Dodaj do ulubionych

Znane diety pod lupą

IP: 89.101.22.* 19 lat temu
diEty, nie diaty :)
Obserwuj wątek
    • go2belarus Znane diety pod lupą 19 lat temu
      Dietetyk, który nie widzi nic złego w proponowanych tu "dietach", powinien
      zostać pozbawiony dyplomu i prawa wykonywania zawodu.
      Gazeto, ręce opadają!...
      Przerażająco niefrasobliwie promujecie skrajnie niezdrowe sposoby odżywiania,
      nazywając to w dodatku "dietami" :( Wszystkie wymienione tu recepty przeczą nie
      tylko zasadom zdrowego odchudzania, ale wręcz zdrowemu rozsądkowi. Dla osoby
      pracującej fizycznie - 1500 kcal?? To ile niby, Waszym zdaniem, wynosi
      podstawowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka? 1000 kcal?... "Dieta
      sportowców"? - to żalosne: jaki niby sport poza grą w szachy da się uprawiać
      przy takich dawkach białka? Nonsensów w tym tekście jest tyle, że szkoda czasu
      wyliczać...
      CZARNA ROZPACZ i wstyd :(
      • uj3mny Re: Znane diety pod lupą 19 lat temu
        Brutalna prawda o polskich dietetykach. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że
        nie widać nadziei na zmiany w sposobie myślenia o dietach redukcyjnych, jak i o
        samym wysiłku fizycznym.

Do rzekomego eksperta.
        Waga ciała to wskaźnik pośredni oceny diety, nie odzwierciedla on realnych,
        jakościowych zmian zachodzących w organizmie, czyli utraty tkanki tłuszczowej.
        Celem optymalnej diety nie jest utrata wagowa, ale minimalizacja spadków tkanki
        mięśniowej, a maksymalizacja spadków tkanki tłuszczowej. Im mniej tkanki
        tłuszczowej tym trudniej ją spalić, a co gorsza trudniej uchronić się od utraty
        mięśni, etc.

Proponuję zmianę tytułu na "Poradnik dla anorektyczek".
      • Gość: Mela Re: Znane diety pod lupą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        dieta kwaśniewskiego- śmiech na sali, co to za dieta?!!!!!!!!!! 5-6 kg ale
        chyba do przodu! boczek? golonka? tłuste sery? no komedia
        • Gość: jan a zdziwilbys sie IP: 195.116.110.* 19 lat temu
          Ja osobiscie balbym sie takich eksperymentow jak dieta Kwasniewskiego, ale np
          moja sasiadka zaczela stosowac, zwozic do domu kosze z jajkami, miechem, itp. I
          naprawde zrzucila sporo kilo i wyglada nono...
          • Gość: boki Re: a zdziwilbys sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Tak, bo miażdżycy nie widać na zewnątrz.
        • Gość: tom Re: Znane diety pod lupą IP: 193.82.98.* 19 lat temu
          oj mela... zapytaj kogos kto sie do tego stosowal.. mnie pomogla i to znacznie,
          tylko ze ja kocham slodycze i dlugo nie wytrzymalem. zreszta na dluzsza mete nie
          jest to zdrowa dieta. owszem golonko ale bez chleba, ryzu itp.. a juz napewno
          bez cukru.
          pzdr
        • Gość: steńczyk Re: Znane diety pod lupą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19 lat temu
          komedia ale sprawdzona i skuteczna ignorancie
    • Gość: Mari Znane diety pod lupą IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
      Szkoda że nie jest tu opisana dieta South beach, sprawia ona istne cuda ja w
      ciągu 4 miesięcy schudłam 15 kilogramow. W tej diecie nie je sie chleba,
      ziemniaków i słodyczy
      • Gość: mania Re: Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Kobieto, powiedz, co jadłaś, ja żadnej diety nie dokończyłam, ba zawsze po 1
        dniu słabnę z głodu.
        Poradż, jak to przejść
        • Gość: ELLA Re: Znane diety pod lupą IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19 lat temu
          Witaj, poszukaj w internecie, są też książki dr Agatstona. Ta dieta jest
          naprawdę rewelacyjna. Jesz wszytskie produkty o niskim tzw. "indeksie
          glikemicznym" DO WOLI. nie licząc żadnych kalorii. liczy się to, abyś nie
          zjadła żadnych węglowodanów. Nie jest to chyba nigdzie jasno i wyraźnie
          napisane, ale ta dieta pozwala Ci wejść w stan tzw. KETOZY i wówczas organizm
          zaczyna spalać własne zapasy. JEDNO WYKROCZENIE i szlag....wszystko. ta dieta
          uczy zdrowego odżywiania się NA ZAWSZE. Ja, która kocham ziemniaki, makarony,
          ryż - ODUCZYŁAM SIĘ. tęsknię, ale nie jem! schudłam w 2 tyg. 5kg. potem co
          prawda po urodzeniu córeczki i milionie stresów przytyłam (a zawsze byłam
          TAAAKA CHUDA!!!!). mąż nie pracował, ja zostawiłam z nim 3 mies. córeczkę i
          wróciłam do pracy i wszystkie stresy zajadałam pączkami. tak się utuczyłam. to
          był koszmar wyglądałam jak pączek (prawie 80kg przy wzroście 170). zwykle
          ważyłam 56-60kg. po diecie SOUTCH BEACH rzuciłam się pod wpływem stresów i
          ciężkiego charakteru męża (nie pracował, dziecko chodziło do przedszkola, on
          tylko komputer i tv, niby szukał pracy - załamałam się i PODDAŁAM - TZN.
          ZAPASŁAM SIĘ ZNOWU). nie ma mowy o żadnym efekcie jojo. jest tylko mowa o
          zapuszczeniu się, zapsieniu, zajadaniu stresów. zapomnij o wszystkich głupawych
          dietach. są tylko dwie prawdziwe diety: soutch beach, która pozwala Ci jeść do
          woli co dozwolone i co ważne NIE GŁODOWAĆ (dieta nie może Cię katować głodem) i
          DIETA OSATNIEJ SZANSY - CAMBRIDGE (bez obaw nie jestem dystrybutorem, ale
          polecam ją wszytskim i nie znam osoby nie zadowolonej z niej). Jeśli chcesz się
          coś więcej dowiedzieć to napisz do mnie na maila służbowego:
          profilemałpa.excellent.com.pl. małpę wstaw, jako właściwy znaczek bo inaczej
          nie mogłam tu napisać. Na cambridge schudłam w 3tyg. 10kg i efekt był
          piorunujący. NAWET RAZ NIE BYŁAM GŁODNA ponieważ przestrzegałam ważnych zasad.
          mogę Ci napisać jeśli zechcesz. są też w internecie. Nie daj sie nabrać na
          jakieś kopenhaskie diety i kapuściane. albo odwadniają organizm, albo
          zakwaszają, a tak na prawdę to SIĘ NIE CHUDNIE! chętnie Cie wesprę. Mój mąz
          NIEDOWIAREK I OBŻARTUCH dał się namówić na CAMBRIDGE (ALE WCZEŚNIEJ NA SOUTCH
          BEACH) I SCHUDŁ 12KG!!!!! już w 1-szym tygodniu zrzucił 6 kg! . trzyma się do
          dziś. wyślę telefon jeśli zechcesz. pozdrawiam
    • Gość: optymalna Znane diety pod lupą IP: *.elpos.net 19 lat temu
      Zdaniem eksperta:
      > z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że dieta Kwaśniewskiego podnosi
      poziomu cholesterolu, co grozi rozwojem miażdżycy.

To nieprawda, że niski cholesterol we krwi gwarantuje brak miażdżycy. W 1990 r.
      patolog dr Kilmer McCully opublikował niespodziewane wyniki swoich badań.
      Ocenił na podstawie dokonanych autopsji stopień zaawansowania choroby serca u
      194 denatów i porównał wyniki z poziomem cholesterolu jaki był u nich przed
      śmiercią. Okazało się, że średni poziom cholesterolu u osób z najsilniej
      zaawansowaną chorobą serca wynosił 186 mg/dl, czyli uznawany za prawidłowy, a
      nawet niski (jak na chorego na serce). Istotne są poziomy frakcji HDL i LDL, a
      obecnie naukowcy zwrócili uwagę także na homocysteinę.

> Ponieważ mało w niej
      > błonnika, mogą pojawić się problemy z jelitami,

Stara utarta śpiewka. Błonnik nie jest konieczny do normalnej pracy jelit.
      Zamiast niego wolę tłuszcz i nie mam problemów z pracą jelit. Zaburzenia miałam
      właśnie na wcześniejszej diecie niskotłuszczowej wysokowęglowodanowej.

> a ze względu nie niedobory wapnia - osteoporoza.

Bzdura, w diecie optymalnej jest sporo produktów z wapniem. Nie ma więc żadnych
      problemów z jego dostarczaniem. Większym problemem mającym związek z
      osteoporozą na INNYCH dietach jest występowanie coraz większych trudności w
      syntetyzowaniu kolagenu w macierzy tkanki kostnej, a także zaburzeń
      hormonalnych. Na wystąpienie osteoporozy ma wpływ obniżony poziom estrogenów,
      zaburzenia wchłaniania jelitowego wapnia i niedobór aktywnej wit. D3. A w
      jakich produktach występuje witamina D3? Właśnie w produktach zalecanych na
      diecie optymalnej, których część na innych dietach zaleca się ograniczanie:
      tłuste mleko, śmietana, żółte sery, żółtka, wątroba zwierzęca, ryby. Skąd więc
      ta sprzeczność w eksperckich wnioskach?

> Spalanie dużej ilości tłuszczu zwierzęcego powoduje
      > powstanie związków ketonowych,

Powyższe sugestie nie dotyczą diety optymalnej, ponieważ jej zasadą jest także
      jedzenie węglowodanów, ok. 50 g/dobę.

> które hamują głód, ale zakwaszają i odwadniają organizm. Ponadto ich
      > nadmiar niekorzystnie wpływa na pracę układu nerwowego.

Rozumiem, że nie są to spekulacje o charakterze życzeniowym, że robiono badania
      osobom stosującym dietę optymalną i ekspert ma na to stosowne dowody, czy tak?

P.S. Co do układu nerwowego, to właśnie czytanie takich naciąganych
      "eksperckich mądrości" wywołuje u mnie "niekorzystny wpływ" na tenże układ
      objawiający się czasem ochotą użycia bardziej dosadnych zwrotów.
      • Gość: ~dietoptymalna.com Re: Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Brawo Krystyna :)
    • Gość: mateoosh Re: Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      niepowazny artykul, a co za tym idzie-niepowazne podejscie do czytelnika. Co do
      diety Kwaśniewskiego to:
      1. niczego nie je się "bez ograniczeń"
      2. nie jada się 3 posiłków dziennie, bo nie ma takiej potrzeby. Można jeść
      jeden, albo 2, albo 3, albo 4. Albo jak kto lubi.
      3. utrata wagi jest sprawa zbyt indywidualną. Skąd autor ma takie, a nie inne
      dane? Przeprowadził jakieś badania? proszę o przypis. Ja w 3 miesiące straciłem
      25 kg.
      4. żadnych problemów z jelitami nie ma
      5. na diecie Kwaśniewskiego JE SIĘ węglowodany. w dodatku proporcje są tak
      ułożone, że ciała ketonowe właściwie nie pojawiają się w nadmiernych ilościach.
      6. a najlepsze są te bzdury o pojawieniu się miażdżycy, hehaha. Poczytajcie
      nawet badania Instytutu Medycyny Doświadczalnej PAN - zaprzeczają temu!
      Kpina z czytelników i tyle :)
      • uj3mny Re: Znane diety pod lupą 19 lat temu
        Nie przesadzajmy. Rzeczą niezwykle niezdrową jest dostarczanie organizmowi
        energii jeden, dwa razy dziennie. Efektem takich diet jest wysoki poziom
        katabolizmu, przy niskim tempie przemiany materii - metabolizmu.
        Dieta powinna prowadzić do odwrotnego efektu.

Z Pani opisu wynika tyle - przed redukcją była Pani bardzo otyła. Nie można nic
        powiedzieć o jakościowym spadku wagi. Ile z tych 25 kg to tkanka tłuszczowa, i
        tak dalej?
        • Gość: 3grosze Re: Znane diety pod lupą IP: *.polkomtel.com.pl 19 lat temu
          Pan, Mateusz to pan, nie pani- pisze "schudłem". Ale to tylko taka mała
          dygresja.
    • Gość: Sara =] Re: Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Co za bzury!
    • Gość: Szpilka Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Dieta dr Kwaśniewskiego jest swietna. Kiedys mówiłam,ze jest beznadziejna, ale
      kolega zapytał czemu krytykuję zanim spróbuję. Postanowiłam mu udowodnić ze sie
      myli i..... Od tego momentu mówie jak moj kolega. Był to najlepszy krok jaki
      moglam dla siebie zrobić w całym moim życiu! Wam też zycze tego samego,
      spróbujcie to odkryć. Powodzenia
      • ffurieuse Ja spróbowałam. I jak krytykowałam, tak krytykuję. 19 lat temu

Dietę O wypróbowałam 3 lata temu po długich namowach mojego ówczesnego TŻ,
        któremu spodobała się idea jedzenia golonek, boczku etc. Dieta była ułożona
        zgodnie z kilkoma jadłospisami z netu, książką Kwaśniewskiego i zaaprobowana
        przez zagorzałego optymalnego (od którego zresztą braliśmy też "optymalne
        pieczywo" i inne wynalazki).

Efekty: ja odpadłam po ok. 4 tygodniach gdy zaczął mi się tworzyć cellulits (w
        życiu nie miałam z tym problemów a wypijane płyny i aktywnośc fizyczna były bez
        zmian). Wcześniej pojawiły się zaparcia i problemy z cerą.

TŻ padł jakieś 2 tygodnie później, stwierdzając, że na jajka, boczek, żeberka,
        podroby, niby-chleb i tym podobne optymalne przysmaki patrzeć nie może. Żałuję,
        że nie zrobiliśmy badań przed i po, choć to trochę za krótki okres na wiążące
        wyniki.
        Aha, oboje straciliśmy trochę na wadze, ale TŻ zaczął się też skarżyć na znaczny
        spadek siły(ćwiczył na siłowni).

Reasumując: jak to komuś odpowiada, to proszę bardzo. Różne bywają zboczenia,
        nie tylko kulinarne. Ale moim zdaniem ta dieta jest monotonna, niezdrowa i
        zwyczajnie szkodliwa. A jej propagowanie ma wszelkie znamiona sekciarstwa :(
        • hollygolightly85 Re: Ja spróbowałam. I jak krytykowałam, tak kryty 19 lat temu
          a te 100 kalorii,które niby spala się podczas 10 min jazdy na rowerze,to też
          chyba jakaś pomyłka?!
          chyba ze cały czas pod gore?;)
    • Gość: szadoka Znane diety pod lupą IP: 212.160.172.* 19 lat temu
      W jaki sposob jedzac trzy posilki dziennie mozna miec przewy miedzy posilkami
      nie dluzsze niz 3 godziny????? To co, reszte dnia przespac?
      • Gość: Asia Re: Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        www.montignac.com.pl to jest strona z odrobinę zmodyfikowaną dietą
        Monignaca.Jeśli chcesz wiedzieć coś o tej diecie więcej to bardzo polecam.Ja ją
        stosowałam i jeśli się przestrzega wszystkich nakazów to się chudnie i co
        najważniejsze nie jest się głodnym.Nadwagę traci się powoli, ale
        skutecznie.Mnie pomogła, bo w ciągu chyba siedmiu czy ośmiu miesięcy straciłam
        11 kg.
        Poza tym wydaje mi się ,że jednak najskuteczniejsza dietą jest dieta MŻ(mniej
        żreć)i dużo ruchu.Pozdrawiam
    • Gość: anka Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Chcesz schudnąć, jedz codziennie przez 10 dni nawet 5 do 7 razy dziennie same
      kasze ugotowane na sypko bez soli - różne oprócz kaszy manny. Efekt murowany od
      7 - 10 kg. A potem jedz normalnie, unikając białego pieczywa, białej mąki i
      słodyczy. Waga pozostanie bez efektu jojo.
      • Gość: dyson Re: Znane diety pod lupą IP: 194.48.89.* 19 lat temu
        Za pisanie takich szkodliwych bzdur powinni cie aresztowac.
        Dlaczego nie proponujesz by ludzie jedli np sama marchewke albo trawe? Tak samo
        "pozyteczny" pomysl
        • Gość: anka Re: Znane diety pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          To nie mnie powinni aresztować, jeżeli już to Michała Tombaka bo to zalecenie z
          jego książki "Droga do zdrowia" ja tak się nie odchudzam, bo ważę 62 kg przy
          wzroście 164 więc nie jestem gruba jak na mój wiek. Pozdrawiam.
    • Gość: dyson Klamstwa! Same klamstwa! IP: 194.48.89.* 19 lat temu
      Ciagle te same klamstwa!

Najwieksze jest to o liczbe traconych kg na tydzien.
      Jesli ktos wazy nie wiecej niz 100 to tygodniowo moze stracic maksimum 1kg
      tluszczu, reszta to bedzie tylko WODA, ktora odzyska szybciej niz stracil.

Jak ktos mysli o tym by tracic zdrowo wage, tj tracic tluzcz, oszczedzac miesnie
      i nie chorowac to musi cwiczyc regularnie ciezko aeroby (1h dziennie), odzywiac
      sie dobrze, czyli jakies 500kcal mniej niz dzienne zapotrzebowanie i byc wytrwalym.

Innego sensownego rozwiazania nie ma, ale sciezka treningu i wyrzeczen podazy
      tylko mala garstka ludzi a reszta bedzie wolal sie nie przemeczac i karmic swoje
      male mozgi roznymi artykulami o cud dietach i bzdurach. Alez prosze bardzo,
      tluste i lewniwe spaslaki - oklamujcie sie dalej. Drog na skroty nie ma,
      przynajmniej tych zdrowych.
      • Gość: boki Re: Klamstwa! Same klamstwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Masz rację dyson. Twoja wypowiedź to najlepsze podsumowanie tego wątku i wielu
        kuriozalnych wypowiedzi w nim.
      • Gość: th Re: Klamstwa! Same klamstwa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Z tą wodą to nie do końcaj jest prawda. Po pierwsze: aby chudnąć i nie spalać
        mieśni potrzebna jest odpowiednia ilość białka dostarczana do organizmu, Po
        drugie: diety niskokaloryczne, to samobójstwo i murowany efekt jo-jo, Po
        trzecie: tylko zbilansowane odżywianie i choć minimalna aktywność fizyczna
        (zalecane jest słynne 3x30x130, bo to pozwala nie tylko zachować sylwetkę, ale i
        ogólnie podnieść sprawność organizmu.
        Polecam wszystkim zbilansowane diety niełączenia (jak South Beach, Montignac, itp).
      • Gość: tulipanna Re: Klamstwa! Same klamstwa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Typowe ględzenie mięsniaka zapatrzonego w siłownię, albo inne
        boisko. jedni chudną tak, drudzy siak. Żeby schudnąc, trzeba mniej
        przyjmować, niż się spala, i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka