Dodaj do ulubionych

jeszcze raz bebiko, zmienić czy nie??????

02.06.06, 15:04
od 2 tygodni karmię synka (1,5 miesiąca) bebiko 1 z prebiotykami. NIestety boli go brzuszek przy gazach, pręży się okrutnie, wygina, kopie nóżkami, stęka i płacze. Dziś w nocy od godziny 2 do rana się męczył, z małymi przerwami. Jak daję mu butelkę to też je niespokojnie, pręży się i piszczy.
Poza tym nie ma kupki już 3 dzień, a ostatnią też mu pomogłam, bo długo nie było, teraz już nie chcę ingerować, bo przecież to musi się jakoś wyregulować :(

W związku z tym proszę o radę czy zmienić mleko???? NA jakie???? Myślałam o bebiko omneo, albo o bebilonie ??
Obserwuj wątek
    • iwona_rudzinska Re: jeszcze raz bebiko, zmienić czy nie?????? 03.06.06, 23:18
      zarówno Bebiko jak i Bebilon są podobne, oba zawierają prebiotyki, i są bardzo
      nowoczesnymi mieszankami; może Pani jeszcze poczekać, podawać pomiędzy
      posiłkami wodę do picia i ewentualnie Esputicon na gazy; gdyby nie było poprawy
      po około miesiącu, lepiej ustalić zmianę mleka z pediatrą
      • melinthe Re: jeszcze raz bebiko, zmienić czy nie?????? 04.06.06, 13:09
        dziekuję za radę.

proszę jeszcze mi powiedzieć czy jeśli 4 dni nie ma kupki to czy mogę jakoś pomóc dziecku w jej zrobieniu? Pediatra poradziła mi żeby zastosować czopek glicerynowy, ale nie za często. Niestety nie dopytałam co ma na myśli i nie wiem ile dzidzia może być bez kupki i kiedy ten czopek ewentualnie dać.
        • ilona7301 Re: jeszcze raz bebiko, zmienić czy nie?????? 05.06.06, 09:55
          Przepraszam, że się wtrącam, jestem mamą raczej czytającą niż piszącą, ale chcę
          Ci coś powiedzieć. Jestem mamą 5-latka i obecnie 3-miesięcznej córci. Mój synek
          też karmiony był butelką i robił kupkę raz na 7-8 dni. Oczywiście początkowo
          szalałam, robiliśmy mu mnóstwo badań, zanim trafiliśmy do cudownej pani dr,
          która uzmysłowiła nam, że to jest właśnie jego rytm wypróżniania się, i że nie
          ma w tym nic złego. Ingerowanie czopkami i innymi metodami tylko pogarsza
          sprawę. Obecnie syn ma 5 lat i nadal załatwia się raz na kilka dni. Taki już po
          prostu jest jego organizm. Może raz warto spróbować odczekać i zobaczyć jak
          jego rganizm będzie się zachowaywał. Czopek można zawsze podać. Pozdrawiam!
          • ilona7301 Re: jeszcze raz bebiko, zmienić czy nie?????? 05.06.06, 09:59
            A i jeszcze dodam, że moja córunia ma zaledwie 3 miesiące i jest tylko na
            piersi, a odkąd skończyła 4-6 tygodni przeszła na sysytem wypróżnień raz na na
            3-5 dni. A ponoć dzieci na piersi załatwiają się codziennie, niektóre nawet po
            każdym karmieniu. Tak jest uroda moich dzieci i już.
            • magda270519761 Re: jeszcze raz bebiko, zmienić czy nie?????? 05.06.06, 10:14
              To mogą być kolki , one często zaczynają się właśnie po 4 tyg. życia dziecka ,
              podawaj mu cos - może herbatke plantex i kup jakieś kropelki w aptece na kolke
              + masaż brzuszka , taki lekko uciskowy , tak jakbyś chodziła palcam - lekko
              uciskając na około brzuszka- tak jak idą jelitka.
            • melinthe ilona :) 05.06.06, 11:55
              dziękuję za te słowa. Uspokoiłaś mnie. Właśnie tak chcę zrobić, tzn przeczekać aż kupka pojawi się sama. No a z kolką trzeba też jakoś się przemęczyć.
              • melinthe dzięki dziewczyny :) 05.06.06, 11:57
                • dociaczek Re: dzięki dziewczyny :) 05.06.06, 20:35
                  Jeśli mogę coś doradzić, ja też zaczełam karmienie od bebiko i miałam ten sam
                  problem maluch nie robił kupki przez 6-7 dni, więc dogrzebałam sie informacji
                  że bebiko ma to do siebie że dzieci maja problemy z wypróżnianiem przeszłam na
                  NAN i teraz maluch robi jedną kupke dziennie (problem od razu znikł) a na kolki
                  w mim przypadku najlepiej sprawdził sie debridat ( niestety na receptę).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka