ooola2 25.11.05, 12:33 Czy to prawda , że jeżeli dziecko pije bebilon 1 to nie trzeba dawać wit D#. Ja daję 1 kropelkę dziennie. Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koral777 Re: bebilon 1 a D3 25.11.05, 15:26 ja podawałam od urodzenia bebiko omneo - myśle, że z bebilonem mają podobną ilość D3. Wychodziło z przeliczeń, że przy wypijaniu 600-700 ml mleka mała dostawała w samym mleku tyle jednostek D3 co 1 kropla D3 - ok 400 j.m. Dodatkowo co 2 dzień czasami 3 dostawała 1 kroplę D3 dodatkowo. Było lato bywała na słoneczku, i widac że w naszym przypadku było tego za dużo - bo ma podwyższoną wit D3 w organiźmie i wypłukuje Ca z organizmu. Więc to zależy od organizmu, ale znam teraz dużo opinii że jak podaje się mleko modyfikowane to już zwykle nie podaje się D3. Wczesniej tego nie chciałam słuchać, szczególnie od szwagierki, a z lekarz pediatra tego, że mała jest tylko na mleku modyfikowanym nie przegadałam - wiadomo , nafgonka na karmienie piersią i wyszło - trochę zaszkodziłam dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
ursa13 Re: bebilon 1 a D3 25.11.05, 19:07 Pediatra powiedział mi, żeby w ogóle nie dawać (je śli dziecko na modyfikowanym). Odpowiedz Link Zgłoś
uwa5 Re: bebilon 1 a D3 30.11.05, 10:53 mój miesięczny synek jest na Bebiko Omneo i pediatra zalecił Cebion multi gdzie też jest D3 (5 kropli czyli ok 170 j.m.) a z kolei ortopeda zalecił 2 krople D3 i 1-2 cebionu. Ale ja daję 1 kroplę D3 i 1 kroplę Cebionu. Mam nadzieję że będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
elai1 Re: bebilon 1 a D3 29.11.05, 21:11 Co lekarz, to inna opinia, mój kazał podawać po 2 kropelki i tak podaję. Przy każdej wizycie l. pyta, czy tak podaję. Też jesteśmy na bebilonie od początku, mały ma ponad 4 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: bebilon 1 a D3 29.11.05, 22:24 Prawdę mówiąc mozna podawac i nie podawac - decyduje ilośc wypijanego mleka, szybkośc przyrostów masy ciała oraz obserwacja lekarska. Za duzo to to i tak witaminy D nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: bebilon 1 a D3 30.11.05, 14:00 Mozna smiało podawac jedną krople dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś