atrams5 19 lat temu Kupiłam pralkę na Allegro, ale zupełnie nie wiem, co zrobić ze starą. Wiem, że na śmietnik nie powinnam, pomóżcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anmod Re: Jak pozbyć się starej pralki? 19 lat temu jak sprawna to może znajdzie się ktoś chętny (za darmo albo za niewielką kwotę), można dać ogłoszenie na dwukropku. ja tez dumałam jak się pozbyć starej ale zabrał ją sobie hydraulik który przyszedł podłączyć nową pralkę (wymontował sobie kilka części a resztę na złom). Powiedział że jakbym postawiła przy śmietniku to by ją zaraz sobie jacyś bezdomni na złom zabrali i chyba miał rację. Poza tym wiem że w niektórych miastach są punkty do których można oddawać stary sprzęt ale nawet nie wiem jak tego szukac Odpowiedz Link Zgłoś
atrams5 Re: Jak pozbyć się starej pralki? 19 lat temu Dziękuję za odpowiedż, też własnie nie wiem, jak znależć taki punkt. Odpowiedz Link Zgłoś
juvanalka Re: Jak pozbyć się starej pralki? 19 lat temu Jeśli jesteś z Warszawy to mam listę gdzie w każdej dzielicy taki sprzęt mozna oddać. Jesli jestes z innych miast obowiązek zbiórki zuzytego sprzętu leży po stronie urzędu miasta - urzędu gminy, więc tam pytaj o terminy i miejsca gdzie jest zbierany sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bździągwa Re: Jak pozbyć się starej pralki? IP: *.4web.pl 19 lat temu To proste. Każdy zbieracz złomu weźmie od ciebie z pocałowaniem rączki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aminoe Re: MOPS 19 lat temu Atrams, możesz zadzwonić do Miejscowego Ośrodka Pomocy Społecznej. Oni maja listę rodzin potrzebujących różnych rzeczy. Na pewno się ucieszą - oczywiście pod warunkiem, że pralka jest sprawna. Ty będziesz miała kłopot z głowy, a przy okazji komuś pomożesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
atrams5 Re: MOPS 19 lat temu Niestety, pralka nie jest sprawna i w tym cały problem. Jest do wyrzucenie i dlatego nie wiem, co z nia zrobić. Pozdrawiam wszystkich, którzy chcieli mi pomóc i czekam na więcej rad. Odpowiedz Link Zgłoś
mala21wrzesnia Re: Jak pozbyć się starej pralki? 19 lat temu ja zadzwoniłam do punktu skupu złomu, przyjechali, sami wynieśli i podziękowali :) Odpowiedz Link Zgłoś
atrams5 Re: Jak pozbyć się starej pralki? 19 lat temu To chyba najlepsze rozwiązanie. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liza Re: Jak pozbyć się starej pralki? IP: *.crowley.pl 19 lat temu ja mam sasiada w klatce, ktory zbiera stare pralki(nie wiem po co, moze z nich wszystkich zlozy jedna sprawna?)ja swoja jemu oddalam:):) Odpowiedz Link Zgłoś
atrams5 Re: Jak pozbyć się starej pralki? 19 lat temu Powiedz mu proszę, niech do mnie wpadnie, razem z automatem dorzucę bonus w postaci wirnikowej, również na zbyciu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jak pozbyć się starej pralki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu wystaw na śmietnik, a po pół godzinie zniknie. Moja tak znikła. Odpowiedz Link Zgłoś
etnoaska Re: Jak pozbyć się starej pralki? 18 lat temu rany....wiem,ze to stary topik, ale moze warto sie jeszcze wtracic...przeciez pod zadnym pozorem nie mozna pralek,itp, wyrzucac na smietnik, a takze zlomowac!!!nie dosc,ze mozna zaplacic grzywne, to jeszcze - co chyba wazniejsze - swiadczy to o braku elementarnej wiedzy z ochrony srodowiska...sprzet nalezy zlozyc w specjalnym punkcie lub oddac do sklepu, w ktorym sie kupuje nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jak pozbyć się starej pralki? 18 lat temu rany... jasne, wozic się z ta pralka nie wiadomo gdzie i jak. To nie chociażby telewizor, który możesz wstawic do samochodu i wywieźć gdzie trzeba. Jeśli odpowiednie władze /np. administratorzy budynku czy burmistrz/ nie ułatwia ludziom podobnych spraw to bedą wyrzucac na smietnik, bo niby co mają zrobić. Zastanów sie troche zanim zaczniesz wygłaszać takie tyrady. U mnie w budynku raz na jakis czas sa oglaszane akcje wywozu takich sprzętów, w ten sposób pozbyłam sie ostatniej pralki. Ale poprzednią wystawiłam na śmietnik bo co? miałam z nia mieszkać? Skorzystałam z pomocy panów, którzy przynieśli do mieszkania nową pralkę, w druga stronę, za odpowiednia opłatą, zabrali starą i zostawili w śmietniku. Sama nie dałabym rady tego zrobić, mąż ma chory kręgosłup a dzieci małe. Więc co? Odpowiedz Link Zgłoś
etnoaska Re: Jak pozbyć się starej pralki? 18 lat temu aankaa, przydatny link,dzieki. allija - chetnie odpowiem, bo nie uwazam,zebym "wyglosila tyrade";) zastanowilam sie troche na spokojnie i rzeczywiscie - mieszkam w duzym miescie,gdzie wszystko jakos da sie zalatwic,ale rozumiem,ze sa miejsca gdzie moga sie pojawic problemy(nie wiem oczywiscie gdzie mieszkasz, to taka uwaga na marginesie). zgadzam sie w 100% ze odpowiednie wladze powinny ulatwiac wywozenie sprzetow na miejsce utylizacji. piszesz,ze sa akcje wywozu,rozumiem,ze nie wystarczajaco czesto - moze warto wiec po prostu sprawdzic w necie na stronach miasta/gminy kto takie akcje przeprowadza i zadzwonic tam z prosba o wywiezienie sprzetu?tez mam male dziecko,wychowuje je zreszta sama, wiec jasne,ze tez sama nie latam z pralka po schodach (nie ma windy).uwazam jednak,ze na wszystko jest sposob,jesli tylko ma sie odrobine dobrej woli. poza tym teraz jednak przepisy sie juz zmienily i "panowie" przynoszacy nam nowa pralke na nasze zyczenie powinni zabierac stara.oczywiscie nie na smietnik - tylko do specjalnych punktow. to,czy robia to odplatnie,czy nie, to juz inna sprawa,jednak przepis jest. wiem,ze sa ludzie ktorzy maja to w ...pompie,beda sie smiac w twarz i oddadza za kase pralke zlomiarzom...ehh... c'est la vie. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jak pozbyć się starej pralki? 18 lat temu U mnie w altanie smietnikowej stoja pojemniki na szkło, papier i plastik. Zwykle po 1 dobie sa pelne i wszystko sie z nich wysypuje, wala po całej altance. Domniemywam, ze i tak w efekcie laduje w zwyklych koszach przy okazji wywożenia smieci. Jak sie to widzi odechciewa sie segregacji i calej tej zabawy w ekologię. Myslę, ze zamiast zadręczac ludzi szukaniem sposobów pozbywania sie różnych śmieci trzeba im to maksymalnie ułatwić, jak to jest choćby w bardziej cywilizowanych krajach, wtedy mozna spodziewac się efektów. Nie ma co liczyc na to, że ludzie beda jeździć po całym mieście zeby pozbyc sie pralki czy telewizora. Z różnych przyczyn, nie tylko braku checi. Zresztą po swoich doswiadczeniach z segregacją w moim osiedlowym smietniku wcale nie mam pewnosci czy te wszystkie sprzety i tak nie ladują na ogolnym wysypisku. Tak więc jak zwykle, wladze udaja że cos robia a ludzie, ze ich to cieszy. I wszyscy sa zadowoleni a jest jak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś