Dodaj do ulubionych

Nutramigen-jakczachecić do picia

26.05.11, 20:40
Nie wiem co już robić. Moja córka cierpi na alaktazje, trafiliśmy do szpitala naprawdę w kiepskim stanie. Musi pić nutramigen, niestety ona tego mleka pić nie chce, pluje nim na prawo i lewo, mimo, ze jest bardzo głodna. Dodaje do każdego mleczka kleik ryżowy 4g, ma to być lek na biegunki i ulewani małej. Czy są jakies sposby aby zachecić ją do picia tego mleka? bo ogarnia mnie rozpacz. Ma 4,5 miesiąca powinna wcinać już 5x180, a ona mi je 5x120. Czy moge dodawac np kaszki sinlac, sama już nie wiem co robić aby to piła
Obserwuj wątek
    • wiki11110 Re: Nutramigen-jakczachecić do picia 27.05.11, 14:34
      Moja jak miała 3,5 bez problemu zaakceptowała Nutramigen. A co do ilości to dlaczego uważasz, że 5x 120ml to za mało?? Bo co - na opakowaniu piszą 5x180ml, czy dziecko nie przybiera na wadze?? Moja starsza (teraz 2 lata i 7m-cy) więcej jak 160ml na raz nie wypije. W niemowlęctwie 150ml to był kilkurazowy rekord!! Syn ma 3,5 m-ca i jeśli podam butelkę to nie ma opcji żeby wypił więcej niż 80ml a dorodny z niego chłopak.
    • wiki11110 Re: Nutramigen-jakczachecić do picia 27.05.11, 14:35
      A Sinlacu nie miesza się z mlekiem!!! Sinlac jest to podobno pełnowartościowy posiłek zastepujący mleko z tym, że dużo słodszy od mleka.
    • kubaqni Re: Nutramigen-jakczachecić do picia 30.05.11, 08:25
      Ja też miałam problem z nutramigenem bo mały nie chciał pić meczyłam sie 2 tygodnie zanim zaakceptował to mleczko, a poradziłam sobie w tyen sposób że podawałam dwie butelki jedno z mlekiem(tym co pił wcześniej:Bebiko) a gdy zasmakował szybko podmieniałam butelke i wkładałam do buźki tą z nutramigenem. I powoli,powoli sie przyzwyczaił. A Twoje dziecko skoro ulewa to możesz mu dodawać do mleczka zagęszczacz NUTRITON,albo zageszczaj kaszką no chyba że maleństwo jest uczulone na białko mleka krowiego to wtedy tylko kaszka ryżowa wchodzi w gre lub kleik a Sinlac też może być. Życze powodzenia:)
    • kalina2011 Re: Nutramigen-jakczachecić do picia 30.05.11, 15:30
      Miałam i mam podobne dylematy. Odnośnie zjadanych ilości mleka - moja córka (3,5 miesiąca) nigdy nie zje na raz więcej niż 100 ml ( a wierz mi, że to już dla niej prawdziwy sukces bo najczęściej kończy na 70, 80 ml). Przybiera tak sobie, ale jest zdrowa i radosna więc widać ten typ tak ma. Poza tym jak czytam na forum to zmora wielu Mam. A co do mieszanki - to miałyśmy podobny problem tyle że z pepti. Mała wreszcie przyzwyczaiła się do smaku - co trwało ok dwóch tygodni, a wtedy jeszcze nic innego nie mogłam jej podawać. Dziś mieszam z Sinlaciem (3 miarki mleka i jednak Sinlacu na 90 ml wody -wiem, że to kontrowersyjne, ale tak zaleciła alergolog i pediatra twierdząc, że przy zagęszczeniu nic jej nie będzie). Próbowałam z kleikiem dodawanym do mieszanki, ale konsystencja jej kompletnie nie odpowiada. Wcześniej dawałam też odrobinę glukozy aby mleko było słodsze - ale u nas niewiele to dało. Dzieciak się jednak przyzwyczaił choć zdecydowanie z Sinlaciem bardziej jej smakuje. Głowa do góry, takie Maluchy jeszcze można ukierunkować na różna smaki. Bądź cierpliwa.
    • apata Re: Nutramigen-jakczachecić do picia 31.05.11, 20:34
      moja córcia od urodzenia na nutramigenie u nas po tym mleczku był problem z czestymi kupkami( odparzenia na pupie) czasem ulewało się ale to zazwyczaj rano ja zaczęłam zagęszczać kleikiem ryżowym lub kaszką ryżową smakową trochę pomagało ,był kryzys że mało jadła w dzień więc starałam się dokarmić przez sen choc troszkę nadrabiała zaległości ale jakoś szło, powodzenia my już na mleczku nan ha
    • barbara.gierowska Re: Nutramigen-jakczachecić do picia 01.06.11, 14:42
      Witam,
      Skoro problemem jest alaktazja,a nie alergia , to może maluch zaakceptowałby Enfamil O lac ?
      Proszę przedyskutować to ze swoim lekarzem.
      Co do aktualnego żywienia- ilość 5x120 ml jest dopuszczalna,pod warunkiem prawidłowych regularnych przybytków masy ciała.
      Nutramigen można zagęścić smakową kaszką bezmleczną, często poprawia to jego akceptacje u maluchów. Sinlac to preparat przeznaczony do przyrządzania na wodzie,można podać go jako osobny posiłek np z dodatkiem owoców

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka