07.01.13, 13:16
Witam, mam problem z moim synkiem(skończone 4m-ce), otóż od 3 tygodnia miał kolki, które ustąpiły jak miał 2,5 miesiąca, niestety nadal męczą go gazy już tylko w nocy, tzn. nie płacze( choć kiedyś tak)tylko się kręci trzeba go wtedy wziąć na ręce, i tak co godzinkę,od 3 tygodnia podaję mu infacol, który naprawdę działał, ale od pewnego czasu mam wrażenie,że chyba przestał, podawać go można do 6 miesiąca życia, więc jak za miesiąc przestanę go podawać, to nie wiem czy nie wrócą płacze. Kupki robi raczej codzienie, chciałam wpowadzić mu jabłuszko ale obawiam się że po tym problemy trawienne się wzmożą, są takie noce że prześpi nawet do 5 rano, a czasami wybudza się co godzinę , ponosimy z mężem pogazuje i usypia. Do kiedy takie problemy mogą trwać, i jak w takiej sytuacji mu pomóc?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • d.d.00 Re: Gazy? 08.01.13, 10:09
      Spróbuj bobotic, ma większą dawkę simeticonu niż infacol (usprawnia wydalanie gazów i zmniejsza napięcie jelit). Bobotic ma 66,6mg infacol 40mg. My zaczęliśmy od espumisanu (20 mg simetikonu), ale w połowie opakowania przeszliśmy na bobotic. Minusy - malinowy smak, który gorzknieje w ustach, ale syn się przyzwyczaił i źle się podaję - my robimy to strzykawką do buzi bo z podajniczka leci ciężko! cena ok 19-20zł.
      • 2marta366 Re: Gazy? 30.01.13, 23:32
        Słyszałam, że bardzo dobrym sposobem na kolkę i wzdęcia u dzieciaczków, jest włączenie suszarki, podobno uspokaja dzieci momentalnie.

d.d.00 z czystej ciekawości, czemu zrezygnowaliście z espumisanu, bo rozumiem że infacol został odrzucony przez mniejszą dawkę tak?
        • d.d.00 Re: Gazy? 31.01.13, 16:37
          Chciałam napisać, że espumisan przestał działać, ale to nie było tak - kolki się nasiliły i przeszliśmy na coś o zwiększonej dawce simeticonu.
          • czarny.chochlik Re: Gazy? 31.01.13, 21:24
            A który dawaliście ten standardowy z podstawową dawką w sensie zwykłe kapsułki ?
            • 2marta366 Re: Gazy? 31.01.13, 23:15
              Jak już to chyba krople a nie kapsułki:)
              • czarny.chochlik Re: Gazy? 05.02.13, 18:27
                W sumie to miałam wizje podawania o której napisał(a) d.d.00 - wyciskanie zawartości z kapsułki :D Nie wiedziałam że są kropelki dla maluchów... rozumiem, że zrobili ?
                • trusia29 Re: Gazy? 06.02.13, 13:51
                  A ja tak właśnie podawałam wyciskając - ulgix wzdęcia :) Nie ma różnicy tak naprawdę :) Poza różnicą ...w cenie :)
            • d.d.00 Re: Gazy? 01.02.13, 13:21
              Dawaliśmy krople dla niemowląt o smaku bananowym. Jak gazy się nasiliły(a byliśmy już na boboticu) to pediatra do boboticu kazał podawać jeszcze espumisan kapsułki, 3 razy dziennie po jednej - otwierając ją i do pysia ;)
    • kindddzia Re: Gazy? 01.02.13, 09:05
      wiesz co te kropelki popedzaja gazy i skoro kolek juz nie ma, to aj bym sprobowala odtswic te leki - u nas okazalo sie, ze jest lepiej bez kropelek, ze juz brzuch sam sobie radzi lepiej. Wiec on moze puszczac te baczki od infacolu, sprobuj nie podac kilka dni
      • kasik-7 Re: Gazy? 06.02.13, 09:30
        Właśnie tak zrobiłam przestałam mu podawać i nie śpimy już kilka nocy od 22 do 3 rano, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy jak, bo nie ma twardego brzuszka, ani się bardzo nie spina tylko cały czas sie rzuca po łóżeczku na lewo i na prawo główka i macha raczkami , bierzemy go na ręce odkładamy do łóżeczka i znowu to samo,więc dzisiejszej nocy podałam infacol do karmienia na noc, za dużej różnicy nie było, wybiorę sie do pediatry bo zaczynam się niepokoić. Dziękuję za rady :)
        • kindddzia Re: Gazy? 06.02.13, 11:03
          to rzucanie w tym wieku to normalne, macie pewnie skok rozwojowy. Tez sie tak rzucala i problemem nie byly gazy. Samo przyszlo, samo poszlo. I wraca w okresie innych skokow i jak zeby ida - po prostud ziecko spi niespokojnie.

Szkoda faszerowac infacolem skoro jest jzu nie potrzebny, wydaje mi sie ze problemy brzuszkowe juz za Wami. A teraz ciepliwosci zycze ;)
          jesli idzie jak moja Corka, to bedzie jeszcze gorzej ;) ale to wszystko mija
          • kasik-7 Re: Gazy? 06.02.13, 11:34
            Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że to skok. Jutro zrobię podstawowe badania dla pewności, że wszystko o.k. Pozdrawiam.
            • 2marta366 Re: Gazy? 06.02.13, 22:10
              Rób, rób i napisz co powiedział lekarz. Skoro leki nie pomagają to na pewno przyczyna tkwi w czymś innym.
              • kasik-7 Re: Gazy? 08.02.13, 21:07
                Zrobiłam pełną morfologię, analizę moczu, crp, próby wątrobowe, wit d3 i inne, wszystko jest w porządku, pediatra obejrzał ,nie ma się do czego przyczepić, ma delikatną asymetrię, ale podobno to minie jak zacznie sie więcej ruszać, dzisiejsza noc była odrobinę lepsza, bo wstawaliśmy tylko 4 razy więc jest lepiej, mam nadzieję,że to skok rozwojowy. Pozdrawiam.
                • 2marta366 Re: Gazy? 16.02.13, 14:45
                  Dobrze że badania niczego nie wykazały, cieszę się! ;) Daje Wam nieźle popalić, ale pewnie jest tak jak piszesz. Skok rozwojowy i szybko minie. Zanim się obejrzycie będziecie mogli spokojnie się wyspać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka