Gość: ala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu Czy daje się napiwek osobie przynoszącej paczkę, np. produkt kupiony na Allegro ? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziuta111 Re: Czy dawać napiwek... ? 19 lat temu Chcesz - dajesz, nie chcesz nie dajesz. Proste, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saneba Re: Czy dawać napiwek... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Nie, nie takie proste. Ja np.ostatnio musiałam kupic kilka rzeczy na Allegro,od różnych sprzedawców, w związku z czym otrzymałąm kilka paczek. Ponieważ w mojej dzielnicy jest zwyczaj dawania listonoszce drobnego napiwku (co nie jest problemem jeśli się otrzymuje paczki sporadycznie), miałam dyskomfort -dawać czy nie dawać- bo przy 9 czy 10 przesyłkach to już byłaby pewna większa kwota (tak ok.20zł). Problem rozwiązałam dając dwa razy po ok.4zł.Ja też chętnie się dowiem jak sobie radzą inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bzz Re: Czy dawać napiwek... ? IP: *.4web.pl 19 lat temu Ależ proste. Tylko trzeba wiedzieć, czego się chce. Ja nie daję nigdy napiwku, bo uważam, że listonosz wykonuje po prostu swoją pracę, za którą dostaje pensję. A to nie ja jestem jego pracodawcą, prawda? Wiem jednak, że są tacy, którzy dają napiwki, wolno im, jeśli chcą. Tak więc odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz dawać napiwki czy nie i sprawa jest prosta jak drut. Nie kieruj się tym, co robią inni, tylko własnym zdaniem. Bo ja uważam, że wyrzuciłaś 8 zł w błoto, a ty możesz mieć na ten temat inne zdanie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Czy dawać napiwek... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu już myślałam,że takie relikty przeszłości jak "napiwek" dla listonosza to przeszłość a tu proszę funkcjonuje jak dawniej sądząc z waszych postów, ja odbieram takie przesyłki (już opłacone przeze mnie)na poczcie lub są zostawiane w skrzynce, po prostu są traktowane jako zwykłe przesyłki (nie polecone) a czy za dostarczenie listu płacisz listonoszowi? czasami kurierom zaokrąglam końcówki (przesyłki za pobraniem) np.przy cenie 41,49 zł daję 42zł , bo oni nie mają zwykłe takich drobnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Czy dawać napiwek... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Gdyby listonosz pzyniósł mi choć raz przesyłkę do domu to bym się zastanowiła. A skoro zostawia awizo w skrzynce (podczas gdy ja jestem w domu), nawet nie sprawdzi czy ktoś jest w domu, to niech sie nie spodziewa napiwków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Czy dawać napiwek... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Przecież to jest ich praca.Po co ich tak rozpieszczać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: IP: 85.112.196.* 19 lat temu Mój listonosz jak przynosi emeryturę mojej mamie albo jakiś przekaz pieniężny to sam sobie odlicza swój haracz (końcówkę). Zazwyczaj jest to 3-5 zł. Taki z paczką nie dostaje nic. Swoją drogą komu przyszłoby do głowy dawać napiwek facetowi, który sprawdza stan licznika elektrycznego a też chodzi po schodach i lekkiego życia nie ma. Taka praca... Odpowiedz Link Zgłoś
mika9949 Re: Napiwek 19 lat temu W życiu bym sobie nie pozwoliła by listonosz sam sobie zaokrąglał końcówki. Jeżeli chodzi o napiwek to jeżeli często zdarzałyby się tego typu przesyłki (paczki,polecone,przekazy pieniężne)to od czasu do czasu pewnie dałabym jakieś 5zł bo taką mam naturę,że wszystkich mi szkoda a dodam,iż mieszkam na 4 piętrze bez windy. Odpowiedz Link Zgłoś