Dodaj do ulubionych

Literatura rosyjska

10.01.11, 13:56
Ciekawa jestem czy lubicie i czy czytacie literaturę rosyjską zarówno tą pisana przez Rosjan jak i tą pisana przez innych pisarzy ale opisującą życie w Rosji.
Ja bedąc jeszcze w szkole przeczytałam prawie całą klasykę rosyjską, teraz nie mam niestety czasu na takie ambitne lektury,ale zawsze z przyjemnością sięgam po wszystko co dzieje się w Rosji.
Moje faworytki to "Saszeńka" Simona Montefiore-książka rewelacyjna i choć napisana nie przez Rosjanina to jednak wspaniale oddaje tragedię rosyjskiej historii. Po przeczytaniu jej długo nie mozna dojść do siebie ani uwierzyć,że to wszystko to tak naprawdę wcale nie fikcja literackasad(
Drugi mój typ to "Pokonani" Iriny Gołowkiny-wspaniała,cudowna. Czytałam ją trzy razy i za każdym razem tak samo przeżywałam losy bohaterów, bolejąc nad nimi jeszcze długo po skończeniu lektury. Załuję tylko ,ze "Pokonani" są dostępni tylko w bibliotece,ponieważ od 96 roku nie było nowego wydania. Na allegro książka chodzi po 170złsad(
A swoją drogą ciekawe czy można byłoby zasugerować jakiemuś wydawnictwu ponowne wydanie tej książki??

A czy wy macie jakieś swoje ulubione typy w tematyce rosyjskiej?? Czytaliście coś ciekawego ?? Podzielcie się opiniamismile
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: Literatura rosyjska 03.03.11, 15:24
      Od lat kupuje Darie Doncowa. Pisze kryminaly. Naprawde swietnie napisane. Kobiece chociaz mezczyznom tez sie podobaja jej ksiazki smile
      Wyjatowa lekkosc pisania, wprowadzenie w swiat Rosji i jej mieszkancow.
      Chwilami zabawna, przerazajaca, wzruszajaca. Naprawde warto przeczytac.
      • anetapzn Re: Literatura rosyjska 03.03.11, 16:39
        sadosia75 napisała:

> Od lat kupuje Darie Doncowa. Pisze kryminaly. Naprawde swietnie napisane. Kobie
        > ce chociaz mezczyznom tez sie podobaja jej ksiazki smile
        Doncową też lubię, za to Marinina średnio mi podchodzi, czytam, ale zachwycona nie jestem.
        A klasykę wciągnęłam nosem jeszcze w LO i cały czas sobie obiecuję, ze do niej wrócę, ale kurcze jest ciagle tyle nowych pozycji do przeczytania...
        • inez21 Re: Literatura rosyjska 03.03.11, 18:22
          Zaintrygowałyście mnie tą Doncewą już popatrzyłam co jest w Selkarze z jej repertuaru, dodałam do przechowalni i przy następnym zakupie na pewno na coś się skuszęsmile
          • maniaczytania Re: Literatura rosyjska 03.03.11, 21:24
            zapraszam po inspiracje na wyzwaniowego bloga Rosja w literaturze smile zalozonego przez Prowincjonalna Nauczycielke, ktora prowadzi jednego z ciekawszych blogow ksiazkowych.
    • mala200333 Re: Literatura rosyjska 05.03.11, 18:09
      "Wojna i Pokoj" Tolstoja...niezapomniana
      • romashka Re: Literatura rosyjska 06.03.11, 10:18
        Ja ostatnio siedzę, ale nie w literaturze pięknej rosyjskiej, tylko pozycjach o Rosji współzzesnej - literatura faktu, literatura społeczno-polityczna.
        Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem - to polecam "Rosję Putina" Politkowskiej i "Korporację Zabójców" Felsztynskiego i Pribyłowskiego.
        Natomiast wszystkim polecam "Putin i odrodzenie Rosji" Michaela Stuermera - poświęcona praktycznie w całości Putinowi, ale świetnie napisana, czyta się jak literaturę piękną. Do tego żadne tam historyczne nudziarstwo, tylko żywa narracja uporządkowana zagadnieniami, a nie chronologicznie. I bardzo ciekawe wnioski i interpretacje polityki W. Putina. Polecam smile
        • sadosia75 Re: Literatura rosyjska 06.03.11, 23:20
          Solzenicyn pisze bardzo ciekawie i wciagajaco, Smierc dysydenta Mariny Litwinienko i Alexa Goldfarba tez jest godna polecenia.
          • moleslaw Re: Literatura rosyjska 30.10.11, 09:41
            Z całego serca polecam Wam ksiązkę Borisa Reitschustera "Ruski ekstrem" wprawdzie nie Rosjanin a Niemiec ale zakochany w Rosji ( wiem FR) książka rewelacyjna, napisał też coś i o Putinie ( który przyciąga mnie do siebie i jakoś nie umiem się bronić przed tym) poluję na tą pozycje w bibliotece mam nadzieję że się uda. W każdym razie świetna książka i co najwazniejsze o współczesności, codzienności i mimo wszystko wielkiej miłości i przywiązaniu do Rosjan. Z pewnością wrócę jeszcze do tej pozycji.
            Czeka na mnie zaś "Ruski miesiąc" Dmitrija Strelnikoffa jak przeczytam dam znać jakie wrażenia.
            Z klasyki zdecydowanie Sołżenicyn i Dostojewski no co ja za to mogę że urzekła mnie "Zbrodnia i kara" ? Sołżenicy zdecydowanie no cała literatura łagrowa rzecz jasna. Gdybyście z kolei znali ciekawe pozycje o Putinie to ja chętnie, bardzo chętnie.
            • moleslaw Re: Literatura rosyjska 30.10.11, 09:42
              Namnożyło mi się tych "pozycji" niczym w kamasutrze.Przepraszam.
              • kotapsota Re: Literatura rosyjska 03.01.12, 16:39
                Trylogia
                "Jeździec miedziany"
                "Tatiana i Aleksander"
                "Ogród letni" Paullina Simons
                - czyta się jednym tchem.
                Pozdrawiam
                • anetapzn Re: Literatura rosyjska 04.01.12, 11:04
                  Ja pojechałam "ambitniej"smile przez ostatnie 2 miesiace czytałam Historię Imperium Rosyjskiego, Michaiła Hellera (recenzja an blogu(. Brzmi poważnie, ale na prawdę fajnie się czytało, aż byłam przyjemnie zaskoczona.
    • dodiegillotaria Re: Literatura rosyjska 01.02.12, 21:10
      Witam serdecznie!

Zapraszam wszystkich chętnych do pomocy w rozkręceniu nowo-otwartego forum o tematyce poświęconej literaturze rosyjskiej. Poza książkami rozmawiamy też o wszelakich innych interpretacjach [ekranizacje, spektakle teatralne] rosyjskich utworów

Zainteresowanych odsyłam na stronę forum

STRONA

wszystkie fora [oprócz technicznych] dostępne są do wglądu dopiero po rejestracji, więc proszę się nie przerażać pustkami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka