Dodaj do ulubionych

Sondaż mleka modyfikowanego

05.07.05, 13:54
Chciałabym przeprowadzić sondę na temat Jakie mleko jest najlepsze (tzn.
maluszek je chętnie i nie ma żadnych problemów brzuszkowych) a zarazem cena
mleka nie uderza zbytnio po kieszeni.
Ja stosuję NAN1 ale ostatnio dzidzia płacze przy butelce ;-(
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Sondaż mleka modyfikowanego 05.07.05, 14:19
      Hm...przetestowałam troche:-)Zdecydowanie bebiko omneo zwłaszcza przy
      zaparciach, chociaz jako HA nie jest rewelacyjnie smaczne, ale nie o to chodzi
      cena w granicach 16-18 zł i dostepny w duzych marketach bez problemów. Syte z
      racji dodatku skrobii, wiec dobre dla głodomorów. Beata
      • mmala6 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 05.07.05, 15:18
        Omneo owszem dobre, ale cena.....
        Bez trudu i bez rewolucji przeszlismy z Omeno na Bebiko zwykle i jest mniam
        mniam:)Cena 8-10zl opak.
        Ja robilam tak, ze jak dziecko bylo malusie i jadlo malusio i mialo bardziej
        wrazily brzusio (jaka rymowanka;)) to dawalam Omneo.Jak z czasem puszka zaczela
        starczac na dwa-trzy dni to przeszlismy na zwykle Bebiko.W tym samym czasie
        brzuszek sie uspkoil (dzieki Omneo? ktos to wie?, wiec nic sie Matkowi nie
        dzialo.I tak wsuwamy do tej pory.
        Ale ja mam wrazenie ze moj synek to w ogole jaka twarda sztuka jest, je
        wszystko, na nic nie ma uczulenia, wszystko lubi, czasem jakies zatwardzonko jak
        przesadze z marchewka albo za malo wody pije.A tak poza tym chyba nawet nie
        zauwazyl ze je zwykle Bebiko a nie to lagodniejsze:)
        Z Omneo byl jeszcze problem, co mysle jest dpsc istotne, ze trudno dostac u mnie
        na osiedlu.Jest tylko w jednym sklpie i na dodatek masakrycznie drogie, ponad
        20zl.A jezdzic co chwile do supermarketu jakos mi nie po drodze.
        Bebiko zwykle jest wszedzie, nawet w Biedronce wiec nie ma sytuacji ze "sie
        zapomnialo" kupic i trzeba gnac na drugi koniec miasta:))
    • sandra1301 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 05.07.05, 17:53
      Od początku karmię mlekiem modyfikowanym. Przez 2 m-ce był to Nan 1, teraz
      przeszłam na Bebiko Omneo, ponieważ marudziła przy Nanie i miałam wrażenie że
      może smak jej przestał odpowiadać. Ale teraz przy Bebiku też są sceny, więc juz
      sama nie wiem. Mnie osobiście bardziej smakuje Bebiko, jest jakby słodsze, ale
      ta cena.... A wogóle to czytałam opinie na temat Bebilonu i teraz wydaje mi się
      że ono jest najlepsze, nie wiem czy znowu zmienić. Chciałabym być konsekwentna
      a nie robić z dziecka królika doświadczalnego. A co o tym sądzi Pan Ekspert?
      Zmienić czy nie?
      • bea-ta Re: Sondaż mleka modyfikowanego 06.07.05, 08:10
        Sprawdź smoka czy dobrze leci, a nie za wolno. Mój syn tez sie wścieka jak
        kaszka czy kleik przytka dziurke, a omnoe jest zawiesiste i może byc problem.
        POza tym co do bebilonu - hm...wg mnie najbardziej smierdzi:-)Beata
    • mmala6 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 05.07.05, 18:28
      Pan Ekspert jest na urlopie, wiec sie predko nie wypowie;)
      Mysle ze w Twoim wypadku to niekoniecznie kwestia smaku, byc moze boli
      brzuszek.Wydaje mi sie ze jak nie smakuje to dziecko nie placze, tylko pluje
      albo zaciska usta (moj tak robil jak mu np zupka nie smakowala na poczatku).
      Ja nie jestem zwolenniczka czestego zmieniania mieszanek w takim malutkim
      brzuszku, wez pod uwage ze zmiana w reakcji dziecka nie nastepuje natychmiast,
      tylko po nawet kilku tygodniach.
      Ktorys z ekspertow pisal, ze jezeli juz zmieniac to w obrebie tej samej marki np
      Nutricia.
    • mazuba Re: Sondaż mleka modyfikowanego 05.07.05, 18:47

my ze wzgledu na kolki przez jakis czas musielismy zastapic Bebilon1 na bebiko
      omneo, ale jesli chodzi o gestosc kupki to samo Omneo jest za mocne dla naszej
      dzidzi, wiec jadla 3 x dziennie omneo i 3x bebilon. teraz od mniej wiecej
      miesiaca jemy tylko Bebilon1.
      cena mnie dobija , ale boje sie zmieniac bo pan doktor powiedzial kiedys, zeby
      nieeksperymentowac na brzuszku wlasnego dziecka...
      pozdr
      magda
      • gatak Do Mazuby 05.07.05, 20:14
        Hej! Ja właśnie przeszłam na omneo i zaczeły sie bardzo luzne kupki, wręcz
        wyglądają na rozwolnienie. A czy jak dawałaś dwa rodzaje mleka to wszystko było
        ok?
        • mazuba Re: Do Mazuby 05.07.05, 20:58

hej
          na omneo kupki byly po prostu jak woda.
          jak przeszlismy na trzy razy bebilon, trzy razy omneo- kupki sie ustatkowaly
          (nie robilam tych posilkow na przemian, tylko pod rzad). potem robilam tak (jak
          juz kolki troszke sie zmniejszyly), ze doszlam do raz dziennie omneo. Jakies
          dwa tyg. temu zaczelismy podawac dzidzi tylko bebilon i jest ok.
          pozdr
          magda
        • mazuba Re: jeszcze do Gatak 05.07.05, 21:01

omneo robilam odpowiednio mniej (patrz tabelka na puszce). np. bebilonu mala
          pila na raz powiedzmy 120 a omneo 60-90.
          pozdr
          magda
          • gatak Re: jeszcze do Gatak 05.07.05, 22:13
            Dzięki wielkie. Ja na razie jeszcze obserwuje, bo omneo dopiero wprowadziłam
            dwa dni temu, ale z tego co przeczytałam na tym forum, omneo mimo, ze
            najbardziej chyba chwalone tez nie kazdemu dziecku służy. Na razie jestem
            dobrej mysli.
    • ksenia74 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 05.07.05, 20:11
      Ja karmię nan ha 1 i przez ok. miesiąc (ok 4-8 tydz życia) miałam wrażenie że
      mały się męczy i ma kłopoty z brzuszkiem. Teraz jest ok, więc to nie była
      kwestia mleka. Starszą córkę karmilam zwykłym NAN i do ok 3-4 m-c( karmilam od
      7tyg) złościła się przy butli, ale wydaje mi się że to była kwestia smoczka
      ( nie potrafiła go utrzymac dłużej w buzi) a dodatkowo tzw. wieczornego
      zmęczenia niemowląt, kiedy z nadmiaru wrażeń nie mogła ani jeść ani spać od ok
      18 do ok 21.Nan je do dziś a ma 2,5 roku. Bardzo sobie chwalę to mleko,
      pycha.Mala nie chce przejść na zwykłe. HA 1 trochę mniej bo mało smaczne, ale
      ta alergia...Trzeba przeciwdziałać. No i cena od 17,99 do 18.99 w markecie...
    • marudka1980 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 05.07.05, 22:06
      Podawalam Bebiko ale bylo za tluste wiec przeszlam na isomil-sojowe na recepte
      za dwie puszki czyli na ponad tydzien place 16zl.Moze to mleczko ktorym karmisz
      tez jest za tluste dlatego placze:(
    • mamaigora1 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 06.07.05, 09:14
      My od początku używaliśmy NAN 2 Bifidus (tzn. po skończonym 5 m-cu) i
      rewelacyjne, pozyteczne bakterie z tego mleczka wpływaja dodatnio na
      perystaltykę jelit, a i w samku fajne - ja szczerze polecam ;-)
      • bea-ta Re: Sondaż mleka modyfikowanego 06.07.05, 09:35
        Tak NAN Bifidus 2 jest dobre tyle, że kontynuacja - junior jakas słabizna tzn.
        mam na mysli skład - mało wapnia, żelaza, a z wiekiem zwieksza się ich
        zapotrzebowanie - dobre mleko raczej dla maluchów z apetytem i mających bardzo
        rozszerzona diete, bo przeciez skąds trzeba czerpać składniki min. Cena ponad 20
        zł i przy rozrabianiu jeden jak dla mnie mankament, aby nie niszczyc efekty
        działania mleczka nalezy pilnowac temp. wody nie wyższa niz 37 st.- za gorąca
        zabija te pozyteczne bakterie( tyczy to stosowania wszystkich probiotyków).
        Co do problemów brzuszkowych to dobre a czesto zapominane sa bebilony -
        niskolaktozowy dobry na kolki, bóle brzuszka i bebilon ph 5,7 na brak apetytu,
        bóle brzuszka - widziaław nawet w zwykłych wiiększych sklepach na półkach. Ceny
        jak każde mleko na jakies dolegliwości 16-18 zł. Beata
    • casual Re: Sondaż mleka modyfikowanego 06.07.05, 23:26
      Zaczelismy od Bebiko 1 ale byly zaparcia, wiec przeszlismy na Bebilon 1 i teraz
      juz 2 - wszystko gra, dziecko rosnie jak na drozdzach :-)
      • joasia33 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 07.07.05, 00:22
        My identycznie:-)
    • anecik10 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 07.07.05, 06:15
      tak,tak... i z sondażu wynika,że dla każdego coś innego czyli nic nie wynika
      tylko trzeba próbować i doświadczać na dzieciach niestety. Swoja drogą
      zastanawiam się dlaczego lekarka ,do której poszłam zapytac jakie podac mleko
      poleciła mi Nan. Może ktoś wie? Dlaczego takie na poczatek,a nie Bebiko czy
      Bebilon?!
      I nie wiem tez bo jemy go 3 tydzien i Małą ma mniejszy apetyt. Jesli zje ok
      100 to musimy sie niezle nagimnastykowac.
      Dziewczyny pocieszcie ile jedzą lub jadły Wasze dzieciaki w wieku 2,3
      miesiąc/Moja ma prawie 11 tyg/.Czy karmicie w nocy i w ogóle co ile? Ile ważą i
      w ogóle...bo zaczynam się martwić a nie chce tez za bardzo eksperymentować z
      mlekami. Choc cały czas myslę,że może inne by jej lepiej smakowało ;)np Bebiko
      • gatak Re: Sondaż mleka modyfikowanego 07.07.05, 08:56
        Moja córcia ma 5 tygodni. W tej chwili je 6, nieraz 7 ray na dobę, ale rózne
        ilości, srednio wychodzi po 100. Wczoraj zjadła np. 150 czym mnie wprowadziła w
        osłupienie:-), ale po 3 godzinach tylko 60 . Jak dorosły: raz ma lepszy, raz
        gorszy apetyt...
      • ksenia74 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 08.07.05, 13:19
        poleciła nan1 bo każda jedynka jest tak samo dobra na początek, ewentualna
        potrzeba zmian wychodzi póżniej. Przecież bebilon też nie jest tolerowany przez
        wszystkie dzieci.My karmimy Nan już drugie dziecko, jest ok, już pisałam o tym
        wcześniej.
        Mój mały ma 10 tyg, w 5 jadł ok 120, 7x dziennie, ale urodził się 4100 więc
        jadl i je trochę więcej niż inne dzieci. W 6tyg ważył 5900 i 60 cm...teraz 7x
        dziennie po 150 a ostatnie 2 dni 6x dziennie 150, więc tak jakby apetyt mu
        osłabł. Ale spi od 21-21.30 do 4.00 4.15 i jedno karmienie nocne mu wypada.Inna
        sprawa że nie ma regularnych pór spania i jedzenia, jak w nocy obudzi się o
        3.30 to już wszystkie pory biorą w łeb i to jest moja 'zmora". Starsza córka
        jadla i spała co do minuty...Ale żeby zjadła 120 czy 150 w 3 i 4 m-cu to
        karmiłam ją 1-2 godz. Teraz sobie myślę że to była strata nerwów i niepotrzebne
        przekarmianie dziecka ( 2,5 roku-18kg-100cm-idealny4-latek). Trzeba się
        pogodzić z tym ile małe je na raz, jak wypluwa smoczek kiedy jeszcze jest mleko
        to jest najedzone i koniec.Swoją drogą to biedne my Matki, zawsze mamy powód do
        nerwów. Pozdrawiam!
    • iwka901 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 07.07.05, 18:49
      cór jadła Omneo i Bebilon, ale zwykłe Bebiko okazało sie hitem.
    • monia1973 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 08.07.05, 12:18
      Moj mały od tyg. jest na butli. Zaczęliśmy od NAN1. Dla mnie mleko jest smaczne
      a mały? Cóż czekamy, pierwsza kupa była zielona, teraz jest coraz lepiej. Jedno
      mnie trochę przeraża, to ilość. Wychodzi, że jedna paczka starcza na 2 -3 dni.
      (je teraz 150). No ale cóż nikt nie powiedział, że będzie lekko:-))))
      Pozdrawiam
      Monia
    • dorotak3 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 10.07.05, 22:04
      Karmie swojego synka od poczatku bebiko 1 ( w tej chwili ma skonczone 4 tyg. -
      do tej pory bylo wszysko ok - ma olbrzymi apetyt - w miesiac przybral 1,430 i
      wazy 5.400!
      Niestety od 2 dni ma straszne problemy z brzuszkiem - ciagle placze - na moje
      oko to kolka wiec chyba zminie na Omeno - ktore tak wszyscy tu zachwalaja.
    • anka241 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 11.07.05, 13:06
      Polecam bebiko omneo!Mała nie ulewa,robi ładne kupki,kolek prawie w ogóle.
      • iwka901 Re: Sondaż mleka modyfikowanego 12.07.05, 08:05
        a u nas po Omneo były zaparcia , a kupa to ciemnozielona mazia po sama szyję
        hihihi widać , że naprawdę u każdego dziecka jest inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka