Dodaj do ulubionych

Pani dr prosze o radę

23.05.06, 11:49
szanowna Pani,
karmie swoja córcie 4,5 mies. NAN 2. Dzienna porcja mleka 4*210ml.
Wprowadziłam jej do diety sok i przecier, a teraz chciała bym wprowadzic
kaszki i kleiki. Lekarz pediatra zasugerował aby jedno z karmien zastapic
kaszka. Moje pytanie jest nastepujace które Pani radzi karmienie zastapic(na
forum polecane jest czesto ostatnie karmienie tzw. na noc.)Chciała bym karmic
córeczkę kaszka ale rzez butelkę - jakie mam zachowa proporcje mleka do
kaszki do tej pory sypałam na 210ml. wody 7 łyżeczek mleka NAN2> bardzo
prosze o odpowiedz. Dziękuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Pani dr prosze o radę 23.05.06, 12:33
      Możesz zagęścić na noc czy pierwszy posiłek rano- po nocy kiedy dziecko jest
      najbardziej glodne- wybór nalezy do Ciebie. Lepiej aby maluch dostawał kaszke
      łyżeczka ucząc sie jedzenie tym sztućcem, to ułatwi tez jedzenie innych stałych
      produktów. Kaszke do picia robisz radszą- dodajesz do gotowego mleka 1-2-3 łyzki
      kaszki bezmlecznej- zobaczysz jak bedzie gesta ( nie ma tu jakiegośc
      szczególnego znaczenia) i jak maluch poradzi sobie z piciem kaszki( trzeba
      wiekszy smok). ścisle nalezy przestrzegac instrukcji przygotowywania kaszek
      mlecznych na wodzie, bo jesli robisz zbyt rzadką to maluch dostaje zbyt mało
      składników pok., zas jesli robisz zbyt gęsta to dostanie na raz z byt duzo
      składników pokarmowy. Beata
    • steffan Re: Pani dr prosze o radę 24.05.06, 12:58
      ja też radzę zapchac kaszką na noc:). prawde mówiąc, robie kaszkę "na oko", tak żeby gęstośc była odpowiednia do sposobu podawania - łyżeczką czy butlą. na noc radzę ci podawać w butli, bo maluch już jest zmęczony i podawanie łyżeczka na noc może byc kłopotliwe. ale niekoniecznie - przetestuj sama. natomiast jesli zdecydujesz się podawac rano, to radze łyżeczką. moja córa tak jadła i je do tej pory - rano kaszka łyżeczką, na noc butla. ale kazdy ma swoje metody. i jeszcze jedno - kaszki i kleiki ryżowe mogą zapierać. wtedy rozwiązaniem jest kaszka czy kleik kukurydziany. i nie dawałabym na razie kaszek smakowych, które sa bardzo słodkie - po co dziecko przyzwyczajac do słodyczy:)
    • iwona_rudzinska Re: Pani dr prosze o radę 24.05.06, 16:14
      jeżeli kaszka ma być na mleku, mleko należy przygotować tak jak dotychczas i
      dopiero dodać kaszkę; można zacząć od 1-2 łyżeczek na porcję mleka i stopniowo
      zwiększać aż do ilości podanej na opakowaniu kaszki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka