Dodaj do ulubionych

Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszaleje:-(

19 lat temu
Wypróbowałam już czystą wode, wode z octem, pronto zielone,pronto super
polysk,ajax,płyn do naczyń.... i lipa:-(
Ostatnio zastosowałam pronto super połysk nierozcieńczony -efekt był
zadowalający,ale do pierwszego mycia.
Nie wiem co jest grane ale czym bym ich nie umyła to pozostaje taki jakby
siwy nalot na moich panelach i to własnie on doprowadza mnie do skrajności-
jak go przetre suchą sciereczką to schodzi,ale nie bede tego manewru
powtarzac po kadym myciu paneli,bo musialabym to robic codziennie na jakis
20m2...
Podzielcie się jak Wam udaje się uzyskac polysk paneli bez froterowania?
Obserwuj wątek
    • Gość: ad Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
      Po pierwsze, jakie masz panele? takie z choc miliometrowa warstwa drewna czy
      calkowicie plastikowe z folia imitujaca drewno, zalaminowane? Panel z kilku
      milimetrowa warstwa drewna zalakierowana to np tzw deska barlinecka - koszt
      metra od 60-100zl w gore, wszystko nizej to plastik, wiec mycie tego plynami do
      drewna jest troche bezsensu, zwlaszcza ze one miewaja wlasnie rozne srodki
      woskujace i to one moga zostawiac bialy nalot na tych panelach. Umyj je zwyklym
      plynem do podlog. To ze cos ma wzorek drewiany nieoznacza ze to wogole drewno
      na oczy widzialo ;p
      • kasiulek81 Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale 19 lat temu
        Mam na myśli laminaty, a na wszystkich płynach któe stosowałam jest napisane że
        nadają się właśnie do tego typu podłogi.
        Ostatnio próbowałam wode z jakimś płynem do mycia naczyć -ten zapewne nie
        zawiera żadnych wosków,a mimo to siwy nalot sie pojawił i schodził pod wpływem
        suchej ściereczki.
        Ręce mi już opadają.... -może ma ktoś swój "tajny patent"? :D
        • Gość: ad Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
          Podlog sie niemyje plynem do naczyn, tylko plynem do podlog :) sproboj zwykly
          plyn do podlog, ja np chwale sobie cifa , ajaxy tez nie sa zle.
          • kasiulek81 Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale 19 lat temu
            no teoretycznie niby racja z tymi płynami...

Jaki konkretnie cif chwalisz?

Ciekawi mnie fakt,że jak na plynie napisane jest że typowo do paneli
            laminowanych,to dlaczego się jednak nie sprawdza? Toż to też płyn do podłóg...
            • Gość: Ad Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
              cif oxy action - kafelki myje bdb :)
              • Gość: kasiulek81 Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                taa..., ale my tu o panelach mówimy -więc czy pozytywna opinia też się do ich
                stosowania tyczy?
                • Gość: Ad Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
                  Znow wracamy to poczatku - panel nie jest drewiany wiec czemu go myjesz plynem
                  do drewianych podlog? Plastik to plastik, czy plyn do kafelek zniszczy
                  plastik ??? szczerze watpie. Jak wiadra plastikowego nieniszczy to czemu mial
                  by panel zniszczyc?
                  • Gość: kasiulek81 Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                    wypróbuję zatem, ale jesli Ajax (jakis tam floral fiesta) plyn uniwersalny
                    czyli nie do drewna,zostawia ten nalot, to watpie ze podobny specyfik innego
                    producenta sprawdzi sie lepiej..
                      jak tez zostawi nalot to juz bedzie dziwne. Ale IMO niepowiennien, bo czemu? no
                      chyba ze sciera/mop brudny ;p
                      • Gość: urszulka-j Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.55.jawnet.pl 19 lat temu
                        Ja rownież mam ciemne panele i mialam problem ze śladami po szmatce, którą je
                        myłam. Po myciu musiałam je polerować. Kupiłam sobie w Biedronce ścierkę z
                        mikrofibry bo mycia podłóg( dużą). Teraz używam tylko jej i czystej wody .Zero
                        jakichkolwiek płynów. I jestem bardzo zadowolona. Zero smug. Może też spróbuj?
                        Pozdrawiam i życzę powodzenia.
                        • Gość: kasiulek81 Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                          chm,pewnie też wypróbuję,jednak ja mam mopa z mikrofibry to raz,a dwa że ja nie
                          mam smug tylko siwy nalot na całości (to nie są ruchy,pociągniecia mopem -tylko
                          jednolita warstwa,która schodzi przy polerowaniu suchą szmatką).
                          Czy na prawdę nikt więcej nie ma takiego problemu?Może coś jest z moimi panelami:-/
                          bleeee-trace nadzieje:-(
    • iberka moje 3 grosze 19 lat temu
      panele zawsze myłam zwykłym ajaxem ale żeby ładniej wyglądały to tak 2x
      tygodniowo , czasmi częściej płaynem do podło drewnianych. Nie krzyczeć
      proszę :-). Te płayny mają jakieś tam właśnie składaniki, które po kilkukrotnym
      nałożeniu czyt. umyciu podłogi zostają jednak na naiej i później taka podłoga
      umyta zwykłym ajaxem, cifem itp ma smugi jakby była brudna. Aż poszukałam i
      kupiłam sidolux do zmywania tychże właśnie płynów. Nie pamiętam dokładnie
      stosowania ale jest dokładna instrukcja i działał idealnie.
      Polecam zatem zastosowanie aby zmyć te warstwy wszystkiego co już na podłogę
      wylałaś :-)

Iza
    • agaduch Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale 19 lat temu
      ja też mam taki kłopot a mam kafelki, ale nie mam ambicji posiadania najlepiej odczyszczonego domu w okolicy, więc tylko trochę się wkurzam.
    • Gość: pat nalot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
      Mam dokładnie ten sam problem z nalotem. Wiele płynów - tanich i drogich, różne mopy płaskie i z mikrofibry (mopy prane po każdym użyciu więc nie ma mowy o brudnej ścierce jak to ktoś zasugerował), czysta woda, przegotowana i z kranu - ręce opadają. Podłoga umyta, wysycha i pojawia się jednolity nalot na całości paneli. Jedyny sposób by się go pozbyć to każdorazowo pucowanko ściereczką na sucho czyli polerowanie, ale na boga ile można, chyba zwariuje. Jak ktoś znajdzie rozwiązanie mojego problemu to chyba milion dolarów mu się należy! Pozdrawiam
      • crystal23 Re: nalot 10 lat temu
        U mnie jest dokładnie to samo, codziennie myję panele kolor orzech, bo wyglądają jakby przeszło po nich stado słoni, próbowałam już wiele środków czystości, ściereczek itp, ostatnio myję je wodą taką przefiltrowaną, efektów brak. Zaczynam już myśleć, czy nie mam jakiś wadliwych paneli. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak pozbyć się tego szarego nalotu?
    • Gość: Andrzej Re: Mycie ciemnych paneli-siwy nalot-chyba oszale IP: *.skranetcan.pl 7 lat temu
      Płyn do mycia szyb zmieszany gorącą wodą 1/2but.płynu na 5l wody mop i mycie kilka razy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka