Dodaj do ulubionych

Strasznie ulewa

19.04.10, 11:56
Syn ulewał od urodzenia.Wydawało mi się to normalne, ale takie ilości chyba nie są prawidłowe. Codziennie muszę go przebierać kilka razy, dodatkowo idzie ok. 6 śliniaków. Ulewa nawet 2 godz. po posiłku. Raz jest to mleko, raz przetrawione, innym razem jakby woda. Zdarza mu się chlustać mlekiem.Podaję mu lekko zagęszczone mleko humana ha, ale nie pomaga. Co robić? ?Chciałabym zostać przy Humanie. P. Doktor, proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • e-kasia_mm9 Re: Strasznie ulewa 19.04.10, 12:52
      Ulewanie może być spowodowane alergią na krowie mleko. Spróbuj Humanę SL(mam
      nadzieję, że dobrze pamiętam nazwę), to humana sojowa.
      • kugorki Re: Strasznie ulewa 19.04.10, 13:35
        Jeśli zachodzi prawdopodobieństwo alergii lub nietolerancji laktozy polecałabym
        wizytę u pediatry,bo może zdecydować o podaniu hydrolizatu. znam wiele
        przypadków, w których soja uczulała co najmniej w równym stopniu.
        w przypadku moich córek ulewanie (ale nie było chlustające) świadczyło o
        niedorozwoju wpustu żołądka, bo refluksu też nie było.
        w przypadku mojej siostrzenicy-ulewanie (obfite) świadczyło o nietolerancji
        laktozy-pierwszy rok życia piła nutramigen.
        polecam więc wizytę u lekarza :)
        • marlusia82 Re: Strasznie ulewa 19.04.10, 14:14
          Po czym stwierdzić, że dziecko ma refluks?
          Kiedy byłam u lekarza, ten powiedział, że nie widzi u niego oznak uczulenia na
          białko krowiego mleka. Może to po prostu oznaka niedojrzałości wpustu żołądka?
          Może jest jakiś zagęstnik, który podaje się dzieciom?
          • tudja Re: Strasznie ulewa 19.04.10, 20:58
            jest zagęstnik nutriton - w każdej aptece. nam słuzy :-)
            • mayflower82 Re: Strasznie ulewa 19.04.10, 22:55
              witam, mielismy ten sam problem bowiem nasz Maly ma niewyksztalcony zwieracz.
              pomoglo nam zastosowanie nutritony do mleka - to zageszczacz- i debridat - to
              lek przyspieszajacy rozwoj miesni zwieracza. Obecnie,poniewaz maly ma piaty m-c,
              odeszlismy od nutritonu i zagęszczam mu mleczko kleikiem kukurydzianym.
              Mozesz sprobowac, a nuż podziała. powodzenia
              • kugorki Re: Strasznie ulewa 20.04.10, 16:27
                Debridat jest na receptę. Polecałabym mimo wszystko spotkanie z lekarzem,
                ewnetualnie konsultację u innego lekarza.
                Co do refluksu, to najlepszym badaniem jest chyba USG jamy brzusznej.
                Nieinwazyjne, a skuteczne.
                A może spróbować zmianę mleka na takie o obniżonej zawartości laktozy?
                • laurencja_1 Re: Strasznie ulewa 20.04.10, 17:11
                  Wiem co czujesz sama coreczke potrafiłam pzebierać po 10 razy
                  dziennie bo chlustała nie dość że wszystkim co zjadła to na
                  odległość metra dosłwnie i też jak u Ciebie nawet 2 godziny po
                  posiłku.Musiałam warte pełnic razem z moją mamą nie zostawiając
                  małej samej nawet na minute bo mogła się zachłysnąć jak sobie
                  przypomne te chwile to aż ciarki mnie przechodzą.Wymiotowała tak do
                  3,5 miesiąca potem przeszlismy na mleko Bebilon Pepti i mała
                  przestała
                  • kugorki Re: Strasznie ulewa 20.04.10, 17:49
                    czyli pozbycie się laktozy pomogło..

daj znać, co zdecydujesz.

życzę zdrowia i spokoju!
                  • kamelia78 Re: Strasznie ulewa 20.04.10, 17:56
                    U nas było jota w jotę. Minęło juz pół roku od tego czasu i nawet
                    nie chce przypominać sobie tego okresu. Do tego ciągłe
                    kolki,wzdęcia,gazy.Masakra.Chodzenie od lekarza do lekarza ,pobyt w
                    szpitalu i dopiero wieku 6 mies. gdy mała miała juz niedowagę
                    lekarka sama chyba się przejęła ,bo zaleciła całkowite odstawienie
                    od piersi i przejście na bebilon pepti.PO tygodniu waga znacząco
                    podskoczyła,po 2 przestała wymiotować,po 3 wszystkie dolegliwości
                    ustały. Dopiero niedawno od alergologa dowiedziałam się,że to
                    nietolerancja pokarmowa wynikająca z niedojrzałości
                    ukł.pokarmowego,bo do tej pory podejrzana była alergia,ale poza
                    dolegliwościami od brzuszka innych objawów nie było. Ma 13,5 mies. i
                    nadal jest na pepti,bo wciąż jej organizm nie toleruje mleka,ale też
                    glutenu. Dodam,że zagęszczanie nic nie pomagało,bo jeszcze karmiąc
                    piersią próbowałam podawać mleko AR i zagęszczane.Jeśli ma podobne
                    objawy spróbuj z pepti to mleko lecznicze,może a nuż pomoże.
                    Ale polecałabym tez dla spokoju zrobić usg brzuszka.U małej
                    podejrzewali też pylorostenozę-zwężenie oddźwiernika,odcinka
                    pomiędzy dwunastnicą a żołądkiem stąd pobyt w szpitalu(usg ,rentgen-
                    nic nie wykazały jedynie zagazowane jelita :( ).
                    • marlusia82 Re: Strasznie ulewa 20.04.10, 18:41
                      To jego chlustanie polega na tym, że ulewa po prostu dużo po tych 2 godz. - taka
                      woda (ale nie na odległość) - tak jakby odźwiernik działał nie tak jak potrzeba.
                      Mały puszcza śmierdzące bąki, ale 2 lekarzy powiedziało, że jest ok i nie widzi
                      objawów nietolerancji. Dodam, że po Humanie HA Premium Plus (lekko zagęszczana)
                      jest lepiej niż po zwykłej Humanie HA Pre. Dzisiaj idę po Nutriton - jak to nie
                      podziała pójdę z małym do lekarza.
                      • aagnieszkaa1 Re: Strasznie ulewa 20.04.10, 23:02
                        Gorąco polecam odwrotny schenat postępowania: najpierw do lekarza a potem leczenie.

U nas było to samo. Do końca 3 miesiąca ulewanie i chlustanie o każdej porze. Przebieranki kilka razy dziennie, kilkanaście śliniaków i 40 pieluch tetrowych w szafie, w kółko pranych. U nas był to refluks zdiagnozowany przez dziecięcego gastrienterologa. Pomógł nam w niewielkim stopniu Nutriton, ulewnia były mniejsze ale były. W podobnym wątku na tym forum pisałam jakie atakcji przeżylismy przez to i nikimo nie życzę. Ale teraz Natalia ma 6,5 mieiąsa i już nie pamietam kiedy ostatnio jej się ulało. Bardzo pomaga zmiana diety, kiedy dzieci mogą jeść zupki i gęste kaszki. No i refluks zanika z czasem.
                        • kamelia78 Re: Strasznie ulewa 21.04.10, 13:33
                          Przyczyn chlustających ulewań może byc kilka :refluks na pewno,ale
                          fizjologiczny(patologiczny jeśli utrzymuje się po roku),alergia na
                          mleko(jeśli towarzyszy temu skaza białkowa lub częste problemy z
                          drogami oddechowymi),nietolerancja pokarmowa(gdy dodatkowo występuja
                          silne kolki,wzdęcia,gazy),nietolerancja laktozy,niewykształcony
                          zwieracz lub zwężenie odźwiernika(silne wymioty,spadek wagi,dziecko
                          niespokojne,płaczliwe,bo ciągle głodne).Posty powyżej potwierdzają
                          tylko,że każda mama zetknęła się z innym problemem.
                          Najlepiej obadaj maluszka pod różnymi kątami,poproś pediatrę o
                          skierowanie do gastrologa,zrób usg brzuszka,bo na razie nie wiadomo
                          co mu dokładnie dolega.
                          A jak waga maluszka i w jakim jest wieku?
                  • baczm Re: Strasznie ulewa 21.04.10, 17:29
                    mój synek (teraz prawie 10 miesięcy) ulewał do 8 miesiąca (do 6
                    miesiąca bardzo.. nawet 3 godziny po jedzeniu). 7 tygodni był
                    karmiony piersią, potem przez 4 tygodnie bebilon pepti, do dziś
                    nutramigen (podejrzenie nietolerancji laktozy). Mimo przejścia na
                    nutramigen ulewał dalej, zmniejszyły się za to bóle brzucha, gazy,
                    przelewania.
                    Warto zrobić badanie ogólne moczu (czasem przy inf dróg moczowych
                    dzieci mocno ulewają).
    • agas-30 Re: Strasznie ulewa 21.04.10, 17:05
      Moja córka ulewała od urodzenia a picia nie mogła pic bo się mocno
      ksztusiła, zachłystywała. Zagęszczanie mleka Nutritionem spowodowało
      mega rozwolnienie. Pomogło mleko AR każda firma robi takie mleko.
    • barbara.gierowska Re: Strasznie ulewa 21.04.10, 23:40
      Witam,
      Ulewanie może mieć bardzo wiele przyczyn,tak więc na początku warto odwiedzić z
      dzieckiem pediatrę i ustalić miedzy innymi ,czy dziecko przybywa na wadze .
      Warto przeanalizować technikę karmienia ( mozliwość łykania powietrza przy
      karmieniu ,zbyt szybki wypływ ze smoczka etc).
      Można rozwazyc badania dodatkowe np USG jamy brzusznej.
      Wart wypróbowania jest z pewnością zagestnik Nutriton ( bez recepty)
      www.nutricia.com.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&id=156
      • marlusia82 Re: Strasznie ulewa 22.04.10, 12:27
        Nutriton kupiłam i jest jakby lepiej. Trochę ulewa, ale już nie tak bardzo.
        Smoczek ma z małym przepływem, teraz nr 2 Tommee Tippee, bo mleko z Nutritonem
        jest za gęste na 1. Gazów, kolek i buli brzucha nie miał i na razie nie widzę.
        Dziecko jest pogodne i ładnie przybiera: masa urodzeniowa 4240, wyjście ze
        szpitala 3930, teraz 7130 (3 mieś. i 10 dni) - także ok. Lekarze twierdzą, że na
        skazę białkową to nie wygląda, na nietolerancję też, więc może badanie usg coś
        wykaże,a może taka jego uciążliwa uroda...
    • marlusia82 Re: Strasznie ulewa 14.05.10, 19:18
      Pani doktor, odnawiam wątek. Mimo zagęszczania mleka Nutritonem (choć zagęszczam
      trochę mniej niż wytyczne na opakowaniu, bo mały nie toleruje takiej
      konsystencji) i teraz kaszką oraz wprowadzenia pokarmów stałych (zupka
      marchewkowa,jarzynowa, owoce - słoiczki)syn dalej ulewa. Po samej zupce też. Czy
      to może oznaczać refluks i co z tym robić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • barbara.gierowska Re: Strasznie ulewa 15.05.10, 23:37
        Witam,
        Jeśli dziecko prawidłowo przybiera na wadze- można przyjąć postawę wyczekującą
        tzn liczyć na to,że ulewanie ustąpi po przyjęciu pionowej postawy ciała przez
        dziecko.
        Jeśli jest problem z przyrostem masy ciała,a dziecko ma np nawracające zapalenia
        uszu- proponuję konsultacje u gastrologa dziecięcego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka