jedyna rada dla tych, którzy już nacięli się na to (wcale nietanie) cudo, to silikonową foremkę wstawiać do metalowej i tak piec.
        • Gość: AnkaKw Re: silikonowe formy do pieczenia IP: *.ennet.pl 12 lat temu
          Nie do końca masz rację.
          Ja mam silikonową tortownicę( ze szklanym dnem) kupioną kiedyś w Lidlu za nieduże pieniądze i jestem z niej bardzo zadowolona.
          Może z tego względu że jest sztywna podstawa( szkło) w tej tortownicy nic mi się nie odkształca ani nie wylewa.
          Jeśli będą znowu w Lidlu promocje - kupię kolejne silikonowe formy do pieczenia.Teraz szukam formy na babkę.Jak kupię - wypróbuję.I nie są to chińskie wyroby lecz włoskie.
          • matylda1001 Re: silikonowe formy do pieczenia 12 lat temu
            Gość portalu: AnkaKw napisał(a):

>> Nie do końca masz rację.<

I to "trochę" wystarczy żeby się zniechęcić :)

> Może z tego względu że jest sztywna podstawa( szkło) w tej tortownicy nic mi się nie odkształca ani nie wylewa.<

To nie kwestia szklanego spodu ale okrągłego kształtu. Ciasto "rozpycha się" równomiernie we wszystkie strony świata. Prawo fizyki, po prostu.

>Jak kupię - wypróbuję.I nie są to chińskie wyroby lecz włoskie.<

Moje formy są z Tupperware, więc też chyba chińskie nie są.
    • Gość: anna2015 Re: silikonowe formy do pieczenia IP: *.adsl.inetia.pl 11 lat temu
      Obszerny poradnik o foremkach, również silikonowych :) kotlet.tv/foremki-do-pieczenia-jakie-wybrac/
      • der-ra Re: silikonowe formy do pieczenia 10 lat temu
        Dobry poradnik. Choć ja mam także duze zaufanie do foremek silikonowych marki Duka dukapolska.com/naczynia-kuchenne/formy-do-pieczenia/silikonowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka