new5 14.03.04, 18:45 czy mojej 7 mies corci moge wprowadzac juz normalne mleko?moja starsza pila od roku.znam takie mamy ktore od 1 mies .podaja takie mleko z woreczka i wszystko jest ok.czy takie mleko jest mniej wartosciowe niz np.Bebiko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ese1 Re: krowie mleko 14.03.04, 19:58 Moze zaszkodzic ale nie musi. Zwykle do roku nie zaleca sie aby zmniejszyc ryzyko uczulenia na bialko krowie. Ja bym poczekala. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
weronika31 Re: krowie mleko 15.03.04, 22:41 w Polsce panuje taka opinia,ze nie powinno sie dawac dziecku krowiego mleka do 2go roku zycia w stanach ,ze mozna zaczac dawac jak skonczy 6 miesiecy.Ja zaczelam korzystac z krowiego mleka jak maly skonczyl 7 miesiecy ,robie mu rano kaszke na takim mleku,wszystko gra ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: krowie mleko 16.03.04, 16:33 Zacznijmy od tego, że mleko krowie wcale nie jest takie zdrowe jak by się mogło wydawac, więc nie ma się co spieszyć. Ale kaszki dla dzieci od 5 miesiąca sa mleczno-ryżowe, więc zawieraja białko mleka krowiego, które może i czoraz częściej uczula. ja bym się nie spieszyła. Poczekaj jeszcze ze 2 miesiące i podawaj jogurty serki, sa dużo zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: krowie mleko 19.03.04, 17:01 Przeciwwskazanie do podawania krowiego mleka zbyt wcześnie ma nie tylko związek z alergią na białko mleka krowiego, ale równiez (jak dla mnie przede wszystkim) z niewłaściwym składem tego mleka. Zawiera ono zbyt duzo białka i w związku z tym nadmiernie obciąża nerki. A to może mieć skutki długofalowe. Lepiej sie może nie spieszyć....Bynajmniej nie twierdzę, że do 2 czy 3 roku życia należy podawać modyfikowane, ale do roku z mlekiem krowim (nie jego przetworami typu serek czy jogurt) to bym poczekała (tzn. ja poczekałam i jeszcze trochę poczekam, bo dziecko nie chce takiego mleka pić... Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś