Dodaj do ulubionych

Obyczajowe książki o Toskanii

21.08.10, 19:19
Jest teraz masa książek, których akcja dzieje się w Toskanii lub innych
rejonach Włoch.Które z nich możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • neomila Re: Obyczajowe książki o Toskanii 22.08.10, 06:35
      Lubię książki Frances Mayes: Bella Toskania, Pod słońcem Toskanii i najnowsza - Codzienność w Toskanii. Nie sugeruj się filmem, bo ma niewiele wspólnego z książką. Dużo treści o zwyczajach, mentalności, życiu i kuchni Toskańczyków.
      Mogę też polecić Dziennik toskański Tessy Capponi-Borawskiej (autorka ok. rok-dwa temu prowadziła na tvn Style program kulinarny).
      Dla mnie ciekawsze były te 3 wymienione wcześniej, bo napisała je cudzoziemka, więc opisywała to, co dla obcokrajowców jest inne, charakterystyczne dla tego miejsca.
      • nchyb Re: Obyczajowe książki o Toskanii 05.09.10, 18:51
        Poza wspomnianą Mayes - o Toskanii piszą także:

Ferenc Mate - Winnica w Toskanii, Wzgórza w Toskanii i Mądrość Toskanii

Marlena di Blasi - Tysiąc dni w Toskanii. Kolejne jej książki, chociaż nie toskańskie, jednak włoskie, ja
        aktualnie czytam jej sysylijską opowieść o Tosce.

Elizabeth Adler - Dom w Toskanii - miłe czytadełko, ala romanik

Michael Böckler - Kto chciałby umrzeć w Toskanii - coś z pogranicza kryminału i przewodnika
        turystycznego smile lubię jego książi, trochę sensacji, trochę przepisów, trochę info turystycznego smile

Kim Lawrence - Pod niebem Toskanii - romans Harlekina i t wszystko na ten temat. Ale miły
        romansik...

Esther Freud - Miolsc w Toskanii - takze romans, ale mniej harlekinowaty...

• nchyb Re: Obyczajowe książki o Toskanii 22.07.11, 15:16
      nowość - Mazurek - Podróż na liściu bazylii

Mieszanka książki kryminalnokulinarnej, dziejąca się m.in. w Toskanii, na kursie kulinarnym. Opisy przygotowywania dań sprawiały, że byłam głodna smile
      • maniaczytania Re: Obyczajowe książki o Toskanii 23.07.11, 22:40
        i kolejna nowosc - "Za oknem cukierni" Sarah-Kate Lynch
    • roszpunka3 Re: Obyczajowe książki o Toskanii 14.09.11, 09:55
      jak lubicie włoskie klimaty to zapraszam do polubienia profilu facebookowego "Uwielbiam włoskie klimaty"smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka