Dodaj do ulubionych

czerwone plamy na policzkach

24.01.06, 16:32
Panie Doktorze, czy szorstkie czerwone plamy na policzkach zawsze są objawem
alergii pokarmowej? Pytanie bierze się stąd, że nasz pediatra orzekła iż to
jest własnie uczulenie na mleko. Zapisała mi Isomil w zastępstwie, ale po
dwóch tygodniach jego stosowania nie widzę żadnej poprawy. Plamy te czasem są
bardziej czerwone, czasem mniej.
Obserwuj wątek
    • wi0la Re: czerwone plamy na policzkach 24.01.06, 23:43
      mojemu synkowi tez cos takiego wyszlo ostatnio.Ale ja to kojarze razcej z zimnem
      i mrozem na dworze niz z alergia.Moze sie myle...
      • bea-ta Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 08:59
        Na dwoje babka wróżyła. Może być to tylko objaw alergii i czasem trzeba dłużej
        poczekaźć, a czasem faktycznie efket mrozu i kosmetyku na mróz. Nie wszystkie
        kremy na każdą pogode sa faktycznie na każdą a zwłaszcza taka mroźną. Często
        skarżą się mamy ( ja też)mna krem NIvea Baby- w kontakcie z mrozem dawał
        czerowne szorstkawe policzki. Beata
        • bea-ta Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 09:00
          @ tyg. to tez za malo, zcasem zmiany cofają się dłużej. B.
        • bea-ta Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 09:00
          2 tyg. to tez za malo, czasem zmiany cofają się dłużej. B.
          • wi0la Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 09:17
            no wlasnie ja takiego kremu z serii nivea uzywam.Synek mial alergie na bialko
            gdy go karmilam piersia od 2 miesiecy jest na butli i zawsze dostaje to samo .I
            przez te dwa miesiace nie wyszlo mu zadne uczulenie.Dlatego sadze ze to od
            niskiej temperatury.Bynajamniej w moim przypadku
            • marta1681 Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 11:11
              Ja też używam kremu nivea na każdą pogodę. I właściwie to te szorstkości nie
              pojawiły się od razu po podaniu sztucznego mleka, tylko dopiero kiedy przyszły
              chłodniejsze dni i zakupiłam wspomniany krem. Ale lekarz orzekł że to
              alergia...hmm a jaki w takim razie krem polecacie dobry na chłodniejsze i mroźne
              dni? Spróbuję go zmienić.
              • bea-ta Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 11:25
                Aquastp z Ziłoleku do kupienia w aptece nie za zawrotna cene nawet:-). Natomiast
                mysle, że mimo, że Nivea jest na każda pogode to nie na mróz. Wg. informatora
                który posiadam kremy na mróz tez zwane "na każdą pogode" maja ekstra dopisek, że
                nadają sie poniżej 0 st. C czy tez na mróż właśnie. To dalo mi do myslenia.
                MOżesz uzywac wszystko co nie zawiera wody i jest hypoalergiczne- bazy-
                dermobaza,nanaobaza, zielony linomag i każdy inny bez kwasu bornego!.
                Ale ten Aquastop polecam z całego serca, można go stosowac u noworodków!Wazne
                jest też, że smarujemy buziaka 30-20 min przed wyjściem aby krem sie wchłonąl i
                rozwinął ochronne działanie, wówczas tylko ma to sens:-)Na Nivea w ubieglym roku
                skarzyło sie wiele mam- na forum o kosmetykach znajdziesz w wyszukiwarce
                informacje z archiwum. Ja tez myslałam o alergii bo po spacerze policzki robiły
                się czerwone, nie ustepowało to mimo powrotu do domu i syn na drugi dzień dalej
                budził się z czerwonym buziakiem a skóra w pewnym okresie czasu zrobiła sie
                sucha bardzo. Pomogła zmiana kremu i było po alergii:-)Spróbuj, zobaczysz ,
                wyciągniesz wnioski, może akurat:-)
                Pozdrawiam, Beata
    • zaneta40 Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 12:53
      Mój synek też ma czasem takie plamy i szorstką skórę -pediatra powiedziała mi
      (dzisiaj)że to od suchego powietrza i kazała smarować tylko czym? może macie
      spradzoną maść lub krem? dodam, że mój mały ma 4 m-ce. Pozdrawiam wszystkie
      mamy.
      • wi0la Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 13:00
        ja swojemu posmarowalam kremem nivea pielegnacyjnym i pomaga.A ten nivea na
        kazda pogode fatycznie jest do d... przy takich temperaturach
      • paskowka1973 Re: czerwone plamy na policzkach 25.01.06, 14:44
        Mój mały też ma czerwone i szorstkie plamki na buzi, ale ja myslę, że to
        najbardziej od tarcia buźką po pieluszce, na której leży. W nocy się bardzo
        kręci, szczególnie nad ranem, a ja nie mogę go upilnować więc budzi się cały
        otarty. Ja smaruję parafiną w płynie, ale może jest coś lepszego ?
    • elai1 Re: czerwone plamy na policzkach 26.01.06, 23:44
      U nas było podobnie, podejrzewano skazę, mały pił nawet bebilon pepti. Ponieważ
      nie tolerował tego preparatu, diagnozowanie przerwałam. Policzki smaruję maścią
      z wit.A, kiedy wychodzimy na dwór,a po kąpieli Nivea Baby nawilżającym.Właściwie
      teraz plamy pojawiają się rzadko- wygląda mi to na reakcję na temperaturę.Mały
      ma teraz 6 m-cy, a wypieki pojawiły się 3m -ce temu, kiedy zaczął sie sezon
      grzewczy.
    • piotr-albrecht Re: czerwone plamy na policzkach 29.01.06, 11:14
      To nie zawsze jest alergia ale isomil nie jest rozwiązaniem gdyż 50% dzieci
      uczulonych na mleko uczula sie na soję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka