Dodaj do ulubionych

Bebilon Amino

24.01.05, 13:31
Witam.
Mój synek od 4 miesięcy jest na bebilonie pepti z powodu skazy białkowej, ale
widzę, że zaczyna się uczulać również na to mleczko ( wysypka na ciele i
zielone kupki). Wiem, że w takim przypadku stosuje się Bebilon amino,
chciałabym wiedzieć czy bardzo różni się w smaku od bebilonu pepti ( do pepti
przekonywałam synka 2 miesiące i nie chciałabym tego zaczynać od nowa) i ile
kosztuje ( oczywiście na receptę).
Obserwuj wątek
    • atopik Re: Bebilon Amino 24.01.05, 14:06
      A podajesz coś innego do jedzenia lub picia oprócz bebilonu pepti ? Zielone
      kupki to norma przy takim mleku, niepokoic powinien raczej śluz i/lub krew w
      kupie...
      • balbina33 Re: Bebilon Amino 25.01.05, 16:32
        Do picia dostaje wodę, do jedzenia tylko to mleczko. Zileone kupki pojawiły się
        dopiero 3 tyg temu a mleczko pije już 3 miesiące. Dodaykowo jeszcze ta pskudna
        wysypka na brzuszku i suche policzka. Od dzisiaj jesteśmy na Nutramigenie, bo
        lekarz powiedział, że Amino to ostateczność i zobaczymy.
        • atopik Re: Bebilon Amino 25.01.05, 18:20
          W takim razie powodzenia...
          • balbina33 Re: Bebilon Amino 31.01.05, 15:41
            Witam ponownie.
            Od tygodnia jesteśmy na nutramigenie ( synkowi oczywiście ono nie smakuje),
            kupki nadal zielone a jeszcze dodatkowo na nóżkach pojawiły siętakie strasznie
            suche placki ( kąpię go w oilatum i smaruję diprobazą, dostaje fenistil). Czy
            to możliwe, że jest uczulony równieżna to mleczko???
            Pozdrawiam
            • atopik Re: Bebilon Amino 02.02.05, 10:04
              Czy te suche placki są mocno zaczerwienione, czy raczej blade ? Należy je mocno
              natłuszczać. Maść cholesterolową mozna czystą kupić w aptece bez recepty
              (troche drożej), ja smarowałam maścią eucerynową z wazeliną (robiona na
              receptę). Mojemu synkowi dobrze służył tez Alantan Plus krem, nie natłuszcza,
              ale przyspiesza gojenie sie skóry. Zielonym kolorem kupy nie przejmuj się.
              Pozdrawiam
    • b_marta26 Re: Bebilon Amino 02.02.05, 08:21
      Witaj
      Ja miałam podobny problem. Lekarz stwierdził że nie należy doszukiwać sie winy
      w samym mleku ale i w środowisku zewnętrznym jeśli dziecko jest alergikiem.
      Moja Ola też miała podobną skórę. Stosowałam do kąpieli balneum i oilantum i
      nic taka sama skóra jak była tak była. Zaczęłam prac ubranka w płatnach
      mydlanym zamiast proszku- prałam w Lovela lub Jelp. Skóra może trochę się
      poprawiła. A przytym wędrowałam po lekarzach aż w końcu jedna z nich przepisała
      robioną maść na skórę CHOLESTEROLOWĄ Z WIT A. (jest o wiele tańsza niż gama
      kosmetyków dla alergików i co lepsze bardzo pomogła) I dopiero nastąpiła
      poprawa skóry. Może to jakić kosmetyk, proszek,mydło lub inne. Moja mała też
      JEST KARMIONA BEBILONEM Pepti 1. Robi zielone kupy ale jak są grochowate to
      jest dobrze. Gorzej jak są takie budyniowate i mają śluz lub krew . To można
      sie martwić.
      Pozdrawiam
    • balbina33 Re: Bebilon Amino 02.02.05, 14:06
      Dzięki wszystkim za rady po południu idę do apteki po tą maść, zobaczymy czy
      pomoże.
      Suche placki nie są zaczerwienione, ale wczoraj pojawiły się czerwone krostki
      na brzuszku, do tego jeszcze to częste ulewanie( wcześniej nie ulewał wcale) i
      niespokojne noce :(.
      Nie wiem czy to może być również objaw alergii.
      Dzięk
      • atopik Re: Bebilon Amino 02.02.05, 15:53
        Zajrzyj na forum alergie dziecięce, tam jest wiecej mam z podobnymi problemami..
      • b_marta26 Re: Bebilon Amino 02.02.05, 16:36
        Zapomniałam dodatć że ta maśc jest na receptę. Ale może zrobią bez. Ulewanie i
        nie spokojność może być objawem infekcji np. dróg moczowych. Może warto zrobić
        badanie na posiew.
    • aggula Re: Bebilon Amino 04.02.05, 10:09
      Pytam kogo mogę, przeczytałam, że udało Ci się przekonać synka do bebilonu pepti
      więc spytam i Ciebie: jak to zrobiłaś? Nie moge jej dawać mojego pokarmu bo
      strasznie ją uczula, a Mała ryczy i buntuje się przed butelką z tym cudem
      strasznie.Zalecono nam bebilon pepti mct, ale ona za żadne skarby nie chce go
      wypić. Ja już opdam z sił i nie mam pomysłu jak ją do tego zachęcić. Poradź
      błagam! Nie mogę dać jej piersi, a jeszcze trochę i będę zmuszona. Coś przecież
      musi jeść.
      • b_marta26 Re: Bebilon Amino 04.02.05, 16:37
        Hej
        Myślę że problem może leżeć po stronie samej butelki. Może warto zmienić
        zmoczek w butelce. Może nie chodzi o sam smak ale w jaki sposób jest ono
        podawane. Poznałam ten problem przy zakupie smoczków uspakajających. Może być
        smoczek złego kształtu, za trwady, za mięki itp. Moja Ola niecierpi pić przez
        smoczki aventu, bo sa za twarde tylko pija przez kałczukowe smoki chicco.
        Przyznam szczerze,że jak my przechodziłyśmy z Emfamilu ar na bebilon pepti 1
        to była kwestia jednego dnia. yteraz sie zajada aż jej sie " uszy trzesą".
        Powodzenia Pa
      • balbina33 Re: Bebilon Amino 04.02.05, 19:11
        U nas przyzyczajenie synka do pepti trwało trochę bo około miesiąca, wiem co
        teraz przechodzisz. Mnie nie pomogła zmiamna smoczka ( mam w domu całą kolekcję
        aventu, chicco, canpol anoatomiczny, okrągły, nuk), nie pomogła również glukoza.
        Starałam się synka przetrzymać trochę żeby był naprawdę głodny, czasmi musiałam
        karmić na stojąco ( a z 7kg dzieckiem nie jest to proste),przez sen i po
        miesiącu w końcu wypijał ok.230ml mleczka na jedną porcję :). Nie denerwuj się
        bo dziecko to wyczuwa ( wiem, że czasmi sięnie da).
        Niestety pepti uczulił mojego malucha i musieliśy przejść na nutramigen i
        przechodzę to wszytsko od nowa :(.

Ps. Nie wiem może przez jakieś 3 dni spróbuj mieszać swoje mleczko z pepti,
        zmniejszając ilość Twojego na każde karmienie, czasmi to też pomaga.
        Życzę wytrwałości, odezwij się za jakiś czas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka