Dodaj do ulubionych

Wymioty po kaszce

18.01.06, 12:45
Witam! Moja córka od 7 miesiąca życia karmiona jest kaszkami (wcześniej
piersią). Nigdy nie wypiła samego mleka dlatego podawałam jej gęstsze kaszki
łyżeczką. Jadła je rano i wieczorem bez żadnych problemów. Jednak od kilku
dni każdą kaszke którą zje od razu zwraca. Zaczynam się martwić bo córka jest
raczej niejadkiem i te dwa posiłki były przynajmniej "pewne". Teraz nie wiem
co robić. Czy to może świadczyc o jakiejś chorobie czy też przejadły jej się
już kaszki. Z nabiału je jeszcze tylko jogurty. Wszystkie sery odpadają.
Dodam że na początku sztucznego karmienia okazało się że ma skazę (każde
mleko wymiotowała - tak jak zresztą teraz) i podawałam jej Bebilon Pepti.
Teraz ma 16 miesięcy. Gdy skończyła rok wprowadziłam jej też kaszki mleczno-
pszenne i kukurydziane i wszystko było ok.(Ryżowych unikam bo są kłopoty z
zaparciami). Raz dziennie podaję jeszcze kaszkę na Bebilonie Pepti ale
myślałam że mogę już całkiem z niego zrezygnować. Już nie wiem co zrobić. O
czym mogą świadczyć te wymioty? Proszę o radę. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • marrgareth Re: Wymioty po kaszce 18.01.06, 13:11
      U nas takie wymioty po kaszce na mleku(na Humanie) świadczyły o nietolerancji
      białka mleka krowiego. Po zmianie mleka na Bebilon pepti minęło jak ręką odjął.
      Z tym, że synek mój ma 7,5 m-ca, a Twój jest duzo starszy; myślałam, że skaza
      białkowa przechodzi zanim dziecko skończy rok. A czy po kaszce na Bebilonie tez
      wymiotuje?
      ____

Nasz Mateuszek ma już...
    • bea-ta Re: Wymioty po kaszce 18.01.06, 13:18
      Jesli podajesz córce kaszke na Bp i nie ma po niej wymiotów to może oznaczac
      jednak nietolerancja bialka krowiego w kaszkach mlecznych. Nie pozostaje wtedy
      nic innego jak kontynuowanie podawania BP. Czasem trzeba czekac dłużej niz do
      roku, bo nawet do 3rż. aby mineła nietolerancja. Dla pewności na Bp zrób raz
      kaszke kukurydzianą( z bobovity masz taką) raz pszenna ( też jest z bobovity z
      bananami bodajże)jesli toleruje dobrze to trzymaj sie tego. MOże jeszcze coś z
      dodatków zawartych w kaszce nie słuzy dziecku?Nie koniecznie mleko. Niestet na
      zasadzie prób i bledów sama musisz dojśc do wniosków. Mój syn nie jada kaszek,
      bo ma własnie odruch wymiotny chcoc nie jest alergikiem, po zaproponowaniu kilku
      dałam spokój. Beata
      • kacha111 Re: Wymioty po kaszce 18.01.06, 13:32
        Do tej pory zawsze podawałam Weronice raz dziennie kaszkę kukurydziana na
        Bebilonie pepti a raz inną kaszkę mleczno-pszenną. Zajadała się jedną i drugą.
        Teraz po każdej próbie podanie jednej z nich od razu wymiotuje. Wystarczą dwie
        łyżki i wszytko mam z powrotem. Dlatego nie wiem co jest przyczyna tych
        wymiotów. Może odstawić wszystkie te mleczne produkty na jakiś czas i spróbować
        karmic ją czymś innym? A to będzie problem...
    • bea-ta Re: Wymioty po kaszce 18.01.06, 14:04
      W takim razie uzywaj BP jako bazy do posilków, jogurt jesli toleruje, a kefir
      próbowałas?Zas niedobór wapnia kompensuj wapnem w syropie, dbaj o urozmaicenie
      diety i tez powinno być ok. Tu sa przepisy z preparatem mlekozastepczym
      www.nutricia.pl/ksiazka_kucharska_dla_malucha.php
      tu w pproduktach znajdziesz Nestle Sinalk www.nestle.pl/dziecko/ - forma
      kaszki ryżowej dla alergików, ale sa tu przepisy, które możesz wykorzystac dla
      urozmaicenia diety i aby ryż w nim zawarty nie powodował zaparć.
      Dlaczego sery nie wchodzą w gre?Nie toleruje ich?Czy nie chce jeśc?Bo ja problem
      jest ten drugi to można zrobic np. kluski leniwe i przemycisz ser biały nie w
      jego nautralnej postaci. Jak nietoleruje to odpada z diety.Troszke mało
      informacji podałaś, co je, ile, co toleruje z nabiału ?Jak z masa ciała? Czy
      trzymasz się stałych posiłków, czy za duzo nie poisz?Przekąski?Jak z witaminami
      - D3?Co znaczy, że jest niejadkiem?
      Szczerze to ja najpierw dociekłabym czy moje dziecko ma alergie czy nie, a na
      to nie ma innego sposobu jak prowokacja. Powinien pomóc Ci Twój pediatra.
      Najlepszym sposobem jest podanie dziecku małej ilości zwykłego mleka ( tak nawet
      zalecaja alergolodzy!!)czy modyfikowanego - łyżeczke, dwie, 10 ml itd. i
      sprawdzenie czy będa objawy nietolerancji czy nie( lepsze, bo ma czysta postac
      nie jak kaszka wieloskładnikowa). Aby sprawdzic czy ten BP jest potrzebny czy
      nie kaszki moga byc też " przejedzone" jak to ujęłaś, po roku jedzenie tez jest
      to niewykluczone, są też zlozone z wielu składników i którys z nich może źle
      działąc na malucha. Jak nie ma alergii mozna nabiał ( bez konieczności
      wprowadzania mleka u tak juz sporego smyka) przemycac spokojnie w innych
      posiłkach ( tylko co oznacza, że sery odpadają ), kwestia trafienia do gustu,
      cierpliwoći i spokoju, mleko nie jest juz tak wazne jak masz urozmaicona diete,
      da się zyc w wieku 16m. Beata
    • piotr-albrecht Re: Wymioty po kaszce 19.01.06, 17:02
      Moga świadczyc o alergii (to częściej) ale moga być także spowodowane
      początkiem zabkowania i względami psychicznymi także.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka