joankawm 21.08.10, 19:19 Jest teraz masa książek, których akcja dzieje się w Toskanii lub innych rejonach Włoch.Które z nich możecie polecić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neomila Re: Obyczajowe książki o Toskanii 22.08.10, 06:35 Lubię książki Frances Mayes: Bella Toskania, Pod słońcem Toskanii i najnowsza - Codzienność w Toskanii. Nie sugeruj się filmem, bo ma niewiele wspólnego z książką. Dużo treści o zwyczajach, mentalności, życiu i kuchni Toskańczyków. Mogę też polecić Dziennik toskański Tessy Capponi-Borawskiej (autorka ok. rok-dwa temu prowadziła na tvn Style program kulinarny). Dla mnie ciekawsze były te 3 wymienione wcześniej, bo napisała je cudzoziemka, więc opisywała to, co dla obcokrajowców jest inne, charakterystyczne dla tego miejsca. Odpowiedz Link
nchyb Re: Obyczajowe książki o Toskanii 05.09.10, 18:51 Poza wspomnianą Mayes - o Toskanii piszą także: Ferenc Mate - Winnica w Toskanii, Wzgórza w Toskanii i Mądrość Toskanii Marlena di Blasi - Tysiąc dni w Toskanii. Kolejne jej książki, chociaż nie toskańskie, jednak włoskie, ja aktualnie czytam jej sysylijską opowieść o Tosce. Elizabeth Adler - Dom w Toskanii - miłe czytadełko, ala romanik Michael Böckler - Kto chciałby umrzeć w Toskanii - coś z pogranicza kryminału i przewodnika turystycznego lubię jego książi, trochę sensacji, trochę przepisów, trochę info turystycznego Kim Lawrence - Pod niebem Toskanii - romans Harlekina i t wszystko na ten temat. Ale miły romansik... Esther Freud - Miolsc w Toskanii - takze romans, ale mniej harlekinowaty... Odpowiedz Link
nchyb Re: Obyczajowe książki o Toskanii 22.07.11, 15:16 nowość - Mazurek - Podróż na liściu bazylii Mieszanka książki kryminalnokulinarnej, dziejąca się m.in. w Toskanii, na kursie kulinarnym. Opisy przygotowywania dań sprawiały, że byłam głodna Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Obyczajowe książki o Toskanii 23.07.11, 22:40 i kolejna nowosc - "Za oknem cukierni" Sarah-Kate Lynch Odpowiedz Link
roszpunka3 Re: Obyczajowe książki o Toskanii 14.09.11, 09:55 jak lubicie włoskie klimaty to zapraszam do polubienia profilu facebookowego "Uwielbiam włoskie klimaty" Odpowiedz Link