Dodaj do ulubionych

schemat karmienia butelką

19.11.06, 21:00
Mój synek ma 7 tygodni. Trzy dni temu wycofałam się ostatecznie z karmienia
piersią (z kilku powodów) i teraz już tylko polegam na butli, a konkretnie na
bebilonie. Zastanawiam się jednak jak karmić mlekiem modyfikowanym, ponieważ
spotykam się z różnymi opiniami. Piersią karmiłam na żądanie. Co do butli,
nie jestem pewna, jaki harmonogram wprowadzić. Czy karmić o określonych
porach, np. co 3 lub 4 godziny, czy może wtedy, gdy malutki jest głodny (na
opakowaniu mleka zaleca się karmienie 6 razy na dobę czyli co 4 godziny, ale
synek tyle czsu nie wytrzymuje). Czy muszę go dopajać herbatkami i wodą z
glukozą? Zauważyłam, że jego kupki są znacznie twardsze i że synek pręży się
przy ich robieniu.

Pozdrawiam,
Kasia
Obserwuj wątek
    • mamastaska Re: schemat karmienia butelką 19.11.06, 21:13
      najlepiej przyzwyczaic dziecko do jedzenia o stalych porach. Jezeli nie
      wytrzymuje sprobuj podac mu wieksze porcje. Ja dokarmiala mojego synka najpierw
      raz potem dwa razy dziennie (reszta piers). Mimo ze byl na piersi tez staralam
      sie karmic go co 2 potem co trzy godziny. Duzo zalezy od apetytu malucha. Acha i
      nie podawaj mu wody z glukoza nie ma takiej potrzeby. Sama woda jest dla niego
      najlepsza, ale moze zajac troche czasu zanim sie przyzwyczai do jej smaku.
      powodzenia
      • kosmitka06 Re: schemat karmienia butelką 19.11.06, 23:53
        Ja małą prawie od samego początku karmiłam butlą.
        Nie wiem ile Twoje dziecko zjada ml, ale może skoro nie wytrzymuje 3h to
        zwieksz dawkę o 10,20ml.
        Moja niunia jadła prawie co 2,5h ale to dlatego że przesypiała mi noce- po
        urodzeniu spała do 3 nad ranem non-stop :)
        Przez jakis tydzien tez miała problemy z kupką. Przepajalismy ja herbatka Hipp
        ułątwiająca trawienie i rumiankową (na opakowaniu jest napisane od którego
        miesiąca). Poza tym pomagalismy robic jej kupki (polewalismy termometr oliwką i
        wkładalismy delikatnie do pupci) tez pomagało, ale gdybys sie do tego stosowała
        to tylko juz w nagłych sytuacjach aby dzidzius sie do tego nie przyzwyczaił.
        Pozdrawiam
    • anetinus Re: schemat karmienia butelką 20.11.06, 15:08
      Moja mała jest na butli od urodzenia, karmilam ja co trzy godz., ale nigdy nie
      wydzielałam mleka.Pije tyle aż sama skończy i jest z tym bardzo różnie, teraz po
      ilości wypijanego mleka wiem, kiedy idzie spać na dłużej, bo pije wtedy więcej,
      ale rano potrafi wypic połowę porcji. Nie zmuszm jej do picia, ona wie najlepiej
      ile chce. A robi kupkę co dwa ,trzy dni i też czasem ma problem, ale daje jej
      wodę do picia, ale absolutnie bez niczego. Po koperku robi kupkę częściej, ale
      boli ja brzuszek(te które kiedykolwiek się odchudzały herbatkami wiedzą jak
      wtedy boli), więc zostałam tylko przy wodzoe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka