Dodaj do ulubionych

Do Bea-ty o witaminie D3

08.09.06, 15:42
Jakie mogą być skutki przedawkowania witaminy D3,chodzi mi o to,ze od
urodzenia synkowi(2,5 miesiąca) podaję 2 krople dziennie Devikapu.Tak kazała
pediatra, poniewasz synek jest wcześniakiem ( 6 tygodni wcześniej, waga 2500
kg).Zastanawiam się czy to nie za dużo i jakie moga być objawy jeżeli w
organiżmie u dziecka jest za dużo tej witaminy.Synek ma często zaparcia i
ciągle płacze po jedzonku,ponieważ( tak sądzę boli go brzuch)Nieraz jak
oddaje gazy to płacze.Pediatra karze podawać 2 krople,a ja boję się na własną
rękę zmniejszać. Proszę o radę. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • yen74 Re: Do Bea-ty o witaminie D3 10.09.06, 20:46
      ja się przyłącze do pyt. mój synek też miał brac własnie Devikap, zauważyłam
      jednak zmianę w zachowaniu synka po tych kroplach, bolący brzuszek, zaparcia,
      wzdęcia. Oczywiście na początku nie wiązałam tego z vit D3, ale raz zapomniałam
      podać 2 dni z rzedu i zmiana zachowania była niesamowita. Spróbowałam jeszcze ze
      dwa razy dać i nie dać i wyszło, że to vit D3 daje takie efekty. Teraz ide do
      pediatry po recepte na Vigantol.
      No i pyt, czy do faktycznie możliwe z tym Devikapem (te wzdęcia i zaparcia) czy
      to tylko czysty przypadek?
      • mw48 Do JEN 74 14.09.06, 10:08
        Ja odstawiłam devikap i cebion na tydzień. Tak poradziła pediatra u której
        byliśmy wczoraj prywatnie. Powiedziała, że praktycznie devikap,a vigantol
        niczym się nie różnia, tylko nie wiem, czy dobrze zrozumiałam to w vigantolu
        jest większa dawka witaminy d3.My zmieniliśmy mleko na nutramigen, bo u synka
        problemy z brzuszkiem występuja njprawdopodobniej od nietolerancji zwykłej
        mieszanki, bo synka boli brzuszek, a to mleko właśnie jest na kolkę
        bezlaktozowe. Tylko,że synek do tego ulewa,więc nie wiem,jak długo bedziemy
        mogli być na tym mleczku. Chyba,że będę zagęszczać kleikiem ryżowym, ale to
        dopiero od 4 miesiąca, więc jeszcze miesiąc, może wytrzymamy.Najwarzniejsze,
        żeby synka brzuszek nie bolał.Narazie nie widze poprawy, ale pewnie nie od razu
        bedzie, wiec muszę poczekać. A z tą witaminą d3 to już sama nie wiem.
        A czy u Ciebie jest jakaś poprawa po wprowadzeniu Vigantolu?
    • barbara.gierowska Re: Do Bea-ty o witaminie D3 10.09.06, 23:48
      Witam,
      dawkowanie wit D3 ustala indywidualnie pediatra w zależności od
      wieku,diety,indywidualnych obciązęń np wcześniactwo lub hipotrofia.
      Uważam ,że dawka przepisana Pani synkowi jest prawidłowa.
      Jeśli preparat jest Pani zdaniem źle tolerowany,zawsze można poprosić pediatrę
      o zmianę na inny np. mam dobre doświadczenia z wit D w tabletkach - rozpuszcza
      się je na łyżeczce wody, można też podać wit D w preparacie wielowitaminowym
      dla dzieci np Vibovit
      Pozdrawiam
    • mw48 Re: Do Bea-ty o witaminie D3 11.09.06, 10:46
      Do Jen 74- Chciałabym się zorientować jak to wyszło u Twojego dziecka z tym
      Devikapem, czy faktycznie bóle brzuszka, wzdęcia były spowodowane tą witaminą
      D3,a jeżeli tak to czy zmieniłaś i na jaką?. Ja muszę zaprzestać podawania
      przez 2,3 dni i zaobserwować czy objawy u mojego maluszka jakoś się zmienią. A
      może mój synek dostaje za dużą dawkę, a ile Ty podawałaś?. Już sama nie wiem
      czy mój te objawy faktycznie mogą być od tego Devikapu.
      • yen74 do mw48 11.09.06, 13:03
        u nas było tak, że synek od 10 dnia zycia był dokarmiany sztucznie, potem
        całkiem przeszedł na Enfamil, od 14 dnia dostawał Devikap i zaczęły się
        stękania, kupa co 2 dni, marudy. Dostawał nawet Infacol i to trochę pomagało, bo
        nie były to kolki. I raz zapomniałam dać vit i dziecko zrobiło kupę, nie stękało
        itd, ale potem znowu się zaczęło, zmieniłam nawet mleko na Omneo, problem był
        wciąż no i znowu zapamniałam dać vit i był spokój. No a potem już specjalnie nie
        dawałam D3 i okazało się, że moje dziecko to złoto ;-) nie stęka, bąki idą bez
        problemu, nie ma prężenie, kupa 'wyskakuje' bez duszenia. Zmieniam własnie na
        vigantol-zobaczę jak z tym roztworem będzie. Ja dawałam 1 kr dziennie.
        Spróbuj odstawic na 2-3 dni, nie sadzę żebyś specjalnie tym zaszkodziła dziecku,
        a może faktycznie objawy ustana i trzeba zmienic na inny preparat.
        • mw48 Do JEN 74 11.09.06, 13:56
          Chciałabym się jeszcze zapytać jak twój synek teraz reaguje na bebiko omeno (
          jeżeli w dalszym ciągu podajesz to mleczko)po odstawieniu devikapu.Pytam, bo
          mój synek oprócz problemów z brzuszkiem jeszcze ulewa, więc jesteśmy na
          mieszance Enfamil AR,ale dalej są ulewania, chociaż mniejsze, płacz po
          jedzeniu,bóle brzuszka, problem ze zrobieniem kupki( raz na 2,3 dni, bardzo
          zbita konsystencji plasteliny).Więc zastanawiam się nad Bebiko omeno, ale nie
          wiem czy to coś pomoze.Czy twojemu synkowi słuzy to mleczko i czy po
          odstawieniu Devikapu synek dobrze je toleruje.Juz sama nie wiem co robić z ta
          witaminą D3 zwłaszcza, ze mój synek ma podawane 2 kropelki cały czas i
          zastanawiam sie czy to nie za duzo. Pozdrawiam
          • bea-ta Re: Do JEN 74 11.09.06, 14:21
            Zapewne zaprcia powduje zawarta w Enfamilu Ar skrobia ryzowa i lepiej wymienic
            mleka na bebiko omneo, bebilon AR- prebiotyki+ mączka chlebowca, czy NAN AR- on
            jest z skrobia ziemniaczaną i ma łaściwości HA. Z ulewającymi maluchami tak
            jest, ze lepiej podawac mniejsze porcje częsciej, ułozyc łóżeczko pod kątem 30
            st. i nie kłaść zaraz po jedzeniu. Dobrze odbijać malucha, zainwestowac w
            dobrze odpowietrzający się smok. dziecko ma prawo uleawac do 8-maks. 12mż i
            poprawić się to winno w mairę puionizacji. Niepokojące bedzie ulewanie+ brak
            apetytu- niechęc do posiłków- można podejrzewac refluks, czy tez jeszcze brak
            przyrostu masy ciała - można pod. nietolerancje białek mleka krowiego. Może
            dziecko męczy się od samego faktu jedzenia- laktozy w mleku przy fizjol. małej
            aktywności enzymów, niepraw. pracy jelit, z powodu nalykania sie powietrza i
            problemów wjego usunięciu itp.
            Wit D3 ustala pediatra zwłaszcza jak maluch był wczesniakiem i niejako nadgania
            równieńników potencjalnych. trzeba zobaczyc ile maluch dostaje d# w mieszance-
            zaw. w tabeli na odwrocie interesuje nas ilośc na 100ml- 1 ug to 40j.m i x
            ilośc dobową mleka i do tego dostosowac dawke praparatu. Jak dziecko xle
            reaguje na Devikap( a teoretycznie jest lepszy od vigantolu) to faktycznie
            dobry jest wibovit bobas nawet dla alergików, w odróznieniu także od
            cebionumulti.
            www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,273
            www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,122
            www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,314
            • yen74 do mw48 12.09.06, 10:54
              na początku podawałam Enfamil zwykły, bo synek nie miał problemów z ulewaniem i
              kupki były zielone, zbite, wystekane, co 2-3 dni. Przeszłam po 1,5 m-ca
              podawania Enfamilu na Omneo i kupki sa lekkie, bez wysiłku i karmienia się
              unormowały, bo jednak Enfamil jest rzadszy. Synek je bardziej regularnie. Kupki
              sa codziennie, troszke zielonkawe na początku, potem żołte, jak na piersi
              prawie. Minus Omneo to taki, że słabo sie rozpuszcza w wodzie, Enfamil lepszy
              ;-) Nadal podaje Omneo 1, bo synek ma 3 m-ce. Ale odstawiłam zupełnie Infacol,
              herbatki wiatropędne-podaje wodę do picia. W nocy Enfamil podawałam 2-3 razy,
              Omneo tylko raz, ale też synek jest teraz starszy Na Omneo też podawałam
              Devikap, żeby sprawdzić reakcję i okazało się, że jest podobna jak na Enfamilu.
              • mw48 Do JEN 74 13.09.06, 10:51
                Witaj
                Czy zmieniłas witaminę D3, czy w dalszym ciagu podajesz Devikap jeżeli tak to
                na jaką. Czy witaminę D3 Vigantol to można wogóle kupić bez recepty, bo obawiam
                się,ze nasza pani doktor nie będzie chciała nam zmienić.I jeszcze jak podawałaś
                tą witaminę, bezpośrednio do buziaczka, czy moze na łyżeczce z mlekiem?
                • yen74 do mw48 13.09.06, 21:14
                  ja od dziś mam vigantol. Podalismy pierwszą dawkę - 1 kropla. Pediatra dał bez
                  problemu jak powiedziałam, ze mały miał kłopoty ze wzdęciami. Vigantolu nie ma
                  bez recepty. Zobaczę jak bedzie po tym preparacie.
                  a jak u ciebie? odstawiłaś Devikap?
    • yen74 do mw48 14.09.06, 10:58
      na vigantolu nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów. Dzis podałam druga
      dawkę. W vigantolu jest więcej vit d. Devikap to roztwór wodny a vigantol olejowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka