Dodaj do ulubionych

Minimalny przyrost na MM

16.06.16, 11:55
Potrzebuję jakichś orientacyjnych norm dla dzieci na butelce, najlepiej popartych jakimiś sensownymi źródłami.
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: Minimalny przyrost na MM 16.06.16, 12:39
      Nie ma roznic w sensie przyrostow minimalnych, dzieci moga wiecej/szybciej przytyc, ale minimum pozostaje takie samo jak dla dzieci piersiowych.
    • juuuu7 Re: Minimalny przyrost na MM 16.06.16, 21:45
      Ela, Ty mm karmisz?
      • ela.dzi Re: Minimalny przyrost na MM 16.06.16, 22:00
        Nie, to nie dla mnie to info :) Pediatra straszy znajomą, że jej dziecko na MM nie przybiera dobrze i podaje jakieś normy z kosmosu czytaj 180-220 g na tydzień w I kwartale.
        • k_linka Re: Minimalny przyrost na MM 16.06.16, 22:35
          Bo to sa srednie przyrosty PO pierwszym miesiacu.

www.bebiprogram.pl/rozwoj-dziecka/wspieranie-rozwoju-dziecka/jaka-jest-prawidlowa-masa-ciala-niemowlaka.

Jesli chcesz jutro poszukam i ksiazki o zywieniu dzieci jako lepszego zrodla

Naprawde miarodajne sa siatki centylowe.
          • ela.dzi Re: Minimalny przyrost na MM 16.06.16, 22:39
            Pediatra powiedział, że to minimum, a nie średnia. Poproszę o namiary na książkę. Chciałabym uspokoić zaniepokojoną mamę. W siatce dziecko spadło (z 50 centyla na 15), ale trzyma bardzo podobny poziom i tendencję jak mój starszy na kp, a nikt mi nie sugerował dokarmiania.
            • k_linka Re: Minimalny przyrost na MM 16.06.16, 23:37
              Niestety, dzielo "Zywienie dzieci w zdrowiu i chorobie" pod red. prof. dra hab. Mariana Krawczynskiego podaje tylko, ze
              "Noworodek, a pozniej niemowle powinno otrzymywac mieszanke na zyczenie, w ilosciach wystarczajacych do uzyskania dobowych przyrostow masy ciala ok 25-30g przez pierwsze 3 miesiace, nastepnie ok 15-20g przez kolejne 3 miesiace."

• leni6 Re: Minimalny przyrost na MM 17.06.16, 07:04
              A co zalecono tej mamie ? Jak dla mnie niższe przyrosty i spadek w siatce centylowej powinien byc sygnałem do częstszego karmienia (zarówno kp jak i mm)
              • ela.dzi Re: Minimalny przyrost na MM 17.06.16, 08:03
                Taki spadek jest akceptowalny, przynajmniej wg mojej wiedzy. U nas było tak samo i pediatra mówiła, że to jest norma, jeśli dziecko urodziło się spore np. ze względu na geny albo pokłosie ciąży, a docelowo ma być drobniejsze. A mamie powiedziano, że dziecko bardzo źle przybiera i trzeba szukać przyczyny za pomocą badań. Badania zawsze można zrobić, tylko chciałabym ją uspokoić, bo odchodzi od zmysłów.
                • k_linka Re: Minimalny przyrost na MM 17.06.16, 15:43
                  Nagly spadek o 2 kanaly wymaga diagnostyki - najczesciej po prostu bada sie mocz na okolicznosc ZUM i krew na okolicznosc anemii (czy tam CRP oznacza). ZBadac warto, bo innych objawow czesto nie ma, a nie sa to superinwazyjne procedury. Po to sie to robi zeby przy prawidlowych wynikach moc powiedziec, ze po prostu dziecko tak ma, a przy nieprawidlowych wdrozyc leczenie.
                  Znajoma pewnie jest przewrazliwiona ale na to nie pomozesz. Taki spadek przyrostow u dziecka karmionego MM powinien zainetresowac lekarza, zle ze lekarz straszy (a moze to dziecko ma szybszy metabolizm i wieksze zapotrzebowanie kaloryczne? Moze jest bardzo ruchliwe?) Notabene znam 2 matki ktore mialy "zle przybierajace dzieci" diagnozowane w szpitalu. Ani diagnozy nie postawiono, ani szpital nie pomogl na przyrosty (jakby nawet przeciwnie....).
        • juuuu7 Re: Minimalny przyrost na MM 17.06.16, 00:31
          No wlasnie mi sie wydawalo, ze Ty kp:-). Na mm to ja sie nie znam w ogole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka