ooola2 16.01.06, 21:55 Dziecko po badaniu bioderek ma wpisane w książeczce zdrowia P I b, L II a (-). nie zdążłam się zapytać lekarza co to oznacza, ponieważ dziecko bardzo plakało. Czy mógłby pan wyjaśnić, czy powinnam sie niepokoić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: bioderka 17.01.06, 09:14 Nie napisałaś w jakim wieku jest dziecko. Do 3mż IIa jest tzw. fizjologiczna dysplazja i nalezy tak pielęgnowac dziecko aby stan ten przeszedł w Ib lub Ia jesli sie to nie zmieni nalezy udac sie do ortopedy po dalsze wskazówki. Teraz układaj malucha czesto na brzuszku, wkładaj na pampersa dodatkowa pieluche flanelową, noś na żabke twarzą do siebie, nie ciagnij za nózki przy pielegnacji, nie krepuj nożek - www.foteliki.com.pl/ekspert.php?docid=7. Dziwie się, że nic nie usłyszałas od lekarza!? Do 3mz stan takich bioderek wymaga powtórnej oceny wg. Graffa za ok. 6 tyg.i wtedy lekarz stwierdzi, czy jest ok, czy wymaga to założenia np. szyny Koszli. Jeśli masz watpliwości udaj sie do pediatry a on skieruje Cie do ortopedy- wymaga skierowania. Tu sa informacje dokładne: Ultrasonograficzne obrazy stawów biodrowych są podzielone na kilka typów rozwojowych, od bioder prawidłowych do zwichniętych (tab. 1). Typy Ia i Ib są to odmiany prawidłowo rozwiniętego stawu biodrowego. Typ IIa to biodro niedojrzałe, lecz jeszcze nie w stopniu wymagającym leczenia. Typ ten musi być kontrolowany w następnych tygodniach, ponieważ część bioder tego typu samoistnie się poprawia (IIa+), a część nie rozwija się prawidłowo i staje się biodrami dysplastycznymi (IIa- przed końcem 3 miesiąca życia i IIb po ukończeniu 3 m.ż.) Nieprawidłowe stawy biodrowe zaczynają się od typu IIc, czyli dysplazji zagrożonej przemieszczeniem. Typ D jest biodrem dysplastycznym z decentracją głowy kości udowej. Typy IIIa i IIIb to biodra podwichnięte, typ IV to biodro zwichnięte. Typ IA i Ib Ukształtowanie panewki dobre Kostny brzeg panewki ostry lub tępy Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie Kąt alfa > 60° Kąt beta < 55° Typ IIA+ Ukształtowanie panewki dosć dobre Kostny brzeg panewki zaokrąglony Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej Kąt alfa °50°-59° Kąt beta > 55° IIa < 3 m.ż. Typ IIA- Ukształtowanie panewki wadliwe Kostny brzeg panewki zaokrąglony Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej Kąt alfa °50°-59° Kąt beta > 55° IIb >3 m.ż. Typ IIB Ukształtowanie panewki dwadliwe Kostny brzeg panewki zaokrąglony Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej Kąt alfa °50°-59° Kąt beta > 55° W leczeniu stosujemy aparaty zgięciowo-odwiedzeniowe różnych typów: poduszkę Frejki, szelki Pawlika." Pozdr., Beata Odpowiedz Link Zgłoś
ooola2 Re: bioderka 17.01.06, 10:35 Dziekuję za odpowiedz. Lekarz faktycznie nic mi nie powiedział, a zapłaciłam 100zl!!!!!! Dziecko ma 13 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: bioderka 17.01.06, 17:16 Odpowiedź dostała Pani tak wyczerpującą od Pani beaty, ze nic dodac nie moge a na tak wyczerpujące wypowiedzi nie mam niestety na forum żywieniowym czasu. Odpowiedz Link Zgłoś