Dodaj do ulubionych

czy istnieja muchy bardzo podobne do moli??

19 lat temu
od miesiaca lata mi po chacie takie cos co wyglada na mola - codziennie jedno
i na pewno codziennie nowe, bo zawsze zabijam w locie (wolno lata i nisko);
zawieszki antymolowe mam doslownie wszedzie oprocz kuchni i lazienki- zreszta
to w ogole nie kreci sie wokol szaf, wiec ki czort??
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
      Może być mol kuchenny. Właśnie przed sekundą, (żeby śmieszniej bylo), ubiłam
      bestię - pojawiło sie toto znowu, po półrocznej nieobecności, nie wiem już co z
      nimi robić żeby się ich pozbyć. Zżerają mi mąkę, makarony, kotlety sojowe i
      kasze... W morde żesz mać!!!! Co wybije, to wracają.
      • renia1807 Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
        a jak wygląda mol kuchenny?
        • buidka Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
          normalnie, jak każdy mol kuchenny - ma taki fartuch w grochy i lata z
          wałkiem :))

a tak poważnie, to ja tez mam i zupełnie nie wiem jak się tego cholerstwa
          pozbyć. Zaatakowały mi przyprawy, myślałam, że się ich pozbyłam, a to znowu
          lata. Masakra normalnie :)
      • aleksandrynka Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
        racja, to mól spożywczy czyli mklik - tą nazwę zdradziła mi jakiś czas temu
        jedna z forumowiczek :)
        Ja z nimi nie wygrałam, chociaż teraz jest luz, sporadycznie, raz na tydzień
        ubijam jedną sztukę, 2 dni temu dwa kopulujące, cóż... Ale kiedys to się
        działo: mieszkanie stało puste a ja wpadałam raz na tydzień. Tak się to
        paskudztwo ponamnażało, że larwy łaziły po suficie i ścianach stadami. Błeee!!!
        Dlatego proponuję metodycznie przetrzepać wszystkie kuchenne szafki, przejżeć
        zapasy, każdą torebkę makaronu dokładnie obejrzeć, również na zagięciach
        folii, bo one tam się przepoczwarzają. A najlepiej całe suche i podejrzane
        żarcie (kasze itp) wywalić, niestety. Szafki umyć, chyba octem, może jakiś
        detergent, nie pamiętam, co robiłam. A i tak gdzieś się coś uchowało i co jakiś
        czas wyłazi... Szukaj już teraz zanim się plaga na dobre nie zacznie.
    • hexella Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
      fajka7 napisała:

> od miesiaca lata mi po chacie takie cos co wyglada na mola

:DDDD
      no bardzo Cie przepraszam, ale wyobraziłam sobie rolkę papieru do doopy ze
      skrzydełkami:)))
    • off_nick Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
      to jest muchomol muchomollis vulgaris).
      zbliżone do muchy ale bardziej mol.
      jest taka roślina skuteczna na to paskudztwo ,bagno się nazywa,rośnie głównie w
      dolinie Rozpudy i jest pod ochroną.
      więc zabijaj w locie te muchomole bo do Rozpudy Cię nie wpuszczą raczej .

fajka7 >
      • wobbler Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
        Vulgaris...Czyli pospolita.Moze Hrysopa?Off,masz cus z tem wspolnego???
        Studiowalas te questie?
          nie studiowałam zbyt intensywnie,daleko mi do wiedzy senatora Niesiołowskiego
          specjalisty od plujek .
          ale trochę tych owadów w życiu się poznało.
          sentymentem szczególnym darzę chrabąszcze.
            off_nick napisała:
            sentymentem szczególnym darzę chrabąszcze.

ja też, za to łaskotanie po dłoni
            w dzieciństwie zbieraliśmy je do pudełek w modrzewiowym lasku i...
              no i popatrz,a teraz zagładę im gotują i dlaczego?

renia1807 >

PS
              do jakich pudełek?
                z zapałek i robiliśmy wyścigi, ot takie dziecięce głupoty
                  tak myślałam,że pudełka od zapałek.
                  u mnie na wsi to zbieraliśmy do butelek.
                  a później się wypuszczało na wolność.
                  i tym sposobem mamy plagę chrabąszczy.

renia1807 >
                  • fajka7 Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
                    Off Ty szukaj mi gatunku niegroznej muchy w encyklopedii, a nie o zapalkach
                    naparzasz w moim watku dramatycznym ;(
      ten mol z pewnoscia nie jest papierem toaletowym, zreszta ten papier jest
      akurat dziewczynka i nazywa sie mola o ile pamietam :)
      no ale z tymi kuchennymi, to mnie zalamalyscie totalnie- jak to mam wszystko
      wyrzucic?? jesli jest w opakowaniach typu worek albo sloik zamkniety to tez??
      ja mam kurde 15 kg mieszanek macznych do pieczenia chleba, ale one sa w workach
      foliowych paczkowane- ni kuta ich nie wyrzuce, najwyzej sie gnidy upieka!
      a tak luzem to mam tylko kilo maki wroclawskiej i cukru :(
        a wiesz Ty co to były plagi egipskie?
        poczytaj sobie Biblię ,Księgę Wyjścia (Exodus).
        dowiesz się co takie gnidy robią z człowiekiem.
        nawet upieczone powodują owrzodzenia zewnętrzne i wewnętrzne.

fajka7 >
    • mor_lena Czy to się przenosi przez internet? 19 lat temu
      Bo właśnie wracając z kuchni minęłam się z takim lecącym czymś podobnym do
      mola! Zanim zaczęłam czytać ten wątek, nie wiedziałam, że istnieją mole
      kuchenne, a tu od razu się podkształciłam i chyba stałam się posiadaczką tego
      cuda! Promocja jakaś czy co? ;P
      • renia1807 Re: Czy to się przenosi przez internet? 19 lat temu
        dziewczyny jak to cudo wygląda
        • fajka7 Re: Czy to się przenosi przez internet? 19 lat temu
          no jak mol (mól?)!!!
    • denea A z molami co zrobić ??? 19 lat temu
      Robię najazdy na szafy i szafki i czasem znajduję tam wyschnięte molowe trupki.
      W szafach mam: naftalinę, mydło, bagno. Małych molików nie widzę. Za to po domu
      co parę dni lata to g.., przeważnie nie zdążę zabić :(((
      Gdzie one siedzą ??? Czym można je wytruć ??
      Tylko proszę, nie piszcie, ża mam pokochać ;)
      • agamamaoli Re: A z molami co zrobić ??? 19 lat temu
        W zeszłym roku myślałam że oszaleję z tymi molami kuchennymi - jak wygląda -
        jak mały motylek, po ubicu zostawia jakby pył, kurz - te kuchenne mają na
        końcach ciemne skrzydełka.

jedzą nie tylko mąkę, ale ryż, czekoladę, czekoladki, wafelki, herbatę, owoce
        suszone, grzyby suszone, chrupki kukurydziane, nawet czosnek u mnie żarło.

nienawidzę ich.

teraz jakieś pojedyńcze się przyczaiły, ale planuję wyjzd i wtedy wystawię
        płytkę na mole , która uśmierca nawet te larwy - nazywa się GLOBOL - do
        kupienia w marketach - na pewno jest w Carrefour. Na innych forach baaardzo
        zachwalali.

Płytka ta nie śmierdzi i wiekszość osób trzyma ją na stałe, na szafkach w
        kuchni lub za szafkami, lodówką. Mam niemowlę, więc trochę bałam się wystawić
        tej trucizny, ale jak wyjedziemy to będzie rzeź.

Wszystkie produkty wrażliwe na te żarłoczne motyle pakować w szczelne pudełka i
        słoiki.

Na pewno nie jedzą cukru i soli (te moje).

a
        • ala67 Re: A z molami co zrobić ??? 19 lat temu
          Aaaabsolutnie popieram - płytka GLOBOL!
          Jedna wystarcza na całkiem spore pomieszczenie (u mnie na kuchnię 15 m2). Leży
          od wielu miesięcy ta sama i odstrasza skutecznie - wysoko, pod sufitem, w
          miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt. A druga jest w pobliżu drzwi
          wejściowych i broni dostępu mrówkom.
          Ja mam na te mole uczulenie. One nawet jemiołę żrą, jak nie ma nic innego.
          Brrr.
        • off_nick Re: A z molami co zrobić ??? 19 lat temu
          muchomole (muchomolis vulgaris) szczególną atencją konsumpcyjną darzą owoce
          morza.
          niewskazane jest zostawianie wszelkiego rodzaju szczątków chitynowych.
          stanowią owe szczątki pożywkę,coś w rodzaju katalizatora,powiem więcej,jest to
          speed dla takiego muchomola.
          cukier jednak jedzą ale tylko puder i dlatego po ubiciu zostawiają pył.
          muchomole charakteryzują się zdolnościami adaptacyjnymi,płytki nie stanowią dla
          nich żadnego zagrożenia,po pewnym czasie nawet pozostają z płytkami w symbiozie.
          jedynym skutecznym sposobem na pozbycie się tych skądinąd wrednych stworzeń
          jest wpuszczenie do kuchni ptaka.
          ptak może być z gatunku wróblowatych pospolitych.

agamamaoli >
            U mnie nie wracaja juz pare lat, co za ulga!!!
            Jak wrócą i sie zsymbiozują z płytką, wpuszczę do kuchni całe stado ptaków,
            obojętnie jakich;)
              Aha, one przez zamknięte szczelnie torby papierowe i foliowe przełażą,
              niestety, bez problemów. Trzeba zobaczyć, czy w mące nie ma takiej
              charakterystycznej, brrr, pajęczynki.
              A z moich doświadczeń wynika, że szczególnym uwielbieniem darzą grzyby suszone,
              orzechy włoskie i kaszkę krakowską. Ileż ja grzybów przez nie wywaliłam:(((
    • pannajoanna Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
      Mklik mączny :-)
      • agamamaoli Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
        U mnie cukru pudru nie jedzą - stoi niezabezpieczony i wolny od dziadostwa
        molowego.

Grzyby suszone trzymam w pojemniku próżniowym - nic się nie dzieje, grzybki
        pięknie pachną po otwarciu i nie ma gości.

A
    • bogatachcebyc Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
      Muchy to muchy a to co u Ciebie lata to prawdopodobnie mól. Tylko nie tentypowy ubraniowy, ale MOL ZIARNIAK( nie pojadę łaciną). Mklik mączny może i to być. Tylko jak wyglądają te Twoje mole? Są ciemne czy jasne?
      Mklik jest ciemny, a mół jasny i mniejszy. Mólek jest łatwy do złapania, bo to niemota latająca. Tylko sęk w tym, że ten motyl co lata to już pikuś, on już nawet nie je, bo mmu starcza tego co zjadł jak był larwą. A larwy zeżrą wszystko, nawet klej do tapet im smakuje jak nic innego nie ma.
      A więć jedzenie najlepiej trzymać w jakiś szczelnie zamkniętych pojemnikach, a to było w domu wcześniej najepiej spalić, a już napewno pozbyć się tego z domu( niestety). Motyle połapać, bo nawet jedna sztuka złożyć może ok 250 nowych jaj i po upływie okolo 40 dni znowu są larwy. Na motyle to starczy zwykły muchozol, a jak wytępisz wszystkie motyle to i larw nie będzie. Dodatkowo na węrujące larwy można zastosować jakieś chemiczne cudo, np Polcyp 5Wp, albo Talstar, zrobić zawiesinę i zrobić larwom przeszkody na ich ścieżkach( może zauważysz czy wędruję, np po suficie), pośrodek najlepiej się wybrać do sklepu ogroniczego i tam coś doradzą.
      Jedno jest pewne całą sypką spożywkę, należałoby usunąć, bez wzgląu na gadzisko jakie Was dopadło.
      Pozdrawiam
        jasne sa
        jasna cholera! autentyczna trwoga mnie dopadla :(
        no nic, jak trza, to trza, sprobuje jeszcze ten demol czyli globol, kfuck no!
      • fajka7 a te larwy, to jak wygladaja? 19 lat temu
        nie widzialam zadnej larwy, a tym bardziej calego narodu na sciezce
        nie no, zaraz zwymiotuje :(
        • bogatachcebyc Re: a te larwy, to jak wygladaja? 19 lat temu
          FAjko kochana te larwy to drobnica taka, że się dobrze przyjrzeć trzebz. No napewno nie zobaczysz stada naścianie. Larwy mają jakieś 5-6 mm długości, są beznogie, jaśniutkie. Musisz się dobrze przyjrzeć na przykład kaszy. Rozsyp sobie troszkę na białą kartkę i zobacz czy się nie rusza i czy nie ma takiej delikatnej pajeczynki. Wiem, to obrzydza, ale każde cholerstwo robaczywo-kuchenne może być niebezbieczne, a szczególnie ich odchody. A trudne do wybicia jak mrówki faraonki. Na Twoim miejscu wyrzuciłabym wszystkie sypkie spożywki, wyczyściła każdy zakątek kuchni, łącznie z odsunięciem szafek, bo i tam na okruchach to sobie może libacje urządzić. A narazie spróbuj, jeżeli nie ma wędrowniczek spryskać miejsca między szafkami a ścianą. Skądś gadziny muszą wyleźć, a jak się takie zetkną z jakąś chemią kontaktową, to im się flaki przepalą.
          Pozdrówki i "miłego" wybijania
          • fajka7 Re: a te larwy, to jak wygladaja? 19 lat temu
            Olaboga masz ci los. Ale ja mam tylko 1 kg maki i cukru, reszta w workach
            szczelnie zamknieta i sloikach- to mam wypierdzielic wszystkie zapasy na srodek
            podlogi? Wiem, ze zrzedze, ale tak bardzo chce uslyszec, ze tych pozamykanych
            szczelnie albo zupelnie nowych to nie musze :(
            A kurka dzis ani jeden nie latal i nadzieja we mnie wstapila.
            5 mm...
            a jak te larwy sie wszystkie wylegna na raz, bo te jaja to rozumiem hurtem sa
            skladane, to jak wroce pewnego dnia do domu bedzie czekal na mnie rój?
            juz chyba nigdy nie zasne :(
            troche histeryzuje, ale lenistwo kaze mi powalczyc z materia na slowa na dobry
            poczatek ;)
            dzieki bogata za bogate info, od razu mi sie horyzonty poszerzyly znacznie -
            powaznie mowie :)
            • tora99 Re: a te larwy, to jak wygladaja? 19 lat temu
              trzy lata temu mialam. pozbylam sie wywalajac wszystko do kosza, a potem
              szorujac cala kuchnie. moze przywedrowac z czymkolwiek. (kiedys przywloklo sie
              to z figami) najwiecej ich znalazlam w kaszy i roznego rodzaju platkach
              (kukurydziane, musli itp)lubia tez orzechy, figi,, wzdrygam sie na samo
              wspomnienie. malenkie biale larwy, mozna tez poznac po malenkich pajeczynkach w
              pudelkach (ale nie zawsze)
              wzdrygam sie na samo wspomnienie.
    • husmus Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
      Właśnie prowadzimy wojnę - były wszędzie - kasza, słonecznik, suszone banany,
      soja, soczewica,............ Jajeczka złożyły m.in. w wiklinowym koszyku,
      między splotami. Makabra!
      Powdzenia w walce :-)
      • Gość: fifi Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? IP: *.tkdami.net 19 lat temu
        bylam tydzien na urlopie i po powrocie zastalam koszmarna plage moli, jest ich
        codziennie ze 20-30. Wczesniej byly w jakiejs kaszy, wszystkie szafki umylam,
        ale one wylaza zza szafek, a ze mam cala sciane szafek to ich nie zajde ze tak
        powiem od tylu. Przed wyjazdem spryskalam kuchnie preparatem na owady latajace
        niestety jak widac w ogole nie pomoglo. Nie wiem co robic, wszystkie produkty
        trzymam zamkniete w sloikach! co one zra?
    • e._ Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
      Polecam specjalny RAID. Nie ma mowy, zeby nie zadziałał. Truje mole szafowe,
      ubraniowe i ich larwy także truje.
      Tu linki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=61036956&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=62843467&a=62843884
      • e._ Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
        Sorry, ten drugi wkleił mi się z rozpędu.
        • Gość: mf Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? IP: *.chello.pl 19 lat temu
          witam,
          ja mecze sie z tym gownem juz przeszlo rok i NIC nie pomaga, kuchnie
          mamy zabudowana wiec nie ma mozliwosci zajsc ich od tylu(jak juz
          ktos o tym pisal). Przyszly z TESCO z orzechami. I sie zaczelo bo
          one uwielbiaja orzechy. Najgorsze jest to ze przegryzaja nawet
          paapierowe torby (np zupke knorr mialam to sie przegryzly...). Zra
          naprawde wszystko. Do szczelnie zamknietych opakowan NIE WIEM JAK
          ale tez im sie udaje wchodzic. Czyscilam wszystkie szafki wywalalam
          juz makarony maki bo byly te pajeczyny ichniejsze. Po suficie chodza
          biale larwy z czerwona glowa. nie wiem czemu akurat po suficie?!?! w
          kazdym razie jakos ich chyba mniej sie pojawilo po spsikaniu jakims
          magicznym raidem..ale wciaz sa, postaram sie zastosowac polecane
          metody bo mnie to juz naprawde bardzo denerwuje. co nie siegne po
          jakies jedzenie to musze sie 10minut przygladac czy wszystko z nim w
          porzadku. i rozprzestrzenily sie, sa juz nie tylko w kuchni ale w
          calym domu. dziwne jest to ze to paskudztwo przeciez kiedys nie
          istnialo chyba, nie? a teraz jest takie upierdliwe, gorsze od moli
          zlotych.........

pozdrawiam...........
          • jadwiha Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 19 lat temu
            To jakaś plaga!
            Widzę, że latają po mojej kuchni, przetrzepałam dokładnie wszystkie zapasy,
            łacznie z tymi w szklanych słoikach. I nic nie ma:( Nie mogę odsuwać szafek bo
            są w zabudowie, nie wiem już, gdzie szukać larw. Znalazłam jeden kokon pomiędzy
            ścianą a sufitem, wyszorowałam to miejsce. Póki co mam chwilę spokoju,bo trułam
            wszystko co lata płytką elektryczną na insekty. Ciekawe,czy skutecznie.
            • Gość: margharitka Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
              po 3tygodniowych wakacjach okazalo sie ze mam wspollokatorow ;/
              po dlugiej podrozy postnowilam zrobic sobie kawe i co..jako ze lubie
              slodka siegnelam po cukiernice a tam 3 larwy bleeeeeeh.
              to jest absolutie wszedzie, t-shirty poprzegryzane na tej samej
              wysokosci,nieotwierane cukry pudry i kasze od wewnatrz wypelnienoe
              sa molami i co ciekawe wlaza nawet do szczelnie zamknietych
              sloiczkow z przyprawami...jedno trzeba i przyznac...sa
              smakoszami..zagniezdzily mi sie glownie w szafranie ;/
              • Gość: Artur mkliki IP: *.euro-net.pl 19 lat temu
                Witam,

My z żoną cały weekend tępiliśmy to ścierwo. Rozkręcaliśmy szafki, i
                larwy znajdowaliśmy praktycznie wszędzie, larwy potrafią przegryść
                nie tylko papier czy karton, ale również sklejkę i drewno. U nas w
                paru szafkach przegryzły drewniane półki i siedziały wewnątrz, larwy
                znajdywaliśmy również pod zawiasami szafek tam gdzie się je
                przykręca, więc konieczne było rozkręcanie wszystkiego,
                przestawianie lodówki - ogólna MASAKRA. Jutro jeszcze zaopatrzamy
                się w jakieś środki do eksterminacji i masowej zagłady i będziemy
                ZABIJAĆ!!!
                PS. nasze spostrzeżenie - lubią włazić w różne fałdy i szczeliny -
                np. wiklinowe koszyki, zagięcia i zgrzewy opakowań, te miejsca
                trzeba sprawdzać
                • cioteczka.jilly Re: mkliki 19 lat temu
                  To pocieszające, że więcej osób boryka się z tym problemem :-(
                  Mam do Was pytanie, ja znalazłam jak na razie 2 larwy i kilkanaście
                  latających moli (i to w ciągu jakiegoś czasu, może miesiąca. W
                  międzyczasie byłam na 2tyg. urlopie i nie zastałam niczego
                  niepokojącego, aż tu jeden wyleciał z szafki, po kilku godzinach
                  drugi siedział na suficie..) Czy to dopiero początek i mam się
                  nastawiać na ich zmasowane natarcie??? Czy może mam szczęście i im
                  wcześniej zacznę stosować płytki, zdezynfekuję kuchnię i wywalę
                  żarcie tym lepiej? Pytam, bo z większości opisów wynika, że macie
                  nieporównywalnie większy problem z tymi paskudnikami.
                  Dzięki za informację.

Życzę wszystkim powodzenia w tępnieniu tego świństwa :-)
                  • Gość: Anika Re: mkliki IP: *.215.205.49-internet.zabrze.debacom.pl 12 lat temu
                    Nic nie zrobivie ja wojuje drugi miesiac pozbylam sie mebli jedzenia larwy byly wszedzie mam straty na okolo 7 tys juz sa nowe meble i opadam z sil bo znowu lataja te kur..........moja psycha juz siadla jestem bez radna
    • Gość: aneczka Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? IP: 81.168.209.* 19 lat temu
      no coz mole kuchenne masz jak juz wyszlo z innych postów. nie ma sie czym
      cieszyc, ja niestety tez te paskudy mam kuchni. polecam płytki na mole kuchenne
      Raida. pomagaja choc tych robali nie pozbede sie chyba nigdy. no i obawaiam sie
      ze powodem ich obecnosci jest posiadanie przez ciebie duzej ilosci mieszanek
      macznych.
      pozdawiam
      • aneczka0106 Na mole kuchenne 19 lat temu
        Nie wiem, czy wcześniej ktoś pisał o rozwiązaniu tego kłopotu,bo mnóstwo tu
        postów.Sama "nabyłam" to cuś kupując wraz z kaszą:-((

Rozmnożyło mi się potwornie, mnóstwo jasnych larw w kaszy- obrzydlistwo...całe
        szafki kuchenne szorowałam chemią, wywalałam wszystkie podejrzane produkty- na
        jakiś czas był spokój i znów od nowa.

Poskutkowało dopiero radykalne wywalenie z szafek WSZYSTKIEGO, nie odłożyłam ani
        jednej rzeczy. Wszelkie pojemniki wyszorowane, puściutkie, nawet zamkniete
        przyprawy wywaliłam. Następnie wyszorowane szafki kuchenne zostawiłam opróżnione
        na tydzień. Przez ten czas obserwowałam z uporem maniaka czy nie widać żadnej
        larwy, żadnego mola.....poskutkowało:-))

Wydaje mi się, że te larwy tworzą się z jakiś maleńkich, prawie niewidocznych
        jajeczek, które mogą się osadzać nawet w malutkich szczelinach. Dlatego środków
        do mycia mebli nie żałowałam, zrobiłam to kilkakrotnie przez ich tydzień pustostanu.

Od pozbycia sie tego świństwa minęły już 2 lata:-)) Życzę powodzenia!
    • ewapawlik65 Re: czy istnieja muchy bardzo podobne do moli?? 9 lat temu
      mole moje robią sobie kokony na okolo papieru toaletowego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka