Dodaj do ulubionych

czy to normalne?

28.06.12, 12:02
synek (7,5miesiąca) od 4 dni robi w ciągu dnia ok.5 kupek, wcześniej była zazwyczaj 1 rano, kupki mają konsystencję plasteliny (nie ma w nich krwi, ani śluzu), zrobienie kupki sprawia mu troche trudu (jest charakterystyczny dźwięk i spięcie)

z rzeczy, które ostatnio sie zmieniły: od tygodnia z zalecenia lekarza je więcej warzyw i owoców (2xobiadek, 1x deser-gruszka, jabłko lub śliwka), dostaje krople BioGaia i syrop Ketitofen, ponadto jest na Bebilonie Pepti, no i wyrzyna mu się też pierwszy ząbek

czy powinnam się tym przejmować? poza tym zachowuje się normalnie, jest pogodny. duża ilość wodnistych kupek to biegunka, a takich plastelinowych - nietolerancja jakiegoś pokarmu? ząbkowanie? jak mam pomóc synkowi, o ile w ogóle? ma już zaczerwienioną pupę od tych ciągłych wypróżnień, czym najlepiej złagodzić podrażnienie?

z góry dziękuje za odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: czy to normalne? 28.06.12, 12:49
      Skoro masz alergika, to można podejrzewać, że zwiększona ilość kupek, a przede wszystkim czerwona pupa, to skutek uczulenia na coś co mu podajesz.

Gruszka , jabłko lub śliwka, czyli ciągle dostaje alergeny z tej samej grupy, bo gruszka, jabłko i śliwka to alergeny krzyżowe dla siebie nawzajem, na dodatek bardo uczulające.
      Jeśli do tego dostaje jeszcze obiadki z marchewką, pietruszką, selerem - to masz mieszankę zabójczą dla alergika, bo marchewka, pietruszka, seler to kolejne alergeny krzyżowe dla jabłka, gruszki, śliwki.
      Żaden alergik nie powinien mieć diety rozszerzanej w ten sposób.

U alergików rozszerzanie diety należy rozpocząć od dyni, cukinii, szpinaku, batata, brokuła, kalafiora, fasolki szparagowej, zielonego groszki, buraka, banana, czarnych jagód, borówek amerykańskich, arbuza, melona, ryżu, kaszy gryczanej białej, kaszy jaglanej, płatków owsianych.

Pupę smaruj grubo zwykłym kremem bambino - krem ochronny z tlenkiem cynku i zmień dietę, to przejdzie.
      • sonia_warszafka Re: czy to normalne? 28.06.12, 13:23
        Jak dla mnie też te owoce są najbardziej podejrzane, ale miałam podawać właśnie tylko te 3 rodzaje. Marchewki nie daję wcale, miałam z nią jedną przygodę na początku rozszerzania diety i teraz miałm spróbowac do niej wrócić, ale chyba narazie się wstrzymam. Z warzywami tez nie mam pewności, co napewno mu nie szkodzi, podaję tylko dynię, ziemniaki, cukienię, brokuły, szpinak, a kasza jest ryżowa bezmleczna, bezglutenowa Holle z pełnego ziarna.
        • sonia_warszafka Re: czy to normalne? 28.06.12, 13:29
          posiłkuję się słoiczkami i z innych rzeczy, które są w składzie, tych, które podaję zostały jeszcze kukurydza, ryż i indyk
    • barbara.gierowska Re: czy to normalne? 01.07.12, 23:00
      Witam,
      Częstsze wypróżnienia o prawidłowej konsystencji mogą być rezultatem modyfikacji diety. Zarówno gruszka jak i śliwki mogą działać przeczyszczająco.
      Także ząbkowanie to sytuacja w której mogą mieć miejsce częstsze wypróżnienia.
      Proponuję poczekac ,poobserwować malucha,do pielegnacji pupy można uzyć Berpanthenu lub
      www.domzdrowia.pl/34511,tormazol-masc-20-g.html
      • sonia_warszafka Re: czy to normalne? 02.07.12, 10:56
        dziękuję za odpowiedź!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka