Dodaj do ulubionych

Witaminy, ile?

28.05.05, 15:16
1.Moja córcia ma 3 miesiące i lekarz pediatra zaleciła 5 kropli Cebion multi
i 3-5 kropli Vit D3 co Pan na to? Czy to nie lekka przesada (zwłaszcza, że
mamy teraz słoneczne dni)? Jak stosować witaminy w dzień słoneczny i
deszczowy?
2. Córcia ma podejrzenie alergi a ja za miesiąc wracam do pracy. Nie będzie
mnie w domu około 11 godzin dziennie. Jakie mleko jej podawać i kiedy
rozszerzyć jej dietę?
3.Mój synek ma 2 lata i 2 miesiące daję mu też cebion multi 5 kropli (też za
poradą rejonowej lekarki), czy dobrze robię? Jeśli nie to co stosować?
Za wszystkie porady z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mazuba Re: Witaminy, ile? 28.05.05, 16:21

przpraszam, ze sie wcinam, ale czy nie jest tak, ze jesli dzidzia jest karmiona
      mieszanka tylko to nie trzeba podawac dodatkowo zestawu witamin tylko wit. D3???
      moja Ninka ma dwa miesiace i od 3 tż odkad je mieszanki juz nie podajemy
      Cebionu...
      to jak to jest???
      pozzdr
      magda
      • iwka901 Re: Witaminy, ile? 28.05.05, 20:15
        Moja mała od początku na mieszance dostaje od 3 tyg. życia: 3 krople Cebionu
        multi i 2 krople Vigantolu- chociaż teraz daję 1 kroplę Vigantolu.
    • piotr-albrecht Re: Witaminy, ile? 29.05.05, 15:50
      Co ja na to? Jęsli dziecko nie ma udowodnionej krzywicy to jest to jesli chodzi
      o witaminę D dawka zdecydowanie zbyt duża.
      Jeśli to jest naprawdę alergia to albo musi Pni ściągać dostateczną ilość
      pokarmu albo przestawić dziecko na hydrolizat białkowy o znacznym stopniu
      hyrdolizy (Bebilon-pepti, Nutramigen). Dostępne tylko na receptę.
    • piotr-albrecht Re: Witaminy, ile? 29.05.05, 16:00
      Nie odpowiedziałem na trzecie pytanie - robi Pani dobrze i nic nie warto zmieniać.
    • mmala6 Re: Witaminy, ile? 29.05.05, 16:23
      Pediatra zalecila mojemu malemu Wit D3+ A dwie kroplelki dziennie (od urodzenia)
      a neurolog dodatkowo Cebionmulti 2x4 kropelki dziennie....
      Te ostatnie "na wzmocnienie", krzywicy albo jej podejrzen brak...
      Wyglada na to, ze za duzo mu daje, a tu jeszcze takie slonce!
    • andziek Re: Witaminy, ile? 30.05.05, 14:31
      serdecznie dziękuję za radę, tylko, że moja mała nie podejrzenia krzywicy a ja
      nadal nie wiem ile kropli cebionu i vit. D3 byłoby ok.
      • piotr-albrecht Re: Witaminy, ile? 30.05.05, 23:53
        Tak Pani napisała, że nie wiem czy ma podejrzenie krzywicy czy nie ma. Jesli ma
        tylko podejrzenie niczym sensownym nieudokumentowane to nalezy podawać 400 do
        maksimum 800 j/dobę.
    • bea-ta Re: Witaminy, ile? 31.05.05, 08:29
      Pkt.1 Duże ilości witamin maja sens gdy maluch jest wcześniakiem, słabo
      przybiera na wadze, nie zjada swojej porcji mieszanki, ale to co piszesz to tak
      duzo -wystarczy do 1000j.m. + 3 kropelki cebionumulti jako uzupełnienie innych
      witamin. Nawet duże ciemie nie jest wskazaniem do takiego dawkowania wit.d3, bo
      może byc ono albo dziedziczna cecha, albo objawem innych chorób.
      pkt.2. Na jakiej podstawie podejrzewa sie alergie?Jest w rodzinie czy juz
      wystepowały jakies objawy - wysypka, biegunka. Pytam, bo przy zagrożeniu alegia
      wystarczy mleko HA - bebiko HA, bebiko omneo, Humana HA, NAN HA- od najtańszego
      do najdrożeszego, jesli już były objawy alergii podajemy bebilon pepti,
      nutramigen - mieszanki mlekozastepcze dla alergików. Przy zagrożeniu alergia nie
      spieszymy się z rozszerzaniem diety i podajemy w szystko z 1-2 m. opóźnieniem w
      stosunku do normalnych zaleceń. Szczególnie, że bedziesz akarmić i cycem i
      mieszanką - ta w czasie kiedy bedziesz w pracy, ale pamiętaj o odciaganiu
      pokarmu. Poczekałabym jeszcze z rozszerzaniem diety w zalezności o co dokładnie
      chodzi w tym podejrzeniu alergii( bo róznie z tymi podejrzeniami bywa:-))
      Pkt. 3 Jesli maluch jest niejadkiem i ma słabo urozmaicona diete, mało spozywa
      nabiału, jest w okresie intensywnego wzrostu to warto podawac preparat
      wielowitaminowy i podaje sie w wieku 1-18rż. - 400jm. - także u Ciebie ok. jesli
      chodzi o to.Poza tym 5 kropli to niewiele wit. D3 w sumie ok. 160jm.
      W dawkowaniu opierałam sie o zalecenia Krajowego konsultanta ds. pediatrii -
      pozdrawiam, Beata
      ps. Zastanowiłabym sie na Twoim miejscu nad lekarzem pediatra, zlecona dawka
      jest jak przy leczeniu krzywicy - chyba, ze lekarz powiedział dlaczego zleca tak
      dużo tej wit. Ona jest zdecydowanie bardziej szkodliwa w nadmierze niz jej brak!!!!
    • andziek Re: Witaminy, ile? 31.05.05, 13:44
      Ola rozwija się prawidłowo i nie ma podejrzenia krzywicy. Dziekuję za wszystkie
      rady. Niestety z pediatrą jest pewien problem, bo jest ona jedynym lekarzem
      pediatrą u mnie w rejonie (jak to na wsi). I patrząc na to jak interesuje się
      dzieckiem podczas badania to chyba ma to w nosie. Jak się człowiek nie upomni
      to sama nie zbada tego i owego. Jak chciałam dosłownie wymusić skierowanie do
      ortopedy (aby zrobić usg), bo Ola to dziewczynka, to mi powiedziała, że jeśli w
      szpitalu po porodzie nie było zalecenia badania usg, to nie trzeba go
      wykonywać. I tyle. Pojechałam z nią do szczepienia i badała ją, ale nie
      zapytała się czy stosuję coś na ciemieniuchę (bo Ola jeszcze ją ma), miała
      sporo krostek na ciele, ale nie wspomniała o tym ani słowa, a przecież musiała
      to zauważyć. Zresztą kiedy Olga miała 6 tygodni, przy szczepieniu,
      konsultowałyśmy tą wysypkę i przepisała mi Cutivate do smarowania codziennie
      (na buzi i gdzie tylko jest ta wysypka) po kąpieli. Po kilku dniach byłam
      zapytać czy dalej stosować Cutivate to zostało mi zalecone dalsze stosowanie,
      ale ja nie posłuchałam. Jak tylko odstawiłam maść wysypka powróciła. Ale
      przynajmniej wiem, że nie szkodzę mojemu dziecku tym mocnym przecież sterydem.
      Poszłam więc prywatnie. Dostałyśmy Fenistil krople na odczulenie. Przecież nie
      mogę latać ciągle prywatnie do innego pediatry, bo moje finanse mi na to nie
      pozwalają. I co tu zrobić. O jej, no i zmieniłam temat, zawsze się denerwuję,
      kiedy pomyślę o tym pediatrze.
      • bea-ta Re: Witaminy, ile? 31.05.05, 14:06
        Od kiedy maluch ma ta wysypke i jak karmisz? Zmiany hormonalne i ŁZS
        wykluczono?Mam na mysli dermatologa? Za Cutivate dałabym w po głowie lekarzowi -
        hydrocortison to max. co powinno sie stosować u tak małego dziecka i to krótko.
        Jesli zmiany wróciły to jest to alergiczne! W czym pierzesz ubranka maluchowi?
        Czasem uczulenie jest od witamin - dokładnie od substancji pomocniczych w
        których sa rozpuszczone np. cebionmulti zawiera olejek pomarańczowy, vigantol
        kwas arachidowy, proszek - nowy jelp uczula, kosmetyki, herbatki ziolowe pite
        przez Ciebie, cos w Twojej diecie jesli karmisz cycem - często produkty maja
        ukryty w składzie nabiał - wypisz co jesz. Fenistil powiadasz? Hm...znalazłabym
        najpierw przyczyne wysypki - cięzko, ale nieraz sie udaje, a nie leczyła
        objawowo mascia ze sterydami i innymi lekami. Leki antyalergiczne sa paskudne -
        duzo objawów ubocznych:-(
        Na ciemieniuche Skarb Matki - olejuszka próbowałaś?
        To co opiasałaś na forum o kosmetykach ( właśnie czytałam) może świadczyc o ŁZS
        jak i skazie białkowej często mylone sa te dwa schorzenia stąd moje pytanie o
        dermatologa lub ew. wizyte u alergologa. Niestety w naszym kraju mimo
        ubezpieczenia leczy sie prywatnie - mnie to także dotyczy mimo, że jestem prac.
        sluzby zdrowia. Niestety przykre:-(Możesz napisac maila na gazetowy żeby tu nie
        robic zamieszania jesli masz ochotę, spróbuje cos podwpowiedzieć. Na forum o
        alergiach sa mamy borykające sie z alergia u malucha - tam tez mozna smialo
        pytać, dziewczyny podpowiedza co i jak. B.

• andziek Re: Witaminy, ile? 31.05.05, 13:49
      Oczywiście Olga je normalnie, przybiera na wadze też nromalnie i (tak mi się
      wydaje) rozwija się także całkiem normalnie. Poza tą paskudną wyspką, którą ma
      od 3,5 tygodnia życia, raz mniej, a raz więcej - reszta jest OK. Jeśli chodzi
      o wysypkę to dziś wybieram się z dziećmi (Olgą i Kacprem) do dermatologa-
      alergologa. Zobaczymy co powie ta Pani.
      • bea-ta Re: Witaminy, ile? 31.05.05, 14:34
        Dobry alergolog zbierze porzadny wywiad i obejrzy wysypke. Doradzi co do Twojej
        diety jesli karmisz piersia i podpowie jak pielęgnować skóre. W alergii
        rozpatrujemy problem całosciowo - nie tylko dieta ma wpływ ale wszystko inne, bo
        jest zasada, że wszystko może uczulić. Leki wszelkie sa ostatecznością, zawsze
        próbujemy szukać najpierw alergenu. Trzymam kciuki. Beata
        • andziek Re: Witaminy, ile? 11.06.05, 16:55
          No i byłam u alergologa i dermatologa zarazem. Pani stwierdziła, że te zmiany,
          które ma na dzień dzisiejszy są małe, ale alergiczne. Muszę starać się
          dochodzić metodą prób i błędów co to. Ona podpowiedziała, że może drób i jaja.
          Tylko, że ja od urodzenia Oli nie zjadłam ani jednego jajka. Drób jadłam tak
          jak inne gatunki mięs. Powiedziała, że skóra Oli nie jest sucha, że jest
          zadbana. Ma kilka drobnych krostek na szyi i klatce piersiowej oraz po kilka
          małych krostek na początku zewnętrznej strony każdego zgięcia na rękach i tak
          samo na zgięciu kolanowym u nogi. No, ale jak dojść co ją alergizuje, bo jak
          się już okazało to nie nabiał. Może napiszę Pani co jem: jogurty, serki danio,
          ser żółty - w rozsądnych ilościach i nie codziennie, ser biały kozi, jabłko
          dziennie, szynkę wiejską- sklepową, pasztet drobiowy pieczony, mięso z :
          indyka, kurczaka, kozy, wołowe, a czasem wieprzowe- grill, marchewkę, sałatę
          (po tym nic jej nie jest, bo ostatnio wprowadziłam, a jej więcej nie wysypało),
          dżem jagodowy (jadłam też z owoców leśnych i malin, ale odstawiłam). Jadłam z
          zupy pietruszkę i seler- nie jem od 2 miesięcy. Od 2 miesięcy nie piję soków
          jabłkowych sklepowych, tylko domowy kompot i sok malinowy domowej roboty, wodę
          przegotowaną i zwykłą herbatę. Do zupy dodaję zioła prowansalskie, troszkę
          wegety, sól. W zupie wszystko: kasze, ryże, makarony, lane ciasto- żadko,
          ziemniaki oczywiście, jadłam buraki czerwone, a już nie mamy, a nie kupujemy.
          Chyba już wszystko, jak sobię coś przypomnę to dopiszę. Pani bea-to proszę o
          radę.
          • bea-ta Re: Witaminy, ile? 13.06.05, 08:36
            Co z chemia i kosmatykami sa sparawdzone?W diecie może najpierw zaczęłabym od
            witamin, które podaje dziecku i zamieniła na inne odpowiedniki - sa w nich
            substancje dodatkowe mogące alergizować dziecko. Wit d3 - roztwór wydaje się ok.
            ale także sa maluchy uczulonwe( odpow. vigantol lub vigantoleten), a
            cebionmulti( zaw. olejek pomarańczowy) na juvit multi - oczywiście trzeba
            porównać dawkowanie, aby się zgadzało ( skonsultiować z pediatrą). W diecie Pani
            przyprawy ziolowe, wegeta - bez tego można życ:-)Poza tym może to byc chemia w
            jedzeniu - wędliny raczej własnej roboty,jogurty naturalne ( przy czym napisy
            "bez konserwantów" niestety nie są adekwatne do zawartości, a w tych smakowych
            sa aromaty, barwniki), jajko jest w diecie - w makaronie:-)Trzeba zawsze czytać
            składy tego co jemy. Dania z grila jesli sa przyprawione raczej odpadaja. Ser
            zółty i pasztet wzięłabym pod lupe. Najlepiej zrobic jedną małą zmiane i
            obserwować co sie będzie działo z wysypką. Jesli nie ma zamiany wprowadzamy
            produkty odstawione, a eliminujemy inne i dalej obserwujemy nawet 3-4 tyg.
            niestety, dlatego to jest takie trudne. Poza tym uczulić może wszystko i nie od
            razu a po czasie:-( Przy czym zmiany u malucha sa niewielkie i nie mozna szalec
            z dieta i jej ograniczać, bo to bardziej szkodzi. Nawet jeśli nie bedzie mozna
            wysledzic alergenu, bo tez może tak być, to bez przesady dzieci potrafia byc
            zdecydowanie gorzej wysypane. Pozdrawiam, Beata
            ps. Diete super moga podpowiedzieć dziewczyny na forum o alergiach prosze zapytać:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka