Dodaj do ulubionych

mleko dla alergika

07.02.05, 16:22
do tej pory karmiłam piersia, chce teraz stopniowo wprowadzać mleko sztuczne,
córka ma 5 miesięcy, jest chyba uczulona na mleko i jego przetwory, jakie
mleko powinnam kupić, bardzo prosze o radę
Obserwuj wątek
    • joaska7 Re: mleko dla alergika 07.02.05, 17:16
      Ja na twoim miejscu pogadałabym z lekarzem. Jest parę mlek do wyboru. Może być
      Nutramigen (tylko na receptę), albo Bebilon Pepti (o wiele smacznieszy od
      Nutramigenu i dużo tańszy na receptę niż bez), są też sojowe, ale nie polecam
      bo soja też potrafi uczulić. A tak swoją drogą to skąd wiesz, że dzidzia
      uczulona jest na mleko? Jakie ma objawy tego uczulenia?
      • ewa_sk Re: mleko dla alergika 07.02.05, 21:32
        najpierw na buzi wyszły jej okropne, czerwone, swędzące krostki, na brwiach
        ciemieniucha i miała sapkę, po odstawieniu przeze mnie nabiału wszystko wróciło
        do normy. Potem znowu po trochy zaczęłam jeść nabiał, zrobiły jej się szorstkie
        miejsca przy łokciach i ciemieniucha na główce. Lekarz stwierdził, że to na
        pewno skaza.
        • joaska7 Re: mleko dla alergika 07.02.05, 22:03
          No tak, to skaza. Ja bym na twoim miejscu zaczeła od Bebilonu pepti - jest
          lepsze w smaku, jak dalej nie będzie poprawy to dopiero Nutramigen. Ale może
          być ciężko, bo te mleka są naprawdę niedobre, chociaż dzieci często je jedzą
          nie zauważając różnicy.
          Powodzenia
          Joanna
          • moniaweg Re: mleko dla alergika 08.02.05, 14:55
            Zgadzam się z Joasią, Bebilon Pepti jest smaczniejszy. U nas się sprawdził.
            Zacznij mleczko wprowadzać stopniowo żeby maleństwo się nie zniechęciło np.
            mieszaj ze swoim mleczkiem lub na początku podaj tylko jedną butle mieszanki
            dziennie i stopniowo zwiększaj.
            PS ja bym jeszcze porozmawiała z pediatrą. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka