Dodaj do ulubionych

odnawianie starego mebla

23 lata temu
Napisałam w tytule starego mebla ale konkretnie chodzi o pianino (nie antyk),
chociaż myślę że nie ma zbytniej różnicy między odnawianiem np. komody a
pianina. No dobrze, moje pytanie brzmi: jak to zrobić?
Pianino jest 20 letnie, obudowa pianina nosi ślady zużycia (ślady po
stawianych szklankach czy doniczkach), nie znam się na tym zupełnie ale to
nie jest wysoki połysk, raczej pół mat (drewno czymś bejcowane?) Czy to
możliwe żeby zmienić kolor na jaśniejszy o kilka tonów?
Obserwuj wątek
    • Gość: czeladnik Re: odnawianie starego mebla IP: *.home.cgocable.net 23 lata temu
      Tak , jest mozliwe .
      • szymanka Re: odnawianie starego mebla 23 lata temu
        Naprawdę? Dzięki
    • lola211 Re: odnawianie starego mebla 23 lata temu
      Nie wiem jak pianino, natomiast jesli chodzi o meble to wymienia sie fornir,
      kupuje sie takie arkusze , nakleja, lakieruje.Ja oddaje w rece znajomego
      fachowca, bo to nie takie proste.
      • Gość: malgosia Re: odnawianie starego mebla IP: *.stacje.agora.pl 23 lata temu
        A czy znacie adres, gdzie można się zgłosić w celu renowacji mebla sprzed 30
        lat, zanego KAPITOLEM ( to taki biały regał ze złotymi okuciami, produkowany w
        PRL na eksport). Błagam pomóżcie, bo sprawa jest dla mnie bardzo pilna.
        • Gość: Daniel Re: odnawianie starego mebla IP: *.30.99.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12 lat temu
          Dzień dobry, czy ma Pani może zdjęcie swojego Kapitolu? Szukam bezskutecznie tych mebli. Ze zdjęciem byłoby mi dużo łatwiej. Z góry dziękuję!
      • Gość: malgosia Re: odnawianie starego mebla IP: *.stacje.agora.pl 23 lata temu
        Lolu, a czy mogłabys podac mi namiary na tego fachowca, mam problem ze starym, białym regałem.
        Mieszkam w Warszawie. Pozdrawiam M.
        • lola211 Re: odnawianie starego mebla 23 lata temu
          Ale on urzeduje we Wrocławiu, wiec raczej ci nie pomoze, a szkoda.
    • Gość: grzela Re: odnawianie starego mebla IP: *.chello.pl 23 lata temu
      trzeba zetrzeć warstwę lakieru papierem ściernym, tylko ręcznie, wzdłuż słojów.
      jeżeli ślady pozostaną należy wymienić okleinę jeżeli nie wystarczy położyć
      politurę -kilka lub więcej warstw- zależy od oczekiwanego efektu.
      rozjaśnianie można zrobić przy pomocy ługu sodowego ale nie polecem-trudno
      przewidzieć rezultat. w sumie miesiąc czasu.
    • szymanka Re: odnawianie starego mebla 23 lata temu
      Bardzo dziękuję za rady, zabieram się do pracy, może przed Świętami zdążę :)
    • anijka4 Re: odnawianie starego mebla 12 lat temu
      Powierz to może osobom co się na tym znają bo możesz zepsuć wszystko i nie będzie ani odnowione ani ładne.
    • Gość: Kaziiikka Re: odnawianie starego mebla IP: *.adsl.inetia.pl 10 lat temu
      Pewnie, że tak. Jak ktoś zna sie na odnawianiu mebli to wszystko Ci z tym zrobi. Wystarczy przejechać się kiedyś na Warszawie Targi Antyków i zobaczyć jakie tam są cuda! Brat kiedyś też zawoził tam komodę do renowacji - wróciła przepiękna! Tutaj antyki-bronisze.pl sobie popatrzcie jak wyglądają odnowione meble ;)
    • gronostajowa2 Re: odnawianie starego mebla 10 lat temu
      Ogólnie to też sama chciałam zabrać się za odnowienie swoich kilku starszych mebli i szperam troszkę za różnymi inspiracjami w sieci. Znalazłam fajną stronkę, to akurat ekipa z Bydgoszczy, któa fachowo zajmuje się czymś takim: bohemadesign.pl. Zerknijcie sobie do ich działu Inspiracje, jest tam naprawdę mnóstwo ciekawych projektów. Mi najbardziej podoba się efekt patynowania oraz meble w stylu vintage. Wygląda to po prostu świetnie.
    • prostaklasa Re: odnawianie starego mebla 8 lat temu
      Wydaje mi się, ze odnowienie takiego pianina to nie łatwa sprawa, ale nie ma takiego zadania z którym nie poradzili by sobie pracownicy Stare na Nowe www.starenanowe.pl/. Na Pani miejscu nie próbowałabym robić tego sama, to może tylko zaszkodzić pianinu. Warto się do tej firmy odezwać i zapytać o szczegóły takiej renowacji. Polecam, nie bedzie Pani żałować :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka