iwona.ana1 Mark Twain "Pamiętnik Adama i Ewy" 25.06.10, 08:59 króciutka ale rewelacyjna znakomicie z humorem ukazuje świat kobiet i mężczyzn polecam! Odpowiedz Link
iwona.ana1 "Dziewczyna z perłą", Chevalier Tracy 25.06.10, 09:01 bardzo dobra, lekka świetnie dopisana historia do obrazu o tym samym tytule, który namalował Jan Vermeer Odpowiedz Link
nchyb Wielka wyprawa na południe - McGregor i Boorman 25.06.10, 09:45 czyli Obi-Wan Kenobi na motorze przemierza Afrykę... Odpowiedz Link
semihora "Zmierzch" Meyer 02.07.10, 17:09 Sięgnęłam, bo wzbudza takie emocje, że z okazji wakacji postanowiłam się sama przekonać, czy są jakieś powody, by tak się działo. Książka banalna i naiwna, język prosty, sensu to za dużo nie ma, ale czyta się szybko i dzięki temu nie rzuciłam tej książki w kąt, lecz dobrnęłam do końca. Gdybym była nastolatką, która ma pstro w głowie, pewnie bym ją oceniła inaczej, więc nie będę za bardzo narzekać. Każdy wiek ma swoje potrzeby, a młode dziewczęta potrzebują bajek o rycerzach Odpowiedz Link
nchyb Re: "Zmierzch" Meyer 18.07.10, 19:47 > narzekać. Każdy wiek ma swoje potrzeby, a młode dziewczęta potrzebują bajek o > rycerzach dorosłe kobiety też Odpowiedz Link
semihora Re: "Zmierzch" Meyer 19.07.10, 16:38 nchyb napisała: > > > narzekać. Każdy wiek ma swoje potrzeby, a młode dziewczęta > potrzebują bajek o > > rycerzach > > > dorosłe kobiety też Dorosłe kobiety nie powinny być chyba aż tak naiwne, ale co kto lubi Odpowiedz Link
nchyb Re: "Zmierzch" Meyer 20.07.10, 19:19 znajdowanie przyjeności w bajkach nie jest naiwnością... Odpowiedz Link
kamkap Re: Rybałtowska "Szkoła pod Baobabem" 06.07.10, 09:26 A jakie wrażenia po przeczytaniu Sagi Rybałtowskiej? Mam ja w najbliższych planach Odpowiedz Link
malgorzata722 Re: Rybałtowska "Szkoła pod Baobabem" 06.07.10, 10:15 Czytam dużo książek o zesłaniach na wschód, więc Saga z założenia mnie zainteresowała. Napisana na kanwie przeżyć Autorki, ale w formie powieści więc bardzo przyjemnie się czyta. Podoba mi się również sposób narracji - w pierwszej części dotyczącej losów na zesłaniu narratorką jest Matka. W drugiej części kilkuletnia Córka opowiada o ich życiu już w Afryce. Zaczęłam właśnie trzecią część - powrót do Polski po wojnie i tu znów narratorką jest Matka. Jeśli lubisz taką tematykę to polecam. Odpowiedz Link
semihora Muchy w zupie 13.07.10, 19:17 Chciałam coś lekkiego, ale się zawiodłam. Albo mnie upał tak dobija, albo ta książka jest drętwa. Czytam bez przekonania, może jeszcze coś z tego będzie. Odpowiedz Link
jk3377 Wszystkie jesteście niewierne,Zoja 15.07.10, 07:54 John Follain,Rita Cristofari Odpowiedz Link
annie_28 Re: ---2010r.---KSIĄŻKI, KTÓRE CZYTAMY--- 15.07.10, 18:35 Serdecznie zapraszam na stronę www.webook.pl/z,annie28 Można oceniać książki,sprawdzić swój gust literacki, komentować, pisać recenzje, planować co przeczytać oraz wdawać się w dyskusje o książkach Jest też dużo dodanych przedpremierowych książek Ponadto fora dyskusyjne o zainteresowaniach i tematach odchodzących od literatury :] Szczerze polecam !!! Odpowiedz Link
nchyb Przed świtem. 18.07.10, 20:36 czwarty tom sagi Zmierzch. Drugiego i trzeciego jeszcze nie przeczytałam Ale filmy widziałam... Odpowiedz Link
jk3377 rzadko tak szybko czytam ksiazke............... 18.07.10, 20:40 ale 'zlodziej dloni' mnie owladnąl..dzis(w niedziele) nawet obiadu nie bylo,trzeba bylo zamowic,bo matka wpadla w trans...wczoraj zaczelam,dzis na pewno skoncze...raz na jakis czas uwielbiam takie ksiazki.polecam Odpowiedz Link
jk3377 Re: Cathleen Schine "Ona to ja"...wrrrrrrrrrrrrrrr 22.07.10, 17:10 najbardziej 'bezplciowa'ksiazka jaką ostatnio czytalam...dotarlam do polowy i odlozylam...mialam nadzieje długo,ale nie az tak wiele Odpowiedz Link
semihora H. Samson "Ja, prezydenta i inne głosy" 19.07.10, 16:34 Twórczość Samson lubię i znam całkiem nieźle, więc bałam się, że będę skazana na powtórkę z rozrywki (np. motyw posła w ciąży już wcześniej pojawił się w książce "7 grzechów przeciwko miłości"), ale okazało się, że to samo można podać w inny sposób. Czytało się dobrze, chociaż czasami zgrzytało (ktoś, kto ma pojęcie o feminizmie może się poczuć znudzony pisaniem o świetnie sobie znanych bolączkach - gdybym zaczynała swoją przygodę z feminizmem, byłabym pewnie oczarowana). Dałam się jednak ponieść lekturze, bo Samson pisze sprawnie, fajnie i trafia w sedno. Polecam Odpowiedz Link
jk3377 Re: C.Hofmann - Biała Masajka 20.07.10, 20:33 kurcze,nie mam wlasnie tej ksiazki w sensie 1 cz,bo dzis dostalam od kol 2 cz i jakos sie chamuje tak zaczynac od konca Odpowiedz Link
nchyb Re: C.Hofmann - Biała Masajka 20.07.10, 20:37 Niedawno czytałam i tak się zastanawiam. Czy to realne. Tak rzucić cały świat i pchać się całkiem obcemu facetowi z innego świata do łóżka - w imię jakiegoś zauroczenia? Odpowiedz Link
kamkap Re: C.Hofmann - Biała Masajka 22.07.10, 13:20 nchyb napisała: > Niedawno czytałam i tak się zastanawiam. > Czy to realne. Tak rzucić cały świat i pchać się całkiem obcemu > facetowi z innego świata do łóżka - w imię jakiegoś zauroczenia? też nie mogę tego zrozumieć Odpowiedz Link
kamkap Murakami Haruki 22.07.10, 13:21 Wczoraj się wzięłam za Norwegian Wood i nie mogę się oderwać Odpowiedz Link
jk3377 Fern Michaels 'Na krańcu tęczy' 22.07.10, 17:11 lepiej,zeby była dobra i wciągajaca hahah Odpowiedz Link
patka05 Anne Rice: Lasher 23.07.10, 14:36 www.gandalf.com.pl/b/lasher-tom-1/ Trzeci tom świetnego cyklu "Opowieści o czarownicach z rodu Mayfair". Odpowiedz Link
nchyb Re: Anne Rice: Lasher 28.07.10, 21:18 Powiedz jak wrażenia? Bo dla mnie słabe. Godzina czarownic świetna, Lasher słaba, a Taltos to już dla mnie nędza totalna... Odpowiedz Link
patka05 Re: Anne Rice: Lasher 22.08.10, 20:50 Dopiero dziś zacznę Taltosa, po każdym tomie robię sobie "przerwę" i czytam 2-3 inne książki. Wiesz, mam podobne odczucia - tzn Godzina czarownic była świetna, Lashera też czytało mi się bardzo dobrze, z tym, że rozczarowało mnie to, jak rozwinęła się ta historia. Natomiast lubię styl tej pisarki, więc chętnie wracam do jej książek Odpowiedz Link
nchyb Obca - Gabaldon 28.07.10, 21:17 już kiedyś czytałam. Sympatyczne romansidło, dawka historii i trochę fantasy. XVII wieczna Szkocja, gdzie przenosi sę bohaterka z połowy XX wieku... Odpowiedz Link
semihora K. Gryniewicz "Truskawki z szamponem" 31.07.10, 12:59 Zabawna powieść o życiu dziennikarki magazynu dla kobiet. Lekka, ale nie głupia. Dobra na lato. Odpowiedz Link
malgorzata722 F.Michalska - Cała radość życia 02.08.10, 11:54 Polska rodzina zesłana z rodzinnego Wołynia do Kazachstanu w 1936r Odpowiedz Link
agu.s "Archipelag gułag" Sołżenicyna 02.08.10, 12:40 Tylko czemu to takie wielkie objętościowo Odpowiedz Link
malgorzata722 C.Hofmann - Żegnaj Afryko 04.08.10, 13:22 Przeczytałam już drugą część. Czyta mi się to strasznie, kartkuję, ale jednak ciekawa jestem co dalej. Odpowiedz Link
malgorzata722 J.Paukszta - Wakacje 04.08.10, 13:22 Dziecinnie, wakacyjnie, ale zatęskniłam za Mazurami Odpowiedz Link
jk3377 Orhan Pamuk'Nazywam sie czerwień'... 08.08.10, 19:27 ...chwilowy odpoczynek od Larssona Odpowiedz Link
jk3377 Re: Sebald Córeczka?????????????? 17.08.10, 19:01 ciekawa jestem Twoich wrazen i oceny po tej ksiazce.przeczytalam ja jakis czas temu i niestety jestem zawiedziona i rozczarowana..nie wiem,moze ja tego nie zrozumialam ,ale zła bylam,ze ja kupilam Odpowiedz Link
kamkap Re: Sebald Córeczka?????????????? 21.08.10, 12:15 Mnie się podobało. Ale przyznam, że początek dużo bardziej mnie zaciekawił, potem jakby zabrakło autorce pomysłu. Ale ogólnie pozytywnie. Ja miałam tę książkę z biblioteki Odpowiedz Link
patka05 Anne Rice: Taltos 22.08.10, 20:43 Ostatni tom cyklu o czarownicach z rodu Mayfair Odpowiedz Link