dzwoneczek-malutki 14.01.07, 14:25 Hej, zastanawiam się jakie podaje się mleko/mieszankę noworodkom w szpitalach, jeśli nie jest karmione piersią. Czy ktoś wie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spa746 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 14:29 My dostawalismy NAN z Nestle ( oczywiście mleko początkowe) Odpowiedz Link Zgłoś
dzwoneczek-malutki Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 14:32 A może wiesz czy zwykłe NAN 1 czy jakiś np antyalergiczne? Dzięki za szybką odpowiedź, D. Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 14:35 Kalisz- NAN h.a. Odpowiedz Link Zgłoś
spa746 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 15:42 w moim szpitalu ( woj. pomorskie) jest to zwykłe NAN 1, już przygotowane w małych buteleczkach tylko do podgrzania Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: bebiko 14.01.07, 15:12 dostawały inne dzieci a moja dostawała alprem Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 15:25 W naszym szpitalu Bebilon ha a w Łodzi w Madurowiczu na oddziale zdrowych dzieci (nie na patologii, gdzie podaje się Bebilon nenatal) Bebiko ha. Odpowiedz Link Zgłoś
spa746 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 15:43 Masz zamiar od razu przejść na butelkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
aishka2307 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 16:16 Kraków Siemiradzkiego - NAN ha. Odpowiedz Link Zgłoś
jkw2006 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 16:20 czerniakowska warszawa - bebiko ha patologia noworodka działdowska, litewska - nenatal Odpowiedz Link Zgłoś
aishka2307 spa746 14.01.07, 16:20 spa746 napisała: > Masz zamiar od razu przejść na butelkę??? Wiesz co - gdy bedę 2gi raz rodzić, to zabiorę ze sobą butelke i mleko. Aha i jeszcze laktator. Czemu? Bo mam nauczkę z pierwszego razu. Nie miałam od razu pokarmu, pierwszy, drugi dzien po porodzie prawie wcale, dziecko było głodne i musiałam prosic się (dosłownie prosić!) by podano modyfikowane mleko. Już nie chce więcej takiego stresu. Mleko - gdyby nie było pokarmu i laktator na pobudzenie laktacji. To zabiorę na pewno:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: spa746 14.01.07, 16:23 u nas na Chalubinskiego we Wroclawiu podawali Bebiko, bez łaski i bez proszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
spa746 Re: spa746 14.01.07, 21:48 Pytałam dlatego, że przy pierwszym dziecku dostałam pokram dopiero po 3 dniach. To był koszmar. Córka ciągle płakała, a ja z nią. Do tego położne mówiły mi, że to moja wina, bo sprawa mojej psychiki. Potem dostałam pokram ale miałam tragicznie poranione sutki, odrywały mi się wręcz brodawki i mleko szło z krwią. Musiałasm 1,5 miesiąca leczyć piersi i nie wolno mi było przystawiać dziecka do piersi. Chyba cudem udało mi się unknąć depresji. Teraz , przy synku od razu powiedziałam, że chcę karmić butelką, bo panicznie bałam się, że będzie to samo, poza tym sama miałam poważne problemy ze zdrowiem. Spotkałam się z ogolnym potepieniem i minami zgorszenia. Musiałam każdemu z osobna tłumaczyć swoją decyzję. Miałam ochotę nagrać to im na dyktafon i puszczać jak tylko ktoś wejdzie. To po prostu terror laktacyjny. Traktowano mnie jak mamę gorszej kategorii, a co z tymi co popalały pod prysznicem, a chwilę potem przystawiały dziecko. Taki dzidziuś dostał idealne mleko, bo od matki.... Poza tym dzieco nie wysysa miłości z mlekiem matki, bo ja kocham swoje dzieci nad życie!!!! Pozdrawiam wszystkie odważne mamy, które potrafią stawić czoła takiemu traktowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Kraków - Narutowicz NAN HA 14.01.07, 18:43 Też miałam mleko ze sobą w szpitalu, bo tam problemy robią, kombinują z kieliszkiem i strzykawką po palcu! Dopiero, gdy ostro i odważnie zakomunikowałam, że NIE CHCĘ WOGÓLE KARMIĆ PIERSIĄ dali mojej małej mleko w butelce ze smoczkiem! Ale mała ma dziś 6 tygodni i karmię ją piersią i butelką. I to od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
spa746 do zebry 12 14.01.07, 21:54 Nie traktowano cię gorzej dlatego ,że nie chciałaś karmić piersią? Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Do Spa746 15.01.07, 09:34 Wiesz, że nawet nie. Jak się dowiedziały, że nie chcę karmić to zluzowały. Namawiały mnie, różnie argumentując,ale nie traktowały jakoś gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
spa746 Re: Do Spa746 15.01.07, 09:40 To choć Ty miałaś spokój, bo ja czułam się jakbym odrzucała takim zachowaniem własne dziecko, a ja przez 3 noce nosiłam go na rękach, bo ciągle popłakiwał, kiedy inne mamy chrapały w poduszkę i nie słyszały już nawet przeraźliwego krzyku swoich dzieciątek. Swoją drogą zadroszczę takiego snu, bo długo miałam poważne problemy ze spaniem. Poza tym zachowanie położnych sprawiło, że naprawdę zcułam się gorsza, miałam ochotę zniknąć. Gdy przychodziłam po mleczko, to mówiły - o to ta mama co nie chce karmić piersią i pokazywały mnie kolejnym koleżankom jak jakiś egzemplarz.... To były najgorsze chwile w moim zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
niskaaa Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 18:51 u nas <Zielona Góra> Nan 1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
goska251 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 18:52 Warszawa NAN HA Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesska Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 18:53 Łódź Szpital Rydygiera - Bebiko Odpowiedz Link Zgłoś
anna.kucharska1 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 21:32 MSWIA W-wa NAN HA Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.an Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 21:35 Wałbrzych-Nan 1 Odpowiedz Link Zgłoś
kiniamum Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 21:34 bebiko, najzwyklejsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
justi_x Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 21:37 Trochę poza tematem- dzieci, które leżą na noworodkach w CZD w Międzylesiu, dostają mleko, jakie wskaże matka, więc mają chyba każde... Odpowiedz Link Zgłoś
blanez16 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 14.01.07, 21:54 Mnie pielęgniarka w jednym z większych warszawskich szpitali powiedziała brutalnie - dają to co akurat maja w szafce czyli to co akurat dali sponsorzy. Jednego dnia może to byc Nan Ha (w naszym przypadku), a jak się skończy za dwa dni to sięgają po następne, które mają , Bebiko czy co tam akurat jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurrrr Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 15.01.07, 09:59 Warszawa Żelazna- bebilon pepti 1- bez proszenia, mają go na stałe. Jak miałam problem z karmieniem same połozne wzięły małą do karmienia, bo wyła z głodu. karmie piersia od 4 doby, dziecko zdrowe i silne .niedługo skończy 6 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwoneczek-malutki Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 16.01.07, 14:08 dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wnioskuję, że głównie podaje się mleko hipoalergiczne, lub jakie tam jest w zapasie ;) spa746 -współczuję okropnych przeżyć w szpitalu i potem, pytanie zadałam, bo właśnie przeszłam na karmienie butelką po 2,5 tyg. po porodzie a to z powodu kolek dziecka. jak urodzołam swoje pierwsze dziecko to karmiłam przez2 miesiące, pierwszy miesiąc bez żadnej diety a drugi z ostrą dietą (jadłam tylko ryż, indyk, ziemniaki...)a kolki nie ustąpiły, dopiero po wprowadzeniu mleka z proszku nastał błogi spokój a córeczka w końcu stała się spokojną, uśmiechniętą, szczęsliwą dziewczynką. Cieszyłam się, że się już nie męczy, że nie cierpii tak strasznie, ale również spotkałam się z ostrą krytyką starszej pani lekarki, która(na prywatnej wizycie) stwierdziła, że zrobiłam najgorszą rzecz jaką mogłam... było mi przykro bo ona nie była świadkiem cierpienia mojej córeńki, nie widziała jej zielonych ciągnących się kupek. Mam też 2 letnigo synka, który też miał kolki, ale mniejsze niż córka i karmiłam go piersią 5 m-cy. Cały ten okres byłam na ostrej diecie i ciągle chodziłam głodna... Przy trzecim kolkowym dziecku nie mogą już sobie pozwolić na nieustanne lulanie, masowanie brzuszka itp, bo nie jest to moje kedyne dziecko, muszę mieć też czas i siłę na pozostałą dwójkę, dlatego po pierwszych nieprzespanych nocach z najmłodszym dzieckiem postanowiłam nie męczyć siebie i jego orza całej rodziny i przjść na mleczko z proszku. Zaczęłam od Bebilonu 1, ale syn miał niezła gazy, teraz od 3 dni podaję Humanę 1 i jest doskonale. Dzidziuś je ze smakiem, nie ma gazów ani uczulena. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki, D. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurrrr Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 16.01.07, 16:51 Bardzo mądra decyzja. "Uwielbiam" tych wszystkich ortodoksyjnych ekspertów, kyórzy lepiej wiedzą co jest dobre dla Twojego dziecka i wywołuja w matkach poczucie winy , jakby wszystkie inne aspekty macieżyństwa nie były juz wystarczająco stresujące. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 16.01.07, 16:55 We Wrocławiu "na klinikach" na Chałubińskiego Bebiko. Prawdopodobnie dlatego, że jest najtańsze a w tym szpitalu brakuje wszystkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: jakie mleko podje się noworodkom w szpitalach 16.01.07, 18:45 u mnie w szpitalu maluszkom podaja specjalnie juz przygotowane, rozrobione mleko nan1, badz kiedy nie maja to podaja bebiko1 Odpowiedz Link Zgłoś