monikat-1 30.03.09, 20:18 Witam! Czy dziecko karmione sztucznie powinno dostawć dodatkowo witaminę D3? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dronka3 Re: Wit.D3 a mleko modyfikowane??? 30.03.09, 20:59 moje dostaje od samego początku. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Wit.D3 a mleko modyfikowane??? 30.03.09, 21:17 Moje dostaje również od samego początku, i miało niedobór - pomimo podawania. był niedawno podobny wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=92470559&v=2&s=0&t=1238440497164 A ja za reklamą powtórzę - "przed podaniem - skonsultuj się ze swoim lekarzem (lub farmaceutą)" :) zapytaj swojego lekarza po prostu , przecież zna dziecko najlepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: Wit.D3 a mleko modyfikowane??? 01.04.09, 17:56 Witam, Cytowany powyzej watek powinien rozwiac wszelkie watplliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
mamavinca Re: Wit.D3 a mleko modyfikowane??? 31.03.09, 09:52 Ja mieszkam w Uk i wg tutejszych lekarzy mleko+spacery=wystarczajaca dawka D3.Niemowleta tutaj nie dostaja dodatkowych dawek. Nalezy pamietac ze nadmiar tej witaminy szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Wit.D3 a mleko modyfikowane??? 01.04.09, 08:45 > Ja mieszkam w Uk i wg tutejszych lekarzy mleko+spacery=wystarczajaca A ja mieszkam w Polsce i twierdzę, że nie. Nie wystarczająca. Przynajmniej w niektórych wypadkach. Moje dziecko od 1 d.ż jest na mleku, nie boi się mrozu, chłodu, słońca, gdyż spacerowane jest codziennie. Dostawało również oddzielnie witaminę D. Po 5 miesiącach zrobiliśmy badania i okazało się, że dziecko ma niedobór wit.D. Nie można wszystkiego generalizować, bo każde dziecko jest inne i wymaga innego dawkowania. Trzeba zrobić badania lub zasięgnąć opinii lekarza, aby stwierdzić czy spacery i mleko wystarczają. > Nalezy pamietac ze nadmiar tej witaminy szkodzi. Ale o tym, to chyba każdy wie? Nadmiar każdej witaminy szkodzi. a nadmiar wszystkich witamin i minerałów to - hiperwitaminoza. O tym uczą w Polsce, już w podstawówce :) Dlatego za każdym razem należny udać się do pediatry, aby skonsultować podawanie witaminy i nie podawać nic, na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamavinca Re: Wit.D3 a mleko modyfikowane??? 02.04.09, 12:13 > Nadmiar każdej witaminy szkodzi. a nadmiar > wszystkich witamin i minerałów to - hiperwitaminoza. O tym uczą w Polsce, już w > podstawówce :) Naprawde??? no, swietnie ze mi o tym przypomnialas bo chyba wagarowalam na lekcjach biologii! :) > > Nalezy pamietac ze nadmiar tej witaminy szkodzi. > > Ale o tym, to chyba każdy wie? Mialam na mysli to, ze bardzo duzo sie mowi o skutkach niedoboru tej witaminy a tak malo o jej nadmiarze. @@@@@@@@ratunku@malpy@atakuja@@@@@@@@ _____________________________________ Vinc - moj osmy cud swiata (22.05.08) Odpowiedz Link Zgłoś
meczek_m Re: Wit.D3 a mleko modyfikowane??? 02.04.09, 18:08 witaj,ja dla świętego spokoju zrobiłam badania gospodarki wapniowo-fosforanowej, przede wszystkim 25OHD, fosfataza alkaliczna, wapń, fosfor z krwi, dodatkowo wapń, fosfor z moczu - z mojego dośw. synek karmiony od urodzenia Bebilonem Pepti, zalecone dawkowanie 1 kropla D3 dziennie,po pierwszych okrojonych badaniach poziomu D3 (tylko FA i wapń z krwi)wyglądało na niedobór, po dokładnych badaniach i konsultacjach w akademii na zlecenie pediatry okazało się, że przedawkowany, całkowite odstawienie wit D3, lekarz prowadząca stwierdziła, że 500 ml sztucznego mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie, obecnie jedziemy na ponowną kontrolę, czasami warto więc zrobić dokładne badania zwłaszcza, że pediatrzy niestety standardowo zalecają podawanie D3 bez względu na to, jak karmiony jest maluch. Odpowiedz Link Zgłoś