Dodaj do ulubionych

prosze o rade

16.01.13, 09:51
synek skonczyl 9 miesiecy... I wydaje mi sie ze zaczynaja sie problemy z jedzeniem..
Kilka dni temu wyskoczyla mu wysypka na bokach brzucha.. Wyglada mi to na pokrzywke, czerwono-rozwe szorstkie krostki..wczesniej zdarzalo mu sie miewac szorstkie policzki..ale nie bylo to ciagiem, no i czasami pojawial sie sluz w kupie..ogolnie bylam zadowolona z tego jak synek jadl..mniej wiecej do 6-7 miesiaca dostawal mleko z piersi od 2 miesiecy pije mleko z butelki w ilosciach 100- 120ml- czasami 150ml. zaczelam rozrzeszanie diety w 6 miesiacu - bardzo powoli i wszystko szlo dobrze...na poczatku stycznia poszlam do przychodni dla dziecka i pielegniarka srodowiskowa doradzila aby dawac synkowi kanapki- czy to troszke posmarowane pasztetetem, makrela w pomidorach, zaczelam tez z kozim serkiem. Synek dostawal taki chlebek do raczki i jadl chetnie...zreszto nadal chce jesc te kanapki. zaczelam tez z surowymi owocami- jablko, banan...i pol zoltka dodawac do obiadku..i teraz zglupialam bo nie mam pojecia od czego ta wysypka! dodatkowo pojawily sie zatwardzenia!
Oto jadlospis synka.
6-7:00 - 120ml mleka
8:00 - troszke kanapki lub i troche kaszki
11-12- zupka warzywna z miesem + woda
13:00 mleko mm okolo 100-120ml
16:00 owoce 100ml
18:00 kaszka plus kanapka
19:00 mleko do snu ok 100ml

w nocy budzi sie 1-2 razy i wypija od 60-100ml mleka, placze jak nie dostanie mleka

nie umiem uregulowac posilkow..niestety zle sypia..w dzien 2 razy..czasem po 30minut czasem op 1 godzinie..

wiem ze cos jest nie tak bo ma te zatwardzenie i wysypke..
nie mieszkam w Pl.. i czasami nie wiem juz jak powinnam postepowac aby bylo dobrze..w Pl nie podaje sie takim malym dzieciom pasztetu- a tutaj i tak dostanie jak pojdzie do zlobka..
co robie zle?
Obserwuj wątek
    • mam_ochote_na_cos_dobrego Re: prosze o rade 16.01.13, 14:39
      czy Twój synek nie je za mało na noc? może dlatego się budzi.
      moja 5 miesięczna Córka wypija na noc 200ml mleka zagęszczonego kaszką/kleikiem..
    • baba-baba Re: prosze o rade 18.01.13, 13:29
      Moim zdaniem powinnaś zmienic pory posiłków,bo są za często.
      6-7mleko
      9:30 kanapka(pasztet i makrela to baaardzo zły wybór)+owoce
      12:30 zupa
      13:00 drzemka lub ciut wcześniej jak nie wytrzyma ale po zupie
      15-16po obudzeniu od razu 2 danie ja bym wprowadziła+trochę mleka
      18 kolacja
      19mleko
      pamietaj,że banan zatwardza,gotowana marchew też,więc to w umiarze
      rodzaj chleba ma ogromne znaczenie
      a jak wprowadzasz cos nowego to podajesz to przez kilka dni pod rząd i dopiero jak nie ma reakcji alergicznej wprowadzasz nowy produkt
      drzemki może sam sobie z czasem ureguluje ale Ty zadbaj o regularnośc posiłków,spacery,"wymęczenie"delikwenta:)
      budzi się,bo w trakcie dnia ma za mało jedzonka
      tak myślę

• trusia29 Re: prosze o rade 24.01.13, 13:26
      Daj mu soku przecierowego np. z jabłek. Ja robię swojemu codziennie soki w sokowirówce, wypija sobie na podwieczorek ze 100-150 ml, w ciągu dnia tez troszkę popija ( wciągu dnia taki rozwodniony), nie ma żadnych zaparć.
      Czasem surowe starte jabłko - tez działa super na trawienie.

Co do wysypki - musisz obserwować po czym. Po prostu po jednym składniku mu dodawaj codziennie do jedzenia i zobaczysz po czym.
      • megie.7 Re: prosze o rade 24.01.13, 14:43
        dziekuje za odpowiedzi...
        czas leci szybko i jak to u dziecka wszystko sie zmienia :)
        wysypka zginela jak zaczelam smarowac zwyklym balsamem nivea baby, doszlam do wniosku ze ma zwyczjnie sucha skore i potrzebuje wiecej nawilzania niz starszy brat..zwykle to tata go kapie i chyba go troche przesuszyl..
        w kazdym razie juz nie ma wysypki
        z jedzeniem sie natomiast porobilo tak ze je wszystko tylko mleka pije co raz mniej! obawiam sie ze sa doby kiedy nie wypije nawet 400ml..w dzien co raz mniej chce pic..a najchetniej jedzenie popijal by woda..
        zatwardzeni juz nie ma..bo zorientowalam sie ze za duzo banana jadl i jeszcze w kaszce mial tez banana
        nie mieszkam w Polsce..tutaj banany sa zalecane dosc szybko..a pasztety takie dla dzieci to wszyscu tutaj daja takim maluchom..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka