Dodaj do ulubionych

Panie Doktorze prosze o rade

27.06.05, 10:35
Moj 27 dniowy synek ma rozpoznana (podobno) kolke, tzn. po kazdym jedzeniu
krzyczy i sie prezy (nic nie pomaga). Potrafi caly dzien nie spac, strasznie
sie meczy. W dniu wczorajszym jego krzyk osiagnal apogeum i po konsultacji
telefonicznej z lekarzem bylismy nawet w szpitalu. Zalecono viburcol 2x1,
infacol i stopniowa zmiane mleka z NAN 1 HA na Bebiko Omneo. Leki dalej nie
pomagaja a po bebiko syn zaczal strasznie ulewac. Prosze o rade jakie mleko
powinnam mu podawac, moze przejsc zupelnie na mleko dla alergikow, a jesli tak
to jakie - bo juz nie wiem jak mu pomoc.

Z gory dziekuje
Patrycja
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Panie Doktorze prosze o rade 27.06.05, 12:04
      Pisałam w innym poście i dodam, że u nas bylo b. podobnie. Syn od urodzenia, od
      pierwszego przystawienia do piersi w czasie jedzenia i po min okropnie płakał,
      prężył sie. Dokarmiany był NAN HA 1 , bo akurat była taka potrezba i na oddziale
      takie mleczko akurat było. Mimo leków dolegliwości nie ustepowały( po Debridacie
      mały miał zaparcia). Zlecono bebilon pepti - mieszanke mlekozastepcza dla
      alergików ze wzgledu na podejrzenie kolek na tle alergicznym - bez rezultatu,
      dodatkowo pojawiły sie jeszcze wieksze zaparcia. Sama zmieniłam mleko na NAN HA
      sensitiv i to duzo pomogło - mineły wzdęcia, poprawił sie brzuszek, dawałam
      bobotic do każdego jedzonka i na noc ( od 28dż. mozna go podawać )+ Lacidofil
      przed jedzonkiem 2xdz. Kolki były zdecydowanie mniejsze, ale były, przy czym syn
      juz tak mocno nie płakał. Minęło wszystko jak ręką odjął równo z końcem 3mż.
      samo:-)Po tym czasie przeszłam na omneo( zdecydowała cena) i stosujemy je do
      dzisiaj. Bebiko omneo ma 3,2 g laktozy na 100ml mieszanki, zaś NAN HA Sensitiv
      1g/100ml( mniej niz typowy na kolki bebilon niskolaktozowy, a laktoza w mleczku
      może byc odpowiedzialna za kolki, bebilon pepti także ma prawie 3g/100ml laktozy
      tyle, że jest mocnym hydrolizatem). Nie ma ani cudownego leku, ani środka, mozna
      tylko wspomóc maluszka i przeczekać cierpliwie:-)Pozdr., Beata
    • bea-ta Re: Panie Doktorze prosze o rade 27.06.05, 12:20
      Zwróć u wage na dziurkę w smoczku, odbijanie malucha w trakcie i po jedzonku,
      karmienie w spokoju, ciszy, bez pospiechu, czasem oprócz masazu czy ciepłych
      kąpieli, pomaga suszarka - szum uspokaja + ciepło, które działa rozkurczająco (
      ale ostroznie, żeby nie poparzyc brzuszka - sprawdzaj strumien powietrza
      ręką!!!!), termofor z ciepła woda lub ciepła pielucha na brzuszek, układanie na
      brzuszku, ale tylko w obecności dorosłej osoby. Przy nasilonych dol. lekarz
      prowadzący malucha musi wykluczyc - zap. ucha srodkowego, zap. ukl. moczowego(
      analiza moczu), ew. zak. przew. pokarmowego( kał na posiew), alergie czy
      nietolerancje laktozy i wtedy podejmie decyzje co do zmany mleczka( ale zwróć
      uw. na to co napisałam o nich, bezlaktozowy jest Nutramigen takze dla alergików
      - mieszanki te sa na recepte , na zlecenie lekarza). Staraj sie byc spokojna
      przy maluchy - nerwowośc mamy i innych członków rodziny nasila dolegliwości
      kolkowe u dziecka. Płacz powoduje łykanie nadmiaru powietrza. Viburcol aby
      działal musi byc przez jakis czas podawany - nie działa od razu. Chyba wypisałam
      wszystko co stosowałam, może cos z tego pomoże:-)Beata
    • piotr-albrecht Re: Panie Doktorze prosze o rade 27.06.05, 14:01
      Poza kolką może to byc objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Początkowo
      proponowałbym całkowicie bezlaktozowy Nutramigen lub zdecydowanie
      skąpolaktozowy Bebilon-pepti. Pozwoli to wyłączyć nietolerancję laktozy oraz w
      dużej mierze alergię jako przyczynę dolegliwości. Potem można się ewentualnie
      zająć refluksem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka