Ciekawa jestem czy lubicie i czy czytacie literaturę rosyjską zarówno tą pisana przez Rosjan jak i tą pisana przez innych pisarzy ale opisującą życie w Rosji.
Ja bedąc jeszcze w szkole przeczytałam prawie całą klasykę rosyjską, teraz nie mam niestety czasu na takie ambitne lektury,ale zawsze z przyjemnością sięgam po wszystko co dzieje się w Rosji.
Moje faworytki to "Saszeńka" Simona Montefiore-książka rewelacyjna i choć napisana nie przez Rosjanina to jednak wspaniale oddaje tragedię rosyjskiej historii. Po przeczytaniu jej długo nie mozna dojść do siebie ani uwierzyć,że to wszystko to tak naprawdę wcale nie fikcja literacka

(
Drugi mój typ to "Pokonani" Iriny Gołowkiny-wspaniała,cudowna. Czytałam ją trzy razy i za każdym razem tak samo przeżywałam losy bohaterów, bolejąc nad nimi jeszcze długo po skończeniu lektury. Załuję tylko ,ze "Pokonani" są dostępni tylko w bibliotece,ponieważ od 96 roku nie było nowego wydania. Na allegro książka chodzi po 170zł

(
A swoją drogą ciekawe czy można byłoby zasugerować jakiemuś wydawnictwu ponowne wydanie tej książki??
A czy wy macie jakieś swoje ulubione typy w tematyce rosyjskiej?? Czytaliście coś ciekawego ?? Podzielcie się opiniami