19.02.07, 17:04
Witam!
Mam 6 tygodniowa coreczke!Karmilam ja do tej pory piersia,ale zaczela po
kazdym jedzeniu okropnie plakac,wiec zaczelam podawac jej mleko NAN!Dziecko
jest duzo spokojniejsze,ale pojawil sie nowy problem!Moja coreczka nie moze
sie sama zalatwic,trzeba pomagac jej czopkiem!Co zrobic w takiej sytuacji??
Podac inne mleko czy jeszcze poczekac??Nan podaje trzecia dobe!!!
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Mleko NAN 19.02.07, 17:18
      Witam,
      Przede wszystkim - nie musi robic kupy codziennie. Jesli jest spokojna i nie
      boli jej brzuch - mozna poczekac 2-3 dni.
      Proponuję ;
      1. Dopajac - wodą lub herbatka - ok 100 ml/dobę
      2. Podać probiotyki 2 x dziennie np Trilac,lakcid,Dicoflor
      3. Rozwazyć zmianę mieszanki na mleko z dodatkiem prebiotyków
      ( bebilon,Bebiko ) - dzieci się po nich łatwiej wyprózniają
      4. Jesli nic z w/w nie pomoże - podawać laktulozę doustnie.
      Czopki sugeruje uzywac sporadycznie,a nie na stałe.
      Pozdrawiam
      • karollcia_s Re: Mleko NAN 20.02.07, 11:21
        Witam!
        W akcie desperacji postanowilam zmienic mleko na Bebiko Omneo!Corci wreszcie
        udalo sie samodzielnie zrobic kupke,niestety byla zolto-zielona, i troszke
        czarna!Bardzo sie wystraszylam i nie wiem co robic dalej!poza tym dziecko ma
        problemy z jedzeniem!Moze spowodowane jest to wieksza gestoscia mleka bebiko i
        nie potrzebuje wypijac wiecej?Podaje jej rowniez herbatke Plantex,ok. 50ml na
        dobe!Poza tym, podczas prykania nerwowo placze!bardzo prosze o pomoc!
        • barbara.gierowska Re: Mleko NAN 20.02.07, 14:07
          Witam,
          Proponuje jeszcze nie zmieniac mieszanki ,prosze poczekac chociaż 1-2 dni.
          Zielona kupa jest często spotykana reakcja na mleko typu HA ( a takie jest
          Omneo),więc nie ma powodu do niepokoju.
          Mleczko istotnie jest trochę bardziej sycące i gestsze- moze przez stary
          smoczek źle dziecku leci ? Proponuje wypróbowac wiekszy smoczek lub spróbować
          nakarmic przez
          trójprzepływowy.
          Niepokój związany z gazami potwierdza wskazania do mieszanki z obnizona
          zawartością laktozy,dodatkowo proponuje na stałe właczyc lek p/kolkowy np
          Infacol,Esputicon.
          Jesli za kilka dni nie bedzie poprawy - wówczas bedzie mozna rozważać nową
          mieszankę .Przedtem proponuje jeszcze zważyc dziecko i ustalic czy dobrze
          przybywa na wadze.
          Pozdrawiam
          • karollcia_s Re: Mleko NAN 20.02.07, 14:39
            Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi!Jestem juz spokojniejsza,bo corka zrobila
            kilka zoltych kupek,ale niestety nie chce jesc!Mam podejrzenia,ze moze nie
            smakuje jej to mleko,ale jeszcze poczekam i poobserwuje!Czy jezeli nie bedzie
            poprawy to mam zmienic mleko na Bebilon pepti czy zwykly Bebilon??Sama nie wiem
            co mam robic!Prosze jeszcze raz o rade!
    • karollcia_s Re: Mleko NAN 20.02.07, 11:29
      Mam jeszcze jedno pyatnie!Czy jezeli dziecko dalej nie bedzie chcialo jesc moge
      znow zmienic mleko?Tylko na jakie i czy to nie zaszkodzi malej??Slyszalam,ze
      rownie dobrym mlekiem jest Bebilon??
    • agag76 Re: Mleko NAN 20.02.07, 11:32
      Witaj, ja rowniez zaczynalam od podawania synkowi Nan i byl ten sam problem,
      czopek, lub termonet, synek bardzo sie meczyl. Dawalam to mleczko przez 2 tyg a
      pozniej lekarka powiedziala zeby probowac z innymi. Przeszlismy na Enfamil -
      zielona kupka, Bebiko Omneo- wymioty az wkoncu zaczaol jesc Bebilon i bylo
      dobrze Teraz je juz Bebilon "2" i tez jest OK, ale kazde dziecko roznie reaguje
      wiec musisz probowac... powodzenia
      • karollcia_s Re: Mleko NAN 20.02.07, 15:04
        Mam do Ciebie pytanie!Jak dlugo sie meczylas zanim podalas Bebilon?Bo ja podaje
        dobe Bebiko Omneo i juz mam dosc,bo dziecko nie chce jesc!jestem juz
        zrozpaczona!
        • dobryduszek31 Re: Mleko NAN 21.02.07, 22:51
          Jeśli moge wtrącić swoje 3 grosze to spróbuj najpierw podać przez pare dni
          probiotyki (ja podaję Lacidofil) a potem zacznij eksperymentować z mleczkami.
          Ja robiłam dokładnie to co ty skakałam jak głupia po różnych rodzajach a przy
          Omneo doprowadziłam malego do śluzowatych cuchnących kupek zabarwionych
          dodatkowo krwia. Mały u mnie reagował na to mleczko fatalnie nie wspominajac że
          tych kupek było po 4 dziennie. Zaczynałam tez od NAN i ostatecznie do niego
          wróciłam bo przy jednoczesnym podawaniu Lacidofilu jest super. Kupka regularnie
          rano raz dziennie i żółciutka jak jajeczniczka. Zero bólów brzuszka. Acha od
          poczatku podawałam małemu Espumisan 2 razy dziennie po 5 kropelek, a teraz
          podaje zapobiegawczo tylko na wieczór 5 kropelek. Spróbuj może twojemu
          dzidziusiowi tez pomoże. Tylko poczekaj z parę dni bo to nie jest tak na raz
          dwa trzy. Acha i miedzy posiłkami przepajam herbatka z kopru włoskiego Hipp.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka