Dodaj do ulubionych

zmiana mleka

14.12.05, 08:34
Panie doktorze mam krótkie pytanie odnośnie mleka. Moja 16 mies. córka do tej
pory piła "bebilon pepti 2" gdyz był problem z biegunkami a także ma lekką
skazę białkową. Chcę już jej zmienić mleczko tylko nie wiem któro wybrać z
tych dwóch:
1. bebiko 3
2. bebilon 3
Proszę o podpowiedź i dobrą radę. Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: zmiana mleka 14.12.05, 08:45
      Uważasz, że skaza minęła?Jada dziecko inny nabiał?Jogurt, kefir
      naturalny?Twarożek?Ja sprawdzenie czy dziecko nie na skazy zaczęłabym od podania
      2-3 łyżeczek kefiru czy jogurtu dobrej firmy i poobserwowała co sie bedzie
      działo?Zas z mieszanki o mocnym stopniu hydrolizy raczej próbowałabym przejśc na
      mieszanke typu HA z nr. 2 dla dziecka po 12mż też bedzie dobra np. bebilon 2 HA.
      Jak mieszanka przejdzie mozna pomysleć o 3 zwykłej, chyba że zaczniejsz próbe z
      3 od podania 10-20 ml i obserwacji czy nie pojawią się niepożądane objawy. Poza
      tym takie zmiany radziłabym uzganiac ze swoim pediatra i pod jego kontrolą to
      robić. Beata
      • 55555mmmmm Re: zmiana mleka 14.12.05, 08:57
        tzn. podaję jej oczywiście yogurty, w niedużych ilościach sera białego no ale
        nie ma az takich strasznych zmian na skórze, np. policzki są w porządku tylko
        troszkę szorstka skorka koło uszka z jednej i drugiej strony. Kupki też ok. jak
        kamyczki nieraz to co drugi dzień je rtobi. Kurcze no nie wiem ssama co robić??
        pomóż, dziękuję
        • bea-ta Re: zmiana mleka 14.12.05, 09:51
          Do pediatry chodzicie, wiec zapytaj lekarza. Widzi stan dziecka i niech podejmie
          decyzje. Ty nie możesz podejmowac jej, bo uważasz np. że pora zmienic mieszanke
          na podstawie widzi mi sie. Przepraszam, że tak pisze, ale musza byc ku temu
          przesłanki, a z tego co piszesz dziecko ma nadal objway skazy. Mleko HA jest dla
          zdrowych dzieci zagrożonych alergią, zaś BP jest dla alergików, a Ty chiałabyś
          zmienic na mleko z 3 zwykłe. Po co pogarszac cos co jes dobre. Czasem trzeba
          poczekac do końxca 2rż czy nawet 3rż. Radze na spokojnie poradzic sie swojego
          lekarza. może jeszcze mozna cos z nabiau ostroznie wprowadzic i poobserwowac
          dziecko czy nie bedzie gorszej skóry i kup jesli np. dziecko ma słaby apety, czy
          mało urozmaiconą diete. Inaczej nie ruszałabym nic. Okres karencji, czyli nie
          podawania alergenu to 9-12m i po tym czasie mozna zrobic próbe prowokacji np.
          podając coś z nabiału czy mleko Ha, ale nie rób takich rzeczy sama a przy
          uzgodnieu z lekarzem.
          Zaś na te kamyczki to zaobserwuj po czym maluch robi takie kupy- najcześciej
          dzisiejsza produkcja jest efektem dnia wczorajszego;-))) Może za duzo ryzu,
          marchwii, banany, jagody?Podaj więcej owoców surowych np. gruszka, brokuły maja
          duzo blonnika, dobrze robi kasza kukurydziana dodana np. do zupki, kompot z
          suszonej sliwki. Beata
    • piotr-albrecht Re: zmiana mleka 15.12.05, 20:43
      Jesli mam byc szczery nie wiem i nie ma to większego znaczenia, gdyż jesli nawet
      to różnia się one niewiele a te różnice w drugim roku zycia sa bez znaczenia.
      Trzeba tylko próbe przejścia przeprowadzic stopniowo, gdyż nie ma gwarancji, że
      alergia juz ustąpiła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka