ewa_sk 07.02.05, 16:22 do tej pory karmiłam piersia, chce teraz stopniowo wprowadzać mleko sztuczne, córka ma 5 miesięcy, jest chyba uczulona na mleko i jego przetwory, jakie mleko powinnam kupić, bardzo prosze o radę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joaska7 Re: mleko dla alergika 07.02.05, 17:16 Ja na twoim miejscu pogadałabym z lekarzem. Jest parę mlek do wyboru. Może być Nutramigen (tylko na receptę), albo Bebilon Pepti (o wiele smacznieszy od Nutramigenu i dużo tańszy na receptę niż bez), są też sojowe, ale nie polecam bo soja też potrafi uczulić. A tak swoją drogą to skąd wiesz, że dzidzia uczulona jest na mleko? Jakie ma objawy tego uczulenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: mleko dla alergika 07.02.05, 21:32 najpierw na buzi wyszły jej okropne, czerwone, swędzące krostki, na brwiach ciemieniucha i miała sapkę, po odstawieniu przeze mnie nabiału wszystko wróciło do normy. Potem znowu po trochy zaczęłam jeść nabiał, zrobiły jej się szorstkie miejsca przy łokciach i ciemieniucha na główce. Lekarz stwierdził, że to na pewno skaza. Odpowiedz Link Zgłoś
joaska7 Re: mleko dla alergika 07.02.05, 22:03 No tak, to skaza. Ja bym na twoim miejscu zaczeła od Bebilonu pepti - jest lepsze w smaku, jak dalej nie będzie poprawy to dopiero Nutramigen. Ale może być ciężko, bo te mleka są naprawdę niedobre, chociaż dzieci często je jedzą nie zauważając różnicy. Powodzenia Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
moniaweg Re: mleko dla alergika 08.02.05, 14:55 Zgadzam się z Joasią, Bebilon Pepti jest smaczniejszy. U nas się sprawdził. Zacznij mleczko wprowadzać stopniowo żeby maleństwo się nie zniechęciło np. mieszaj ze swoim mleczkiem lub na początku podaj tylko jedną butle mieszanki dziennie i stopniowo zwiększaj. PS ja bym jeszcze porozmawiała z pediatrą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś