Dodaj do ulubionych

P.Doktor-ulewanie nosem...?

26.08.09, 13:10
Bardzo prosze o rade!Moja 4tygodniowacóreczka jest karmiona butelka,na mleku
SMA Gold (mieszanka zakupiona w irlandii) i bardzo jeje sie ulewa po kazdym
jedzeniu.Moze nie byłoby w tym nic dziwnego, ale ulewa jej sie takze przez
nos!Czy to normalne?
Jak pierwszy raz to zobaczyłam to sie przeraziłam!!!
Prosze o odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: P.Doktor-ulewanie nosem...? 26.08.09, 20:54
      Witam,
      Spokojnie ,to normalne. Nos łaczy sie z jamą ustna i gardłem. Jesli coś jest w
      jamie ustnej,to ma prawo znależć sie rowniez w nosie.
      Mleko moze podrazniac przewody nosowe,wiec proponuje regularnie nawilzac je solą
      fizjologiczną.
      Co do ulewania- prosze zastanowic sie nad technika karmienia - moze np smoczek
      jest zbyt szybki i maluch pije zbyt łapczywie,łykając powietrze ?
      Jesli technicznie jest OK,mozna sprobowac uzyc zagestnika do pokarmu - Nutriton
      • marta_mamahubka Re: P.Doktor-ulewanie nosem...? 28.08.09, 08:28
        Uwazaj tylko, zeby to mleko nie zalegalo w nosie. U nas tez tak bylo i Mlody
        dostal zapalenia ucha. Zwilzaj woda morska albo sola fizjologiczna a jak jest
        duzo, to odciagnij :-)
        • cafe_tee Re: P.Doktor-ulewanie nosem...? 28.08.09, 10:14
          u nas też było okropne ulewanie.
          Gdy mieszanka dostała się do nosa - mała aż się "dusiła". Okropność.

Zmienialiśmy smoczek/butelkę kilka razy. Stanęło na Nuk-u. Ale mieszankę też
          trzeba było zmienić. Najlepszy w naszym przypadku okazał się Bebilon AR. Odkąd
          stosowaliśmy mieszankę oznaczoną symbolem "AR" - nasze kłopoty minęły. Ale
          początkowo przez kilka tygodni, przerywaliśmy karmienie, pozwoliliśmy dziecku
          "odbić", potem dalej kontynuowaliśmy karmienie.
          Też proponuję Ci - zmianę mieszanki, albo zagęszczanie. Prócz tego zmianę
          smoczka. I przerywanie posiłku - aby dziecko "odbiło", potem dalsze karmienie.

Za kilka miesięcy ulewania się skończą.Nam minęły około 4 miesiąca i zmieniliśmy
          mieszankę na zwykłą, bez "AR". Najpierw oczywiście sprawdziliśmy czy dziecko
          nadal ulewa.
          • misiulkaa23 Re: P.Doktor-ulewanie nosem...? 29.08.09, 22:21
            Witam!
            Miałam ten sam problem moja niunia miała 10 dni jak zaczęła ulewać nosem pierwszy raz był tragiczny w skutkach, mała strasznie się dusiła i nie mogła oddychać próbowaliśmy wszystkiego i nic!!!wylądowaliśmy w szpitalu odciągnęli jej mleko z nosa, ale dostała zapalenia płuc:(zaproponowali mleko AR było wciąż to samo spała na podwyższeniu cały czas ją nosiłam na rekach pionowo, w końcu zrobiliśmy komplet badań okazało się, że mała ,ma silny refluks większości dzieci ulewa się ustami u nas działo się to nosem:(((wiem co przezywasz!!! kup sobie odciągacz do noska chicco sprawdza się rewelacyjnie po prostu szybciutko odciągnij jej resztki mleka jeśli ma problem z oddychaniem my bierzemy jeszcze Gasprid ponoć jest zakazany dla dzieci ale mamy minimalną dawkę jest poprawa mała praktycznie nie ulewa a jeśli już to ustami.Musisz być cierpliwa ponoć przechodzi to samo po 6 -tym miesiącu!!!
            Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka